X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamusie 2016
Odpowiedz

Czerwcowe mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Kaja Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dais Gratulujemy 4 lat razem ale teraz z tymi talerzami i paczkiem ochoty narobiłaś! !!!!

Ps. My w maju 4 rocznicę mamy :-)

dais lubi tę wiadomość

mhsvanlih0qhtdnx.png

https://www.maluchy.pl/li-67859.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 lutego 2016, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluję udanych wizyt.

Przewijak zwykły. Owinęłam go tylko takim cienkim kocykiem/pieluszka narazie

• Agabtm Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak jest już emocje opadły młody był tak spokojny nie pokazał buzi nie fikal koziolkow tylko leżał i pachnial ;) len mój kochany wszystko wporzadku ;) waży juz 400 g tyle co dwie kostki masła ma ponad 20 cm, i ciąża o tydzień starsza się teraz okazało że termin na 20 czerwca i 21 tydzień 3 dzień ;);) żałuję tylko, że nie chciał współpracować na usg i się pokazać wrzucę fotki jak wrócimy bo robimy zakupy w Tesco jeszcze i o ikea zachaczylisy jeszcze ;):)

kirys, beatas, oldżi, mmarzenak, Pati_89, kasiek87, evus, Magda34, Kourtney, Helenucha Klucha lubią tę wiadomość

Syn Filip 28 czerwiec ;);)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lutego 2016, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mili_Vanilli wrote:
    Co do toksoplazmozy, to bardziej można zarazić się poprzez niemyte warzywa i owoce, kontakt z surowym mięsem, grzebanie w ziemi. Zarażenie się od kota, zwłaszcza niewychodzącego jest bardzo nikłe. Zresztą oocysty toksoplazmozy rozwijają się w odchodach kocich dopiero po 72 h, i naprawdę trzeba byłoby gołymi rękami sprzątać kuwetę, niesprzątaną od kilku dni, później nie umyć rąk i zrobić sobie kanapkę ;) Całe życie mam kontakt z kotami i nigdy nie przechodziłam toskoplazmozy. Wszystkie warzywa i owoce dokładnie myję, a rzeczy kuchenne, które miały kontakt z surowym mięsiem zawsze wyparzam. Mięso "obrabiam" w jednorazowych rękawiczkach ;) Jak jakaś nawiedzona ;)

Mam nadzieję, że wszystko skończy się dobrze w Twoim przypadku i się nie zaraziłaś. Życzę dużo zdrówka.

Jako zagorzała kociara i właścicielka 3 kotów (dwa właśnie na mnie lężą ;)) musiałam napisać kilka słów w ich obronie :)
    Popieram w 100% bo to prawda.
    Też jestem kociara :D

Mili_Vanilli lubi tę wiadomość

• kirys Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluję dzisiejszych wizyt i pozytywnych wieści :-)

Helenka <3 Rośnij zdrowo córeczko!
    km5smg7ygfmqp0h0.png
  • beatas Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kourtney wrote:
    Gratuluję udanych wizyt.

Przewijak zwykły. Owinęłam go tylko takim cienkim kocykiem/pieluszka narazie
    Na komode się kupuje jakiś specjalny? Czy ten standardowy z takimi jakby nozkami?

w57vpc0zwhxsxpfc.png
  • agus3004 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beatas no własnie te 5 reklamowek to są już wybrane rzeczy dla Igorka. Mama obiecała wyprac, a ja w przyszłym tygodniu bedę prała to co mam w domu. Jutro ma przyjsc komoda więc będzie gdzie układac (oby starczyło miejsca). Przeraża mnie tylko prasowanie tego wszystkiego!

Moja miłość <3 IGOREK <3
    f2wlx1hp21wq3sfq.png
  • kirys Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mylola wrote:
    Rozglądam się za to intensywnie za łóżeczkiem, bo wymyśliłam sobie ze chcę je dostawić do naszego łóżka. Tylko te typowo dostawne łóżeczka, np. chicco są malutkie, króciutkie i pewnie zaraz trzeba by było je zmienić. Pomyślałam, że można kupić łóżeczko ze zdejmowanym bokiem, ale wymiarami nie pasuje :/ To wykombinowałam, że można kupić zwykłe łóżeczko drewniane, tylko z wyjmowanymi szczebelkami, ale na rynku większość modeli ma zdejmowane 2-3 szczeble, a to za mało, żeby w nocy komfortowo wyjąć dziecko. Będę musiała jeszcze poszukać.
    A może takie łóżeczko, które można przerobić na tapczanik - ma zdejmowany cały bok http://allegro.pl/lozeczko-dzieciece-z-szuflada-tapczanik-tapczan-5k-i5837097260.html. Tylko nie wiem jakie wymiary Ci pasują, bo to jest 120x60.

Helenka <3 Rośnij zdrowo córeczko!
    km5smg7ygfmqp0h0.png
  • beatas Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agus3004 wrote:
    Beatas no własnie te 5 reklamowek to są już wybrane rzeczy dla Igorka. Mama obiecała wyprac, a ja w przyszłym tygodniu bedę prała to co mam w domu. Jutro ma przyjsc komoda więc będzie gdzie układac (oby starczyło miejsca). Przeraża mnie tylko prasowanie tego wszystkiego!
    No to super! Mały się będzie miał w co stroić:D ja z praniem i porasowaniem czekam do maja, żeby wszystko było w miarę świeże i pachnące:)

w57vpc0zwhxsxpfc.png
  • kuleczka777 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agabtm super ze rośnie maluszek :)

zjadlam zapiekanke i ogladam tytanica ;)

Tez całe życie z kotami siedzę i nie mialam toxo wiec sie troche przestraszyłam ale mnie uspokoilyscie dziewczyny :)

Mili_Vanilli, mmarzenak, Agabtm lubią tę wiadomość

f2w3skjoxrbw67ni.png

Widzimy się 29.02 :)
  • fairy_tale Ekspertka

Wysłany: 11 lutego 2016, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akurat jeśli chodzi o tokso to kot nie jest moim głównym podejrzanym :) Dlatego też pisałam o myciu warzyw, surowym mięsie itp. Sporo czytałam na ten temat i zdaję sobie sprawę z tego, że równie dobrze można się zarazić spożywając sałatkę z niedokładnie umytych warzyw w restauracji czy jedząc niedosmażone mięso. A nawet tego typu zarażenia są częstsze, niż od kotów. Kot mojej mamy akurat jest z tych wychodzących, a latem nawet znikających w lesie na całe noce. Ale mam z nim kontakt od lat, przed ciążą nawet nie byłam jakoś do bólu ostrożna i zawsze miałam ujemne wyniki tokso.

No nic, nie ma co gdybać, mam jednak nadzieję, że aktualny wynik faktycznie jest fałszywy.

Beatas, teoretycznie na IgA czeka się w moim laboratorium nawet 10-12 dni. Ale na IgG i IgM czeka się podobno 3-5 dni, a wyniki dostaję zwykle tego samego dnia :) Więc liczę na to, że IgA też będzie nieco szybciej ;)

Przy okazji przeczytałam ciekawą teorię, że najlepsze laboratoria to te przyszpitalne, a w szczególności wyspecjalizowane w konkretnej dziedzinie, np. w przypadku tokso najlepiej byłoby zbadać się w laboratorium przy szpitalu chorób zakaźnych. Prywatne laboratoria mają ponoć wyższy odsetek błędów.

9ewns65gxjq3gces.png
  • beatas Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fairy, od znajomego, który pracuje w tej branży mialam identyczne info.. Podobno krew sie miesza w transporcie czy coś podobnego.. Zresztą dobrzy lekarze też nie uznają wyników z prywatnych laboratoriów.. Ja kiedys zrobiłam mnóstwo badan hormonalnych i lekarz powiedzial, ze mogę je sobie wyrzucić, bo to laboratorium nie jest w ogóle wiarygodne.. Teraz badania robię prywatnie, ale właśnie w przyszpitalnym laboratorium..

w57vpc0zwhxsxpfc.png
  • fairy_tale Ekspertka

Wysłany: 11 lutego 2016, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kuleczka777 wrote:
    agabtm super ze rośnie maluszek :)

zjadlam zapiekanke i ogladam tytanica ;)

Tez całe życie z kotami siedzę i nie mialam toxo wiec sie troche przestraszyłam ale mnie uspokoilyscie dziewczyny :)

Też oglądałam i jak zwykle się popłakałam na tym filmie :P O ile historia głównych bohaterów aż tak bardzo mnie nie rusza, to zawsze dobijają mnie sceny pokazujące ogrom tej tragedii - ludzie wpadający do wody, czy para staruszków leżących na łóżku i żegnających się ze sobą, gdy do pomieszczenia wlewa się woda - no to mnie zawsze rozbraja.

9ewns65gxjq3gces.png
  • fairy_tale Ekspertka

Wysłany: 11 lutego 2016, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    beatas wrote:
    Fairy, od znajomego, który pracuje w tej branży mialam identyczne info.. Podobno krew sie miesza w transporcie czy coś podobnego.. Zresztą dobrzy lekarze też nie uznają wyników z prywatnych laboratoriów.. Ja kiedys zrobiłam mnóstwo badan hormonalnych i lekarz powiedzial, ze mogę je sobie wyrzucić, bo to laboratorium nie jest w ogóle wiarygodne.. Teraz badania robię prywatnie, ale właśnie w przyszpitalnym laboratorium..

Dobrze wiedzieć. Chyba nie wytrzymam i podjadę do szpitala chorób zakaźnych przebadać się porządnie na to tokso, przynajmniej będę miała wiarygodny wynik ;)

Faktycznie zauważyłam już wcześniej w trakcie ciąży, że wyniki tych samych badań ze szpitala i z prywatnego laboratorium trochę się różnią, ale myślałam, że wpływ na to może mieć godzina pobrania i to, czy byłam na czczo czy nie. Czyli prawdopodobnie te szpitalne były bardziej wiarygodne.

9ewns65gxjq3gces.png
  • Andzia SM Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magi dziękuję za odpowiedź ;)

Gratuluję rocznicy :)

A teraz czas do łóżeczka :)

dais lubi tę wiadomość

l22nzbmhf5ftteff.png
  • beatas Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    fairy_tale wrote:
    Dobrze wiedzieć. Chyba nie wytrzymam i podjadę do szpitala chorób zakaźnych przebadać się porządnie na to tokso, przynajmniej będę miała wiarygodny wynik ;)

Faktycznie zauważyłam już wcześniej w trakcie ciąży, że wyniki tych samych badań ze szpitala i z prywatnego laboratorium trochę się różnią, ale myślałam, że wpływ na to może mieć godzina pobrania i to, czy byłam na czczo czy nie. Czyli prawdopodobnie te szpitalne były bardziej wiarygodne.
    Fairy, ja Ci tego nie zagwarantuje, bo sama jestem w tym zielona.. Jednak ten znajomy mnie faktycznie przed tym przestrzegał, a po tym jak wyrzuciłam badania za prawie 1000 zł, to dla bezpieczeństwa robię juz w szpitalu:D

w57vpc0zwhxsxpfc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lutego 2016, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przewijak może być ten standardowy normalnie

Ktoś jeszcze pytał o głębokość szuflad tej komody. Ma 70pare cm.

kuleczka777 lubi tę wiadomość

• mylola Ekspertka

Wysłany: 12 lutego 2016, 03:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ech, nie ma to jak wyspać się w dzień... :P w czerwcu o tej porze będzie zaczynało świtać :) ostatnio z takich ciekawostek ciążowych zaobserwowałam u siebie, że znacznie wolniej rosną mi włoski na nogach i na łonie. Ciekawe z czego to może wynikać :D ale nie narzekam.

8p3o3e3kdmy2lofu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2016, 06:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mylola mam dokładnie to samo nie chcą coś tak szybko rosnąć jak kiedyś :D w sumie to na plus :D

mylola lubi tę wiadomość

• jane Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hehe ja za to zauważyłam że mi rosną w nowych miejscach, np. na brzuchu, co wcale nie jest fajne...

kochana córeczka 16.06.2016 :)
‹‹ 880 881 882 883 884 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ