🍓Czerwcowe 🐝 Mamusie 🌺2026
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej, u mnie wizyta tylko potwierdziła to co było w piątek na połówkowych - wszystko ok. Szyjka długa i zamknięta, mały ma wszystko na swoim miejscu 😁
Co do apetytu to mam raczej większy ale tylko z rana, im później w ciągu dnia tym mniej chce mi się jeść. Ale trzymam dietę cukrzycową i raczej nie podjadam poza posiłkami co 2-3 h
Owieczkaaa, Kociara20996, racuszek, Bellamy, Kavka, Mariola1985, Kaśq00 lubią tę wiadomość
-
Nora- uff co za ulga! Dziś połowa już za Tobą! ❤️
Powiem Wam jak piszecie o tym camembert moją historię 🙈
Jak byłam w ciąży z synem i byliśmy w Gdańsku na obiedzie w Pierogarnii w Stary Młyn ( polecam pierogi przepyszne,sa tez w innych miastach w Polsce) to dostaliśmy czekadełko- śledzie z grzankami.
A,ze ja bylam tak bardzo juz głodna,bo trochę sie jednak czeka to musiałam skosztować.
Moje przerażenie,ze te śledzie to matjasy i pewnie złapie Listerioze 🙈
Wybiegłam z płaczem i mąż mnie uspokajał przed restauracja. Biedny kelner tak sie przejął,ze poszedl na kuchnie wypytać co i jak i okazało sie,ze przed podaniem oni biorą i te śledzie moczą w solance.
Nie powiem stresu sie najadłam jak nie wiem.
A co jeszcze jest ciekawe. Z synem mialam robiona cytomegalie i mialam IgG dodatnie a IgM ujemne czyli ze mam przebyta ta chorobę i wirus jest uśpiony.
Teraz robilam jakos przed świętami i wyszły mi oba dodatnie czyli reaktywacja wirusa.
Mój lekarz mnie uspokoił,ze to nie jest juz pierwotne zakazenie i ryzyko przejścia na płód jest bardzo niskie.
Kazał mi przy następnych badaniach zrobic IgM,bo mogło byc fałszywie dodatnie. Mówił, ze nie ma sensu robic awidności,ponieważ wynik z synem IgG wskazywał w przeszłości na przebyta infekcje i wynik będzie wysoki. Ja jednak wole zapłacić te 100 zl dodatkowo i mieć pewność,że awidność jest wysoka i ta reaktywacja,jesli IgM by znowu wyszlo dodatnie nie przejdzie na moją malutką.
Moze miała któraś z Was podobna sytuację?
Mimo wszystko kurcze martwię się. Bo ta reaktywacja jakoś nie daje mi tego spokoju. Ja wiem,ze pierwotna infekcja to juz w ogóle tragedia,no ale jednak z tyłu głowy siedzi,aby ten gówniany wirus nie przeszedł na nią.
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 18:43
-
Domcia90 wrote:Nora- uff co za ulga! Dziś połowa już za Tobą! ❤️
Jak byłam w ciąży z synem i byliśmy w Gdańsku na obiedzie w Pierogarnii w Stary Młyn ( polecam pierogi przepyszne,sa tez w innych miastach w Polsce) to dostaliśmy czekadełko- śledzie z grzankami.
A,ze ja bylam tak bardzo juz głodna,bo trochę sie jednak czeka to musiałam skosztować.
Wybiegłam z płaczem i mąż mnie uspokajał przed restauracja. Biedny kelner tak sie przejął,ze poszedl na kuchnie wypytać co i jak i okazało sie,ze przed podaniem oni biorą i te śledzie moczą w solance.
A co jeszcze jest ciekawe. Z synem mialam robiona cytomegalie i mialam IgG dodatnie a IgM ujemne czyli ze mam przebyta ta chorobę i wirus jest uśpiony.
Teraz robilam jakos przed świętami i wyszły mi oba dodatnie czyli reaktywacja wirusa.
Mój lekarz mnie uspokoił,ze to nie jest juz pierwotne zakazenie i ryzyko przejścia na płód jest bardzo niskie.
Kazał mi przy następnych badaniach zrobic IgM,bo mogło byc fałszywie dodatnie. Mówił, ze nie ma sensu robic awidności,ponieważ wynik z synem IgG wskazywał w przeszłości na przebyta infekcje i wynik będzie wysoki. Ja jednak wole zapłacić te 100 zl dodatkowo i mieć pewność,że awidność jest wysoka i ta reaktywacja,jesli IgM by znowu wyszlo dodatnie nie przejdzie na moją malutką.
Mimo wszystko kurcze martwię się. Bo ta reaktywacja jakoś nie daje mi tego spokoju. Ja wiem,ze pierwotna infekcja to juz w ogóle tragedia,no ale jednak z tyłu głowy siedzi,aby ten gówniany wirus nie przeszedł na nią.
Ja tam miałam. Miałam wcześniej IGG dodatnie IGM ujemne a teraz na początku ciąży Igg znowu dodatnie tak samo ale i IGm dodatnie. Zrobiłam awidnosc i była wysoka. W kolejnych badaniach w II trymestrze IGm wyszło już ujemne
06.25 💔
18.10.25 ⏸️🌈
29.10 1mm zarodka i pęcherzyk ciążowy 🥰
6.11 0,6cm z 🩷
13.11 (7+3) 1,11cm 🩷 FHR 159
19.11 (8+2) 1,76 cm 🩷 FHR 168
1.12 (10+0) 3,36 cm 🩷 FHR 164 ruszający się płodzik
8.12 NIFTY niskie ryzyka DZIEWCZYNKA 🩷
18.12 (12+3) prenatalne USG idealne CRL 6,39 cm 🩷 FHR 158
29.12 (14+0) CRL 7,94 cm 🩷 FHR 163
12.01 (16+0) 144g 🩷
30.01 (18+4) 266g 🩷

-
Ann35 wrote:Hej dziewczyny.
Nora dbaj o siebie! ❤️
Ja dziś porobiłam zamówienia na H&M i Sinsay dla małej 😍🥹
Ja przepadam jak oglądam ubranka dla dziewczynek 😍
Zamówiliśmy jeszcze materac do łóżeczka.
Generalnie zauważyłam, ze apetyt tez mam większy.
W środę mam krzywą.
Ja miałam przez ostatnie dni jeszcze bardziej zwiększone pragnienie i zjazd po weekendowym burgerze, w niedzielę czułam się jak na kacu 🤡 krzywą ma w piątek, ciekawe co wyjdzie 🤣 -
NoraBlue wrote:Ja tam miałam. Miałam wcześniej IGG dodatnie IGM ujemne a teraz na początku ciąży Igg znowu dodatnie tak samo ale i IGm dodatnie. Zrobiłam awidnosc i była wysoka. W kolejnych badaniach w II trymestrze IGm wyszło już ujemne
Czyli taka sama sytuacja.
A pamiętasz po jakim czasie robiłaś awidnosc i kiedy IgM wyszlo juz ujemne?
Co lekarz na to? -
Hejka dziewczyny,
ja już po wizycie u prowadzącej. Sprawdziła tylko wagę (powiedziała że wszystko spoko), ciśnienie i o dziwo pierwszy raz wyszło mi normalne w gabinecie 😅 i oczywiście szybkie USG. Młody się przekręcił i leży główką do dołu ale pokazał nam tyłek więc buźki nie było szans zobaczyć.
Kolejna wizyta 9.03, nie dostałam skierowania na krzywą. Kiedy się ją robi i czy to jakiś obowiązek wgl?
ZiarnoCzasu, Kociara20996, Owieczkaaa, NoraBlue, Mariola1985, Kavka, *Julia*, Kaśq00, Ann35 lubią tę wiadomość
-
Nora cieszę się, że wszystko ok

Ja też się zastanawiam, co u Madzi
NoraBlue lubi tę wiadomość
Nasza droga ✨
10.09 – punkcja: 5 komórek 🥚
Powstały 3 blastocysty: 5BA, ❄️4AA, ❄️4AB
15.09 – nasz pierwszy transfer (5BA) 🌱
20.09 (5 dpt) – pozytywny test ciążowy ⏸️, beta 12
23.09 (8 dpt) – beta 45
08.10 (23 dpt) – beta 5585
13.10 – zobaczyliśmy bijące serduszko 💓
28.10 – nasze maleństwo mierzy już 2 cm
30.10 – koniec zastrzyków 💉 75 za mną!
08.11 - 3,12 cm
14.11 – wyniki Nifty Pro prawidłowe 🧬🥨
25.11 - badania prenetalne za nami! 6.8 cm zdrowego Małego Człowieka 👶
Czekamy na nasz cud 🩵

-
Calineczkaa wrote:Hejka dziewczyny,
ja już po wizycie u prowadzącej. Sprawdziła tylko wagę (powiedziała że wszystko spoko), ciśnienie i o dziwo pierwszy raz wyszło mi normalne w gabinecie 😅 i oczywiście szybkie USG. Młody się przekręcił i leży główką do dołu ale pokazał nam tyłek więc buźki nie było szans zobaczyć.
Kolejna wizyta 9.03, nie dostałam skierowania na krzywą. Kiedy się ją robi i czy to jakiś obowiązek wgl?
Ja jeszcze nie mam skierowania na krzywą. Lekarka powiedziała, że da mi je na następnej wizycie. Będę wtedy 26+0.Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 19:37
Nasza droga ✨
10.09 – punkcja: 5 komórek 🥚
Powstały 3 blastocysty: 5BA, ❄️4AA, ❄️4AB
15.09 – nasz pierwszy transfer (5BA) 🌱
20.09 (5 dpt) – pozytywny test ciążowy ⏸️, beta 12
23.09 (8 dpt) – beta 45
08.10 (23 dpt) – beta 5585
13.10 – zobaczyliśmy bijące serduszko 💓
28.10 – nasze maleństwo mierzy już 2 cm
30.10 – koniec zastrzyków 💉 75 za mną!
08.11 - 3,12 cm
14.11 – wyniki Nifty Pro prawidłowe 🧬🥨
25.11 - badania prenetalne za nami! 6.8 cm zdrowego Małego Człowieka 👶
Czekamy na nasz cud 🩵

-
Calineczka - mi gin mówił, że krzywą należy zrobić między 24 a 27 albo 28 tc. Ja będę robić 24+1, tydzień później wizyta, jeśli coś wyjdzie to mam mu dać od razu znać.
-
Domcia90 wrote:Czyli taka sama sytuacja.
A pamiętasz po jakim czasie robiłaś awidnosc i kiedy IgM wyszlo juz ujemne?
Co lekarz na to?
Moja lekarka powiedziała od początku, że to fałszywy pozytywny wynik, bo robiłam w diagnostyce w luxmedzie i mają słabe odczynniki. Awidnosc zrobiłam chyba miesiąc po tym pierwszym badaniu tak mi się wydaje… a teraz kolejny raz robiłam w styczniu cytomegalie06.25 💔
18.10.25 ⏸️🌈
6.11 0,6cm z 🩷
12.01 (16+0) 144g 🩷
30.01 (18+4) 266g 🩷

-
Domcia90 wrote:Nora- uff co za ulga! Dziś połowa już za Tobą! ❤️
To śledzi Ala matjas nie można? Ja je jem bo uwielbiam 🤣 na środę popielcowa za tydzień to moje danie na śniadanie obiad i kolację 🤣
👩 31 (PCOS, IO) 👨 37 🌼 Córka – 4
💊 Leczenie: Lametta + Ovitrelle
⸻
2CS
🧪 Beta-hCG:
• 12 dpo (16.10) – 63.65
• 14 dpo (18.10) – 208.56
18.11: 8+2 – zarodek 1,59 cm
01.12: 10+1 – CRL 3,5 cm, FHR 175
17.12 prenatalne: 12+6 – CRL 6,5 cm, ok. 67 g FHR 161
05.01: 15+4 - 10 cm i 130g
26.01: 18+4 - 250g chłopaka
16.02: ⌛️
🤍 II prenatalne USG: 11.02.2026
❤️ ECHO SERCA PŁODU: 17.03.2026 -
Dziękuję wam za całe wsparcie i miłe słowa 🩷
Aktualnie leżę wpieprzam czekoladę i oglądam skoki. Mam też dużo większy apetyt niż wcześniej jakby co
I też podbijam pytania o Madzie
Kaśq00, Owieczkaaa lubią tę wiadomość
06.25 💔
18.10.25 ⏸️🌈
6.11 0,6cm z 🩷
12.01 (16+0) 144g 🩷
30.01 (18+4) 266g 🩷

-
Calineczkaa wrote:Hejka dziewczyny,
Dostaniesz pewnie na następnej wizycie. Jakoś chyba 25-28 tydzień, ale mogę się mylić bo ja zawsze robię na początku.
Calineczkaa lubi tę wiadomość

👩 31 (PCOS, IO) 👨 37 🌼 Córka – 4
💊 Leczenie: Lametta + Ovitrelle
⸻
2CS
🧪 Beta-hCG:
• 12 dpo (16.10) – 63.65
• 14 dpo (18.10) – 208.56
18.11: 8+2 – zarodek 1,59 cm
01.12: 10+1 – CRL 3,5 cm, FHR 175
17.12 prenatalne: 12+6 – CRL 6,5 cm, ok. 67 g FHR 161
05.01: 15+4 - 10 cm i 130g
26.01: 18+4 - 250g chłopaka
16.02: ⌛️
🤍 II prenatalne USG: 11.02.2026
❤️ ECHO SERCA PŁODU: 17.03.2026 -
Ojesu burger 🤤🤤🤤🤤Owieczkaaa wrote:Ja miałam przez ostatnie dni jeszcze bardziej zwiększone pragnienie i zjazd po weekendowym burgerze, w niedzielę czułam się jak na kacu 🤡 krzywą ma w piątek, ciekawe co wyjdzie 🤣
Ja nie miałam w żadnej ciąży cukrzycy i mam nadzieje, ze tym razem tez mnie ominie 😶
Na początku ciąży z krwi miałam chyba 83.
U nas w ogóle to się nie robi krzywej jak w Polsce.
Wypija się 50 ml płynu i po godzinie pobranie krwi.
Dopiero jeśli to wyjdzie nieprawidłowo, to robi się cały panel👩🏻 36 🧑🏻🦱 32 🇩🇪 HH
11.07.2011- 👼🏼 🩷🖤14tc O
11.06.2012- 👧🏼 🩷🌈40+6 4210g 61cm U
13.03.2019- 👦🏼 💙38+6 3720g 51cm L
13.05.2025- 👼🏼 🩷 🖤14+3tc W
———————————————————
02.2025- 7cs
25.02.25- 9 dpo ⏸️
06.05.25- Trisomia 13 🖤💔
———————————————————
09.2025 - 3cs 🍄🟫 🌈
🩷🍂27.09.25 - 9 dpo ⏸️
🩷🍂30.09.25 - 12 dpo beta 56
🩷🍂02.10.25 - 14 dpo beta 186
🩷🍂21.10.25 - 6+5 ❤️
🩷🍂19.11.25 - 10+6 Nipt - niskie ryzyka
🩷🍂03.12.25 - 12+6 prenatalne - zdrowa Misia
🩷❄️06.01.26 - 17+5 ✅
🩷❄️19.01.26 - 19+4 połówkowe 317g, 20 cm 😍
🩷❄️11.02.26 - 22+6 ⏳

-
NoraBlue wrote:Moja lekarka powiedziała od początku, że to fałszywy pozytywny wynik, bo robiłam w diagnostyce w luxmedzie i mają słabe odczynniki. Awidnosc zrobiłam chyba miesiąc po tym pierwszym badaniu tak mi się wydaje… a teraz kolejny raz robiłam w styczniu cytomegalie
Ja robilam w Alab a teraz bede wlasnie w diagnostyce robić
Eliora- ciii, człowiek ześwirował 😛Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 19:58
-
Dzięki dziewczyny, ja jestem totalnie zielona w tych tematach.
Wpadliśmy z chłopem na pomysł stworzenia albumu dla małego na pamiątkę i wydrukowaliśmy wszystkie zdjęcia USG na których coś widać, zdjęcia testów itp i zrobimy mu taki pamiątkowy album do roczku. Oczywiście potem też będziemy robić nasze rodzinne albumy ale ten będzie typowy tylko małego dla niego
Kaśq00, Johana, NoraBlue, Owieczkaaa lubią tę wiadomość
-
Nora daj znać jak po wizycie, mam nadzieję że to tylko jakieś przeforsowanie organizmu.
Ja miałam wczoraj okropne bóle w krzyżu, ale takie jak okresowe i też mnie to zestresowało ogromnie. Nasilały się od rana aż do wieczora. Nospa nie pomogła, ale następnego dnia nie było po nich śladu.
Dzisiaj dźwigałam ciężki fotel jak to Zosie samosie mają w zwyczaju, żeby go skręcić zanim mąż wróci z pracy, wyniosłam z auta na piętro i kapnęłam się, że przecież nie wolno dźwigać nic aż tak ciężkiego. Ale wiecie, jak robimy zakupy to z automatu zostawiam ciężkie siaty mężowi, ta pokrętna kobieca ciążowa logika...
Madzia, daj sygnał jak się masz. Mam nadzieję że mężu sam się puknął tym krzesłem w głowę i Cię przeprosił. -
Calineczkaa wrote:Dzięki dziewczyny, ja jestem totalnie zielona w tych tematach.
Wpadliśmy z chłopem na pomysł stworzenia albumu dla małego na pamiątkę i wydrukowaliśmy wszystkie zdjęcia USG na których coś widać, zdjęcia testów itp i zrobimy mu taki pamiątkowy album do roczku. Oczywiście potem też będziemy robić nasze rodzinne albumy ale ten będzie typowy tylko małego dla niego
Fajny pomysł
Życzę wytrwałości hihi
Pamiętam że ciężko mi było robić te zdjęcia miesięczne małej bo ona sobie ja sobie 😂 co ja posadziłam i odeszłam zrobić zdjęcie to już jej tam nie było 🫣
Calineczkaa lubi tę wiadomość
👦 azoospermia ✅ hormony w normie ✅ Kariotyp ok ✅ Mutacja CFTR 😢 mTese ✅
👧 PCOS ✅
6 ❄️
I FET
7dpt: 78
9dpt: 254,3
11dpt: 675
II FET
7dpt < 0,1 😢 próg 11
Histeroskopia
III FET
10dpt 360
12dpt 712
14dpt 2157 -
Nora. Cieszę się, że wszystko dobrze 😘 odpoczywaj i dbajcie o siebie! 😘
Racuszek, tłumaczenie poziom master 🤣🤣🤣
Ann, co fajnego upolowałaś?? 😍😍
Dziewczyny, cieszę się, że na wizytach wszystko dobrze 😘😘
P. S. Calineczka, w marcu znów wizytujemy razem. Też mam wizytę 9.03 😊 A pomysł z albumem mega! ❤️
Co do krzywej, mi też lekarz mówił, że robi się od 24 tygodnia. I właśnie na następną wizytę będą robić. 🙈
U mnie na wizycie też ok. Mała ma 430g. A jak lekarz zaczął robić usg to młoda zaczęła ziewać 😁🥹 jakie to było słodkie. Najpierw raz, a za chwilkę drugi. Muszę sprawdzić czy doktorek nagrał nam filmik na pendrive z tego ziewania, żeby mąż mógł zobaczyć 😍
Mamy też kilka fajnych zdjęć buźki.
Co do apetytu to u mnie też się rozwija 😁 nie mówiąc o zachciankach. Raz owoce, a raz fastfoody 🤣 więc spory przekrój
Johana, NoraBlue, Calineczkaa, Owieczkaaa lubią tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny, znowu mnie nie było przez choroby i mam dużo do nadrobienia.
Chciałabym juz zmianę pogody 🫣
Apetyt mam duży od początku ciąży a raczej nie apetyt tylko nadal mi niedobrze i muszę zajadać 🫣 co wizytę mam +4kg jestem załamana 🫣👦 azoospermia ✅ hormony w normie ✅ Kariotyp ok ✅ Mutacja CFTR 😢 mTese ✅
👧 PCOS ✅
6 ❄️
I FET
7dpt: 78
9dpt: 254,3
11dpt: 675
II FET
7dpt < 0,1 😢 próg 11
Histeroskopia
III FET
10dpt 360
12dpt 712