X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamusie 2016
Odpowiedz

Czerwcowe mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • kuleczka777 Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No cóż mieszkam w woj. małopolskim to tak tytułem wstępu :)

To moja druga ciąża, pierwszą poroniłam tydzień po teście, dokładnie w marcu :( dzisiaj już by był mały bąbelek. Trudno się mówi tak miało być.

Też miałam teraz krwiaka w ok. 7 tyg. ale małego i tylko przy wycieraniu mi się krew pojawiała akurat w tym dniu miałam odbiór wyników u ginekologa i kazał na oddział iść i tak przeleżałam w szpitalu 5 dni, a później miałam leżeć 2 tyg w domu. Masakra z takim leżeniem. Mam się oszczędzać i nie nosić ciężkich rzeczy od tamtej pory. Dostawałam luteinę pod język 3 razy dziennie, kwas i nospę.

Badania prenatalne mam już za sobą tylko czekam na wynik z krwi po które będę musiała jechać. Na szczęście dostałam od ginekologa skierowanie na darmowe badanie bo już i tak chodzę do niego prywatnie, wszystkie badania też za własną kasę robię. A chodzę prywatnie ponieważ jak się chciałam zapisać do niego od razu po teście to dopiero terminy były na kwietnia na NFZ :/ Co do badania prenatalnego lekarz powiedział że z usg jest wszystko ok i tylko czekamy na wynik z krwi. Kolejną wizytę u swojego gin mam 07.12 :) i mam nadzieję że się wtedy dowiem kto tam siedzi :) i biorę męża bo ginek powiedział że lepiej nagrać film komórką z jego opowieściami niż dostać taką suchą płytkę ;)
    Co do wymiotów to nie miałam czasami tylko jakby mnie tak mdliło jak byłam głodna albo coś mi zaśmierdziało. Czasami się lepiej czuje czasami gorzej.

Lekarz na pierwszej wizycie wpisał mi że mam termin na 06.05. ale to raczej nie możliwe widząc po Waszych suwaczkach :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2015, 14:08

Madzik84, kamenkaa lubią tę wiadomość

f2w3skjoxrbw67ni.png

Widzimy się 29.02 :)
  • miluszka Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morwa, przykro mi :-(

Karmenka, trzymaj się :-)

Witajcie Nowe Dziewczyny! :-)

U mnie jutro prenatalne! Nie mogę się doczekać! :-)

Co do imion, u nas będzie Zosia lub Wojtuś, może już jutro będzie wiadomo ;-)

HoniKa89, kamenkaa lubią tę wiadomość

Ignaś 03.06.2016 r . ❤

3jgxhqvkjjzt497d.png
  • wisnia11 Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kuleczka777 wrote:
    Lekarz na pierwszej wizycie wpisał mi że mam termin na 06.05. ale to raczej nie możliwe widząc po Waszych suwaczkach :)

Witaj kuleczka777 :) może lekarzowi się pomyliło i miało wyjść 05.06 :) a kiedy miałaś ostatnią @??

u79ep1.png
    k3xSp2.png
  • ma_rka Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laski ja mam detektor tętna pożyczony od koleżanki i powiem Wam, że próbowałam 2 razy i 2 razy znalazłam tętno dziecka. Ale codziennie nie sprawdzam, bo nie chce schizować ;)
    Moje obawi ciąży minęły chyba wszystkie. Spanie mnie czasem wali jeszcze, ale ani mdłości ani piersi nie dokuczają. Więc czasem schizuje. Nawet nie kuje mnie w podbrzuszu jak przy synku. Ale tłumaczę to sobie, że moja macica po jednej ciąży jest już elastyczna i nie daje objawów :P

A sprawdzałyście sobie płeć w kalendarzu chińskim? Wg. niego synek się sprawdził, a teraz niby ma być dziewczynka. Ciekawe ile w tym prawdy ;)

mhsvi09kjtw94wk5.png
  • mmarzenak Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ma_rka wrote:

A sprawdzałyście sobie płeć w kalendarzu chińskim? Wg. niego synek się sprawdził, a teraz niby ma być dziewczynka. Ciekawe ile w tym prawdy ;)

ja sprawdzałam, wg kalendarza powinna mieć syna a na usg powiedziano mi już,że bedzie córka:)

lprkuay3dehqwb0g.png
  • kuleczka777 Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wisnia11 30.08 miałam @. Jak mnie przyjmowali do szpitala to też mi pielęgniarka obliczyła że 06.05 ma niby być no ale nie chce wyjść że to maj tylko czerwiec więc myślę że chyba się pomylili o ten miesiąc za wcześnie bo to był ostatni dzień miesiąca i tak sobie źle poodejmowali te liczby chyba
    Wg suwaczków wychodzi mi tak jak u Was że to ma być czerwiec i tak samo jak chodzę na wizyty to wg usg to zawsze jest ten sam tydzień co mam na suwaczku

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2015, 14:37

f2w3skjoxrbw67ni.png

• Kawokado Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hahaha mi na jednej stronie wyszło, że chłopak, a na drugiej, z dziewczynka :D fajna zabawa z tym kalendarzem :)

mhsvpiqvcq4vs5qz.png

dw1LBL5.jpgdw1Lp2.png

• Kawokado Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kuleczka777 wrote:
    Wisnia11 30.08 miałam @. Jak mnie przyjmowali do szpitala to też mi pielęgniarka obliczyła że 06.05 ma niby być no ale nie chce wyjść że to maj tylko czerwiec więc myślę że chyba się pomylili o ten miesiąc za wcześnie bo to był ostatni dzień miesiąca i tak sobie źle poodejmowali te liczby chyba
    Wg suwaczków wychodzi mi tak jak u Was że to ma być czerwiec i tak samo jak chodzę na wizyty to wg usg to zawsze jest ten sam tydzień co mam na suwaczku

Kuleczka ja ostatnią @ miałam 22 sierpnia :) i teraz jestem w 14 tygodniu, termin na 29 maja +/- 4 dni :)

mhsvpiqvcq4vs5qz.png

dw1LBL5.jpgdw1Lp2.png

• mmarzenak Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kuleczka777 wrote:
    ja ostatnią @ miałam 26 sierpnia i termin mam 2 czerwca, więc pewnie się u Ciebie pomylili

lprkuay3dehqwb0g.png
  • Misia15 Ekspertka

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny melduje się po wizycie cała w skowronkach :-)

Dzisiaj przed USG najadlam się bananów wypilam Coca-Cole i zjadlam kawałek czekoladki po której prawie zwymiotowalam ale opłacało się bo dzidzia dzisiaj szalała.
    A więc Groszek ma 6,7 cm i jest starszy niż z OM :-)
    NT 1.5 mm, widoczna kość nosowa, serduszko 158/min :-)
    Dzidzia się rusza i machala do nas raczkami coś niesamowitego :-)
    Jedynie co się martwie to następne USG dopiero w 21-22 tydzień - nie wiem jak wytrzymam do tego czasu...

Odnośnie cytologi to ja miałam robiona w 9 tygodniu ciazy.

Madzik84, Pati_89, Kawokado, mmarzenak, Abra, Helen, jakka, Frozenka, Kourtney, madziak2202, Dorjana, HoniKa89, Helenucha Klucha, Magda34, kirys, Magdzialena, Mili_Vanilli, xpaulinax lubią tę wiadomość

Misia15
    Naszą Księżniczka - Oliwka <3 <3 <3 xnw4pc0zxvwfzggh.png
  • Madzik84 Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia15, super, gratulacje! :)

Misia15 lubi tę wiadomość

[*] 18.10.2014 (8tc), 18.08.2015 (7tc)
  • kuleczka777 Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewnie się pomylili tak jak piszecie bo aż miesiąc różnicy to dużooo :)

CO do cytologii to miałam robioną w marcu i jakoś w 6 tyg. jak byłam na NFZ u lekarza, to zrobił mi bez mojej wiedzy, nawet nie spojrzał do karty ciąży wcześniej że miałam robioną.

Misia15 gratulacje :) też muszę wypróbować tą colę następnym razem bo ostatnio musiałam dziwne figury wykonywać żeby się ruszył taki był ospany że się nie chciał przekręcić nawet po szturchnięciu ;)

Wy już jakąś glukozę piłyście a ja nie miałam nic takiego do zlecenia narazie

f2w3skjoxrbw67ni.png

• mmarzenak Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia15 wrote:
    Dziewczyny melduje się po wizycie cała w skowronkach :-)

Dzisiaj przed USG najadlam się bananów wypilam Coca-Cole i zjadlam kawałek czekoladki po której prawie zwymiotowalam ale opłacało się bo dzidzia dzisiaj szalała.
    A więc Groszek ma 6,7 cm i jest starszy niż z OM :-)
    NT 1.5 mm, widoczna kość nosowa, serduszko 158/min :-)
    Dzidzia się rusza i machala do nas raczkami coś niesamowitego :-)
    Jedynie co się martwie to następne USG dopiero w 21-22 tydzień - nie wiem jak wytrzymam do tego czasu...

Odnośnie cytologi to ja miałam robiona w 9 tygodniu ciazy.
    Super bardzo się ciesze, że z Twoim maluszkiem wszystko ok:) a lekarz nie powiedział wam może jaka płeć?

lprkuay3dehqwb0g.png
  • dais Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak odchodzac o tematu. Kolega z pracy podeslal mi ciekawy artykul o ciazy. Znalazlam tez podobny w jezyku polski.

Oryginal (angielski): https://aeon.co/essays/why-pregnancy-is-a-biological-war-between-mother-and-baby
    Polska wersja: http://wyborcza.pl/1,145452,19010927,dzieci-wrastaja-w-nasze-ciala-komorki-plodu-zmieniaja-mozg.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2015, 14:59

Madzik84, Kawokado lubią tę wiadomość

3jgx9jcgxyxh5h7c.png
    8p3o6iyel4i7v3gl.png
    9f7jj44jbtngkz09.png

• Misia15 Ekspertka

Wysłany: 26 listopada 2015, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmarzenak wrote:
    Super bardzo się ciesze, że z Twoim maluszkiem wszystko ok:) a lekarz nie powiedział wam może jaka płeć?

Pani doktor chciała podejrzec ale nie było widać niestety... Ale ją na 90% obstawiam chłopaka :-)

mmarzenak lubi tę wiadomość

Misia15
    Naszą Księżniczka - Oliwka <3 <3 <3 xnw4pc0zxvwfzggh.png
  • jakka Przyjaciółka

Wysłany: 26 listopada 2015, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kuleczka777 wrote:
    Pewnie się pomylili tak jak piszecie bo aż miesiąc różnicy to dużooo :)
    Pomylili się :-) Moja miesiączka ostatnia była 29.08 a termin mam na 04.06. Bardzo blisko Ciebie ;-)

Wy już jakąś glukozę piłyście a ja nie miałam nic takiego do zlecenia narazie
    Może na razie nie było u Ciebie potrzeby:-) skoro miałaś prawidłowa glukozę na czczo to rutynowo się jeszcze na tym etapie nie robi. Dopiero później :-)

zud33e3kf02ij2v9.png
  • Frozenka Koleżanka

Wysłany: 26 listopada 2015, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kuleczka, witaj :) i gratuluję maluszka.
    Ja też do lekarza muszę chodzić prywatnie ze względu na brak terminów na NFZ u lekarzy, którzy choć trochę znają się na rzeczy. Nie powiem obciąża to budżet, ale groszek najważniejszy <3

Misia, super, że jest ok! Bardzo się cieszę :)

Marka, dzięki za opinie o detektorze. Spróbuję podpytać koleżanek czy może któraś miałaby na pożyczenie.

1.5 roku starań <3
    PWmwp1.png
    8Vkhp1.png
    23.05.12 [*] nasz Aniołek
  • Madzik84 Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dais wrote:
    Tak odchodzac o tematu. Kolega z pracy podeslal mi ciekawy artykul o ciazy. Znalazlam tez podobny w jezyku polski.

Oryginal (angielski): https://aeon.co/essays/why-pregnancy-is-a-biological-war-between-mother-and-baby
    Polska wersja: http://wyborcza.pl/1,145452,19010927,dzieci-wrastaja-w-nasze-ciala-komorki-plodu-zmieniaja-mozg.html

Też mi gdzieś ostatnio śmignął ten temat, coś niesamowitego! :)

[*] 18.10.2014 (8tc), 18.08.2015 (7tc)
  • kuleczka777 Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Wam za miłe przyjęcie do Waszego grona :)

a to o to chodzi z tą glukozą. Ja natomiast musiałam robić posiew moczu bo mi wyszło ostatnio przed połówkowym że mam 100 leukocytów a norma do 10, później zrobiłam tydzień po i 500 czyli jeszcze więcej, ale z posiewu nic nie wyszło czyli wszystko ok, więc chyba taki mój urok że szaleję. Mam narazie antybiotyk brać. I mojemu lekarzowi się nie podoba tarczyca bo mi skacze na jednych wyszło że mam za mało na drugich badaniach że w normie tsh ale ft 3 chyba trochę za duże mi przepisał mi prenatal classic od 13 tyg. poza tym biorę lutagen i kwas foliowy.

Co do imion to mi się podoba dla dziewczynki Jagoda i Pola, a dla chłopca to mam jakąś pustkę w głowie

f2w3skjoxrbw67ni.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 listopada 2015, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lila2703 i kuleczka777 witamy :*
    Z checia dopisze was do naszej listy. Tylko jakie wam terminy napisac?

Kuleczka moze to 5.06? ;)

Kamenkaa trzymam mocno kciuki.

Frozenka strasznie dziwna aprawa u ciebie z tymi krwawieniami. Strasznie wspolczuje bo na pewno sie przejmujesz

Frozenka, kamenkaa lubią tę wiadomość

‹‹ 390 391 392 393 394 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zwiększyć szansę na ciążę? Poznaj badanie PGT wykorzystywane w leczeniu in vitro.

Starania o dziecko dla wielu par stanowią najważniejszy i najbardziej emocjonalny etap w życiu. Gdy naturalne poczęcie okazuje się trudne lub niemożliwe z pomocą przychodzi medycyna. Dzięki nowoczesnym technologiom i coraz lepszemu zrozumieniu mechanizmów genetycznych specjaliści są w stanie nie tylko wspierać proces zapłodnienia pozaustrojowego, ale także zapobiegać potencjalnym trudnościom. Coraz większą rolę w leczeniu niepłodności odgrywa diagnostyka genetyczna zarodków – a jednym z najbardziej przełomowych narzędzi w tym obszarze jest badanie PGT (Preimplantation Genetic Testing).

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ