Czerwcowe mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Patutka wrote:Kochane jak z waszymi sutkami w ciazy? Bola nadal czy przestaly?
Ja w tej ciąży nie mam żadnych objawów ze strony piersi, ale to pewnie przez kp. Za to w pierwszej bardzo mi dokuczaly praktycznie całą ciążę💙 2014
❤️ 2016
Czekamy na dziewczynkę...
-
nick nieaktualnyDorjana wrote:Witajcie
Widzę że testy na tapecie... Ja dopiero za 3 tygodnie wizytaje i wtedy dostanę skierowanie ale czy to nie za późno??? Będę już w 11 tygodniu (9tyg życia kropka) a jeśli na plenatarne też będą kolejki?? Troszkę się martwię że się w czasie nie zmieszcze
Czy test nifty też można zrobić na fundusz?? Bo widzę że cena powala
My też trzymamy kciuki AnnieLov
Nie mam pojęcia, ale chyba nie
Dziękuje za kciuki, na pewno się przydadzą -
ansad wrote:w teście nifity można poznać płeć dziecka? Nie wiedziałam o tym. A widzę ze już mozna od 10tygodnia go robić, czyli mogłabym już go nawet zrobić.
-
jakka wrote:Płeć znana jest w 100% nie jest orientacyjna jak usg;-) wada jest spory koszt niestety i brak refundacji NFZ:-(Adaś ur. 07.05.2016
-
Dorjana wrote:Witajcie
Widzę że testy na tapecie... Ja dopiero za 3 tygodnie wizytaje i wtedy dostanę skierowanie ale czy to nie za późno??? Będę już w 11 tygodniu (9tyg życia kropka) a jeśli na plenatarne też będą kolejki?? Troszkę się martwię że się w czasie nie zmieszcze
Czy test nifty też można zrobić na fundusz?? Bo widzę że cena powala
My też trzymamy kciuki AnnieLov
U mnie ciąża nadal bez objawów czasami mnie to martwi ale mam cicha
nadzieję że wszystko jest w porządku i ze Pikaweczka pika<3Adaś ur. 07.05.2016 -
nick nieaktualnyRóżne są wyniki testu Pappa, są też sytuacje gdzie poznajemy błędne wyniki. Rodzice się stresuję a po porodzie poznają prawdę w postaci zdrowego maluszka. Mi się wydaje że to zależy też od lekarza który je wykonuje, przy pierwszym dziecku miałam prawidłowy wynik, mam nadzieje że i tym razem tak będzie. Ufam lekarzowi i wiem że zrobi wszystko abym jak najmniej się stresowała:) Nifty i Harmony nigdy nie robiłam, to dość droga inwestycja, choć jakbym nie miała wyjścia to bym się na to zdecydowała, jak to mówią dla dziecka zrobi się wszystko, nawet kosztem siebie samego
-
ansad wrote:ale nigdzie nic nie widzę, aby przy nifity pisali o płci, widzę ze piszą o tym przy teście Harmony, że jest tam opcja poznania płci. Cena jednego i drugiego mega wysoka, ale jak jest znana płeć to dodatkowy plus i to że odpadnie stres związany z niewiarygodnymi testami pappa. Chyba zrobię nifity lub harmony
-
jakka wrote:Na bank określa:-) sprawdza kariotyp, czyli określa liczbę poszczególnych chromosomów, dodatkowo wychodzi czy XX czy XY Nifty robione jest w Polsce i wynik masz do ok 1 tygodnia a Harmony leci do USA i wynik ok 3tygodni.
AnnieLov wrote:Różne są wyniki testu Pappa, są też sytuacje gdzie poznajemy błędne wyniki. Rodzice się stresuję a po porodzie poznają prawdę w postaci zdrowego maluszka. Mi się wydaje że to zależy też od lekarza który je wykonuje, przy pierwszym dziecku miałam prawidłowy wynik, mam nadzieje że i tym razem tak będzie. Ufam lekarzowi i wiem że zrobi wszystko abym jak najmniej się stresowała:) Nifty i Harmony nigdy nie robiłam, to dość droga inwestycja, choć jakbym nie miała wyjścia to bym się na to zdecydowała, jak to mówią dla dziecka zrobi się wszystko, nawet kosztem siebie samegoWiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2015, 12:18
Adaś ur. 07.05.2016 -
Zresztą zobaczę najpierw co wyjdzie na usg. Najważniejsze to żeby serduszko w ogóle biło na prentalanych. Niestety przeżyłam już jedno usg, gdzie akcja serca zatrzymała się koło 11-12tyg. tylko że wtedy od poczatku miałąm krwawienia i plamienia, niski progesteron i przyspieszoną akcję serca dziecka, co źle wróżyło. Teraz wszystko póki co jest OK.Adaś ur. 07.05.2016
-
ansad wrote:Koleżance właśnie źle wyszedł test pappa, a na usg OK i teraz nie wie co ma robić.
-
Dzieeczyny co do moczu to bardzo wazne jest prawidlowe jego pobranie. Najpierw trzeba sie umyc i pobrac mocz z porannej mikcji ze srodkowego strumienia. Mi wychodzily jakis czas temu fosforany wiec jadlam zurawine i pilam sok (bardzo cierpki) kupiony w aptece.w ostatnim badaniu bylo ok.
madziak2202 lubi tę wiadomość
Aniołek 02.02.2015 [*]
-
nick nieaktualny
-
Dorjana wrote:Ja osobiście testu Pappa chyba wolałabym nie robić, przez wzgląd na kiepska wiarygodność tego badania. Nastawiam się na dokładne USG.
Koleżanka ostatnio robiła i wyszedł tragicznie...
Wudała. 2400 na test IONA iokazalo się ze dzidzia jest zdrowa, a ile stresów się najadlaAdaś ur. 07.05.2016 -
ansad wrote:ja idę w 12t 4 dniu na usg prenatalne, a w 11t0d mam zwykłe usg, ale licze ze wtedy dr już coś też zbada, jesli dziecko bedzie miało powyżej 45mm. prenatalne się robi do końca 13 t.6d. o ile dobrze pamietam. Jeśli Twój dr go nie robi to warto się już do kogoś zapisac, bo jak ja dzwoniłam dwa tygodnie temu to już lepsi lekarze nie mieli miejsc do połowy grudnia! Chyba że idziesz do szpitala na nfz. Ja też mam na NFZ ale jestem umówiona nie w szpitalu tylko w prywatnej klinice, która ma podpisaną umowę z NFZ na prenatalne. Nie bedę wiec musiała czekac w długiej kolejce nie wiadomo do kogo, bo jestem umówiona na konkretną godzinę do konkretnego lekarza. Poszukaj sobie kto u Ciebie w mieście robi prenatalne na nfz i się już umów. Skierowanie doniesiesz później.
Ja chodzę na nfz i mój lekarz robi wszystko w swoim gabinecie, nie muszę się nigdzie specjalnie umawiać. Też na godzinę, bez kolejek💙 2014
❤️ 2016
Czekamy na dziewczynkę...
-
ansad wrote:włąsnie się zastanwiam które badanie zrobić. Pappa mam za darmo, bo skończyłam 35 lat, ale sporo czytałam, ze pappa czesto wychodzi fałszywie dodatnie, jak się bierze jakieś leki - ja biorę progesteron, encorton, clexane i boję się że one źle wpłyną na wynik pappa, na dodatek dostanę dodatkowe negatywne punkty za wiek, za 1 poronienie ( pomimo ze kariotyp wtedy był prawidłowy i znam przyczynę i jej zapobiegam)). Nifity i Harmony sa bardziej wiarygodne, tyle ze drogie. Nie wiem czy wyłapują te same wady genetyczne co pappa,ale na pewno są bardziej wairygodne, tyle że koszt ponad 2000zł. Jeśli usg genetyczne bezie ok, to chyba nie zrobię pappa bo boję się tego stresu po np fałszywie dodatnim wyniku. Czasem pappa myli się też w drugą stronę, że pokazuje ze prawdopdobieństwo urodzenia chorego dziecka jest bardzo małe , a i tak rodzi się chore dziecko.Aniołek 02.02.2015 [*]
-
nick nieaktualny