Czerwcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Cyprysek89 wrote:Cierpliwa są w Niemczech jakieś super kropelki na ząbkowanie. Znasz? Polecasz? Nie znam nazwy, szwagierka mówiła, że koleżanka miała i super a mam możliwość żeby ktoś mi przywiózł tak na czarną godzinę 😁
Sumireguska lubi tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Umówiłam młodą na 11 do pediatry bo nie dość, że wysypka z brzucha pojawiła się dodatkowo w zgięciach łokci to od rana zaczęła mi pokasływać i odchrząkiwać. 🙄 Wydaje mi się, że po prostu się krztusi śliną a dodatkowo pcha łapy tak głęboko, że aż ją naciąga ale lepiej to sprawdzić. 🙈 No a wysypka myślę, że jest typowo alergiczna…Klara 14.06.2021 ❤️ 3250 gram i 51 cm ❤️
-
Kryśka, może to błąd wagi, ja bym podzieliła te pomiary na pół i uznała +- 75g a nawet jeżeli troche mniej przybrała to pewnie przez te wymioty. Mleko na receptę dostałaś Neocate LCP? z tego co czytałam to ono nie ma bmk w żadnej postaci. Mam nadzieje, ze pediatra nam je jutro przepisze na recepte tak na wszelki wypadek...
choć nie zapeszając jeszcze nigdy się tak nie cieszyłam widząc strumień mleka lecący na twarz mojego dziecka gdy oderwał się od cycka. Nie wiem czy to załuga owsianki, Femalticera, duzej ilości wody czy siedzenia z laktatorem po karmieniu ale chyba mam więcej mleka skoro w 4 min karmienia (w cale nie z pełnych piersi) z drugiej do kolektora strumieniem poleciało 50ml. Nie wiem jak będzie dalej ale najważniejsze, ze w ciagu dnia na spokojnie jestem w stanie zebrać te 120-140ml żeby młodego doładować z butelkiSanti_14 lubi tę wiadomość
-
unify wrote:Mój w dzień śpi tylko w wózku na spacerze. W domu tylko na rączkach . Jak ktoś go odkłada do łóżeczka to od razu się budzi 🤪 także,ja kompletnie nic nie jestem w stanie zrobić.
Znam to, u nas to samo. Na dodatek wózek musi jechać, bo jak stanie to jest ryk 🥴 Nie wiem jak Wy to robicie, że Wasze dzieci tak szybko zasypiają, my zazwyczaj bujamy się od 19 do 22, a wczoraj do północy... Mała ma oczy jak 5zl, przysypia na chwilę, by po kilku minutach znowu się obudzić 🤦♀️
Naczytałam się o tych śluzowych kupach i oczywiście zaczęłam się też dopatrywać u nas. Mała Syrenka, dzięki za to co napisałaś, bo też nie mamy ani krwi, ani wysypki. 🙏 A tak z ciekawości to czy przy alergii na bmk inne mleka są ok? Np kozie albo owcze?
Ile wasze dzieci mniej więcej są w stanie utrzymać głowę leżąc na brzuszku? W ogóle to dzięki za patent z lustrem, Niny nic tak nie mobilizuje jak możliwość spoglądania na najpiękniejszą osobę w naszym domu. 🤪
-
Cześć dziewczyny, u nas bez większych zmian. Mały nadal preferuje rączki i ma problem żeby zasnąć w dzień a jak już zaśnie to i tak śpi zazwyczaj 30-40 min 🤷♀️ Nasłuchałam się w ten weekend od rodziny ze tak nauczyłam to tak mam 🤦♀️
Wczoraj byliśmy u fizjo i jestem podłamana. Tak jak podejrzewałam mały ma słaby brzuch, głowę podnosi nieadekwatnie do swojego wieku, próba trakcji tez wychodzi mu kiepsko. Ma asymetrię ciała i spłaszczona główkę. Do tego kilka blokad w ciele. Narazie pokazała nam jak go ponosić i jak nosić. Za tydzień jedziemy znowu. Taka godzinna wizyta to katorga dla tak małego dziecka. Na początku ładnie się uśmiechał i gadał z nami ale później był już tak zmęczony ze jak pod koniec zaczął płakać to przez 15 minut nie mogłam go uspokoić 😢
Mama pp ja bym tez stawiała na pieluszki jeśli chodzi o odparzenia. My tez długo walczyliśmy a teraz już jest Ok. Wiem ze nie możemy używać dady i pampersow oryginalnych -
Batylda mój na noc tak szybko nie zasypia. Bujam się z nim godzinę. Ale wolę poświecić ta godzinę od 18 do 19 niz tańczyć w nocy co chwile. Jak zaczyna jeść o 18 to co chwile przysypia, budzi się i je. Dzięki temu chyba tak napełnia brzuch że na tym tankowaniu potrafi jechać nawet 8 godz (taki mamy rekord), średnio jest 4,5 godz. Ale sypialnia podczas usypiania jest zaciemniona, drzwi zamknięte, zero hałasów, ciepło.
-
Batylda mój synek leżąc na brzuchu krótko trzyma uniesiona glowe, może 30 sekund. Wcześniej już mu to lepiej wychodziło ale znów jest kiepsko. Wczoraj u fizjo podniósł na chwile po czym ręce mu się rozjechały i położył głowę na macie i zaczął ją lizać 🙈
-
Mój jak narazie na noc najszybciej usypia. Jest to nasza jedyna stała rutyna. Kąpiel około 19-19:30 i później cyc na leżąco w sypialni i zasypia. Czasem jak nie zaśnie od razu to chwile go lulam na rękach i około 20-20:30 już śpi. Później pobudka na cyca około 23-24
-
u nas ostatnio ze snem super. na rytulal zaczyna sie w sumie kolo 17, wtedy wychodzimy na spacer, wracamy kolo 18-18.30 męczymy go na macie, pozniej wieczorna toaleta, cyc, czasem do tego butla i spac. kladziemy czasem ze smoczkiem i tylko dogladamy i bujniemy kosz po 15 min. juz zamknięte oczy. na dremki chodzi do duzego lozeczka i zasypia z karuzelą, którą musze co chwile nakręcac przez 10 min
-
agrafka, u nas dokładnie ten sam zestaw, tylko my fizjoterapie zaczynamy w pazdzierniku. w poniedzialek ide prywatnie to tego samego fizjo gdzie bylismy 3 tyg. temu. najgorsze, ze ja nie widze duzej poprawy a młody nie chce cwiczyc. Bardzo bym chciala zeby cwiczyl z nim fizjoterapeuta raz w tygodniu. tylko ciazko znalezc kogos kto będzie miał dostępne terminy.
Pewnie jak by się bliżej przyjrzeć to pewnie dzieci tylko kilku tu obecnych nie mają, żadnych problemów kwalifikujących się do rehabilitacji, zaczynam się zastanawiać czy to po prostu nie jest taka częsta przypadłość wieku, jak wszechobecne alergie -
Kasia, kurcze, moze u mnie to tez chwilowe. Ja poszłam na logike. Ze skoro mój syn je krótko bo jak juz mleko nie leci latwo to mu cieżko ssac i tego mleka troche w piersiach zostaje to moze one nie kumaja, ze maja produkowac skoro jeszcze jest. Więc jak mlody je krótko 2-3 min. to zaraz po daje mu butle a sama siedze z laktatorem i oprozniam do zera. dzieki temu, ze mlody sie najadl to mam jakies 3h wolnego i cycki produkuja a mlody na pewno jest najedzony. robie tak od 3 dni 2 razy ( po pierwszej drzemce i wieczorem jak pojdzie spac.
Zaznaczam, ze nie wiem czy to jest zgodne ze sztuka laktacji ale cos moje dziecko musi jesc a skoro nie potrafi dluga ssac i nie moge mu podac mm to jedynym dla mnie wysjciem jest sciagnac swoje i podac butle.
do tej pory jadl po 3-5 min. co 1-1,5h
EDIT: spojrzałam w aplikacji… je 1,5-3min co godzine półtorej później się odrywa i nie da mu się wsadzić cycka do buzi. Dłużej je tylko nad ranem gdy mam pełne piersiWiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2021, 10:44
-
gf5 pisząc w „w nocy cyc” miałam na myśli podanie piersi jak się obudzi na jedzenie. Do tej pory nie wybudzałam.
Foxy tak, dostałyśmy Neocate LCP. Nie ma poprawy po nim jeśli chodzi o ulewania ale ewidentnie mniej boli ją brzuszek bo się nie zwija podczas karmienia (ostatnio z piersi tak miała) i ładnie spała w nocy. To mleko nie ma tez laktozy więc lekarka stwierdziła że wpłynie na regenerację jelitek bo jak są podrażnione to nie trawią laktozy i stąd u nas te kupy zielone.
Po karmieniu tym mlekiem siadam z laktatorem i odciągać tyle ile mała zjadła.
No i tu mam problem bo jak zaczęłam jej podawać z butelki to widzę że ona raczej za mało je. Wczoraj zjadla jakieś 90 ml ok 18:30 po 3 godzinach od piersi, później ok 20:30 zjadla 90 ml i na tym dojechała do prawie 4. Zjadła cyca i obudziła się na jedzenie o 8. Zjadła 100 ml i dużo ulewała. Nie czekałam już 3h tylko dałam jej moje mleko odciągnięte z nocy po 2h bo była już zmęczona ćwiczeniami i zjadla 85 ml. Teraz śpi. Byłam pewna ze się najadą bo mleko mi tryska a tu chyba jednak je zbyt mało + te ukewania.
Zastanawiam się nad kupieniem wagi, macie coś sprawdzonego nie za miliony monet? -
Agrafka, mi znajome mowia ze przyzwyczaiłam do rąk. Z czego u jednej laski smoczek wsadzony 90% czasu, u drugiej non stop suszrka właczona a trzecia nie wyjmuje praktycznie dziecka z chusty.
Gdzieś czytałam że dziecko wybiera sobie swoj uspokajacz. Smoczek, bujanko, szumy, ściskanko. I nie mamy za bardzo na to wpływu co jest jego ulubione. I naprawde jest mało dzieci ktore po prostu zasypiaja bez niczego
I od wszystkiego trzeba bedzie go odzwyczajać. No i kazda z tych metod ma minusy. Bujanko bo plecki bolą, smoczuś zaburza karmienie piersia, glosne szumy podobno maja zly wplyw na mozg. Także naprawde nie ma co sie przejmować tym bujaniem na rąsiach, ono nie jest takie złe
Pediatrzy ktorych obserwuje pisza zeby od 4 miesoaca zaczac powoli odzwyczajacale wiadomo, wtedy ząbki wychodzą wiec nie wyobrażam sobie tego jakoś
Mnie bujali do 4 roku życia i ja to nawet pamietam że uwielbialam tak zasypiać. Przerzucona przez ramie mojej małej mamy xD I bardzo moich starych za to szanuje!Ja jednak sprobuje odzwyczaić wcześniej
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2021, 11:09
21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10
16.12.22 Mikołaj 3500 59cm, 10/10 -
Sumi tylko jak odzwyczajać ? Ja naprawde nie wiem. On mi się na rękach meczy żaby zasnąć a co dopiero jak leży sam. Zaczyna płakać. I co mam go tak zostawić ? Pękło by mi serce. Mam nadzieje za mu przejdzie faza na to lulanie na rękach. Wcześniej zdarzało się ze zasypiał sam. A teraz ma problem nawet na spacerze w wózku. Miałam o tym jego spaniu porozmawiać z fizjo ale tak szynko zleciała ta wizyta ze zapomniałam. W razie czego skonsultuje go u osteopaty.
Co do fizjo to my oczywiście chodzimy prywatnie i to jeździmy do drugiego miasta 50 km od domu bo u nas jedyna sensowna fizjo nie przyjmuje już nowych pacjentów.
I tez się zastanawiam czy to jest tak ze dzieci w tym wieku miewają takie „problemy” i z nich wyrastają… moja rodzina twierdzi ze doszukuje się problemów i wymyślam dziecku choroby 😣
Ale przecież widzę go codziennie, obserwuje i pewne rzeczy mnie niepokoją to konsultuje ze specjalistami. Bo jeszcze ze dwa tygodnie temu dużo ładniej podnosil głowę i nie był taki „ skręcony” na jeden bok. -
Właśnie dzieci takie problemy miewają i nasze pokolenie pewnie tez i pewnie mało kto chodzi wtedy z nami po fizjoterapeutach… większość przeszła ten etap bez szwanku ale moi nie chodzili i mam krzywy kręgosłup, który ostatnio dość często daje o sobie znać. Dlatego teraz jak widzę, ze moje dziecko się krzywi to idę do specjalisty choc może by mu samo przeszlo a może nie i będzie na „stare” lata problemy tak jak ja.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2021, 11:24
-
Kryska, wiem ze wy macie troche problemy z waga malej, u nas tez byly tylko takie ze przybierala malo ale przybierala... jednak do rzeczy... chciałam tylko napisac, ze moja corka tez wypijala tak male ilosci mleka, a ukewala tak, ze mialam wrazenie, ze ulala 2x tyle co zjadla...
Czy mm, czy moje odciagniete, jadla duzo mniej niz bylo napisane na opakowaniu mm, ze powinna... jak jej rowiesnicy jedli juz na 180ml wody, to ona dopiero zaczynala wchodzic na 120ml i nigdy, ale to nigdy sie nie zdarzylo, zeby wypila butelke do konca... zawsze zostawalo conajmniej 20ml (obojetnie czy za czasow jak jadla 90ml, czy 150ml) a najczesciej go zostawalo te 30-40ml, sporadycznie tez zostawiala po 60ml... no w kazdym razie ja jej nawet zadnych kropli itp nie dawalam do mleka, bo jedno co bylo pewne, to to, ze ona tego nigdy nie wypije w calosci, chyba, ze na etapie jak pila na 120ml wody zrobilabym jej na 60ml🙈
Ona od zawsze byla mala jak kurczak, przybierala jak kurczak, rosla jak kurczak i jadla jak kurczak i tak jest do dzis
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700