Czerwcowe mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny nie schizujcie az tak bardzo. Napisałam Wam to jako wskazówkę, ale każda z nas jest inna i akurat ja mam dolne granice normy cukru, stad pewnie te 10 posiłków, które zaproponował mój gin.
Ale na pewno prawdą jest to co mówią wszyscy o racjonalnym odżywianiu się w ogóle a nie tylko w ciąży. Lepiej 5/6 mniejszych porcji niż 3 wielkie. Ostatni posiłek na ok. 2 h przed snem a nie przed 18sta,bo tak się utarło;) Bo ktoś idzie spać o 23/24 to na milion procent jest głodny już w tym momencie, nie mówiąc o tym jak jest rano.(Z tego co się orientuję to przed 18sta jedzą po raz ostatni ludzie na bardzo restrykcyjnych dietach).
No i różnorodnie, kolorowo, zdrowo:)
Głowy do góry:)
Helen lubi tę wiadomość
-
SShape wrote:Lekarzowi nie chodziło nawet o potencjalny tłuszczyk, który się odłoży, ale o to, że lepiej dla dziecka zjeść węglowodany w postaci np. małej kanapki.
i pamiętać o orzechach różnego rodzaju, w tym głównie włoskie, brazylijskie
.
a ogólnie dietetycy polecają jesc weglowodany i mało tłuszczy wieczorem
wiec kanapka bardzo się wpisuje szczególnie.
ale z tym czestszym jedzeniem to się zastanawiając to bardzo mądre słowa, byle jeść mało i wartościowe produkty
Jestem po wizycie, mała wazy już prawie 1kg, ma 981g i rosnie jak na drożdżach, wg usg ma 26w1d
wszystko w normach, następna wizyta za 4tygodnie, za 2tygodnie mam iść zrobić krzywą cukrową. Mała jest juz ułożona główką w dół i nóżki ma głównie koło pępka i pod żebrami z moje prawej strony, co często czuje małymi kopnięciami.
Repose wg mnie przerwy powinny zalezec od tego co jemy, bo mieso sie dłuzej trawi, a warzywa, czy same owoce szybciej i tu pomiedzy nimi mogą byc krótsze przerwy np co 2godziny, aby nie doprowadzic do tego ze żołądek trawi a my dorzucamy pokarm. no i warto ważyc ile jemy, bo 400g to dosc duzo np jedzac co te 2godziny.Magda34, beatas, smerfetkaa, evus, Repose, fairy_tale, Pazur_, ansad, SShape, Helenucha Klucha, dais, Hania222, kirys, Kaja, Andzia SM, madziak2202 lubią tę wiadomość
-
hihi no jest w górnych granicach, nic ponad to. Ciekawe jaka duza bedzie na koniec
a jaki mam duzy bruszek od niej, moze sie uda zrobić fotkę to wam wysle pokazac moje giganta, ale fajnie idzie bo do przodu a ie rozchodzę się na boki
cass, Paula222, madziak2202 lubią tę wiadomość
-
Helen 1kg to juz jest kawal dzidziusia ^^ moja ma polowe z tego..
1kg to tak jakos konkretniej prawdziwy bobas)) pewnie pierwsza z nas urodzisz
dasz znac jak bylo :p
Ja bardzo malo miesa jem bo mnie odrzuca strasznie od niego i mi smierdzi nie wiem czemu robi mi tez tak z smietana.
À ty Helen sie interesujesz dietetyka ? Bo taka bardzo ogarnieta w temacie jestes.
A co powinno sie jesc zeby nie byc glodnym dostarczyc dziecku to czego potrzeba i nie spasc sie jak prosiaczek?
Andzia Beatas mimo wszystko lepiej owoce niz czekolade :p
Shape ja tez ciagle bym cos rzula i to nie koniecznie z glodu tak jakos chyba lubie po prostu ;p ale trzeba sie ogarnac bo u mnie juz widac po wadze i pupie : p -
Ja też mam spadki cukru po 2 h ( ale nie aż takie duże jak Sshape).
Teraz po 2 h mój cukier wynosi 60.
Byłam z tym u diabetologa i powiedział mi ,że to się nazywa hiopglikemia reaktywna , żeby temu zapobiegać powinnam jeść w regularnych odstępach czasu.
Odkąd pamiętam mam tak, że jak jestem głodna i czuję, że powinnam coś zjeść bo robi mi się słabo, trzęsą mi się ręce i czuję jakbym miała zemdleć po prostu spada mi cukier.
Myślę ,że nie ma się czym stresować dziewczyny,zwłaszcza jeśli wasze maleństwa są zdrowe, dobrze się czujecie a wyniki cukru są w porządku
Jedzenie w regularnych odstępach czasu zapobiega po prostu spadkom cukru.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2016, 17:09
SShape lubi tę wiadomość
-
Helen Wow 1Kg:) Super, że już taka duża:)
Nie martw się tym jaka się duża urodzi. Mój synek wychodził na usg duży, 2 tyg do przodu z terminem, więc spodziewałam się giganta (szczególnie, że ja się rodziłam 4kg a on był na świecie 2 dni po terminie OM) Na koniec urodził się 3400 i 54 cm czyli taka średnia krajowa;)Teraz sporo nadgonił i ciągle wygląda na min. rok starszego przez swój wzrost.Helen, madziak2202 lubią tę wiadomość
-
Helen wow super ! Cieszę się , że wszystko ok i tak ładnie rośnie
Ja byłam dziś u diabetologa, mam tak trzymaćKilka razy przekroczyłam cukry, mam starać się tego nie powtarzać no i dobrze, że jak mam za wysoki cukier od razu ćwiczę = spalam go
Także ok
Helen, dais, kirys lubią tę wiadomość
-
Helen ho ho ho ale masz już dużą dziewczynkę w Brzuszku cudownie
gratuluję
Repose masz rację Twoja praca to zupełnie inna bajka niż moja
Hehehe macie rację będę siedzieć w domu i jeść Hmmyyyy a może jakoś to będzie będę częściej do WasHelen, Repose lubią tę wiadomość
Syn Filip 28 czerwiec -
tak troche sie interesuje, przez to ze lubię cwiczyc, i lubie jak widac tego efekty
ogolnie trzeba jesc pełnowartosciowe produkty, nie przetworzone, niesłodzone, i nie uzywac za duzo tłuszczy. Prosta zasada, mączne produkty rzadko, raz na jakis czas, chleb pełnoziarnisty itp itd.
ja biorę przepisy na potrawy z portali weganskich lub sportowców.
Ale jak widac po mojej wadze nie jestem szkieletorem, mam juz 9kg do przodu w ciuchach,wiec wszystko w normie, zdarza mi sie objesc czyms niezdrowym, bo jestem w koncu kobietą, ale nie robię tego codziennie.
Kluczem jest sie wazyc regularnie, bo dzieki temu daje nam to do myslenia czy na pewno siegnac po kolejne lody albo sliwki w czekoladzie, ktore uwielbiam.
Dzisiaj na obiad mamy fasolke zieloną, kasze jaglana i pieczone piersi z indykawczoraj placuszki kukurudziano-cukiniowe z sosem pomidorowym ostrym.
Ale dzis lekarka mowila ze az tak by sie nie zadreczac waga bo dzidzius szybko od nas wyciagnie te kalorie.
Repose, madziak2202 lubią tę wiadomość
-
Agabtm no ty pracujesz z dziecmi tak?
A ja z martwymi bykami :p wole twoja prace
Helen ja dopoki pracowalam nie musialam cwiczyc i jadlam ile chcialam i bylo ok ale wiesz l4.. i pupa rosnie podziwiam ze masz ochote na cwiczenia tak jak nasza Paulano i za silna wole w wygrywaniu z zachciankami
-
Magda34, no właśnie recepta wisi na lodówce, wykupię to relanium ale zanim choć raz użyję to zapytam mojej gin. Moja mama brała w ciąży relanium 2 mg ale to ze względu na skurcze i stawianie się macicy. Neurolog mówił, że to praktycznie jedyny lek który uznaje za bezpieczny ale tylko w tej dawce 2 mg.
Melissa, Cass, macie rację, co ja się przejmuję, głupia, przecież chodzi o nasze dobrozawsze to jednak się stresuję takimi sytuacjami, mam nadzieję, że zareaguje mimo wszystko ok
Repose, co za wredny lekarz
Z moją szyjką jest ok:-) mam wyniki, zmiany które mam spowodowane są ciążą i teraz się ujawniły ale to nic niebezpiecznego, także czekam do wizyty 29.02Jeszcze raz Dziękuję Wam za wsparcie
może mnie nie być kilka dni, będę czytać na telefonie bo mąż będzie naprawiał laptopa
Beatas, to właśnie moja gin skierowała mnie na konsultację neurologiczną. I neurolog zrobił mi wpis w kartę ciąży w tej rubryce "konsultacje specjalistyczne", ja nie pytałam go o zaświadczenie na cc tylko sam powiedział, że bóle te są wskazaniem do cc bo prawdopodobnie nie dam rady urodzić naturalnie. Powiedział też że na razie tego zaświadczenia nie pisze, że wypisze je przy następnej wizycie, chyba że bóle się wyciszą, w co jednak wątpi.
Dziewczyny gartuluję udanych wizytcass, mmarzenak, dais, Magda34, Melissa84, kirys, fairy_tale, Dorjana lubią tę wiadomość
-
Helen, duży dzidziuś już, super
Kawokado, nie oczyszczałam łóżeczka papierem ściernym, najpierw spróbowałam na jednym szczebelku jak się będzie zachowywała farba i wtedy w razie czego bym oczyściła, ale bardzo ładnie się pokryło, więc malowałam takAleksandra, 27.06.2016, 10:51, 54cm, 3600g
2017-7tc💔