X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🍓Czerwcowe 🐝 Mamusie 🌺2026
Odpowiedz

🍓Czerwcowe 🐝 Mamusie 🌺2026

Oceń ten wątek:
  • Owieczkaaa Ekspertka

Wysłany: 19 grudnia, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejo,

Mało mnie tutaj, bo od wtorku mamy mały problem, niezwiązany ze zdrowiem itp, ale spędzający sen z powiek 🥲 ale nieważne…

Cieszę się z waszych wizyt ❤️
    Wenka spóźnione sto lat! 🥂

Calineczka trzymam kciuki z szybki powrót do normalności ☺️

Ja połówkowe mam równo 20+0, tak mnie zapisała położna przy prenatalnych. Więc wypada na 15.01.
    No i przepisałam się do innego lekarza w tym miejscu gdzie chodzę, chyba wolę jednak prowadzić nadal prywatnie. Opinie ma nawet lepsze niż ta, do której chodziłam.

Paula9463 lubi tę wiadomość

🙋🏻‍♀️29 🙋‍♂️29

1cs - 09.24 biochem?
    5cs - 12.24 ⏸️, 💔 6 tydzień
    12cs - 24.09 ⏸️
    9.10 pęcherzyk ciążowy i żółtkowy
    13.10 0.29cm małego człowieczka 🍀
    27.10 1.98cm 💗
    10.11 3.42cm FHR 174 💗
    13.11 NIFTy Pro, 18.11 - zdrowy chłopczyk 🩵
    24.11 I prenatalne, 6.59 cm 🩵
    preg.png
  • Wenka Autorytet

Wysłany: 19 grudnia, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megi nie zmieniaj mi na razie tej daty.

Calineczka dobrze, że to crp spadło. Nawadniaj się 😘

Mnie umówili automatycznie na drugie prenatalne, nawet nie sprawdzałam, w którym będę tygodniu. Wychodzi 20+1.

Megipta lubi tę wiadomość

Mama kp
    💙 lipiec 2022
    💜 sierpień 2024
    ⏸️ 04.10.2025

preg.png
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 19 grudnia, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślałam, że Was nie nadrobię. Miałam 2 dni wycięte z życiorysu, na ogarnianie Świąt i spraw zaległych... nie ma to jak urlop.

Co do szpitali w Warszawie, to ja w pierwszej ciąży trafiłam do IMID ze względu na wadę UON u córki... na patlologii ciąży, gdzie niestety trafiłam w końcówce (problemy z wątrobą) spotkałam cudowną panią dr i ona prowadziła już kolejną moją ciążę i prowadzi również tą teraz.

Oba porody w IMID. Nie wszystko może tak jak bym sobie wymarzyła, ale będę znów tam rodzić. No i opieka nad dzidziusiem ponad standard w porównaniu do pozostałych szpitali... a potem w razie potrzeby od razu trafia się z dzieckiem do właściwych poradni u nich... no i ostatnio wylądowałam w jedynce, takiej nie komercyjnej, co było super bo musiałam z dzieckiem zostać 10 dni pod lampami.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia, 21:19

ZiarnoCzasu, NoraBlue lubią tę wiadomość

2014... and so it begins...

👧 potworniaki jajników
    🧑 OAT, żpn, przeciwciała przeciwplemnikowe

IVF×10 (poor responder, 8 na cyklach naturalnych) + 1xIVF KD
    2017 💔 córeczka 10 tydzień - wada genetyczna triploidia

2019 rozpoczecie procedury w OA

2020 ❤️ naturalny cud córeczka
    2023 ❤️ naturalny cud córeczka
    2026 ?

preg.png
  • Nowaaaaaaaaa Koleżanka

Wysłany: 19 grudnia, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, ja też ostatnio się nie udzielam (w sumie wcześniej też niewiele mnie tu było 😀),ale czytam wszystko na bieżąco.
    Współczuję bardzo problemów jelitowo-żołądkowych mam nadzieję, że już macie się lepiej 🌸
    Gratulacje udanych wizyt i kciuki za kolejne🥰

Pytanie do dziewczyn, którym glukoza na czczo wyszła tak na granicy. Ja robiłam dwa razy, pierwszy wynik 91 z hakiem, kolejny 89. Prowadząca nie kierowała na krzywą, mówiła tylko, że górna granica, ale mieści sie widełkach. Czy przy takich wynikach w górnej granicy, robiłyście test obciążenia?
    Jeśli lekarz nie kierował to może na własną rękę?
    Ja te badania robiłam już chwile temu na początkowym etapie ciąży, ale jakoś mnie teraz naszła myśl, czy nie powinnam drążyć tematu?
    Z góry dzięki!!

EssPee lubi tę wiadomość

• Owieczkaaa Ekspertka

Wysłany: 19 grudnia, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Nowa mi glukoza wyszła 92 i gin kazała zrobić obciążenie. I przy pobraniu z palca, żeby sprawdzić czy mogę wypić glukozę, wyszło mi 105 🤣 ale z żyły już 85, po godzinie 153 i później 118, czyli w normie.
    Od razu poczułam się lepiej, więc jeśli się zastanawiasz, to może jednak warto skontrolować albo podpytać jeszcze raz lekarza.

Nowaaaaaaaaa lubi tę wiadomość

🙋🏻‍♀️29 🙋‍♂️29

1cs - 09.24 biochem?
    5cs - 12.24 ⏸️, 💔 6 tydzień
    12cs - 24.09 ⏸️
    9.10 pęcherzyk ciążowy i żółtkowy
    13.10 0.29cm małego człowieczka 🍀
    27.10 1.98cm 💗
    10.11 3.42cm FHR 174 💗
    13.11 NIFTy Pro, 18.11 - zdrowy chłopczyk 🩵
    24.11 I prenatalne, 6.59 cm 🩵
    preg.png
  • Puchalkaaa Ekspertka

Wysłany: 19 grudnia, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam połówkowe umówione od razu przy pierwszej wizycie prenatalnej na 5.02 to będzie 21+3 jakoś tak :)

Ja to na pewno druga będę mieć cesarkę .
    Nie podejmę się już porodu SN , wiem że nie musi się skończyć jak pierwszy ale moja trauma która i tak skończyła się cesarką i później walka o życie, to ja bym chciała żeby ktoś za mnie to zrobił 😅😅😅

Uraz do szpitala państwowego taki że jak go widzę to mnie trzęsie, jeżeli ciąża będzie ok wszystko to spróbuję urodzić prywatnie … chyba że mnie podkusi los i spróbuję w drugim szpitalu państwowym ale na samą myśl dostaję palpitacji serca.
    Tak jestem świadoma że jak coś się dzieje to i tak odsyłają do szpitala 3 referencyjności, mam taki mętlik w głowie jak tylko dowiedziałam się o ciąży . Traumy wróciły i muszę je przepracować.

preg.png

2019 👧🏼M.
    _______
    05.2021 ciąża biochemiczna 💔
    06.2022 ciaza pozamaciczna 💔(metotraksat)
    03.2023 - ciąża biochemiczna 💔

🙋‍♀️32l
    🙋‍♂️31l.

cud..💕
    8.10 ⏸
    9.10 beta 91
    11.10 beta 257
    13.10 beta 691
    15.10 beta 1491
    21.10 beta 17449
    23.10 usg 🌟
    6.11 usg 🌟❤️
    27.11 usg 🌟 4,5 cm ❤️
    1.12 NIFTY PRO 🧬 niskie ryzyka
    12.12 prenatalne 7,4 cm zdrowego chłopczyka 👶🏻

🩵 Czekamy na Ciebie s y n k u 🩵
  • Nowaaaaaaaaa Koleżanka

Wysłany: 19 grudnia, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Owieczkaaa wrote:
    @Nowa mi glukoza wyszła 92 i gin kazała zrobić obciążenie. I przy pobraniu z palca, żeby sprawdzić czy mogę wypić glukozę, wyszło mi 105 🤣 ale z żyły już 85, po godzinie 153 i później 118, czyli w normie.
    Od razu poczułam się lepiej, więc jeśli się zastanawiasz, to może jednak warto skontrolować albo podpytać jeszcze raz lekarza.

Właśnie nie daje mi to spokoju teraz, żałuję, że jakoś wcześniej nie wgłębiłam się w temat i nie zrobiłam krzywej wcześniej.
    Myślę, że zdecyduje się ogarnąć na własną rękę.

• EssPee Koleżanka

Wysłany: 19 grudnia, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowaaaaaaaaa wrote:
    Hej dziewczyny, ja też ostatnio się nie udzielam (w sumie wcześniej też niewiele mnie tu było 😀),ale czytam wszystko na bieżąco.
    Współczuję bardzo problemów jelitowo-żołądkowych mam nadzieję, że już macie się lepiej 🌸
    Gratulacje udanych wizyt i kciuki za kolejne🥰

Pytanie do dziewczyn, którym glukoza na czczo wyszła tak na granicy. Ja robiłam dwa razy, pierwszy wynik 91 z hakiem, kolejny 89. Prowadząca nie kierowała na krzywą, mówiła tylko, że górna granica, ale mieści sie widełkach. Czy przy takich wynikach w górnej granicy, robiłyście test obciążenia?
    Jeśli lekarz nie kierował to może na własną rękę?
    Ja te badania robiłam już chwile temu na początkowym etapie ciąży, ale jakoś mnie teraz naszła myśl, czy nie powinnam drążyć tematu?
    Z góry dzięki!!

U mnie glukoza wychodziła tak nieco ponad normę nawet - 85 i 86 za kilka dni, ale lekarz spojrzal i nic nie powiedział na to wiec chyba uznal ze jest ok. We własnym zakresie zrobiłam test obciążenia glukozą i wyniki wyszły juz super. 84 po 1h i pozostałe dwa w okolicach 80 też.
    Poczytałam trochę wcześniej przed obciążeniem glukozą o diecie i odżywianiu i wyszło ze w moim przypadku byly za dlugie przerwy od zjedzenia kolacji do pobrania krwi - przyzwyczajona byłam do jedzenia ostatniego posiłku ok. 17-18 a potem do rana juz nic nie jadłam. Wprowadziłam jeszcze mała kolację ok. 20 i teraz glukoza wychodzi juz super 🙂

Nowaaaaaaaaa lubi tę wiadomość

preg.png
  • Blackcurrant Ekspertka

Wysłany: 19 grudnia, 23:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mariola1985 wrote:
    Świetny pomysł Calineczkaa odnośnie siemienia. Smak neutralny, wiec powinno Ci podejść. A właściwości nieprzecenione.

No kurde...tak jak widzisz, co mialam powiedzieć? Nastawiałam się na medikor ze względu na udogodnienia odnośnie sali, męża itp. Teraz juz nie wiem. 🤷‍♀️A Ty ?

Może spróbuj z nią jeszcze porozmawiać jeśli Ci na tym naprawdę zależy, warto.
    Ja nie mam pojęcia co i jak, jeśli SN to zależy na kogo trafie w Sączu, mam najbliżej, a boję się że np źle trafie 😂 medikor nie myślałam nad tym opinie różne, może też bezpodstawne czasem. Mój lekarz przyjmuje w Limanowej ale jeśli SN to wątpię że na niego trafie na dyżur… i mam mętlik bardzo duży:(

ZiarnoCzasu lubi tę wiadomość

10.24 💔 7tc
    03.25 💔 cb
    04.25 💔 7tc
    1.10.25 ⏸️
    13dpo 130,5
    15dpo 564
    18dpo 2144
    20dpo 3964
    22dpo 8038

16.10 CRL 2mm
    29.10 CRL 1.28cm, 144 ♥️
    17.11 CRL 3.34 cm, 166 ♥️
    11.12 CRL 7.71 cm, 155 🩷?

PAI hetero/MTHFR hetero ❌
    Kariotypy ✅
    Homocysteina✅
    B12, D ✅
    Kir Bx
    2DS1, 2DS5, 3DS1, 4DSnorm ❌
    Cytokiny ✅
    AlloMLR 0% ❌
    Cross match 23,4%

Clexane, acard, pregna start, omega3, accofil, encorton

preg.png
  • racuszek Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 03:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnośnie krzywej cukrowej, to jako cukrzyk czuje się zobowiązana to napisać:

Jeśli wynik na czczo wyjdzie wam wyższy lub na granicy, to w pierwszej kolejnosci powtarzamy badanie. Nawet i dwukrotnie. Jesli jest wysoko, ale w normie, to absolutnie nie róbcie krzywej na własną rękę, jeśli lekarz was nie skierował, bo to bardzo duże obciążenie dla trzustki. Nikt na codzień nie przyjmuje i nie przerabia takich ilości glukozy, jakie są dostarczane organizmowi przy badaniu krzywej. Plus nawet jeśli krzywa wyjdzie teraz ok, to na późniejszym etapie będziecie ją musiały i tak powtorzyc, bo problemy z gospodarką cukrowa rozwijają się wraz z wiekiem ciąży. A wtedy już macie dwa obciążające badania w krótkim czasie.
    I mam nadzieję, że nikt z tego wątku nie wpadnie na genialny pomysł kupienia glukozy na własną rękę w aptece, wypicia w domu i mierzenia sobie cukru glukometrem godzinę i dwie po 🙈

NoraBlue, Eliora lubią tę wiadomość

👧🏼 nr 1 - 07.2020
    👶🏼 nr 2 - in progress

21.10 - jest serduszko🫀
    10.11 - 1,8cm dzidziusia 🧸
    27.11 - NIFTY pro - zdrowa dziewczynka 🩷
    09.12 - prenatalne - 6,44cm i wszystko ok 😌
    05.01 - ⏳

preg.png
  • Eliora Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 06:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    racuszek wrote:
    Odnośnie krzywej cukrowej, to jako cukrzyk czuje się zobowiązana to napisać:

Jeśli wynik na czczo wyjdzie wam wyższy lub na granicy, to w pierwszej kolejnosci powtarzamy badanie. Nawet i dwukrotnie. Jesli jest wysoko, ale w normie, to absolutnie nie róbcie krzywej na własną rękę, jeśli lekarz was nie skierował, bo to bardzo duże obciążenie dla trzustki. Nikt na codzień nie przyjmuje i nie przerabia takich ilości glukozy, jakie są dostarczane organizmowi przy badaniu krzywej. Plus nawet jeśli krzywa wyjdzie teraz ok, to na późniejszym etapie będziecie ją musiały i tak powtorzyc, bo problemy z gospodarką cukrowa rozwijają się wraz z wiekiem ciąży. A wtedy już macie dwa obciążające badania w krótkim czasie.
    I mam nadzieję, że nikt z tego wątku nie wpadnie na genialny pomysł kupienia glukozy na własną rękę w aptece, wypicia w domu i mierzenia sobie cukru glukometrem godzinę i dwie po 🙈

O Jezu, serio ktoś ma takie pomysły? Wg mnie badanie tej krzywej jest tak starodawne. Ja miałam teraz:
    Na czczo: 101
    Po godzinie: 189
    Po 2h: 123

A hemoglobina Glikowana w normie ok 5, więc czy ta krzywa cukrowa ma sens? Dlaczego nie opierają się na hemoglobinie a na badaniu z lat 70-80 i jak mówisz normalnie nikt nie piję takiej ilości cukru.
    A glukometry to już w ogóle pokazują cyrki, ja w pierwszej ciąży miałam na czczo rzędu 115 już, a w szpitalu jak mierzyli to 70.
    Więc nie ufam glukometrom

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 06:49

preg.png

👩 1995 (PCOS, IO) 👨 1988 🌼 Córka – 2021
    💊 Leczenie: Lametta + Ovitrelle

🩵 CS1:
    Owulacja potwierdzona – brak efektu

🩷 CS2:
    🧪 Beta-hCG:
    • 12 dpo (16.10) – 63.65
    • 14 dpo (18.10) – 208.56

📸 USG 29.10: 5+3 – pęcherzyk ciążowy, pęcherzyk żółtkowy
    📸 USG 07.11: 6+5 – zarodek 7,3 mm
    📸 USG 18.11: 8+2 – zarodek 1,59 cm
    📸 USG 01.12: 10+1 – CRL 3,5 cm, FHR 175
    📸 USG 17.12 prenatalne: 12+6 – CRL 6,5 cm, waga ok. 67 g FHR 161

Ciąża z toksoplazmozą.

🤍 II prenatalne USG: 11.02.2025

„Jeśli nasz Bóg jest przy nas, już nic nas nie zatrzyma!”
    „Każdy wschód słońca Ciebie zapowiada,
    nie pozwól nam przespać poranka.”
‹‹ 427 428 429 430 431
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ