X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamusie 2016
Odpowiedz

Czerwcowe mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • miluszka Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2016, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beatas, szczerze to wątpię, z bólami głowy zmagam się od kiedy zaczęłam miesiączkować a leczę się od 10 lat :-/ mi też wypisałby od razu ale stwierdził że woli, żeby zaświadczenie było "świeże", sam nawet powiedział że bóle raczej nie miną :-( Migreniczki coś o tym wiedzą :-/

Ignaś 03.06.2016 r . ❤

3jgxhqvkjjzt497d.png
  • beatas Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2016, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miluszka, domyślam się, że nie miną, ale teoretycznie mogłyby, więc pewnie dlatego woli wypisać na świeżo..

w57vpc0zwhxsxpfc.png
  • Agabtm Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2016, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Repose tak z dziećmi, młodzieżą generalnie to ze wszystkimi ludźmi ;) jestem dość aktywna no ale teraz został mi już tylko piątek i posprzatanie po sobie w przyszłym tygodniu, aby zrobić miejsce nowej osobie.
    Miluszka moja koleżanka miała też okropne bóle głowy i migreny generalnie w ciąży nie mogła brać nic a wcześniej brała jakiś specjalnie robiony syrop na te bóle. Generalnie skończyło się cc a po znieczuleniu 2 tygodnie zmagala się z okropnym bólem głowy takim, że nie mogła ruszać głową. Wiec współczuję Tobie bo wiem jak ona cierpiała.
    Ja dzisiaj idę na babski wieczór wiec nsdrobie Was pewnie jutro ;);)

Syn Filip 28 czerwiec ;);)
  • jane Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2016, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helen, ale fajnie, że Twoja córcia już taka duża :) ja nie mogę się doczekać jak moja dociągnie do tego 1kg. Tak jakoś sobie wkręciłam, że nawet gdyby wtedy zdarzył się przedwczesny poród, to byłaby bezpieczna. A na razie jest taka malutka...

Mar_ka wiedziałam, że wszystko będzie dobrze :)

Mnie dziś w pracy bolał brzuch, a potem w czasie powrotu z pracy miałam "przygodę", która dodatkowo mnie zestresowała. Dlatego jutro pracuję w domu i zamierzam robić to na półleżąco. Muszę odpocząć bo nie wytrwam jeszcze tego miesiąca.

kochana córeczka 16.06.2016 :)
  • dais Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2016, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helen gratuluje malej, a raczej juz duzej dziewczynki. Juz taki noworodek prawie :) Nie moge sie doczekac az dowiem sie ile moj maluch warzy, ale to niestety dopiero w kwietniu :)
    Miluszka ciesze sie, ze wszystko w porzadku. Mozesz znow odetchnac, nalezy Ci sie jakis smakolyk na rozluznienie :)
    Wpadlam dzisiaj w panike co jesli przy porodzie naturalnym peknie mi macica przez to ze mialam cesarke wczesniej. Mam teraz totalny misz masz w glowie i strasznie sie zaczelam bac, tym bardziej, ze nikt nie badal mojej blizny i nie wiem czy wszystko jest w porzadku w srodku, bo zaden lekarz tego nie analizowal. Strasznie sie tego boje, przeciez bede miala dwojke dzieci i co jak przez to ze mam miec SN teraz po CC cos sie stanie ... Przepraszam za panike, ale nie moge przestac o tym myslec.

3jgx9jcgxyxh5h7c.png
    8p3o6iyel4i7v3gl.png
    9f7jj44jbtngkz09.png

• Repose Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2016, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dais mam tak samo pisalam o tym dzisiaj a ten lekarz idiota upiera sie na naturalny

Aniolek 15 tydz ciazy... 15.07.15 r
    Synek David 25.04.2013r
    72a8ecb302.png
  • dais Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2016, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Repose a sprawdzil Ci blizne, bo wiesz ja nawet nie jestem pod kontrola lekarza tylko poloznej i nigdy mnie dokladnie nie badali. Zaczelam czytac i sie strasznie zestresowalam, az maz musial mnie uspokajac bo az drgawek z placzu dostalam. Ryzyko jest podobno niskie ze rozejdze sie blizna, ale wtedy gdy byla ona badana i stwierdzone ze nie ma w ogole juz blizny na macicy etc. Najbardziej przerazilo mnie ze w razie pekniecia macicy ryzyko smierci dziecka to az 30% i jest szansa smierci matki i dziecka oraz usuniecia calej macicy. Mam spotkanie z polozna 1 marca i chyba bede sie upierala ze chce cesarke, nie chce ryzykowac zycia dziecka i swojego. Wydaje mi sie, ze to powinna byc nasza decyzja w tym momencie a nie lekarza. W Polsce po cesarce kobieta decyduje jak chce urodzic drugie dziecko, nie wiem jak tutaj, ale mam nadzieje, ze bede mogla sama podjac taka decyzje. Szczegolnie ze nadwaga zmniejsza szanse urodzenia dziecka SN po CC, dodatkowo odradzaja z korzystania ze znieczulen farmakologicznych, porod nie moze byc wywolywany ani wspomagany hormonami i dziecko musi byc raczej male, a u mnie ostatnio wszystkie rzeczy wystapily razem z 4 kg bobasem. Mam nadzieje, ze nie wystraszylam tez Ciebie.

3jgx9jcgxyxh5h7c.png
    8p3o6iyel4i7v3gl.png
    9f7jj44jbtngkz09.png

• Melissa84 Ekspertka

Wysłany: 18 lutego 2016, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szkoda, że u nas każda kobieta po prostu sama nie może wybrać sposobu porodu :( Tylko trzeba się denerwować i kombinować :(

Miluszka- jeszcze raz gratuluje dobrych wieści :)

Repose lubi tę wiadomość

xrotj6yxw9i27cok.png
    er3miei3xce51qrp.png

• Repose Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2016, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dais nie wystraszylas mnie bo sama z siebie sie boje czytam o tym w internecie i wiem ze jest spore ryzyko . Wlasnie nazywam mojego lekarza idiota bo nie skontrolowal blizny nie badal mnie na fotelu tylko robi usg za kazdym razem ale wiesz porody naturalne sa waaazne co tam ze wytna mi macice albo sie wykrwawie najwazniejsze to probowac. Mysle ze w polsce wiekszosc wykonala by cesarke a widzisz jak jest za granica.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2016, 20:08

Aniolek 15 tydz ciazy... 15.07.15 r
    Synek David 25.04.2013r
    72a8ecb302.png
  • beatas Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2016, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze dziewczyny, mam nadzieję, że jednak lekarze sprawdza te Wasze blizny.. Czytałam, że po cc mozna rodzic sn, ale też jest ważne kiedy była pierwsza cesarka.. Dais, kochana nie czytaj tego internetu i nie denerwuj się na zapas.. Może jak będziesz w Polsce to skonsultujesz to u jakiegoś gina?

w57vpc0zwhxsxpfc.png
  • Kaja Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2016, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dais weź nie strasz bom po cc jestem ,a mój gin spr moje szycie!!!
    Sąsiadka też drugą cc miała bo młoda Nie dość ze 4,5kg to położenie miała nijak do wyjścia sn!!! Cyrki tam znia były co znieczulenie nie działało i ostatecznie dostała narkoze ogólna! !! Mała Na dziś 3 tyg :-)

mhsvanlih0qhtdnx.png

https://www.maluchy.pl/li-67859.png

• Kaja Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2016, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KURDE nawet nie wchodzę na te str bo stresa zakupie!!!!

mhsvanlih0qhtdnx.png

• Kaja Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2016, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale trzeba się cieszyć udanymi wizytami dziś! !!!!! Gratuluje! !

mhsvanlih0qhtdnx.png

• Kaja Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2016, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helen wow 1kg no matko waga czadowa! !

Helen lubi tę wiadomość

mhsvanlih0qhtdnx.png

• Paula222 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2016, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uff ja właśnie wróciłam z basenu. Normalnie jak nowo narodzona :)

Współczuję Wam tych problemów z cc... Mój gin pewnie by bez żadnego ale mnie skierował jak bym była po, nie ma złego nastawienia w tym temacie...

17u920mmyeh0q9ke.png17u93e5ek73kbhcz.png[/url]
    n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x pozamaciczna :(
    2 x HSG
  • kirys Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2016, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SShape wrote:
    Dziewczyny nie schizujcie az tak bardzo. Napisałam Wam to jako wskazówkę, ale każda z nas jest inna i akurat ja mam dolne granice normy cukru, stad pewnie te 10 posiłków, które zaproponował mój gin.

Ale na pewno prawdą jest to co mówią wszyscy o racjonalnym odżywianiu się w ogóle a nie tylko w ciąży. Lepiej 5/6 mniejszych porcji niż 3 wielkie. Ostatni posiłek na ok. 2 h przed snem a nie przed 18sta,bo tak się utarło;) Bo ktoś idzie spać o 23/24 to na milion procent jest głodny już w tym momencie, nie mówiąc o tym jak jest rano.(Z tego co się orientuję to przed 18sta jedzą po raz ostatni ludzie na bardzo restrykcyjnych dietach).
    No i różnorodnie, kolorowo, zdrowo:)

Głowy do góry:)
    Akurat w ciąży nie obowiązuje to, że ostatni posiłek 2h przed snem. Od II trymestru należy wprowadzić dodatkowy posiłek przed snem, tak jak Ci mówił lekarz. Ma on zabezpieczyć przed wystąpieniem nocnego niedocukrzenia. Ważne jest aby ten posiłek nie zawierał węglowodanów prostych. Może to być np. kanapka z pełnoziarnistego pieczywa albo kasza z kurczakiem (mała porcja). To co tu piszę, wyczytałam w folderze z programu "Odżywiaj się zdrowo i bądź aktywna w ciąży". Mówiła mi też o tym siostra, która rodziła 3 lata temu. Przyznam się, że jeszcze go nie wprowadziłam, ale zacznę od dzisiaj :-)

Jak już jesteśmy w temacie odżywiania, to przypomniało mi się coś a propos zaparć. Zauważyłam, że odkąd jem prawie wyłącznie pełnoziarniste pieczywo i koktajle owocowe z jogurtem naturalnym i otrębami, to ładnie mi się unormowało wypróżnianie, mimo że od tygodnia zażywam żelazo. Muszę jeszcze popróbować ze smoothie, jutro mam w planach takie z burakiem czerwonym, bo w końcu mam anemię. Dziś już nagotowałam barszczu, taką mam fazę na buraki :-P

Dais, Repose mam nadzieję, że będziecie mogły mieć i teraz cc, albo przynajmniej sprawdzą Wam porządnie te blizny. W Polsce chyba takich problemów nie ma, a mówią, że nasza służba zdrowia jest do bani.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2016, 21:48

Repose, Helen, SShape lubią tę wiadomość

Helenka <3 Rośnij zdrowo córeczko!
    km5smg7ygfmqp0h0.png
  • kasiek87 Znajoma

Wysłany: 18 lutego 2016, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze też współczuję wam tych problemów z cesarką :/

Ja za to teraz sie zestresowałam i nakręciłam, bo mój młody w brzuchu urządza impreze i tak mnie po dole kopie że aż cała z tego podskakuję bo nieprzyjemne uczucie, pozatym kilka razy chyba aż dostałam po szyjce i się zestresowałam bo nie chce się w zaden sposób ułożyć tak jak zazwyczaj że mnie w bok kopał tylko majstruje tam na dole.

I naczytałam się że może przez takie coś się nawet szyjka skracać co oczywiście mnie przeraża a wizyte mam dopiero w marcu :/

uwo9dqk3pv487dv4.png
  • Andzia SM Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2016, 23:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helen ladna waga :)
    Gratuluję wszystkich udanych wizyt:)
    Ja dziś byłam zawierać l4. Jestem nauczycielem w przedszkolu i odwiedziłam moją grupę. Ale się za Nimi stesnilam:) widać ze oni też. Rysunki mi przygotowały Kochane. Obiecałam ze będę ich odwiedzać :) pozniej bylam na kursie i tak minął dzień :)
    A co do odżywiania to od jutro zaczynam moja jogę hehe ciekawe jak mi pójdzie.I poczyta O zdrowszy odżywianiu :) bo pomysłów brał a zachcianki Nie konieczne bardzo zdrowe:)
    Kolorowych snow :-*

Repose, Agabtm, Helen lubią tę wiadomość

l22nzbmhf5ftteff.png
  • madziak2202 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://www.youtube.com/watch?v=uKGXWlObEjQ
    nie mogę spać przez ten ból gardła, więc szukam sobie ciekawych rozwiązań dla noworodka. bardzo podoba mi się wanienka z tego filmu!
    ale się wzruszam jak patrze na maleńkie dzieci :) nigdy nie kąpałam, więc obawy mam czy sobie poradzę, ale w tym filmie maleństwo wygląda na takie rozluźnione... to nie może być trudne :P

JajkoNiespodzianka, Helenucha Klucha, kirys lubią tę wiadomość

dqpri09kir2ck4nc.png
  • Agabtm Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andzia wiem co czujesz rozstanie z dziećmi pewnie nie było łatwe ale konieczne przez te infekcje urok pracy nauczyciela. Napewno laurki, które dla.CIebie przygotowali da cudowne ;);) ja Dzisiaj ostatni dzień w pracy ale dziwne uczucie ;);)
    Miłego dnia!!

Andzia SM lubi tę wiadomość

Syn Filip 28 czerwiec ;);)
‹‹ 927 928 929 930 931 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ