X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamusie 2016
Odpowiedz

Czerwcowe mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Einin Przyjaciółka

Wysłany: 15 grudnia 2015, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Można sobie zrobic duża krzywdę ćwicząc niepoprawnie ze złym nauczycielem, to prawda. Ale jak sie nie ma doświadczenia to bardzo trudno samemu wykonać asany poprawnie i można z kręgosłupa zrobic sobie problem na lata..

3jgxvfxmrbxbfqqa.png
  • kuleczka777 Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2015, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej

mmarzenak to uważaj żebyś się nie przesuszyła bo luteina lubi robić taki psikus :)

Ja też się szybko męczę ale tylko w środku na powietrzu jakoś nie. Wczoraj szłam do urzędu i ledwo weszłam na 3 piętro gdzie nigdy nie było problemu, aż musiałam chwilę odstać i pościągać czapkę, szalik i już lżej było

f2w3skjoxrbw67ni.png

Widzimy się 29.02 :)
  • Lila2703 Ekspertka

Wysłany: 15 grudnia 2015, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś

Lila - o kurczę, 4.30? To jesteś bohaterka! Ja dziś rano na pobranie krwi wstawałam i to LEDWO o 6.30. Przeraża mnie ta czerń za oknem.

Hehh wiem ze dla niektórych to szokujące, ale daję radę, z resztą teraz pracuję od 6.30-14.30, a do pracy dojeżdżam do innego miasta pociągiem i tramawajem, wiec nie mam wyboru. Jestem typowym skowronkiem, więc się specjalnie nie męcze tym, chociaż teraz ciężej mi się zwlec z łóżka niż przed ciążą, zwłaszcza jak mój mąż śpi sobie w najlepsze ...

Co do ćwiczeń, to przed ciążą byłam dosyć aktywna, jakieś fitnes w klubie, chodakowska i te klimaty, a w lecie mnóstwo jazdy na rowerze i to nie tylko po płaskim ale też po górkach. I tego roweru to mi będzie mega brakować.
    Teraz to tylko joga wg lekarza i spacery. Musze ogarną filmiki, bo zabieram się do tego jak do jeża.

Agabtm lubi tę wiadomość

• cass Ekspertka

Wysłany: 15 grudnia 2015, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Einin, no pewnie! Zgadzam się. Znam techniki wykonywania różnych ćwiczeń, więc jak patrzę na to, co robią prowadzące na jakichś dziwnych tbs, czy abt (atb?), to się dziwię, że jeszcze sobie krzywdy nie zrobiły.
    Asany, które są w tej jodze prenatalnej są mega proste, zresztą te ćwiczenia to więcej rozciągające jak przy stretchingu niż prawdziwa joga. Niemniej jednak - męczące ;)

Kuleczka, o to, to! Wchodzenie po schodach, taka wysportowana, a zadyszka już na drugim piętrze mnie złapała. Myślę może, że to dlatego, że w ciąży odkrywamy, że ważne jest prawidłowe oddychanie - nie zwraca się na to uwagi, a jednak ważna sprawa :)

Einin lubi tę wiadomość

izo5d03.png

See you soon baby girl! :)
  • Einin Przyjaciółka

Wysłany: 15 grudnia 2015, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I na oddychanie joga jest super.:)

3jgxvfxmrbxbfqqa.png
  • Paula222 Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2015, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorjana wrote:
    Ja również uważam że warto ćwiczyć w ciąży. Choć jeszcze czekam do badań prenatalnych. Aby dzidzia się zadomowiła a później zaczniemy się przygotowywać.
    Uważam że przygotowanie ciała do porodu jest bardzo ważne i może mieć olbrzymi wpływ na całą akcję porodową, gdyż to olbrzymi wysiłek.
    Razem z Tobisiem w brzuszku codziennie jeździliśmy na rowerze i ćwiczyliśmy na piłce,
    a także wyginaliśmy ciało przy jodze, gimnastyce czy w tańcu itp

image_793.jpg

Co do jedzenia to ja jestem przerażona !!!
    To bedzie dziewczynka !!! na bank!!!
    W pierwszej ciazy az tyle nie wciskałam co teraz,waga zaczeła rosnac dopiero około 17tc a dzis juz w 13tc mam 1kg na plusie :P

Mam 172 i ważę już 55kg !!!! WOW !!! (musze se jeszcze brzucha zmierzyć :P )
    A jak u Was z wagą ???

Ty chudzielcu :P Ja przy tym samym wzroście ważę już 69 :P Przybyło mi 1,5 kg ;) Ale mam jeszcze 2 kg po 1 ciąży, no i tak się zbiera :P

Mi gin wręcz zaleca ćwiczyć, ja sama lubię mieć kondycję i nie zdychać po przejściu kilku metrów, no i orzy porodzie, kondycja ciała jest bardzo ważna.

Zaraz lecę po mamę, dziś wspólne świąteczne zakupy :)

Helen lubi tę wiadomość

17u920mmyeh0q9ke.png17u93e5ek73kbhcz.png[/url]
    n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x pozamaciczna :(
    2 x HSG
  • Einin Przyjaciółka

Wysłany: 15 grudnia 2015, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie waga jeszcze 2 tyg temu stała w miejscu: 49kg, 168cm. Zawsze byłam patyczakiem.:( zobaczymy po powrocie z wakacji, dziś wylot.:)

3jgxvfxmrbxbfqqa.png
  • Magda34 Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2015, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorjana wrote:
    Ja również uważam że warto ćwiczyć w ciąży. Choć jeszcze czekam do badań prenatalnych. Aby dzidzia się zadomowiła a później zaczniemy się przygotowywać.
    Uważam że przygotowanie ciała do porodu jest bardzo ważne i może mieć olbrzymi wpływ na całą akcję porodową, gdyż to olbrzymi wysiłek.
    Razem z Tobisiem w brzuszku codziennie jeździliśmy na rowerze i ćwiczyliśmy na piłce,
    a także wyginaliśmy ciało przy jodze, gimnastyce czy w tańcu itp

image_793.jpg

Co do jedzenia to ja jestem przerażona !!!
    To bedzie dziewczynka !!! na bank!!!
    W pierwszej ciazy az tyle nie wciskałam co teraz,waga zaczeła rosnac dopiero około 17tc a dzis juz w 13tc mam 1kg na plusie :P

Mam 172 i ważę już 55kg !!!! WOW !!! (musze se jeszcze brzucha zmierzyć :P )
    A jak u Was z wagą ???

Juz 55 kg? Przy takim wzroście to "dopiero " 55 kg. Ja mam 160 cm wzrostu i waże już 56 kg :/ 3 kg na plusie u mnie

Magda34
    piu3dqk36aa6ip8k.png
    f2w3dqk3g1xvvoi6.png

• kirys Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2015, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie cały czas 1 kg na minusie, mam 170 cm i 54 kg i taką kościstą budowę, co wcale mi się nie podoba, ale cóż - takie geny.

Też bym się coś poruszała, ale raczej nastawiam się na rozciąganie. Przed ciążą niewiele ćwiczyłam, Zumba raz w tygodniu, więc teraz nie mogę zrobić szoku. Zapytam lekarza w sobotę. A możecie podesłać linki do jakiś fajnych ćwiczeń dla początkujących?

Helenka <3 Rośnij zdrowo córeczko!
    km5smg7ygfmqp0h0.png
  • Magda34 Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2015, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogólnie to od niedzieli strasznie mi brzuch wypchało, jakbym piłke połknęła. Co to będzie na wiosne :/

Magda34
    piu3dqk36aa6ip8k.png
    f2w3dqk3g1xvvoi6.png

• jakka Przyjaciółka

Wysłany: 15 grudnia 2015, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadrobiłam :-) ciężko was nadrobić. Troszkę mnie tu nie było, odpoczywałam w Zakopcu. Niestety nie było śniegu ale trochę przewietrzyłam głowę ;-) Witam wszystkie nowe mamy i gratuluję udanych wizyt i zdrowych maluszkow. Cieszę się, że jest nas coraz więcej. Pati trzymam mocno kciuki za dobre wieści, przytulam Cię mocno i wierzę że maluszek będzie zdrowy.
    Od kilku dni też czuję już takie bulgotanie i uczucie smyrania od środka. Mam nadzieję że to pierwsze ruchy. Nie mogę się doczekać tych już wyczuwalnych.
    Przed ciążą też się ruszałam, może nie jakoś bardzo intensywnie ale od prawie 3miesiecy nic i zaczyna mnie już nosić. W tym tygodniu planuje zacząć już coś robić ze sobą i też zamierzam zacząć od jogi dla kobiet w ciąży. Czuję się przy Waszych wagach jak wieloryb;-) ja mam 173 cm i startowałam z wagi 65kg. Przybyło mi już 2 kg. A w spodnie żadne się już od dawna nie mieszcze, najlepsze są w gumkę.

Agabtm lubi tę wiadomość

zud33e3kf02ij2v9.png
  • cass Ekspertka

Wysłany: 15 grudnia 2015, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jakka, ja mam 172 i 65 wyjściowa. Na ostatnim ważeniu miałam +1, więc ciekawa jestem ile teraz. Spodnie już zakupiłam ciążowe, bo choć w jeansy moje wchodzę, to nie są już wygodne. Ja przez pierwsze 3 miesiące ciąży też się nie ruszałam, ze strachu! Nie wiem, co mnie opętało, wszystko było ok, ale chuchałam i dmuchałam. Teraz ta joga - rewelka. I jeszcze takie coś, ale to już dla osób, które wcześniej ćwiczyły - wydaje mi się, że dla nowicjuszki byłyby to zbyt obciążające ćwiczenia. Niemniej jednak - warto zerknąć: https://www.youtube.com/watch?v=JUg8Gxk12Iw

izo5d03.png

See you soon baby girl! :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 grudnia 2015, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie narazie kilo tylko przybyło,(mam ogólnie nadwagę więc myslalam że szybciej będę tyc) ale każdy mnie "pociesza" że nadrobie teraz jak już zaczął się drugi trymestr:p

Helen lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 grudnia 2015, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie jak narazie dalej nic , a jem praktycznie co trzy godziny . Bałam się ze juz od pierwszego trymestru zacznę tyć . Przed poronieniem wazyłam 56 kg, przy wzroście 160 , po poronieniu przytyłam do 70 kg , waga spadła do 68,8 kg i tak się trzyma .
    5 stycznia mam wizyte kolejną, więc poczekam aż mnie tam zważą bo ta moja waga inaczej waży od tej ich :)
    Ale myślę że różnicy dużej nie będzie , objadam się kaszkami dla dzieci i owocami :)
    Zbaczymy .

Jak ja chciałabym być taką kruszynką jak wy ... :/
    Ale po porodzie wezmę się za siebie , żeby szybko wrócić do wagi z lutego :)

• Kawokado Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2015, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale wam zazdroszczę chudzinki!!!
    Przy was to jestem wielorybem :P
    Mi mega brakuje biegania, biegałam od sierpnia 2012, ale co spaliłam to nadrabiałam jedzeniem, więc specjalnie szczupła nie byłam :P co gorsza w podróży poślubnej w lpicu tego roku poszalałam i wróciłam z 5kg na plusie :D ale ja tak uwielbiam tureckie słodycze!!! :D
    Póki co ważę mniej niż przed ciążą, bo nadrabiam to co zgubiłam przez wymioty, ale czuje, że długo to już nie potrwa, bo mdłości ostatnio zupełnie mi minęły i zaczęłam się zajadać ;) Jeżeli jutro gin powie, ze wszystko w porządku i mogę ćwiczyć to będę przeszczęśliwa no i obiecałam sobie, że zacznę kontrolować to co wkładam do buzi :P koniec z białymi bułeczkami, bo już nie lądują w porcelanie :D wracamy do razowca!

Pokażę wam co robię żeby nie zwariować całymi dniami w domu przyrośnięta do kanapy:
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/277dd3c0221f.jpg

choć ostatnio jest lepiej, mam więcej energii rzuciłam się na sprzątanie i nie plamię. Byle do jutra jestem ciekawa co powie lekarz...

Helen, kirys, Lila2703 lubią tę wiadomość

mhsvpiqvcq4vs5qz.png

dw1LBL5.jpgdw1Lp2.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 grudnia 2015, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kawado kurde ja też to kiedyś wyszywalam na jakieś zajęcia w szkole ocena z tego było, wrocilabym do tego ale nie pamiętam wogole jak się to robi, znasz może jakąś stronke albo coś żeby to było wyjaśnione?

• fairy_tale Ekspertka

Wysłany: 15 grudnia 2015, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Udało mi się nadrobić wpisy z ostatnich kilku dni, 500 stron już nam strzeliło :)

Pati, kochana, nie będę powtarzać tego, co dziewczyny już napisały, bo zgadzam się z każdym miłym słowem i cały czas trzymam za Was mocno kciuki. Mam nadzieję, że wynik amniopunkcji przyniesie Wam radość i ulgę. Czekam na każde info od Ciebie.

Wizytującym w ostatnim czasie gratuluję pozytywnych wieści :)

Ja jestem już oficjalnie w II trymestrze i dostrzegam zmiany objawów. Mdłości ustępują, ale za to momentami wyczuwam wyraźnie szybsze i mocniejsze bicie serca, co mnie trochę niepokoi, bo dzieje się to nawet wtedy, gdy leżę, nie ruszam się i głęboko oddycham. Jutro wybieram się na konsultację do mojej ginki, mam nadzieję, że takie objawy nie okażą się niczym groźnym.

No i dziś zamawiam poduchę ciążową, taką, jak w linku:

http://allegro.pl/poduszka-dla-kobiet-w-ciazy-ciazowa-do-karmieni-ko-i5711499466.html

9ewns65gxjq3gces.png
  • fairy_tale Ekspertka

Wysłany: 15 grudnia 2015, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lila i Misia15, ale macie fajnych szefów :) Chyba mało kto jest skłonny przyznać awans i/lub podwyżkę kobiecie w ciąży.

U mnie w firmie niestety awanse i podwyżki to śliski temat. Mnie było ciężko nawet gdy byłam dyspozycyjnym, niechorującym i w 100% zaangażowanym pracownikiem, więc w obecnej sytuacji pewnie tym bardziej zobaczę awans jak, za przeproszeniem, świnia niebo ;/ Ale jakoś mnie już to nie rusza ;)

Misia15 lubi tę wiadomość

9ewns65gxjq3gces.png
  • Kawokado Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2015, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malena91 wrote:
    Kawado kurde ja też to kiedyś wyszywalam na jakieś zajęcia w szkole ocena z tego było, wrocilabym do tego ale nie pamiętam wogole jak się to robi, znasz może jakąś stronke albo coś żeby to było wyjaśnione?

to jest haft krzyżykowy, bardzo prosty :) mam instrukcje podstawowych ściegów i tego jak zacząć jak chcesz to ci zeskanuje :)

mhsvpiqvcq4vs5qz.png

dw1LBL5.jpgdw1Lp2.png

• Kawokado Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2015, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jeszcze a propos haftu to od miesiąca poluje na bodziaki BEZ NADRUKU... Chciałam mojemu dać pod choinkę takie małe bodziaki z wyhaftowanym małym krabikiem (tak na niego wołam w domu ;) ) i tekstem: "Synuś tatusia", ale nigdzie nie mogę dorwać ciuszka bez nadruku :( kiepski ze mnie poszukiwacz... Znalazłam na zalando 3 pak za 49zł, ale boje się, ze nie zdążę wolałabym coś stacjonarnego :/

mhsvpiqvcq4vs5qz.png

dw1LBL5.jpgdw1Lp2.png

‹‹ 497 498 499 500 501 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suplementy w ciąży – co naprawdę jest potrzebne?

Ciąża to czas pełen radości, ale i wyzwań. Jednym z najważniejszych aspektów, o które należy zadbać, jest odpowiednie odżywianie. Kobiety w ciąży często słyszą o konieczności suplementacji, ale które składniki są naprawdę niezbędne?

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ