X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamusie 2016
Odpowiedz

Czerwcowe mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Madzik84 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2015, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frozenka wrote:
    Madzik, widocznie przegapiłam wpis, że ty masz jeszcze później badania :*

Będziemy się praktycznie we trzy stresować, a dziewczyny tu już nam pewnie o terminach połówkowych badań będą pisać :)

Ty piszesz o wichurze, a u nas spokój. Chociaż nie powiem rano wiało dosyć mocno.

Luzik :) Ja jeszcze 11 grudnia mam wizytę, ale to zwykła kontrola. Mam się stawić z wynikami badań i odebrać recepty, ale jak to lekarz powiedział "spokojnie, podejrzymy też na usg" :) W sumie to nieźle zamuliłam z badaniami, ciekawe co mi wyjdzie w morfologii po clexane :/
    A poza tym nie wolno się stresować ;)

Frozenka, zazdroszczę pogody w takim razie, u nas aż okna się trzęsą, a mnie zaczyna głowa cisnąć. Są tu też jakieś meteo-psychopatki? ;) :P

[*] 18.10.2014 (8tc), 18.08.2015 (7tc)
  • Frozenka Koleżanka

Wysłany: 30 listopada 2015, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    beatas wrote:
    Frozenka, termin mialam wyznaczony na pierwszej wizycie, z daty ostatniej miesiączki... Ale jak obliczam to idealnie 9 miesięcy wychodzi:) nie mogę miec starszej, skoro Ty 16.12 będziesz miała 13dc, a ja 18.12 dopiero 12t5d :D pogmatwane to wszystko, jutro się dowiem wszystkiego, bo możliwe, ze mi sie zmienił termin albo coś..

Jesli chodzi o fotelik, to ja mam obsesje na tym punkcie i szukam najbezpieczniejszego z możliwych..
    Tak ja 16.12 będę miała 13tc. Ale jak widać chociażby po twoim i moim suwaczku twoja ciąża jest starsza . Tak samo po terminie porodu :)
    Nieważne grunt by dzieci zdrowe były :)

Madzik, ja jestem meteo wariatką i też umieram jak wieje :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2015, 17:06

1.5 roku starań <3
    PWmwp1.png
    8Vkhp1.png
    23.05.12 [*] nasz Aniołek
  • beatas Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2015, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzik, mi tez od rana głowa pęka:(
    Frozenka, dokładnie! :)

w57vpc0zwhxsxpfc.png
  • bloodflower Ekspertka

Wysłany: 30 listopada 2015, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula222 wrote:
    Bloodflower ja jestem chętna na gołąbki ! Poproszę :)
    nie ma sprawy 39 golabkow 97 sajgonek :D

Paula222, Madzik84, Helenucha Klucha lubią tę wiadomość

• bloodflower Ekspertka

Wysłany: 30 listopada 2015, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a tak w ogole to jak sie juz skonczy najwieksze zagrozenie dla Was, to moze jakies spotkanie zorganizowac?

Patutka, Abra lubią tę wiadomość

• Madzik84 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2015, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    beatas wrote:
    Jesli chodzi o fotelik, to ja mam obsesje na tym punkcie i szukam najbezpieczniejszego z możliwych..

Madzik, jak my juz się uspokoimy, ze wszystko w porządku, to będziemy trzymać kciuki za Ciebie!
    Właśnie dziewczyny, o tym mało sie mówi, ale co byście zrobiły, gdyby te badania wyszły źle? Ja się strasznie stresuję, ale wiem, że chyba nie dałabym rady usunąć dziecka..

Ja tak samo. Mimo że rzadko gdzieś jeździmy, bo nasze wozidełko pali jak smok, to do rodziców daleko, na zakupy daleko, a w Wawie taki ruch, że i na prostej drodze można dacha strzelić. Ostrożności nigdy za wiele, a przy kasie płać i płacz, niestety :/

Frozenka, to nie daj się dzisiaj pogodzie, bo ciśnienie wariuje. Jutro nie lepiej :/

Co do badań, to ja do pappy jestem sceptycznie nastawiona. Jak coś na usg genetycznym wyjdzie nie tak, to będziemy się zastanawiać nad dodatkową i wiarygodną diagnostyką. Zespół Downa to nie wyrok śmierci. Z drugiej strony są takie schorzenia i wady wrodzone, jeśli dziecko w ogóle dożyje do porodu i przeżyje go, to będzie skazane na okropne cierpienie. Nie wyobrażam sobie usunąć, ale bądź tu człowieku mądry... Strasznie ciężki temat :(

• Madzik84 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2015, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bloodflower wrote:
    nie ma sprawy 39 golabkow 97 sajgonek :D

Aleś pojechała! :D

• beatas Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2015, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja też robię tylko usg genetyczne, mam nadzieję, że nie będzie potrzeby robienia pozostałych badań...

w57vpc0zwhxsxpfc.png
  • munequita Ekspertka

Wysłany: 30 listopada 2015, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy są wśród nas kobietki, które nie wykonują badań prenatalnych? Wiem, że po 35 są refundowane, ale czy młodsze mamy decydują się na nie we własnym zakresie?

3i49krhmcw514vrd.png

Blanka <3
  • Madzik84 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2015, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    beatas wrote:
    Madzik, mi tez od rana głowa pęka:(

Buu :( Ratujesz się paracetamolem czy walczysz jeszcze bez leków?
    Ja na razie wietrzę chatę, nawadniam się i leżę podwoziem do góry, ciśnie mnie trochę między uszami, jeszcze nie jest źle, ale zawsze boję się kłaść spać z bólem głowy, żeby mnie wymioty nie obudziły :(

Trzymajcie kciuki, jutro rano biorę ostatni Prevomit z opakowania. Jak już najgorsze za mną to będę świętować, jak nie to lipa, bo ten środek jest u mnie w okolicy (bliższej i dalszej) tylko na zamówienie :/

• Agathea Znajoma

Wysłany: 30 listopada 2015, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie robie, mam 31 lat. Na dokładniejsze badana zdecydowałabym się tylko i wyłącznie gdyby lekarz na zwykłym usg zasugerowałby dalszą diagnostyke.

Helenucha Klucha, jakka lubią tę wiadomość

vukXp2.png
  • Frozenka Koleżanka

Wysłany: 30 listopada 2015, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    munequita wrote:
    Czy są wśród nas kobietki, które nie wykonują badań prenatalnych? Wiem, że po 35 są refundowane, ale czy młodsze mamy decydują się na nie we własnym zakresie?
    Ja mam 23 lata i usg genetyczne robię we własnym zakresie. Na pappa się nie zdecydowałam.

Madziu, no to kciuki by było dobrze :)

Mnie jak boli głowa to ratuje się paracetamolem inaczej u mnie nie przejdzie i kończy się właśnie wymiotami, światłowstrętem itd

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2015, 17:45

Madzik84 lubi tę wiadomość

1.5 roku starań <3
    PWmwp1.png
    8Vkhp1.png
  • beatas Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2015, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    munequita, ja mam 24 lata i podobnie jak frozenka, zdecydowałam się na usg we własnym zakresie.. ot tak, żeby być spokojniejszą!

madzik, walczę bez leków.. dzisiaj prawie nie wychodziłam z łóżka;/ ale teraz jest już lepiej niż po przebudzeniu :)

w57vpc0zwhxsxpfc.png
  • Madzik84 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2015, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frozenka wrote:
    Ja mam 23 lata i usg genetyczne robię we własnym zakresie. Na pappa się nie zdecydowałam.

Madziu, no to kciuki by było dobrze :)

Mnie jak boli głowa to ratuje się paracetamolem inaczej u mnie nie przejdzie i kończy się właśnie wymiotami, światłowstrętem itd

Nie dziękuję, żeby nie zapeszyć ;)
    No ja tak samo :( Kiedyś minimum 400mg ibuprofenu dawało radę i to tylko do pewnego momentu... Teraz z apapem to trochę jak z procą na słonia ;)

Frozenka lubi tę wiadomość

• Frozenka Koleżanka

Wysłany: 30 listopada 2015, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzik, ja miałam przez lekarza rodzinnego przepisany efferalgan codeine i on działał rewelacyjnie. Ale w ciąży nie można :( więc została mi tabletka paracetamolu i amol :D

1.5 roku starań <3
    PWmwp1.png
    8Vkhp1.png
  • Madzik84 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2015, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frozenka wrote:
    Madzik, ja miałam przez lekarza rodzinnego przepisany efferalgan codeine i on działał rewelacyjnie. Ale w ciąży nie można :( więc została mi tabletka paracetamolu i amol :D

Ja mam zakiszony po operacji tramal i ketonal forte :P Ale to tylko na "specjalne" okazje, jak już po ścianach chodziłam, albo kręgosłup mi się odzywał. A w ciąży nie wolno.
    A propos, wczoraj wyczytałam, że sera feta nie wolno, a tak za mną chodziła sałatka szopska! Mało się nie poryczałam ;)

Pytanie zupełnie z innej beczki - czy też Wam teraz później przychodzi mail z belly z cotygodniowym info o ciąży? Do 10 tygodnia przychodził mi o 8 rano, a ostatnie dwa dopiero po 18.

• xpaulinax Przyjaciółka

Wysłany: 30 listopada 2015, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam tak samo, mi też od niedawna mail przychodzi wieczorem.

zi13ikgnbtapo19b.png
  • beatas Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2015, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzik, ja uwielbiam sałatkę grecką i też byłam załamana, że nie można fety.. Ale znalazłam ser sałatkowy z mleka pasteryzowanego, który smakuje tak jak feta! w takim niebieskim opakowaniu, chyba z firmy Turek!
    PS. oglądałam dzisiaj program "O matko" (swoją drogą polecam, można się nieźle uśmiać!" i mówili tam, że jeśli spożywamy sery, np. pleśniowe czy fetę doustnie to nie ma możliwości zarażania się listeriozą.. ale ja tam dmucham na zimne..

w57vpc0zwhxsxpfc.png
  • Madzik84 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2015, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xpaulinax wrote:
    Mam tak samo, mi też od niedawna mail przychodzi wieczorem.

Tak nas dużo, że serwery nie wyrabiają :P

Beatas, z czegoś te zakazy w końcu wynikają, też wolę unikać. Dzięki za cynk, wyślę męża do sklepu na rekonesans :D

• Karolina_karolina Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2015, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie można fety? A czemu?
    I jak można inaczej spożywać sery jak nie doustnie :D?
    a ja właśnie wybierała się do biedronki po fete żeby zrobić sałatkę grecka bo miałam ochotę. Buuu

hchygox1kst10j9v.png
‹‹ 409 410 411 412 413 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ