Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Męska płodność - jakie składniki naprawdę warto suplementować w czasie starań o dziecko?
SPRAWDŹ
Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Dziewczyny, czas zadbać o męską płodność!
1 saszetka pełna mocy dla wsparcia jakości nasienia 🔥
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🍓Czerwcowe 🐝 Mamusie 🌺2026
Odpowiedz

🍓Czerwcowe 🐝 Mamusie 🌺2026

Oceń ten wątek:
  • Owieczkaaa Ekspertka

Wysłany: 19 grudnia 2025, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejo,

Mało mnie tutaj, bo od wtorku mamy mały problem, niezwiązany ze zdrowiem itp, ale spędzający sen z powiek 🥲 ale nieważne…

Cieszę się z waszych wizyt ❤️
    Wenka spóźnione sto lat! 🥂

Calineczka trzymam kciuki z szybki powrót do normalności ☺️

Ja połówkowe mam równo 20+0, tak mnie zapisała położna przy prenatalnych. Więc wypada na 15.01.
    No i przepisałam się do innego lekarza w tym miejscu gdzie chodzę, chyba wolę jednak prowadzić nadal prywatnie. Opinie ma nawet lepsze niż ta, do której chodziłam.

Paula9463 lubi tę wiadomość

🙋🏻‍♀️30 🙋‍♂️30

1cs - 09.24 biochem?
    5cs - 12.24 ⏸️, 💔 6 tydzień
    12cs - 24.09 ⏸️
    9.10 pęcherzyk ciążowy i żółtkowy
    13.10 0.29cm małego człowieczka 🍀
    27.10 1.98cm 💗
    10.11 3.42cm FHR 174 💗
    13.11 NIFTy Pro, 18.11 - zdrowy chłopczyk 🩵
    24.11 I prenatalne, 6.59 cm 🩵
    15.12 140g 🩵
    15.01 połówkowe 340g 🩵
    preg.png
  • Wenka Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2025, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megi nie zmieniaj mi na razie tej daty.

Calineczka dobrze, że to crp spadło. Nawadniaj się 😘

Mnie umówili automatycznie na drugie prenatalne, nawet nie sprawdzałam, w którym będę tygodniu. Wychodzi 20+1.

Megipta lubi tę wiadomość

Mama kp
    💙 2022
    💜 2024
    ⏸️ 04.10.2025

preg.png
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2025, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślałam, że Was nie nadrobię. Miałam 2 dni wycięte z życiorysu, na ogarnianie Świąt i spraw zaległych... nie ma to jak urlop.

Co do szpitali w Warszawie, to ja w pierwszej ciąży trafiłam do IMID ze względu na wadę UON u córki... na patlologii ciąży, gdzie niestety trafiłam w końcówce (problemy z wątrobą) spotkałam cudowną panią dr i ona prowadziła już kolejną moją ciążę i prowadzi również tą teraz.

Oba porody w IMID. Nie wszystko może tak jak bym sobie wymarzyła, ale będę znów tam rodzić. No i opieka nad dzidziusiem ponad standard w porównaniu do pozostałych szpitali... a potem w razie potrzeby od razu trafia się z dzieckiem do właściwych poradni u nich... no i ostatnio wylądowałam w jedynce, takiej nie komercyjnej, co było super bo musiałam z dzieckiem zostać 10 dni pod lampami.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2025, 21:19

ZiarnoCzasu, NoraBlue lubią tę wiadomość

2014... and so it begins...

👧 potworniaki jajników
    🧑 OAT, żpn, przeciwciała przeciwplemnikowe

IVF×10 (poor responder, 8 na cyklach naturalnych) + 1xIVF KD
    2017 💔 córeczka 10 tydzień - wada genetyczna triploidia

2019 rozpoczecie procedury w OA

2020 ❤️ naturalny cud córeczka
    2023 ❤️ naturalny cud córeczka
    2026 ?

preg.png
  • Nowaaaaaaaaa Przyjaciółka

Wysłany: 19 grudnia 2025, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, ja też ostatnio się nie udzielam (w sumie wcześniej też niewiele mnie tu było 😀),ale czytam wszystko na bieżąco.
    Współczuję bardzo problemów jelitowo-żołądkowych mam nadzieję, że już macie się lepiej 🌸
    Gratulacje udanych wizyt i kciuki za kolejne🥰

Pytanie do dziewczyn, którym glukoza na czczo wyszła tak na granicy. Ja robiłam dwa razy, pierwszy wynik 91 z hakiem, kolejny 89. Prowadząca nie kierowała na krzywą, mówiła tylko, że górna granica, ale mieści sie widełkach. Czy przy takich wynikach w górnej granicy, robiłyście test obciążenia?
    Jeśli lekarz nie kierował to może na własną rękę?
    Ja te badania robiłam już chwile temu na początkowym etapie ciąży, ale jakoś mnie teraz naszła myśl, czy nie powinnam drążyć tematu?
    Z góry dzięki!!

EssPee lubi tę wiadomość

• Owieczkaaa Ekspertka

Wysłany: 19 grudnia 2025, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Nowa mi glukoza wyszła 92 i gin kazała zrobić obciążenie. I przy pobraniu z palca, żeby sprawdzić czy mogę wypić glukozę, wyszło mi 105 🤣 ale z żyły już 85, po godzinie 153 i później 118, czyli w normie.
    Od razu poczułam się lepiej, więc jeśli się zastanawiasz, to może jednak warto skontrolować albo podpytać jeszcze raz lekarza.

Nowaaaaaaaaa lubi tę wiadomość

🙋🏻‍♀️30 🙋‍♂️30

1cs - 09.24 biochem?
    5cs - 12.24 ⏸️, 💔 6 tydzień
    12cs - 24.09 ⏸️
    9.10 pęcherzyk ciążowy i żółtkowy
    13.10 0.29cm małego człowieczka 🍀
    27.10 1.98cm 💗
    10.11 3.42cm FHR 174 💗
    13.11 NIFTy Pro, 18.11 - zdrowy chłopczyk 🩵
    24.11 I prenatalne, 6.59 cm 🩵
    15.12 140g 🩵
    15.01 połówkowe 340g 🩵
    preg.png
  • Puchalkaaa Ekspertka

Wysłany: 19 grudnia 2025, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam połówkowe umówione od razu przy pierwszej wizycie prenatalnej na 5.02 to będzie 21+3 jakoś tak :)

Ja to na pewno druga będę mieć cesarkę .
    Nie podejmę się już porodu SN , wiem że nie musi się skończyć jak pierwszy ale moja trauma która i tak skończyła się cesarką i później walka o życie, to ja bym chciała żeby ktoś za mnie to zrobił 😅😅😅

Uraz do szpitala państwowego taki że jak go widzę to mnie trzęsie, jeżeli ciąża będzie ok wszystko to spróbuję urodzić prywatnie … chyba że mnie podkusi los i spróbuję w drugim szpitalu państwowym ale na samą myśl dostaję palpitacji serca.
    Tak jestem świadoma że jak coś się dzieje to i tak odsyłają do szpitala 3 referencyjności, mam taki mętlik w głowie jak tylko dowiedziałam się o ciąży . Traumy wróciły i muszę je przepracować.

preg.png

2019 👧🏼M.

_______
    05.2021 ciąża biochemiczna 💔
    06.2022 ciaza pozamaciczna 💔(metotraksat)
    03.2023 - ciąża biochemiczna 💔

🙋‍♀️32l
    🙋‍♂️31l.

cud..💕
    8.10 ⏸
    9.10 beta 91
    11.10 beta 257
    13.10 beta 691
    15.10 beta 1491
    21.10 beta 17449
    23.10 usg 🌟
    6.11 usg 🌟❤️
    27.11 usg 🌟 4,5 cm ❤️
    1.12 NIFTY PRO 🧬 niskie ryzyka
    12.12 prenatalne 7,4 cm zdrowego chłopczyka 👶🏻
    10.01 👶🏻 wizyta
    5.02 🧬 połówkowe 🌟

🩵 Czekamy na Ciebie s y n k u 🩵

Wysłany: 19 grudnia 2025, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Owieczkaaa wrote:
    @Nowa mi glukoza wyszła 92 i gin kazała zrobić obciążenie. I przy pobraniu z palca, żeby sprawdzić czy mogę wypić glukozę, wyszło mi 105 🤣 ale z żyły już 85, po godzinie 153 i później 118, czyli w normie.
    Od razu poczułam się lepiej, więc jeśli się zastanawiasz, to może jednak warto skontrolować albo podpytać jeszcze raz lekarza.

Właśnie nie daje mi to spokoju teraz, żałuję, że jakoś wcześniej nie wgłębiłam się w temat i nie zrobiłam krzywej wcześniej.
    Myślę, że zdecyduje się ogarnąć na własną rękę.

• EssPee Przyjaciółka

Wysłany: 19 grudnia 2025, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowaaaaaaaaa wrote:
    Hej dziewczyny, ja też ostatnio się nie udzielam (w sumie wcześniej też niewiele mnie tu było 😀),ale czytam wszystko na bieżąco.
    Współczuję bardzo problemów jelitowo-żołądkowych mam nadzieję, że już macie się lepiej 🌸
    Gratulacje udanych wizyt i kciuki za kolejne🥰

Pytanie do dziewczyn, którym glukoza na czczo wyszła tak na granicy. Ja robiłam dwa razy, pierwszy wynik 91 z hakiem, kolejny 89. Prowadząca nie kierowała na krzywą, mówiła tylko, że górna granica, ale mieści sie widełkach. Czy przy takich wynikach w górnej granicy, robiłyście test obciążenia?
    Jeśli lekarz nie kierował to może na własną rękę?
    Ja te badania robiłam już chwile temu na początkowym etapie ciąży, ale jakoś mnie teraz naszła myśl, czy nie powinnam drążyć tematu?
    Z góry dzięki!!

U mnie glukoza wychodziła tak nieco ponad normę nawet - 85 i 86 za kilka dni, ale lekarz spojrzal i nic nie powiedział na to wiec chyba uznal ze jest ok. We własnym zakresie zrobiłam test obciążenia glukozą i wyniki wyszły juz super. 84 po 1h i pozostałe dwa w okolicach 80 też.
    Poczytałam trochę wcześniej przed obciążeniem glukozą o diecie i odżywianiu i wyszło ze w moim przypadku byly za dlugie przerwy od zjedzenia kolacji do pobrania krwi - przyzwyczajona byłam do jedzenia ostatniego posiłku ok. 17-18 a potem do rana juz nic nie jadłam. Wprowadziłam jeszcze mała kolację ok. 20 i teraz glukoza wychodzi juz super 🙂

Nowaaaaaaaaa lubi tę wiadomość

preg.png
  • Blackcurrant Ekspertka

Wysłany: 19 grudnia 2025, 23:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mariola1985 wrote:
    Świetny pomysł Calineczkaa odnośnie siemienia. Smak neutralny, wiec powinno Ci podejść. A właściwości nieprzecenione.

No kurde...tak jak widzisz, co mialam powiedzieć? Nastawiałam się na medikor ze względu na udogodnienia odnośnie sali, męża itp. Teraz juz nie wiem. 🤷‍♀️A Ty ?

Może spróbuj z nią jeszcze porozmawiać jeśli Ci na tym naprawdę zależy, warto.
    Ja nie mam pojęcia co i jak, jeśli SN to zależy na kogo trafie w Sączu, mam najbliżej, a boję się że np źle trafie 😂 medikor nie myślałam nad tym opinie różne, może też bezpodstawne czasem. Mój lekarz przyjmuje w Limanowej ale jeśli SN to wątpię że na niego trafie na dyżur… i mam mętlik bardzo duży:(

ZiarnoCzasu lubi tę wiadomość

10.24 💔 7tc
    03.25 💔 cb
    04.25 💔 7tc
    1.10.25 ⏸️
    13dpo 130,5
    15dpo 564
    18dpo 2144
    20dpo 3964
    22dpo 8038

16.10 CRL 2mm
    29.10 CRL 1.28cm, 144 ♥️
    17.11 CRL 3.34 cm, 166 ♥️
    11.12 CRL 7.71 cm, 155 🩷?

PAI hetero/MTHFR hetero ❌
    Kariotypy ✅
    Homocysteina✅
    B12, D ✅
    Kir Bx
    2DS1, 2DS5, 3DS1, 4DSnorm ❌
    Cytokiny ✅
    AlloMLR 0% ❌
    Cross match 23,4%

Clexane, acard, pregna start, omega3, accofil, encorton

preg.png
  • racuszek Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2025, 03:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnośnie krzywej cukrowej, to jako cukrzyk czuje się zobowiązana to napisać:

Jeśli wynik na czczo wyjdzie wam wyższy lub na granicy, to w pierwszej kolejnosci powtarzamy badanie. Nawet i dwukrotnie. Jesli jest wysoko, ale w normie, to absolutnie nie róbcie krzywej na własną rękę, jeśli lekarz was nie skierował, bo to bardzo duże obciążenie dla trzustki. Nikt na codzień nie przyjmuje i nie przerabia takich ilości glukozy, jakie są dostarczane organizmowi przy badaniu krzywej. Plus nawet jeśli krzywa wyjdzie teraz ok, to na późniejszym etapie będziecie ją musiały i tak powtorzyc, bo problemy z gospodarką cukrowa rozwijają się wraz z wiekiem ciąży. A wtedy już macie dwa obciążające badania w krótkim czasie.
    I mam nadzieję, że nikt z tego wątku nie wpadnie na genialny pomysł kupienia glukozy na własną rękę w aptece, wypicia w domu i mierzenia sobie cukru glukometrem godzinę i dwie po 🙈

NoraBlue, Eliora, Nowaaaaaaaaa, Paula9463 lubią tę wiadomość

👧🏼 nr 1 - 2020
    👶🏼 nr 2 - in progress

21.10 - jest serduszko🫀
    10.11 - 1,8cm dzidziusia 🧸
    27.11 - NIFTY pro - zdrowa dziewczynka 🩷
    09.12 - prenatalne - CRL 6,44cm ✅
    05.01 - CRL 11,85cm ✅
    03.02 - ⏳

preg.png
  • Eliora Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2025, 06:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    racuszek wrote:
    Odnośnie krzywej cukrowej, to jako cukrzyk czuje się zobowiązana to napisać:

Jeśli wynik na czczo wyjdzie wam wyższy lub na granicy, to w pierwszej kolejnosci powtarzamy badanie. Nawet i dwukrotnie. Jesli jest wysoko, ale w normie, to absolutnie nie róbcie krzywej na własną rękę, jeśli lekarz was nie skierował, bo to bardzo duże obciążenie dla trzustki. Nikt na codzień nie przyjmuje i nie przerabia takich ilości glukozy, jakie są dostarczane organizmowi przy badaniu krzywej. Plus nawet jeśli krzywa wyjdzie teraz ok, to na późniejszym etapie będziecie ją musiały i tak powtorzyc, bo problemy z gospodarką cukrowa rozwijają się wraz z wiekiem ciąży. A wtedy już macie dwa obciążające badania w krótkim czasie.
    I mam nadzieję, że nikt z tego wątku nie wpadnie na genialny pomysł kupienia glukozy na własną rękę w aptece, wypicia w domu i mierzenia sobie cukru glukometrem godzinę i dwie po 🙈

O Jezu, serio ktoś ma takie pomysły? Wg mnie badanie tej krzywej jest tak starodawne. Ja miałam teraz:
    Na czczo: 101
    Po godzinie: 189
    Po 2h: 123

A hemoglobina Glikowana w normie ok 5, więc czy ta krzywa cukrowa ma sens? Dlaczego nie opierają się na hemoglobinie a na badaniu z lat 70-80 i jak mówisz normalnie nikt nie piję takiej ilości cukru.
    A glukometry to już w ogóle pokazują cyrki, ja w pierwszej ciąży miałam na czczo rzędu 115 już, a w szpitalu jak mierzyli to 70.
    Więc nie ufam glukometrom

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2025, 06:49

preg.png

👩 1995 (PCOS, IO) 👨 1988 🌼 Córka – 2021
    💊 Leczenie: Lametta + Ovitrelle

🩷 CS2:
    🧪 Beta-hCG:
    • 12 dpo (16.10) – 63.65
    • 14 dpo (18.10) – 208.56

18.11: 8+2 – zarodek 1,59 cm
    01.12: 10+1 – CRL 3,5 cm, FHR 175
    17.12 prenatalne: 12+6 – CRL 6,5 cm, ok. 67 g FHR 161
    05.01: 15+4 - 10 cm i 130g
    19.01: 17+4 - 200g chłopaka

Ciąża z toksoplazmozą.

❤️ 19/20 stycznia - aminopunkcja
    🤍 II prenatalne USG: 11.02.2025

„Jeśli nasz Bóg jest przy nas, już nic nas nie zatrzyma!”
    „Każdy wschód słońca Ciebie zapowiada,
    nie pozwól nam przespać poranka.”
  • świtezianka Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2025, 07:32

Cytuj  /     /  Zgłoś

Annikana, w poprzedniej ciąży miałam dwa razy badanie połówkowe i pierwsze miałam 19+5 i wszystko było widać świetnie, nawet były lepsze warunki niż na tym kolejnym :D Więc będzie git.

Puchałka, ja też będę miała drugą cesarkę. U mnie to akurat druga planowa, ze względu na wskazania okulistyczne. I mimo że pierwszej nie wspominam dobrze, a zwłaszcza rekonwalescencji po niej, to i tak nie chciałabym już ryzykować porodu naturalnego, chyba za dużo przeczytałam i za dużo się dowiedziałam o potencjalnych powikłaniach 🙈 I sama nie wierzę, że to mówię, bo do momentu, aż się dowiedziałam, że będę miała CC, byłam numer jeden zwolenniczką SN i bardzo ciężko przeżyłam to psychicznie, że nie dana jest mi ta szansa. Ale jednak zmieniło mi się.

7.10.2024: Na świat przyszedł mój ukochany synek 🩵

17.10.2025: ⏸️ - totalna niespodzianka 🙈

4.11.25: śliczne maleństwo z bijącym serduszkiem ❤️
    25.11.25: 3 cm skaczącego bobaska
    8.12.25: wynik NIFTY: zdrowa dziewczynka 🥹🩷
    13.01.25: dzidzia waży już 173g!

age.png

preg.png
  • Domcia90 Ekspertka

Wysłany: 20 grudnia 2025, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się dziś wybieram na badania 😊
    Wigilia wczoraj super,graliśmy w planszowke w 3 hej ponad 😁 Wróciłam autem,ale powiem Wam,ze u nas w mieście taka mgła🫣 Mąż pracuje w mieście gdzie dojechać do naszego to kolo godziny jazdy mniej wiecej. Ja strachliwa,więc jechałam mega powoli.

Świtezianka- a jakie sa powikłania?
    Ja córkę rodziłam SN,a syna CC bo mial wyjsc duży a wyszedł taki przeciętny a teraz chciałabym rodzić SN. CC mialam 2 lata temu prawie,więc w lipcu bedzie 2,5 roku między CC a SN. Mówisz, ze warto po CC jednak wybrac CC?

preg.png
  • Eliora Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2025, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chcę drugie próbować rodzić SN, od pierwszej cc minie już 5 lat. Więc sporo, no ale zobaczymy.

Madzigaw88, annikana lubią tę wiadomość

preg.png

🩷 CS2:
    🧪 Beta-hCG:
    • 12 dpo (16.10) – 63.65

Ciąża z toksoplazmozą.

Wysłany: 20 grudnia 2025, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za odpowiedzi dziewczyny. Mówiąc, że zrobię badanie na własną rękę miałam na myśli oczywiście laboratorium prywatne bez skiero od lekarza, żadne domowe eksperymenty nie wchodzą w grę. Mam temat do przemyślenia, najlepiej może skonsultuje to z moim lekarzem, żeby nie było żadnych wątpliwości.
    Na tem moment sprawdzenie kolejny raz glukozy na czczo będzie dobrym rozwiązaniem i jeśli i wyjdzie ok będę spokojniejsza.
    Dzięki! 🌸🌸🌸🌸

racuszek, NoraBlue, annikana lubią tę wiadomość

• GąskaBalbinka Przyjaciółka

Wysłany: 20 grudnia 2025, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam takie pytanie odnośnie badań połówkowych. Dostałyście jakieś skierowanie od lekarza prowadzącego czy że tak powiem od razu "z automatu", jak pierwsze prenatalne robiłyście, to i na drugie od razu zapisują? Pytam, bo mi dr tylko powiedziała, że ciąża wg usg starsza, więc żeby sobie przypilnować tych tygodni, żeby nie było za późno. I tyle. W rejestracji też nic nie pytali, czy np. Zapisać na drugie.

• racuszek Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2025, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eliora wrote:
    O Jezu, serio ktoś ma takie pomysły? Wg mnie badanie tej krzywej jest tak starodawne. Ja miałam teraz:
    Na czczo: 101
    Po godzinie: 189
    Po 2h: 123

A hemoglobina Glikowana w normie ok 5, więc czy ta krzywa cukrowa ma sens? Dlaczego nie opierają się na hemoglobinie a na badaniu z lat 70-80 i jak mówisz normalnie nikt nie piję takiej ilości cukru.
    A glukometry to już w ogóle pokazują cyrki, ja w pierwszej ciąży miałam na czczo rzędu 115 już, a w szpitalu jak mierzyli to 70.
    Więc nie ufam glukometrom
    Jak w pierwszej ciąży byłam na grupie na fb o cukrzycy ciążowej, to byłam w szoku jak dużo dziewczyn robiło sobie krzywą samodzielnie, w domu i glukometrem. Serio, codziennie kilka postów o tym było.
    Co do samej krzywej, to też nie do końca rozumiem sens jej robienia w takiej formie, w jakiej jest to w Polsce. W innych krajach EU krzywa wygląda tak, że kobieta zjada jakiegoś batonika albo sok, który sama przynosi i jest po tym badana.
    Na moim przykładzie, wyniki krzywej nie odzwierciedlają niczego, bo na czczo wychodzilo mi wysoko, ale w normie, za to po godzinie i dwóch już wyniki wybijają w kosmos. A hemoglobinę glikowana badam co 3msc i mam 4.8-5.0 😅 za to mam problemy z cukrem na czczo na codzień, jesli nie biorę leków i nie pilnuje diety, a z glikemia po posiłkach zero problemów. Więc krzywa sobie, a życie sobie.

👧🏼 nr 1 - 2020
    👶🏼 nr 2 - in progress

21.10 - jest serduszko🫀
    05.01 - CRL 11,85cm ✅
    03.02 - ⏳

preg.png
  • racuszek Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2025, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GąskaBalbinka wrote:
    Mam takie pytanie odnośnie badań połówkowych. Dostałyście jakieś skierowanie od lekarza prowadzącego czy że tak powiem od razu "z automatu", jak pierwsze prenatalne robiłyście, to i na drugie od razu zapisują? Pytam, bo mi dr tylko powiedziała, że ciąża wg usg starsza, więc żeby sobie przypilnować tych tygodni, żeby nie było za późno. I tyle. W rejestracji też nic nie pytali, czy np. Zapisać na drugie.
    To chyba zależy u kogo robisz. Ja wszystkie prenatalne robię u prowadzącego, więc nie umawiam się specjalnie, tylko przy okazji normalnych wizyt.
    Może jak placówka jest bardzo oblegana, to dla porządku od razu umawiają na połówkowe, a na połówkowych umówią na trzecie :D

GąskaBalbinka lubi tę wiadomość

👧🏼 nr 1 - 2020
    👶🏼 nr 2 - in progress

21.10 - jest serduszko🫀
    05.01 - CRL 11,85cm ✅
    03.02 - ⏳

preg.png
  • Mariola1985 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2025, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GąskaBalbinka wrote:

Badania połówkowe, 18-22 tc działają na pierwszym skierowaniu. Warto zapisać się na pierwszych lub zaraz po pierwszych prenatalnych, jeżeli zależy Ci na konkretnym terminie, np tak jak wczoraj dziewczyny pisały, ze wolą aby nie było to wcześniej niż 20 tc. Mi na tym nie zależało, ale juz zależało mi, zeby byl ten sam dr co na pierwszych prenatalnych, bo bardzo mi spasował.

GąskaBalbinka, Owieczkaaa lubią tę wiadomość

🌍gdzieś pod Nowym Sączem

🧑41👱‍♀️40

2005 Syn 💙
    2007 Córka 🩷

Ja: insulinooporność, hipoglikemia reaktywna

Starania naturalnie od maj 2025
    20 czerwca ⏸️hcg 383 po 48h 514 i po 48h 665
    11 lipca 💔
    19.09.2025 🧑 liczba 39.84 mln, koncentracja 14.23, wady główki 100%, wady wstawki 28%, wady witki 5%, indeks teratozoospermii 1.37
    01.10.25 ⏸️
    08.10.25 beta Hcg 446
    10.10.25 beta Hcg 1010
    16.10.25 beta Hcg 9536
    23.10.25 wizyta 0.55 cm🦋 z ❤️119
    06.11.25 14:20 wizyta 1.97 cm 🦋
    20.11.25 11:30 wizyta 4 cm 🦋 SANCO
    26.11.25 wynik Sanco :
    ZDROWY CHŁOPCZYK 🥹🩵🦋
    03.12.25 17:00 prenatalne niskie ryzyka 6 cm 🦋🩵
    18.12.25 wizyta 17:00 9cm 🦋 Oliwier (?) 🩵
    15.01.26 wizyta ⌚️16:20 225g 🩵
    19.01.26 ⌚️7:40prenatalne połówkowe

preg.png
  • Eliora Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2025, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    racuszek wrote:
    Jak w pierwszej ciąży byłam na grupie na fb o cukrzycy ciążowej, to byłam w szoku jak dużo dziewczyn robiło sobie krzywą samodzielnie, w domu i glukometrem. Serio, codziennie kilka postów o tym było.
    Co do samej krzywej, to też nie do końca rozumiem sens jej robienia w takiej formie, w jakiej jest to w Polsce. W innych krajach EU krzywa wygląda tak, że kobieta zjada jakiegoś batonika albo sok, który sama przynosi i jest po tym badana.
    Na moim przykładzie, wyniki krzywej nie odzwierciedlają niczego, bo na czczo wychodzilo mi wysoko, ale w normie, za to po godzinie i dwóch już wyniki wybijają w kosmos. A hemoglobinę glikowana badam co 3msc i mam 4.8-5.0 😅 za to mam problemy z cukrem na czczo na codzień, jesli nie biorę leków i nie pilnuje diety, a z glikemia po posiłkach zero problemów. Więc krzywa sobie, a życie sobie.

Też mam problem z glikemią na czczo, po posiłkach jest ok. Też biorę leki, tzn teraz nie biorę więc no logiczne ze te wyniki bedą wywalone w kosmos, po to je biorę by stabilizować wyniki. A krzywa widzisz, też po godzinie ponad normę co prawda niewiele. Też uważam, że metoda tego badania w PL jest przestarzała. Ja nie wiem czy po krzywej czy co ale wczoraj rano i wczoraj wieczór mialam taka biegunkę, brzuch mnie bolal.

racuszek lubi tę wiadomość

preg.png

🩷 CS2:
    🧪 Beta-hCG:
    • 12 dpo (16.10) – 63.65

Ciąża z toksoplazmozą.

‹‹ 429 430 431 432 433 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza: niewidzialna choroba, która dotyka miliony Polek

Szacuje się, że w Polsce około 2 miliony kobiet cierpi na endometriozę. W artykule dowiesz się o najnowszych metodach diagnozowania i leczenia endometriozy, a także poznasz osobistą historię Małgorzaty, która walczyła z tą chorobą przez 5 lat, aby wreszcie zobaczyć światło w tunelu na swojej drodze do macierzyństwa.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ