X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamusie 2016
Odpowiedz

Czerwcowe mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • beatas Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2016, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na wiekszosci ubranek są wytyczne do prania: 40 lub 60 stopni.. Wózka chyba prała nie będę, ale zastanawiam się nad narzutką na huśtawkę..

Fairy, u mnie od niedawna są to znaczne kopniaczki:) nawet je widać na brzuszku:) ale ruchy są bardzo nieregularne.. Czuję je rano i wieczorem zawsze, a w trakcie dnia różnie.. Może się nie skupiam i dlatego nie odczuwam;)

fairy_tale lubi tę wiadomość

w57vpc0zwhxsxpfc.png
  • miluszka Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2016, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    fairy_tale wrote:
    Dziewczyny, czujecie już wyraźnie ruchy Waszych maluszków, czy póki co tylko takie lekkie bulgotania i puknięcia? Miewacie przerwy w odczuwaniu ruchów?
    Ja ruchy czuję rano i wieczorem, w dzien bardzo rzadko, i to są właśnie takie puknięcia. Gin mówi że to ok:-)

Kuleczka ja poproszę pdf :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2016, 12:16

Ignaś 03.06.2016 r . ❤

3jgxhqvkjjzt497d.png
  • dais Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2016, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamy imie, ale nie jeszcze na 100% i poki co zdecydowalismy sie go nie ujawniac. Ostatnio nam wszyscy imie starali sie zmienic (i im sie udalo w sumie na dobre) i mamy teraz lekki uraz :P
    Nie skurczyly sie, dzieciece ciuszki sa bardzo wytrzymale, zazwyczaj je gotowalam, np jak ubrudzily sie marchewka, to ciezko inaczje sprac. W zasadzie oprocz tych z pepco, ktore sie wlasnie rozciagaly, reszta ubranek wyglada prawie jak nowa a juz jedno dziecko (wiekszosc dwojke, bo byly odkupowane) przezyly.

Kuleczka moze i mi by sie przydal taki poradnik, czegos wiecej sie dowiem.
    Jak czekalam na USG to przychodzily tez dziewczyny na nie i mialy rozne brzuszki, niektore byly chude jak patyczki a brzuszki mialy jak dwa moje a wszystkie bylysmy 19-21 tydzien, bo tutaj tak robia polowkowe.
    Helenucha pewnie zobaczysz jesli nadal jest chlopcem :P

Helenucha Klucha lubi tę wiadomość

3jgx9jcgxyxh5h7c.png
    8p3o6iyel4i7v3gl.png
    9f7jj44jbtngkz09.png

• aneczka2015 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2016, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    fairy_tale wrote:
    Dziewczyny, czujecie już wyraźnie ruchy Waszych maluszków, czy póki co tylko takie lekkie bulgotania i puknięcia? Miewacie przerwy w odczuwaniu ruchów?

Ja czuje raz pukniecia a innym razem jakby bulgotania a jeszcze zdarza sie ze nic nie czuje caly dzien! Martwi mnie to troszke ale ponoc jest ok??? Za tydzien wizyta, juz nie moge sie doczekac :)

fairy_tale, Pati_89 lubią tę wiadomość

5djy9n73ymelpgus.png
    Czekamy na Mikołaja ❤
  • Pati_89 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2016, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kuleczka ja też :) wysyłam zaproszenie.

Dais Marzenak Jenny gratulacje <3

Ja dostałam skierowanie na krzywą. Trzeba wykupić glukozę w aptece ( ja mam 75 g). W laboratorium ja rozpuszczą i mi dają do wypicia. Można sobie wykropić cytrynę a ponoć jest też w aptece glukoza z cytryna już gotowa :)

Mi raz zrobił się siniak i jak mi powiedziała pielęgniarka to dlatego że przeciążyłam rękę od razu po pobraniu ( wystarczy powiesić torebkę albo przerzucać biegi w samochodzie )

Dwie godziny nie sprawdzałam forum i już miałam 4 strony nadrabiania hehe :D
    Skoro mówicie o praniu to jak z ubraniami z Second handu pierzecie więcej razy?

f2w3dqk3ob7fxh99.png
  • dais Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2016, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czuje pukniecia i to nawet calkiem nocne, tyle ze sa tak zaraz nad pecherzem, wiec ich nie widac i nie czuc z zewnatrz. I to by sie zgadzalo, bo maly byl dzis nozkami w dol i to blisko wyjscia z miednicy zaraz przy moim pecherzu :)

Z second-handu pralam rowniez jeden raz i chyba robilam do wszystkiego podwojne plukanie. Teraz pewnie wypiore wszystko raz zaraz przed porodem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2016, 12:19

3jgx9jcgxyxh5h7c.png
    8p3o6iyel4i7v3gl.png
    9f7jj44jbtngkz09.png

• Pati_89 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2016, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    fairy_tale wrote:
    Ja dziś wyraźnie poczułam :) leżymy sobie rano i pukam po brzuchu i mówię do małego co mi ślina na język przyniesie :) poczułam puknięcie trzy razy w tym samym miejscu dość wysoko więc to nie jelita :D

ansad, Madzik84 lubią tę wiadomość

f2w3dqk3ob7fxh99.png
  • Pati_89 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2016, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Dais :)

f2w3dqk3ob7fxh99.png
  • fairy_tale Ekspertka

Wysłany: 20 stycznia 2016, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aneczka2015 wrote:
    Ja czuje raz pukniecia a innym razem jakby bulgotania a jeszcze zdarza sie ze nic nie czuje caly dzien! Martwi mnie to troszke ale ponoc jest ok??? Za tydzien wizyta, juz nie moge sie doczekac :)

Też tak mam. Np. od wczorajszego popołudnia do dzisiejszego poranka nic nie czułam, dopiero niedawno (po czekoladce) bylo kilka puknięć. Ale podobno na tym etapie ruchy jeszcze mogą być nieregularne. Chyba dopiero od 24 (??) tygodnia trzeba liczyć, tu by się musiały wypowiedzieć dziewczyny, które już rodziły ;)

9ewns65gxjq3gces.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2016, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już czuję wyraźne przesuwania, puknięcia, często leżąc na wznak odczuwam wybrzuszenia, mąż tez już odczuwa kopniaki :)

fairy_tale, Madzik84 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2016, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmarzeniak cudna ta twoja Lili <3
    Dais gratuluje synka :)

Ja małej ciuszki prałam przeważnie w 40 stopniach, później jeszcze będziecie prasować więc te bakterie i tak w 100% wyginą. Z tych Second handu moja znajoma na noc zostawiała ciuszki w wrzącej wodzie z dodatkiem zapachowego płynu do płukania, potem wypłukała je w samej wodzie a na końcu wstawiała do pralki i tam już prała z dodatkiem płynu i proszku dla niemowlaków :)

• fairy_tale Ekspertka

Wysłany: 20 stycznia 2016, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati_89 wrote:
    Ja dziś wyraźnie poczułam :) leżymy sobie rano i pukam po brzuchu i mówię do małego co mi ślina na język przyniesie :) poczułam puknięcie trzy razy w tym samym miejscu dość wysoko więc to nie jelita :D

Oo, fajnie, my jeszcze nie wypracowaliśmy metod komunikacji :p I kuleczek na brzuchu też jeszcze nie widziałam, ale nie jestem taką chudzinka jak Ty :D

9ewns65gxjq3gces.png
  • Helen Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2016, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czuje lekkie ruchy, rano jak maż sobie prasował koszule (mam cudownego meża prawda? :P)
    to głośno chodzi nasze żelazko, bo parowe i poraz pierwszy mnie mała obudziła swoimi ruchami, póki co to z dnia na dzien widzę, że ich jest więcej i częściej, ale to bardzo powolny proces. Takie zdecydowane to czytałam, ze będziemy czuć ok.30tygodnia. Ale jak jesteś ciągle w ruchu to mozesz ich nie poczuć :), więc na pewno wszystko jest ok :) aneczka wszystko jest jak należy :) pamietaj, ze łozysko amortyzuje ruchy :)
    Dais ja tez czesto na noc, wczoraj to wrecz dawała 2godziny z przerwami :)

a te uwypuklenie to nie główka lecz dupka z nóżkami :P
    nożki są podkurczone pod tyłeczkiem więc zajmuję więcej miejsca niż główka :)
    ojej..ale ja bym już chciała ten tyłeczek wycałować, zresztą jakaś rozczulona się zrobiłam, bo całuję ciągle mojego męża, po głowce, policzkach, oczkach, brzuszku :P
    instynkt macierzyński mi sie odzywa :P

dziewczyny co do prania dziecięcych ubranek warto sobie kupic chociaz na początek proszek do prania ekologiczny, lub zamówić z takiego sklepu, naprawdę jest duża różnica. Prałam ostatnio ręcznie w takim proszku i nic nie szczypie w ręce a ni wysusza, a po zwykłym to jakiś koszmar, wiec naszemu dziecku też to sprzyjać będzie, chyba ze jest tez opcja prac w szarym mydle :)
    ja używam Ecovera :) sprawdzony przez lata i pięknie delikatnie pachnie lasem :)
    są tez od nich płyny do płukania tkanin i inne środki :)
    wiec jak ktoś może sobie pozwolić na taki luksus lub wyskrobac na początek to warto :) w koncu w zwykłych proszkach mamy coraz mocniejsze substancje piorące.

fairy_tale, JajkoNiespodzianka, Madzik84 lubią tę wiadomość

feegu6l.png
  • Pati_89 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2016, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    fairy_tale wrote:
    Oo, fajnie, my jeszcze nie wypracowaliśmy metod komunikacji :p I kuleczek na brzuchu też jeszcze nie widziałam, ale nie jestem taką chudzinka jak Ty :D
    Lada dzień poczujesz :) czasami siedzę i nic i nagle jak mnie naciśnie na pęcherz to myślę że nie zdążę :)

A i coś słodkiego :)
    https://www.instagram.com/p/BAwc-sNjHAS/

fairy_tale, Helen lubią tę wiadomość

f2w3dqk3ob7fxh99.png
  • JennyXS Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2016, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kirys wrote:
    JennyXS gratuluję synka! A co robiliście na izbie przyjęć?

Kochana długa historia. Nie chciało mi się jechać 70 km do swojej doktorki,bo zauważyłam zielone upławy no i poszlam u siebie do przychodni. Lekarka mnie nie przyjęła tylko napisała na kartce clotrimazolum i kazała iść po receptę do rodzinnego. Rodzinny na urlopie więc poszlam na dyżur całodobowy i tam internista skierował mnie do szpitala. Tam zostalam zbadana,zrobione USG po którym okazało się że chłopczyk, wydana recepta( chociaż wcześniej lekarz powiedział że przecież to jest bez recepty). Okazało się że infekcji nie ma a ja podpisalam że nie zgadzam się zostać w szpitalu bo po co :)

200909182441.png
    f2wli09kseu15yxf.png
    3jgxvfxmbborrgjh.png
  • JennyXS Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2016, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati_89 wrote:
    Kuleczka ja też :) wysyłam zaproszenie.

Dais Marzenak Jenny gratulacje <3

Ja dostałam skierowanie na krzywą. Trzeba wykupić glukozę w aptece ( ja mam 75 g). W laboratorium ja rozpuszczą i mi dają do wypicia. Można sobie wykropić cytrynę a ponoć jest też w aptece glukoza z cytryna już gotowa :)

Mi raz zrobił się siniak i jak mi powiedziała pielęgniarka to dlatego że przeciążyłam rękę od razu po pobraniu ( wystarczy powiesić torebkę albo przerzucać biegi w samochodzie )

Dwie godziny nie sprawdzałam forum i już miałam 4 strony nadrabiania hehe :D

Skoro mówicie o praniu to jak z ubraniami z Second handu pierzecie więcej razy?

Co do testu obciążenia glukoza to miałam go kilka razy już. Pracuje w centrum medycznym i u nas pielęgniarki nie pozwalają dodawać cytryny bo ponoć zaburza wyniki. Tak mialy mowione na szkoleniu. No i glukozy też się nie przynosi. Chyba że ktoś chce ta smakowa to wtedy może sobie przynieść.

200909182441.png
    f2wli09kseu15yxf.png
    3jgxvfxmbborrgjh.png
  • kuleczka777 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2016, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to jak któraś jest chętna to wysyłać info na priv i powysyłam do piątku jak zgram to wszystko na kompa.

Szkoda że nie ma grupy na fb bo by to szybciej poszło i każda by sobie pościągała :)

f2w3skjoxrbw67ni.png

Widzimy się 29.02 :)
  • FreshMm Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2016, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, może jest któraś z Was ze Śląska i potrzebuje co nieco do wyprawki? :)

http://olx.pl/oferta/wyprawka-dla-dziecka-0-3-miesiace-rozmiary-52-56-62-20-sztuk-CID88-IDduC3D.html

Agabtm lubi tę wiadomość

Iwr0p2.png

6JOCp1.png

• kuleczka777 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2016, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jenny przecież clotlimazolum nie wolno stosować w ciąży tak gdzieś wyczytałam kiedyś

f2w3skjoxrbw67ni.png

Widzimy się 29.02 :)
  • JennyXS Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2016, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kuleczka777 wrote:
    Jenny przecież clotlimazolum nie wolno stosować w ciąży tak gdzieś wyczytałam kiedyś

Też tak myślałam i wolalam nystatyne. No ale chyba PAN doktor wie co robi. Poza tym w ulotce pisze że nie wolno w I trymestrze. W II i III jest dozwolone po konsultacji z lekarzem. Ale bez recepty kupić nie można. I tak nie stosuje skoro nie ma żadnej infekcji. A śluz jest normalny jak w ciąży.

200909182441.png
    f2wli09kseu15yxf.png
    3jgxvfxmbborrgjh.png
‹‹ 687 688 689 690 691 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ