Czerwcowe mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
My niestety tez za bardzo malucha rozpieszczamy, nie wiem jak to bedzie jak bedzie ich dwojka. Rodzice i tesciowe Olafka widza 2 razy w roku jak jestesmy w Polsce, wiec podejrzewam ze to tez powoduje wieksze rozpieszczanie, bo chca sie nacieszyc.
Kaja niestety rozstepy sa bardziej dziedziczne, ja mam od groma po poprzedniej ciazy, teraz poki co nie pojawil sie zaden, nie wiem czy to zasluga Palmers'a, tego ze skora juz raz byla tak mocno rozciagnieta, czy po prostu jeszcze za wczesnie. Oby sie nie pojawily. -
dais wrote:My niestety tez za bardzo malucha rozpieszczamy, nie wiem jak to bedzie jak bedzie ich dwojka. Rodzice i tesciowe Olafka widza 2 razy w roku jak jestesmy w Polsce, wiec podejrzewam ze to tez powoduje wieksze rozpieszczanie, bo chca sie nacieszyc.
Kaja niestety rozstepy sa bardziej dziedziczne, ja mam od groma po poprzedniej ciazy, teraz poki co nie pojawil sie zaden, nie wiem czy to zasluga Palmers'a, tego ze skora juz raz byla tak mocno rozciagnieta, czy po prostu jeszcze za wczesnie. Oby sie nie pojawily.
Co do rozstępów masz rację dziedzicze po mamie ona ma też ich ful tylko że ona ma po nasz 4 a ja mam tyle po 1 a co będzie po 2 strach się bać, ale pamiętam jak gin mi mówił, że ma mega szczupłą ciężarną a ma rowy tektoniczne na brzuchu i udach więc ja przy niej podobno wymiekalam a przytulam dużo około 25kg -
Melduję się po dniach otwartych w szpitalu, w którym będę rodzić (Ujastku w Krakowie)
Najpierw zostaliśmy z Mężem i innymi parami oprowadzeni przez przemiłą panią pielęgniarkę po szpitalu, pokazano nam sale przedporodowe, porodowe i poporodowe, gdzie cesarka itd. Najbardziej podobała mi się sala noworodków, można było zerknąć delikatnie (mąż musiał mnie stamtąd ciągnąć za rękę)Wszystkie płakały
Równocześnie na sali odbywały się wykłady w tematach: Noworodek w Szpitalu Ujastek, Kompleksowa fizjoterapia w ciąży i połogu, Czego uczy nasza Szkoła Rodzenia?, Wykład o roli położnej środowiskowej, Bank Komórek Macierzystych, Czy poród musi boleć? Wykład poświęcony tematyce redukcji bólu porodowego, Sztuka naturalnego karmienia w Szpitalu Ujastek.
Dodatkowo można było na spokojnie indywidualnie porozmawiać z:
położna środowiskowa, pielęgniarką noworodkową, pielęgniarką anestezjologiczną, doradcą laktacyjnym, fizjoterapeutką, a nawet panią prawnik.
Było też kilka stoisk gdzie można było zakupić biustonosze do karmienia, podpytać o bank krwi, a przemiły Pan pokazywał działanie laktatora Lovi na sztucznym cycuszku i rozdawał smoczki - mam więc dynamiczny smoczuś 0-2 m dla Wojtusia
Skorzystaliśmy na tych dniach otwartych baaaardzo, bo usystematyzowałam sobie wiedzę, rozwiałam wątpliwości jakie miałam, zapisaliśmy się na kwiecień do szkoły rodzenia (ze zniżką 10%), wygrałam w konkursie bon na badania do diagnostyki (mam je w większości Alianzie, ale może się kiedyś przydadzą mi lub komuś), a przede wszystkim genialne było to, że położna załatwiła mi szybką konsultację z anestezjologiem, który uspokoił mnie, że mój tatuaż nie jest przeciwwskazaniem do znieczulenia!!! (a wszyscy jak tylko go widzieli to kręcili nosem, że "raczej nie ma szans").
Polecam takie akcje, popytajcie w Waszych miejscowościach, a nuż coś wyhaczycie
Helenucha Klucha, Kaja, kirys, jakka, kuleczka777, fairy_tale lubią tę wiadomość
-
A tu wrzucam Wam zastaw z jakim wróciłam
Bardzo się cieszę z tego smoczka! Skarpetki też są słodkie, ale już to widzę jak długo się Wojciowi utrzymają na stópkach...
dais, evus, Helenucha Klucha, mmarzenak, Misia15, Kaja, kirys, kuleczka777, ansad, fairy_tale, Melissa84, madziak2202 lubią tę wiadomość
-
Witaj Kasiek! Macie wybrane imię?
Jajko, myślałam, ze uda nam się spotkać podczas dni otwartych, ale niestety pojechaliśmy samochód dostawczy kupic i niestety sie nie wyrobiliśmy:((( w marcu już na pewno pójdziemy! Przekonałaś sie do Ujastka? Mówili cos o cesarce? -
Mam pytanie,
Czy któraś z was miała takie dziwne uczucie uwierania / napierania w pochwie na szyjke ?
W grudniu miałam takie uczucie i lekarz przepisał luteine i antybiotyk na infekcje i kazał leżeć wtedy nikt nie wiedział dlaczego tak się dzieje.
Prywatnie lekarz zrobił pomiar szyjki i wyszło 33 mm bez oznak skracania. Powiedział że wszystko jest ok tylko lożysko nisko ale bez oznak przodowania. Stwierdził że to może rozpulchniona macica.
Później było ok ucisk ustąpił, oczywiście łożysko na połówkowym (prywatnie nie na nfz) nisko ale bez oznak przodowania, szyjka się nie skraca i powyżej tych 30mm twarda. Oczywiście większość czasu leże i odpoczywam jedynie jakieś małe spacerki z psem ale lekarz pozwolił.
A teraz od 3 dni ucisk wrócił (co prawda przyjechal do nas w poniedzialek bratanek na ferie i mój tryb się troszeczkę zrobił bardziej aktywny ale nie za mocno do tego w poniedzialek rozlozyła mnie choroba:/)nie jest ciągły bo po nocy jest ok później troche uwiera ale jak wstane po coś do jedzenia czy wc to czasem i jest nawet lepiej niż jak leże, ale byłam wczoraj u lekarza prowadzącego z nfz i powiedziałam mu o tym to sprawdził na fotelu szyjke powiefział że jak na ten tydzień jest ok i że to prawdopodobnie mały mnie uciska pupą bo czuje go nisko i czuje palcami jego pupe ( tak niby jest że może ułożyć się miednicowo bo ma małą pupke a dużą głowe ) pytałam się czy nie mam przypadkiem żadnej infekcji to powiedział że jest ok i nie ma nic.
Co prawda czułam nisko ostatnio kopniaki ale teraz czuje je też troche poniżej pępka i po boku kopniaki a ucisk nadal mimo tego w tym czasie jest więc nie wiem czy jego diagnoza jest dokońca poprawna
Do tego nic mi nie przepisał( na luteine powiedział że w tym tygodniu już się luteiny nie bierze) a jak wcześniej pozwolił na spacery krótkie to teraz powiedział że powinnam nigdzie chodzić że co ja ( chyba zapomniał że sam mi pozwolił)
Teraz zastanawiam sie czy mam czekać bo wizyte mi wyznaczył za 3 tygodnie, czy iść do prywatnego lekarza?
Ale się rozpisałamale może któraś z was miała coś takiego albo słyszała o czymś podobnym.
-
Kasiek, ja odczuwam gdzieś od 4 tygodni takie ściśnięcie w dole brzucha, to nie boli tylko właśnie czuć taki ucisk. Byłam z tym u lekarza już dwa razy, a raz w szpitalu na sorze i nic nie zdiagnozowali. Szyjka, łożysko w porządku. Lekarz mówił, że mogę brać doraźnie no spę i magnez (potwierdzam, pomaga). A w szpitalu zatrzymali mnie na noc, podali zastrzyk rozkurczowy i luteinę dopochwowo i przeszło. Kazali też przez dwa tyg zostać w domu, bo jeszcze pracuję. U mnie pojawia się ten ucisk sporadycznie, więc póki jest w porządku to się nie martwię. Może masz po prostu skurcze przepowiadające? W każdym razie radzę Ci jak najwięcej polegiwać, nie stresować się tymi skurczami zbytnio, ale obserwować, gdyby zaczęło się coś dziać na poważnie.kochana córeczka 16.06.2016
-
Jane a takiu ucisk w pochwie masz ? Takie jakby uwieranie ? Bo u mnie to właśnie tak wygląda .
Kurde pod czas ciąży człowiek wszystko czuje dwa razy mocniej i dwa razy lepieji wszystkim się przejmuje- przynajmniej ja
już mnie wykańcza to obchodzenie sie ze sobąjak z jajkiem
-
beatas wrote:Jajko, myślałam, ze uda nam się spotkać podczas dni otwartych, ale niestety pojechaliśmy samochód dostawczy kupic i niestety sie nie wyrobiliśmy:((( w marcu już na pewno pójdziemy! Przekonałaś sie do Ujastka? Mówili cos o cesarce?
Tak myślałam, że Cię nie będzie jednak teraz, ale mam nadzieję, że nam się kiedyś uda spotkaćPrzekonałam się i raczej już nie szukam nic innego. Co do cesarki to maluszek jest "kilka minut" z mamą, potem jest zabierany, w towarzystwie taty mierzony, ważony i potem kangurowanie z tatą. Zadałam pytanie ile we trójkę się nie widzimy, Pani powiedziała, że jakieś 2 godziny (mama w tym czasie jest "oporządzana"). Potem dzidziu jest przystawiany do piersi, maksymalny czas niekarmienia to do 3 h po porodzie. Jeśli nie ma jeszcze mleka to dają butle, no i ja tak sobie pomyślałam, że chociaż wezmę może butelkę z dynamicznym smoczkiem, żeby dzidziuś potem chciał ssać pierś (?). Bo tak ogólnie to nie trzeba tam brać butelki, bo mają. Jak się wybierzesz to najlepiej zapisz sobie pytania na kartce, będzie tam mnóstwo okazji do zadania ich
Dziewczyny, to ściśnięcie i bóle brzucha to mogą być bóle mięśni dna miednicy tak jak u mnie, które promieniują na różne strony, polecam skonsultowanie tego u fizjoterapeutki, najlepiej urologicznej. Może niepotrzebnie się martwicie o dzidziusia i faszerujecie lekamiWiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2016, 17:50
-
kuleczka777 wrote:Jajko zuper ze Ci sie podob ten szpital
To dostałaś ten noay smoczek co jest dla noworodków ? A jak laktator ręczny czy elektryczny ?
Ten Pan pokazywał ręczno-elektryczny z Lovi, o ten: http://www.smyk.com/lovi-prolactis-laktator-elektroniczny-dwufazowy-5-501,p1066498866,swiat-niemowlaka-p
Wiadomo, bajer
Nie mam niestety nadal zdania czy ręczny, czy elektryk.
Dostałam smoczek dynamiczny dla noworodków 0-2mTaki malusi
-
Jajkoniespodzianka ja też byłam dzisiaj na tych dniach otwartych w Ujastku. Posłałam Ci zaproszenie do przyjaciółek bo chciałam o coś spytać na pw. Zastanawiam się też na kiedy zapisać się do tej szkoły rodzenia czy na marzec czy na kwiecień. Ten smoczek faktycznie malutki.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2016, 18:38
Adaś ur. 07.05.2016 -
sprzedam Wam informację co dostalam od klientki. Jej corka jak rodzila pol roku temu to rodziła z mężem i lekarka kazała mężowi podczas porodu masować jej piersi zeby szybciej mleko napłynęło po porodzie. I faktycznie miała odrazu. Więc jak tylko bedziecie rodzic z mężem to spróbujcie.
A drugi patent zeby miec duzo mleka to trzeba pić po porodzie 3 litry wody. Ona ma strasznie duzo pokarmu i mrozi i wystarcza jej zwykły odciagacz bo mleko samo leci.madziak2202 lubi tę wiadomość