Czerwcowe mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
beatas też właśnie myślałam tak jak piszesz. że matka musi mieć - a ojciec + i dziecko + i wtedy jest konflikt. ale moja lekarka mi mówiła że przy drugiej ciąży niezależnie czy mamy + czy - mogą wytworzyć się przeciwciała. nie wiedziałam o tym.
moja koleżanka z pracy właśnie miała taki konflikt z drugim dzieckiem. ona ma +, partner ma + i dziecko też ma + a konflikt był bo ona ma 0, on ma AB a mały sobie wybrał jakąś podgrupę z jego krwi. podobno to jest bardzo rzadki przypadek z tym konfliktem ale może się zdarzyć. musieli ratować dziecko. była z małym prawie 2 tygodnie w szpitalu (a urodził się 10 dni po terminie)Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2015, 09:52
-
Wiśnia, to już lepiej mieć ten - i +, żeby wiedzieć, że trzeba działać i pomagać dzidzi.. Masakra! Dziwne, że nigdzie o tym nie piszą! Jak się dowiedziałam o konflikcie to przegladalam wiele artykułów na ten temat i żadnej wzmianki, że może być +.. Nelus, w takim razie dobrze, że lekarze to wykryli! Dostaniesz zastrzyk i będzie w porządku!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2015, 10:08
-
Jej slicznie wygladalas i faktycznie w ogole ciazy nie widac. Mi tez sie marzyla podobna suknia na moj slub, ale ze to juz byl 5 miesiac odradzili mi zeby za bardzo dzidziusia nie uciskac. Bedziecie wspominac ten dzien do konca zycia
Ciesze sie, ze z Twoja dzidzia Nelsus wszystko w porzadku. Mi lekarka teraz wyznaczyla date porodu i powiedziala, ze to najbardziej prawdopodobna, wiec z pierwszego USG (7 tydzien) wyszlo 16 czerwca, ale byl to jeden pomiar wielkosci dzidzi i raczej wg. mnie nie dokladny. Teraz mialam kilkanascie pomiarow z roznych polozen dziecka i wychodzilo miedzy 9 a 10 czerwca, wiecej na 10, wiec lekarka uznala ze 10 jest wiarygodne. Zobaczymy co powiedza na polowkowym. A druga sprawa jest i tak taka, ze moze byc wyznaczony a kazde dziecko samo zdecyduje kiedy pora i moze byc wczesniej, w terminie albo pozniej (+/- 2 tygodnie to wciaz w terminie). Powodzenia dla dzisiejszych wizytujacych, jesli jakies sa -
beatas bo to sie nie nazywa konflikt serologiczny tylko konflikt grup głównych. też nie mogłam na początku znaleźć. podobno może powstać jak matka ma 0rh+ a ojciec ma inna grupę główną rh+. czyli u mnie może być.
"Konflikt w grupach głównych
Występuje w przypadku, gdy płód odziedziczył grupę krwi od ojca A, B lub AB w przypadku grupy krwi matki O. W każdym przypadku niezgodności grupowej przyszłych rodziców, zwłaszcza w przypadku kobiet ciężarnych mających grupę O, a mężczyzn grupy AB, A lub B, w przebiegu ciąży powinno systematycznie określać się miano izoglutynin, których wzrost może być sygnałem o możliwości konfliktu w grupach głównych." źródło: www.ciaza.ebrzuszek.pl
następstwem konfliktu w grupach głównych jest ostra żółtaczka i niedokrwistość. w najcięższych przypadkach potrzebne jest przetoczenie krwi ale zazwyczaj wystarcza naświetlanie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2015, 10:22
Nelus lubi tę wiadomość
-
Ta immunologia to mocno skomplikowana sprawa:-/ są różne konflikty serologiczne między matką a dzieckiem. Najczęstszym jest ten właśnie matka rh- dziecko Rh+ i ojciec też +. Z ostatnich badań okazało się niestety, że jest jeszcze konflikt płytkowy:-/ polecam lekturę
www.konfliktplytkowy.ihit.waw.pl
Nelus bardzo się cieszę że wszystko jest dobrze z maluszkiem -
Witajcie dziewczyny, nie było mnie tu dwa tygodnie, zaglądałam czasem, ale tylko żeby poczytać co u Was.
Jakoś taka jestem smutna ostatnio, wszystko mnie denerwuje, wszystkim się martwię, od ndz znów ból głowy. Jutro prenatalne, nie umiem się doczekać, ale jednocześnie jestem zestresowana, jak każda z nas w takim momencie.
Witam dziewczyny, które doszły w ostatnich 2 tygodniach!
No i muszę napisać - Kourtney, wyglądałaś bajecznie, sukienka jak z bajki o księżniczkach. Życzę Wam wszystkiego dobrego!
Mimo wszystko, jak tu zaglądam, to zawsze pozytywnie zaczynam myśleć, dobrze, że mamy takie forumMagda34, jakka, madziak2202, Madzik84 lubią tę wiadomość
-
wisnia11 wrote:narazie się wstrzymaj z kupnem mniejszych rzeczy. ja też kupowałam ciuszki 56 i 62 a okazało sie że darek miał 50 cm i takie malutkie ciuszki dostałam od koleżanki (co prawda różowe ale dziecku było to wsio ryba) a tak jak kupisz takie malutkie a dzidziuś się urodzi 53 cm to już ich nie założysz.
Dzieki za wskazówki! Fajnie, że są tu już doświadczone mamy
Mały Ryś -
Kourtney - Wszystiego NAjlepszego NA Nowej Drodze życia
Szcześcia Wam zycze Całej Wszej 3jce.!!
Wygładałaś przepieknie !!!
Neluś Gratuluje super Wieści -Bedzie dobrze.........
A JA Was kochani witam oficjalnie w 12tygodniu
Powoli zbliżam sie do 2Tymest;)Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2015, 13:10
MADZIA 87, mmarzenak, Magda34, Paula222, Madzik84 lubią tę wiadomość
-
A ja mam wyrzuty sumienia. Głowa mi dzisiaj pęka od rana no i skusiłam się na paracetamol, oczywiście nie pomógł, wypiłam też mocniejszą kawę niż zwykle. Moje biedne dziecko
Ale muszę się doprowadzić do stanu użyteczności, bo na 14stą jedziemy do banku podpisac umowę kredytową.
-
Mili_Vanilli wrote:A ja mam wyrzuty sumienia. Głowa mi dzisiaj pęka od rana no i skusiłam się na paracetamol, oczywiście nie pomógł, wypiłam też mocniejszą kawę niż zwykle. Moje biedne dziecko
Ale muszę się doprowadzić do stanu użyteczności, bo na 14stą jedziemy do banku podpisac umowę kredytową.
Te cholerne bóle głowy:/ A miało być tak pięknie w tym 2 trymestrze
Ja dzis jak narazie bez bóluMagda34
-
nick nieaktualnyHej dziewczyny, witam was w drugim trymestrze ja wczoraj byłam na USG, tak się stresowalam że aż mi się ręce pocily, ale wszystko jest dobrze, wielkość jest w sam raz i wszystko na swoim miejscu tak jak być powinno
niestety narazie płci nie określił bo jest za wcześnie, teraz mógłby powiedzieć że to chłopiec bo tak wygląda dzidziuś na początku. Kupiłam uniwersalne body , zaczynamy też informować rodzinę i znajomych
5 stycznia kolejna wizyta mam nadzieję że płeć już będzie znana
Kourtney wygladalas cudownie
mloda1995 mój też nie wie, wgl ci faceci to nic nie wiedzą ehh
Pozdrawiam dziewczynymmarzenak, Kawokado, Madzik84, Magda34, xpaulinax, jakka, Helenucha Klucha, fairy_tale, Pati_89 lubią tę wiadomość