X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamusie 2016
Odpowiedz

Czerwcowe mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Helen Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzik84 wrote:
    Paula222, dobrze mówisz, bony na konkretne potrzeby to mega pomysł! Pisz głośniej, może dotrze do tych z góry :D
    Nam też z nieba by spadła pomoc w postaci tego tyśka przez okres roku. Ja przed ciążą miałam założyć działalność gospodarczą, ale jak się przepisy pozmieniały, to przestało się to opłacać i w końcu mąż założył. Jakiś czas temu zrezygnowałam z pracy w corpo i od tego czasu dorabiałam z domu od czasu do czasu na umowę o dzieło. Gdyby nie ubezpieczenie ciężarnych z jakiegoś tam paragrafu to nawet na opiekę z nfz nie mogłabym liczyć :( A żeby załapać się na tą pomoc, specjalnie będę musiała się rejestrować, jako bezrobotna. No ale kasa piechotą nie chodzi, przyda się :)

Frozenka, też kiedyś myślałam o detektorze tętna, ale on na krótko się przydaje i może niezłego stracha napędzić, jak dzidzia się przekręci i ciężko będzie znaleźć serduszko. Z resztą czytałam opinie lekarzy i położnych, że najlepszym detektorem jest intuicja matki, a to urządzenie usypia czujność. Łatwo podobno tętno dziecka pomylić z własnym lub szumem krwi w łożysku.

hmm... chyba nie musisz się rejestrować w bezrobotnych aby mieć dostęp do NFZ, każdej ciężanej przysługują badania i opieka za free.
    Nawet nic nie musisz wypełniać...chyba ze przysługuje ci zasiłek z bezrobotnych to wtedy się rejestrujesz.Chyba ze chodziło ci o tą kasę na dziecko... jak bedzie ustawa to będa wypisane warunki jakie będzie trzeba spełnić to wszystko będzie wiadome :)
    Co do działalnosci i ciązy była taka mozliwosc, ale z nowym rokiem zmieniają się przepisy. Jest nawet tutaj taki temat na belly..ciąza a działalnosc gospodarcza...
    ja wszystko konsultowałam z prawnikiem i ksiegowymi .bo te cholerne przepisy Zus-u są przegięte i można zrobić w kazdym momencie błąd.

feegu6l.png
  • Helen Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JajkoNiespodzianka wrote:
    Właaaśnie, dobrze, że przypomniałaś mi o olejku migdałowym :) to jednak kupię olejek i krem do masażu z Rossmana :)
    ja na niego poluję już od prau tygodni i co zachodzę do zielarskiego to go nie ma :(
    jest naprawdę super co nie?
    mozna go mieszac z babydream czy kokosowym aby tak szybko się nie skończył.
    A próbowałas na twarz?
    ja kiedyś go stosowałam i był mega dobry :)

feegu6l.png
  • agus3004 Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej
    Jej jaki mam dziś spadek formy, nie dość, że wróciły wymioty, cały czas ma takie dziwne uczucie w żołądku, to jeszcze jak poszłam na pocztę (5min drogi od domu) to myślałam, że nie wrócę taka zmęczona jestem! A wejście na 2 piętro to jak Mont Everest!
    Chyba leżący dzień się zapowiada

Frozenka lubi tę wiadomość

Moja miłość <3 IGOREK <3
    f2wlx1hp21wq3sfq.png
  • JajkoNiespodzianka Ekspertka

Wysłany: 26 listopada 2015, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helen wrote:
    ja na niego poluję już od prau tygodni i co zachodzę do zielarskiego to go nie ma :(
    jest naprawdę super co nie?
    mozna go mieszac z babydream czy kokosowym aby tak szybko się nie skończył.
    A próbowałas na twarz?
    ja kiedyś go stosowałam i był mega dobry :)
    Próbowałam różne inne olejki: jojoba na twarz, arganowy, kokosowy, lniany, awokado na włosy (lniany stosuję też do polewania ryżu, ziemniaków i sałatek) - generalnie robi się ze mnie taki olejowy maniak :) Migdałowego jeszcze nie miałam, ale czytałam że jest genialny na masowanie brzuszka i potem skóry dziecka. Polecam Ci go kupić 1 grudnia w jakimś sklepie internetowym - wtedy jest dzień darmowej dostawy :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2015, 12:19

Helen lubi tę wiadomość

• Frozenka Koleżanka

Wysłany: 26 listopada 2015, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny z tą darmową opieką zdrowotną ( bez ubezpieczenia) dla kobiet w ciąży to naprawdę działa? Ja na początku ciąży z córką miałam przeboje z ubezpieczeniem i żaden lekarz nie chciał mnie przyjąć bez swistka, że jestem ubezpieczona. Może teraz coś się zmieniło :)

Co do tego 1000zl dla studentów i bezrobotnych to ustawa już jest i w życie wchodzi od 01.2016. Ale nigdzie też nie mogę się doszukać warunków jakie trzeba spełnić. Za to czytałam na grupie w fb, że panie z mopsu są już po szkoleniach i tam można udać się po informacje .

Dzięki dziewczyny za wsparcie :* mocno wierzę w swojego groszka

Helen lubi tę wiadomość

1.5 roku starań <3
    PWmwp1.png
    8Vkhp1.png
    23.05.12 [*] nasz Aniołek
  • Magda34 Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lila2703 wrote:
    No to dołączam się do grupy :)
    To już w 10t 3d, a dla mnie to jeszcze ciągle czysta abstrakcja :D Właśnie jestem w trakcie robienia badań prenatalnych, no cóż w tym, roku stuknęło 35 wiosen.
    Ciąża póki co przebiega spokojnie, nawet potworne mdłości mnie ominęły :D

Dziewczyny drogie, skoro już tu jestem to proszę o mała pomoc, przyjmuję luteinę bo plamiłam trochę na początku. Generalnie jest ok, od wczoraj jestem lekko zaniepokojona, do tej pory "produkowałam" spore ilości białego, kremowego śluzu, wczoraj kolor zmienił sie na lekko żółty. Żadnych dolegliwości typu swędzenie, pieczenie itp. nie doświadczyłam... Nie wiem czy powinnam się tym, przejmować, czy przejść nad tym do porządku dziennego. Kolejną wizytę u gina mam na 10.12, jest jeszcze sporo czasu, nie wiem co w tej sytuacji zrobić. Może któraś z Was ma podobne doświadczenia i poradzi mi coś? :) :)

Witaj:) Jestem rok mlodsza od Ciebie :) Co do śluzu tez mam a dzis to wykatkowo dużo bialego. Ciekawe co to oznacza

Frozenka lubi tę wiadomość

Magda34
    piu3dqk36aa6ip8k.png
    f2w3dqk3g1xvvoi6.png

• Frozenka Koleżanka

Wysłany: 26 listopada 2015, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda34 wrote:
    Witaj:) Jestem rok mlodsza od Ciebie :) Co do śluzu tez mam a dzis to wykatkowo dużo bialego. Ciekawe co to oznacza
    W ciąży dużo białego śluzu to zupełnie normalne :)

Magda34 lubi tę wiadomość

1.5 roku starań <3
    PWmwp1.png
    8Vkhp1.png
    23.05.12 [*] nasz Aniołek
  • Madzik84 Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helen wrote:
    hmm... chyba nie musisz się rejestrować w bezrobotnych aby mieć dostęp do NFZ, każdej ciężanej przysługują badania i opieka za free.
    Nawet nic nie musisz wypełniać...chyba ze przysługuje ci zasiłek z bezrobotnych to wtedy się rejestrujesz.Chyba ze chodziło ci o tą kasę na dziecko... jak bedzie ustawa to będa wypisane warunki jakie będzie trzeba spełnić to wszystko będzie wiadome :)
    Co do działalnosci i ciązy była taka mozliwosc, ale z nowym rokiem zmieniają się przepisy. Jest nawet tutaj taki temat na belly..ciąza a działalnosc gospodarcza...
    ja wszystko konsultowałam z prawnikiem i ksiegowymi .bo te cholerne przepisy Zus-u są przegięte i można zrobić w kazdym momencie błąd.

Wiem, że teraz mogę się leczyć, chodziło mi o tę pomoc po urodzeniu dziecka :) Zasiłek mi nie przysługuje.
    Teściowa ma znajomą w urzędzie pracy, może czegoś ciekawego się dowie w temacie ;)
    Przepisy są strasznie zagmatwane i skomplikowane, a po zmianach nie ma aż tylu korzyści, więc oboje z mężem uznaliśmy, że on założy.

[*] 18.10.2014 (8tc), 18.08.2015 (7tc)
  • Madzik84 Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frozenka wrote:
    Dziewczyny z tą darmową opieką zdrowotną ( bez ubezpieczenia) dla kobiet w ciąży to naprawdę działa?

Działa :) Rok temu byłam w takiej sytuacji po operacji i babeczka z administracji już mi chciała wystawić rachunek za pobyt w szpitalu, ale powiedziałam, że ta operacja zakończyła moją ciążę, to od razu się zreflektowała, że jednak nie płacę.

Coś więcej w temacie:
    http://praca.gazetaprawna.pl/wywiady/310206,kobieta_w_ciazy_nie_musi_byc_ubezpieczona.html

• Kawokado Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JajkoNiespodzianka wrote:
    A co do preparatów na rozstępy polecam Wam poczytać blog Sroki, szczególnie notkę "analiza babydream fur mama" i "analiza palmers dla mam". Ja bym jednak skłaniała się ku Babydream, choć być może zakupię też oliwkę Palmers. Na pewno chcę kupić Babydream fur Mama krem do masażu, jednak nie widzę go na rossmanowskich półkach. Innych marek raczej nie biorę pod uwagę, bo albo mają kupę chemii w składzie, albo są w obłędnie drogich cenach (i niestety z obserwacji widzę, że też mają chemię).

ja obecnie smaruje sie babydream fur mama i bardzo go polecam! Fajnie się rozprowadza i nie ma takiego zapachu intensywnego jak palmers. Wcześniej zuzyłam opakowanie palmersa i po każdym smarowaniu obejmowałam porcelanę, bo zapach był dla mnie nie do zniesienia. Irytowało mnie też to, że kiepsko się rozprowadza i że muszę być całkowicie sucha zanim go nałożę, bo się zwijał.
    Jak skończę baydream to mam od phrmacerisa jakiś niby specjalnie dla mam to też wam napiszę jaki jest ;) dostałam w prezencie na początku ciąży, ale schowałam do szafki, bo można go używać od 4 miesiąca :)

Witaj Lila, niestety nie pomogę z twoim problemem, ale myśle, ze póki nie masz żadnych innych objawów to nie masz się co martwić :)

Morwa strasznie mi przykro :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2015, 12:56

mhsvpiqvcq4vs5qz.png

dw1LBL5.jpgdw1Lp2.png

• Quatriona Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to normalne ze moj olejek migdalowy nie pachnie?

4eWXp1.png
    rYcQp1.png
  • Madzik84 Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajny ten blog, nie znałam go wcześniej :) Jak się okazuje większość kosmetyków to zło, teraz już wiem, co dla siebie wybrać. Ostatnio strasznie skóra mi się wysuszyła i mało co pomaga, a oliwki i olejki pogarszają sprawę. Poza tym mam mega wybredną, alergicznie wrażliwą skórę, skłonną do wszystkiego ;) Kto by pomyślał, że Rossmanowe kosmetyki takie dobre :)

A z innej beczki. Wczoraj dla ukojenia nerwów i oderwania myśli od plamienia, obejrzałam z mężem film "Jak urodzić i nie zwariować" (What to expect when you're expecting). Polecam! :D Śmialiśmy się do rozpuku, a chwilami mąż ze mnie, jak się wzruszałam ;)

• Magda34 Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agus3004 wrote:
    Hej
    Jej jaki mam dziś spadek formy, nie dość, że wróciły wymioty, cały czas ma takie dziwne uczucie w żołądku, to jeszcze jak poszłam na pocztę (5min drogi od domu) to myślałam, że nie wrócę taka zmęczona jestem! A wejście na 2 piętro to jak Mont Everest!
    Chyba leżący dzień się zapowiada

ehh to faktycznie lepiej poleż i odpocznij

Magda34
    piu3dqk36aa6ip8k.png
    f2w3dqk3g1xvvoi6.png

• kuleczka777 Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam wszystkie ciężarówki w końcu postanowiłam napisać ponieważ już chwilę Was obserwuję, ale przyznam się że wcześniej się trochę bałam napisać.

Widzę że fajną grupą jesteście :)

Morwa bardzo mi przykro :(

mmarzenak, Frozenka, Magda34, Madzik84, jakka, oleandra, Helen, Helenucha Klucha, xpaulinax, ansad lubią tę wiadomość

f2w3skjoxrbw67ni.png

Widzimy się 29.02 :)
  • mmarzenak Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kuleczka777 wrote:
    Witam wszystkie ciężarówki w końcu postanowiłam napisać ponieważ już chwilę Was obserwuję, ale przyznam się że wcześniej się trochę bałam napisać.

witaj kuleczka:) rozgość się u nas!

magdalenka789 lubi tę wiadomość

lprkuay3dehqwb0g.png
  • Magda34 Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kuleczka777 wrote:

Witaj :) Napisz coś o sobie :)

Magda34
    piu3dqk36aa6ip8k.png
    f2w3dqk3g1xvvoi6.png

• Madzik84 Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lila2703, kuleczka777 - witajcie :)

• kamenkaa Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witajcie.
    Dziekuje Wam dziewczyny za Wsparcie i miłe słowa -miło się czyta siedząc w tej szpitalnej sali :(
    Nię będę Wymieniać nicków by nikogo nie pominąć ale czytam Was i Dziekuje Ze jesteście.

Narazie plamienia ustąpiły i oby nie wrociły ! TRZYMAJCIE KCIUKI PROSZĘ!
    lutke dziś mi odstawili tylko Dupek .
    Zobaczymy co czas pokaże ....mam andzieje ze bedzie Dobrze :( !

Pozdrawiam

Kawokado, kirys, Magda34, oleandra, Madzik84, madziak2202, Helen, Magdzialena, xpaulinax, ansad lubią tę wiadomość

• mmarzenak Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamenkaa wrote:
    witajcie.
    Dziekuje Wam dziewczyny za Wsparcie i miłe słowa -miło się czyta siedząc w tej szpitalnej sali :(
    Nię będę Wymieniać nicków by nikogo nie pominąć ale czytam Was i Dziekuje Ze jesteście.

Narazie plamienia ustąpiły i oby nie wrociły ! TRZYMAJCIE KCIUKI PROSZĘ!
    lutke dziś mi odstawili tylko Dupek .
    Zobaczymy co czas pokaże ....mam andzieje ze bedzie Dobrze :( !

Pozdrawiam
    3maj się Kamenkaa bardzo mocno!

kamenkaa lubi tę wiadomość

lprkuay3dehqwb0g.png
  • dais Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wspolczuje Ci Morwa, trzymaj sie. Wiem, ze slowa niewiele pomoga.

Co do watku 500 zl na dziecko to niestety jest to nierealne w PL, jesli to wprowadza to stworzy to wieksza dziure budzetowa. Takie dodatki dzialaja w wielu krajach, ale w takich ktore maja wysokie podatki. Np. jak ten w ktorym zyje- Szwecja. Dostaje co miesiac 1000 koron na dziecko az do skonczenia przez nie 18 roku zycia, ale za to place prawie 40 % podatkow. Niestety takie nagle danie 500 zl brzmi utopijnie i mimo ze byloby super dla rodzin to skonczy sie dlugoplanowo. Co do zasilku, to przy pierwszym dziecku kiedy jeszcze mieszkalismy w Polsce maz zarabial psie pieniadze a ja studiowalam, pomagala nam moja mama i dostawalismy dodatek na dziecko- szanowne 72 zl miesiecznie. Wiecie co mozna zrobic za 72 zl... porazka.
    Ja zaczelam 12 tydzien od calego dnia sciskania porcelany, dzisiaj jest lepiej ale wciaz czuje dziwny ucisk na zoladku. Nocy totalnie nie wyspalam bo maluch przyszedl do nas i zajal moja poduszke ciazowa, nie umialam znalezc miejsca dla siebie.
    Kamenka trzymaj sie mocno, mam nadzieje, ze niebawem wrocicie z maluszkiem do domu.

kamenkaa lubi tę wiadomość

3jgx9jcgxyxh5h7c.png
    8p3o6iyel4i7v3gl.png
    9f7jj44jbtngkz09.png

‹‹ 389 390 391 392 393 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ