X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamusie 2016
Odpowiedz

Czerwcowe mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Kaja Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dais Gratulujemy 4 lat razem ale teraz z tymi talerzami i paczkiem ochoty narobiłaś! !!!!

Ps. My w maju 4 rocznicę mamy :-)

dais lubi tę wiadomość

mhsvanlih0qhtdnx.png

https://www.maluchy.pl/li-67859.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 lutego 2016, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluję udanych wizyt.

Przewijak zwykły. Owinęłam go tylko takim cienkim kocykiem/pieluszka narazie

• Agabtm Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak jest już emocje opadły młody był tak spokojny nie pokazał buzi nie fikal koziolkow tylko leżał i pachnial ;) len mój kochany wszystko wporzadku ;) waży juz 400 g tyle co dwie kostki masła ma ponad 20 cm, i ciąża o tydzień starsza się teraz okazało że termin na 20 czerwca i 21 tydzień 3 dzień ;);) żałuję tylko, że nie chciał współpracować na usg i się pokazać wrzucę fotki jak wrócimy bo robimy zakupy w Tesco jeszcze i o ikea zachaczylisy jeszcze ;):)

kirys, beatas, oldżi, mmarzenak, Pati_89, kasiek87, evus, Magda34, Kourtney, Helenucha Klucha lubią tę wiadomość

Syn Filip 28 czerwiec ;);)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lutego 2016, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mili_Vanilli wrote:
    Co do toksoplazmozy, to bardziej można zarazić się poprzez niemyte warzywa i owoce, kontakt z surowym mięsem, grzebanie w ziemi. Zarażenie się od kota, zwłaszcza niewychodzącego jest bardzo nikłe. Zresztą oocysty toksoplazmozy rozwijają się w odchodach kocich dopiero po 72 h, i naprawdę trzeba byłoby gołymi rękami sprzątać kuwetę, niesprzątaną od kilku dni, później nie umyć rąk i zrobić sobie kanapkę ;) Całe życie mam kontakt z kotami i nigdy nie przechodziłam toskoplazmozy. Wszystkie warzywa i owoce dokładnie myję, a rzeczy kuchenne, które miały kontakt z surowym mięsiem zawsze wyparzam. Mięso "obrabiam" w jednorazowych rękawiczkach ;) Jak jakaś nawiedzona ;)

Mam nadzieję, że wszystko skończy się dobrze w Twoim przypadku i się nie zaraziłaś. Życzę dużo zdrówka.

Jako zagorzała kociara i właścicielka 3 kotów (dwa właśnie na mnie lężą ;)) musiałam napisać kilka słów w ich obronie :)
    Popieram w 100% bo to prawda.
    Też jestem kociara :D

Mili_Vanilli lubi tę wiadomość

• kirys Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluję dzisiejszych wizyt i pozytywnych wieści :-)

Helenka <3 Rośnij zdrowo córeczko!
    km5smg7ygfmqp0h0.png
  • beatas Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kourtney wrote:
    Gratuluję udanych wizyt.

Przewijak zwykły. Owinęłam go tylko takim cienkim kocykiem/pieluszka narazie
    Na komode się kupuje jakiś specjalny? Czy ten standardowy z takimi jakby nozkami?

w57vpc0zwhxsxpfc.png
  • agus3004 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beatas no własnie te 5 reklamowek to są już wybrane rzeczy dla Igorka. Mama obiecała wyprac, a ja w przyszłym tygodniu bedę prała to co mam w domu. Jutro ma przyjsc komoda więc będzie gdzie układac (oby starczyło miejsca). Przeraża mnie tylko prasowanie tego wszystkiego!

Moja miłość <3 IGOREK <3
    f2wlx1hp21wq3sfq.png
  • kirys Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mylola wrote:
    Rozglądam się za to intensywnie za łóżeczkiem, bo wymyśliłam sobie ze chcę je dostawić do naszego łóżka. Tylko te typowo dostawne łóżeczka, np. chicco są malutkie, króciutkie i pewnie zaraz trzeba by było je zmienić. Pomyślałam, że można kupić łóżeczko ze zdejmowanym bokiem, ale wymiarami nie pasuje :/ To wykombinowałam, że można kupić zwykłe łóżeczko drewniane, tylko z wyjmowanymi szczebelkami, ale na rynku większość modeli ma zdejmowane 2-3 szczeble, a to za mało, żeby w nocy komfortowo wyjąć dziecko. Będę musiała jeszcze poszukać.
    A może takie łóżeczko, które można przerobić na tapczanik - ma zdejmowany cały bok http://allegro.pl/lozeczko-dzieciece-z-szuflada-tapczanik-tapczan-5k-i5837097260.html. Tylko nie wiem jakie wymiary Ci pasują, bo to jest 120x60.

Helenka <3 Rośnij zdrowo córeczko!
    km5smg7ygfmqp0h0.png
  • beatas Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agus3004 wrote:
    Beatas no własnie te 5 reklamowek to są już wybrane rzeczy dla Igorka. Mama obiecała wyprac, a ja w przyszłym tygodniu bedę prała to co mam w domu. Jutro ma przyjsc komoda więc będzie gdzie układac (oby starczyło miejsca). Przeraża mnie tylko prasowanie tego wszystkiego!
    No to super! Mały się będzie miał w co stroić:D ja z praniem i porasowaniem czekam do maja, żeby wszystko było w miarę świeże i pachnące:)

w57vpc0zwhxsxpfc.png
  • kuleczka777 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agabtm super ze rośnie maluszek :)

zjadlam zapiekanke i ogladam tytanica ;)

Tez całe życie z kotami siedzę i nie mialam toxo wiec sie troche przestraszyłam ale mnie uspokoilyscie dziewczyny :)

Mili_Vanilli, mmarzenak, Agabtm lubią tę wiadomość

f2w3skjoxrbw67ni.png

Widzimy się 29.02 :)
  • fairy_tale Ekspertka

Wysłany: 11 lutego 2016, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akurat jeśli chodzi o tokso to kot nie jest moim głównym podejrzanym :) Dlatego też pisałam o myciu warzyw, surowym mięsie itp. Sporo czytałam na ten temat i zdaję sobie sprawę z tego, że równie dobrze można się zarazić spożywając sałatkę z niedokładnie umytych warzyw w restauracji czy jedząc niedosmażone mięso. A nawet tego typu zarażenia są częstsze, niż od kotów. Kot mojej mamy akurat jest z tych wychodzących, a latem nawet znikających w lesie na całe noce. Ale mam z nim kontakt od lat, przed ciążą nawet nie byłam jakoś do bólu ostrożna i zawsze miałam ujemne wyniki tokso.

No nic, nie ma co gdybać, mam jednak nadzieję, że aktualny wynik faktycznie jest fałszywy.

Beatas, teoretycznie na IgA czeka się w moim laboratorium nawet 10-12 dni. Ale na IgG i IgM czeka się podobno 3-5 dni, a wyniki dostaję zwykle tego samego dnia :) Więc liczę na to, że IgA też będzie nieco szybciej ;)

Przy okazji przeczytałam ciekawą teorię, że najlepsze laboratoria to te przyszpitalne, a w szczególności wyspecjalizowane w konkretnej dziedzinie, np. w przypadku tokso najlepiej byłoby zbadać się w laboratorium przy szpitalu chorób zakaźnych. Prywatne laboratoria mają ponoć wyższy odsetek błędów.

9ewns65gxjq3gces.png
  • beatas Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fairy, od znajomego, który pracuje w tej branży mialam identyczne info.. Podobno krew sie miesza w transporcie czy coś podobnego.. Zresztą dobrzy lekarze też nie uznają wyników z prywatnych laboratoriów.. Ja kiedys zrobiłam mnóstwo badan hormonalnych i lekarz powiedzial, ze mogę je sobie wyrzucić, bo to laboratorium nie jest w ogóle wiarygodne.. Teraz badania robię prywatnie, ale właśnie w przyszpitalnym laboratorium..

w57vpc0zwhxsxpfc.png
  • fairy_tale Ekspertka

Wysłany: 11 lutego 2016, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kuleczka777 wrote:
    agabtm super ze rośnie maluszek :)

zjadlam zapiekanke i ogladam tytanica ;)

Tez całe życie z kotami siedzę i nie mialam toxo wiec sie troche przestraszyłam ale mnie uspokoilyscie dziewczyny :)

Też oglądałam i jak zwykle się popłakałam na tym filmie :P O ile historia głównych bohaterów aż tak bardzo mnie nie rusza, to zawsze dobijają mnie sceny pokazujące ogrom tej tragedii - ludzie wpadający do wody, czy para staruszków leżących na łóżku i żegnających się ze sobą, gdy do pomieszczenia wlewa się woda - no to mnie zawsze rozbraja.

9ewns65gxjq3gces.png
  • fairy_tale Ekspertka

Wysłany: 11 lutego 2016, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    beatas wrote:
    Fairy, od znajomego, który pracuje w tej branży mialam identyczne info.. Podobno krew sie miesza w transporcie czy coś podobnego.. Zresztą dobrzy lekarze też nie uznają wyników z prywatnych laboratoriów.. Ja kiedys zrobiłam mnóstwo badan hormonalnych i lekarz powiedzial, ze mogę je sobie wyrzucić, bo to laboratorium nie jest w ogóle wiarygodne.. Teraz badania robię prywatnie, ale właśnie w przyszpitalnym laboratorium..

Dobrze wiedzieć. Chyba nie wytrzymam i podjadę do szpitala chorób zakaźnych przebadać się porządnie na to tokso, przynajmniej będę miała wiarygodny wynik ;)

Faktycznie zauważyłam już wcześniej w trakcie ciąży, że wyniki tych samych badań ze szpitala i z prywatnego laboratorium trochę się różnią, ale myślałam, że wpływ na to może mieć godzina pobrania i to, czy byłam na czczo czy nie. Czyli prawdopodobnie te szpitalne były bardziej wiarygodne.

9ewns65gxjq3gces.png
  • Andzia SM Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magi dziękuję za odpowiedź ;)

Gratuluję rocznicy :)

A teraz czas do łóżeczka :)

dais lubi tę wiadomość

l22nzbmhf5ftteff.png
  • beatas Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    fairy_tale wrote:
    Dobrze wiedzieć. Chyba nie wytrzymam i podjadę do szpitala chorób zakaźnych przebadać się porządnie na to tokso, przynajmniej będę miała wiarygodny wynik ;)

Faktycznie zauważyłam już wcześniej w trakcie ciąży, że wyniki tych samych badań ze szpitala i z prywatnego laboratorium trochę się różnią, ale myślałam, że wpływ na to może mieć godzina pobrania i to, czy byłam na czczo czy nie. Czyli prawdopodobnie te szpitalne były bardziej wiarygodne.
    Fairy, ja Ci tego nie zagwarantuje, bo sama jestem w tym zielona.. Jednak ten znajomy mnie faktycznie przed tym przestrzegał, a po tym jak wyrzuciłam badania za prawie 1000 zł, to dla bezpieczeństwa robię juz w szpitalu:D

w57vpc0zwhxsxpfc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lutego 2016, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przewijak może być ten standardowy normalnie

Ktoś jeszcze pytał o głębokość szuflad tej komody. Ma 70pare cm.

kuleczka777 lubi tę wiadomość

• mylola Ekspertka

Wysłany: 12 lutego 2016, 03:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ech, nie ma to jak wyspać się w dzień... :P w czerwcu o tej porze będzie zaczynało świtać :) ostatnio z takich ciekawostek ciążowych zaobserwowałam u siebie, że znacznie wolniej rosną mi włoski na nogach i na łonie. Ciekawe z czego to może wynikać :D ale nie narzekam.

8p3o3e3kdmy2lofu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2016, 06:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mylola mam dokładnie to samo nie chcą coś tak szybko rosnąć jak kiedyś :D w sumie to na plus :D

mylola lubi tę wiadomość

• jane Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hehe ja za to zauważyłam że mi rosną w nowych miejscach, np. na brzuchu, co wcale nie jest fajne...

kochana córeczka 16.06.2016 :)
‹‹ 880 881 882 883 884 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ