X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamy 2021
Odpowiedz

Czerwcowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • Po prostu Zoe Autorytet

Wysłany: 8 września 2021, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agrafka mój tez swego czasu był skręcony na jeden bok, wyginał się tak strasznie. Odkąd z nim ćwiczę to widzę ze robi to już bardzo sporadycznie. Naszym ulubionym ćwiczeniem jest podnoszenie nóżek do góry pod katem prostym. Pokazywanie mu rączkami ze ma kolanka i stopy. Przy tym ochoczo rozmawia i sam zaczyna zagadywać jak się zamyśle. Cwiczenia wykonuje raptem od tygodnia i widzę poprawę. Byłam z nim u fizjo

• _agrafka_ Autorytet

Wysłany: 8 września 2021, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Foxy dokładnie, ja tez mam skoliozę i odstające łopatki bo jak rodzice poszli ze mną do lekarza to było już za późno żeby cokolwiek zmienić. Ale już tego nie pamiętają.

Staje na głowie żeby cokolwiek z małym ogarnąć, a zamiast wsparcia wiecznie krytyka. Nic tylko strzelić sobie w łeb.

Nie miałam dziecka to wiecznie słuchałam no już najwyższa pora itp a teraz jak mam to słucham ze rozpieszczam itd 🤦‍♀️ No nie dogodzisz

• _agrafka_ Autorytet

Wysłany: 8 września 2021, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po prostu Zoe wrote:
    Agrafka mój tez swego czasu był skręcony na jeden bok, wyginał się tak strasznie. Odkąd z nim ćwiczę to widzę ze robi to już bardzo sporadycznie. Naszym ulubionym ćwiczeniem jest podnoszenie nóżek do góry pod katem prostym. Pokazywanie mu rączkami ze ma kolanka i stopy. Przy tym ochoczo rozmawia i sam zaczyna zagadywać jak się zamyśle. Cwiczenia wykonuje raptem od tygodnia i widzę poprawę. Byłam z nim u fizjo

Zoe my tez robimy takie ćwiczenia. Synek po urodzeniu był taki skręcony i fizjo i neurologopeda nam zalecili takie ćwiczenia. I był już prosty, ładnie odwracał głowę na każda stronę i ładnie ją unosił leżąc na brzuszku ale od jakiegoś czasu przestał i znowu się skręca dlatego pojechaliśmy do innego fizjo pediatrycznego

• Sumireguska Autorytet

Wysłany: 8 września 2021, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agrafka jeśli czujesz ze cos jest nietak to nie ma gadania. Ty wiesz najlepiej :)

Co do odzwyczajania to czytałam że po prostu odstawiasz na coraz dłużej dziecko, np na macie, na łóżku. Kładziesz do kołyski i bujasz. I nie zwracasz uwagi na płacz. Probujesz innych metod uspokajania. Jak ze wszystkim.. odstawiasz stopniowo. Ale to dopiero jak bedzie miał z pół roku.. Teraz mysle ze trzeba reagować na płacz, bo to za mała dzidzia :)

Mój też czasem placze od 19 do 22. A czasem lulnie po 15 min bujanka

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2021, 11:46

21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10 :)
    16.12.22 Mikołaj 3500 59cm, 10/10 :)
  • Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 8 września 2021, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cierpliwa, Ula ulewa takie ilości,że czasem mi się wydaje,że tego nie zdążyła wypić, a przybiera na potege;D
    nie chce negować kompetencji lekarzy, ale dawanie mm, żeby jelitka odpoczęły, to tekst, z ktorym się nie zgadzam. Cieszę się,że nie mam tego problemu z alergią tym razem i mam nadzieję,że wszystkie, które się z tym borykają w końcu ogarną temat i maluszki nie będą cierpieć.
    Ula tez się skręca. Jeszcze nie idę do fizjo, bo wiem,że każe skupić się na ćwiczeniach w domu. Ula często też leży prosta, ale też skrajnie wygięta i nie wiem, od czego to zależy.
    Kiedyś była inna świadomość. Nie chodziło się po fizjo, teraz jest taka moda trochę. Pewnie często idzie się niepotrzebnie, ale lepiej raz za dużo. Ja też mam kręgosłup nie najlepszy i mąż też, ale tu bym zganiala raczej na komputery itd. że starszego pokolenia u mnie jest mniej problemów z plecami niż z młodszego. Inny tryb życia, siedzimy zamiast biegać po polach i lasach i są efekty;D
    A nasze dzieci będą siedzieć jeszcze więcej. To przykre, ale dzieci na placach zabaw prawie nie ma. I to dopiero doprowadzi do wad postawy. Warto zadbać o dobre nawyki.

• Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 8 września 2021, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A z odzwyczajaniem to myślę,że od dziecka zależy. Jedno przyjmie zmiany z dnia na dzień bez buntu, innego nie przełamie miesiąc konsekwentnego działania.
    Iga nigdy nie zasnęła sama. Nigdy. Wózek, samochód, cycek w buzi, przytulona mama. Próbowaliśmy ja na siłę usypiać w łóżeczku. Wytrzymaliśmy tydzień. Każdego dnia darła się 2-3 godziny zanim zasnęła. To chore. Męczenie dziecka. Poddaliśmy się, ale podejrzewam,że długo by to trwało,żeby ją przestawić, albo to nawet niemożliwe.
    A Ula? Czasem muszę ją wyciszyć bujaniem, a czasem rześka i żywą kładę do łóżka i odlatuje. Nigdy nie musi być głęboko uśpiona,żeby ją skutecznie odłożyć. A czy coś robię inaczej niż z pierwszą? Nic.

• Foxy Autorytet

Wysłany: 8 września 2021, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agrafka, No moja historia, jak poszłam sama zająć się kręgosłupem to powiedzieli, ze już za późno na „prostowanie” i tez ni rodzice gadają: nie noś, nie bujaj… bo się przyzwyczai.
    Ćwiczenia z klaskaniem nóżkami i dotykaniem rączkami kolan i stop tez robimy ale nie zauważyłam jakiejś spektakularnej poprawy

15.09.20: (I) ET 4.1.1
    bhcg 6dpt 44,7; 9dpt 220; 17dpt 4663
    25+4tc 891g, 29+4tc 1616g, 32+6tc 2230g, 34+4tc 2500g 36+5tc 3025g 38+3tc 3280g
    24.08.23 (II) FET 4.1.1
    bhcg 4dpt 1,1; 6dpt 3,8; 9dpt 6,6
    20.09.23 (III) FET 3.1.1
    39+5tc 3700g

age.png

age.png
  • Mama po przejściach Autorytet

Wysłany: 8 września 2021, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _agrafka_ wrote:
    Foxy dokładnie, ja tez mam skoliozę i odstające łopatki bo jak rodzice poszli ze mną do lekarza to było już za późno żeby cokolwiek zmienić. Ale już tego nie pamiętają.

Staje na głowie żeby cokolwiek z małym ogarnąć, a zamiast wsparcia wiecznie krytyka. Nic tylko strzelić sobie w łeb.

Nie miałam dziecka to wiecznie słuchałam no już najwyższa pora itp a teraz jak mam to słucham ze rozpieszczam itd 🤦‍♀️ No nie dogodzisz

Jak ja Cię rozumiem.
    Teraz oczywiście według nich moje odstające łopatki i wada zgryzu ( już skorygowana) to moja wina, nie zaniedbanie rodziców 🙈

Za dwa tygodnie zjeżdża się rodzina na chrzciny to też na pewno się nasłucham " mądrości ".

OrT4p2.png
  • KasiaC Autorytet

Wysłany: 8 września 2021, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Foxy spróbuję podobnie. Że też w ogole w takim czasie się pojawiaja cyrki z karmieniem. Powinien sie człowiek nauczyc na poczatku a potem to karmisz i tyle. Zadnych rozkmin czy mało czy duzo tylko w sam raz :D

A co do wizyt u specjalistow, ja jestem z tych ktorzy wola dmuchac na zimne i sprawdzic. I wlasnie nie lubie gadania innych ludzi, że kiedyś nikt nie badał i było ok. Kiedys tez nie było pampersów, pralki automatycznej itp. i też niby było ok. A co do fizjo to właśnie się okazuje, że wiele dorosłych ma problemy. Niektórzy większe (sama miałam skoliozę, na szczeście wyprowadzoną ale juz np fizjo u której teraz w ciąży i po porodzie byłam widzi jakąś asymetrię i że to rzutuje na szybsze spięcia mięśni np. od siedzenia). A niektórzy mniejsze - właśnie podobno dużo problemów typu bóle mięsni, bóle kręgoslupa biorą się z jakichs wad postawy nie wykrytych w dzieciństwie. Więc ja zdecydowanie wolę iść i sprawdzić oczywiście jak mnie coś niepokoi.

• Bee Autorytet

Wysłany: 8 września 2021, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2021, 13:21

o148hdge5msg47fv.png
    10 lat starań
    26.08.2018r. decyzja o ivf
    28.01.2019 I ICSI punkcja - 7 komórek - 4 zarodki 3-dniowe 26 kwietnia FET =( 22 czerwca FET =( 28 sierpnia - 2 zarodki nie rozmroziły się =( =(
    17.01.2020 II pICSI punkcja - 6 komorek - 1 wczesna blastocysta 22.01 ET =(
    13.08. 2020 III pICSI punkcja - 9 komórek - 5 blastocyst - 4.1.1, 3.3.3, 2bl, 2bl, 2bl

12.10 FET
    7dpt beta 134,31mIU/ml
    9dpt beta 318,49mIU/ml
    11dpt beta 745,15mIU/ml
    Usg 30.10.2020r. -> pęcherzyk żółtkowy
    Usg 31.10.2020r. -> krwawienie, pęcherzyk na swoim miejscu
    (21dpt hcg total 27973,8mIU
    23dpt hcg total 34761,5mIU)
    23dpt beta 34558,50mIU/ml
    16.11 usg, jest śliczne serduszko ❤
  • Kryśka Autorytet

Wysłany: 8 września 2021, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala_syrenka wrote:
    Cierpliwa, Ula ulewa takie ilości,że czasem mi się wydaje,że tego nie zdążyła wypić, a przybiera na potege;D
    nie chce negować kompetencji lekarzy, ale dawanie mm, żeby jelitka odpoczęły, to tekst, z ktorym się nie zgadzam. Cieszę się,że nie mam tego problemu z alergią tym razem i mam nadzieję,że wszystkie, które się z tym borykają w końcu ogarną temat i maluszki nie będą cierpieć.
    Ula tez się skręca. Jeszcze nie idę do fizjo, bo wiem,że każe skupić się na ćwiczeniach w domu. Ula często też leży prosta, ale też skrajnie wygięta i nie wiem, od czego to zależy.
    Kiedyś była inna świadomość. Nie chodziło się po fizjo, teraz jest taka moda trochę. Pewnie często idzie się niepotrzebnie, ale lepiej raz za dużo. Ja też mam kręgosłup nie najlepszy i mąż też, ale tu bym zganiala raczej na komputery itd. że starszego pokolenia u mnie jest mniej problemów z plecami niż z młodszego. Inny tryb życia, siedzimy zamiast biegać po polach i lasach i są efekty;D
    A nasze dzieci będą siedzieć jeszcze więcej. To przykre, ale dzieci na placach zabaw prawie nie ma. I to dopiero doprowadzi do wad postawy. Warto zadbać o dobre nawyki.

Mała syrenka my to mleko mamy tylko na 3 dni wprowadzić i w nocy normalnie dawać z cyca. Pediatra - alergolog dała takie zalecenia tylko po to żeby się moje mleko oczyściło z bmk a że mleko które nam przepisała jest przy okazji bez laktozy to na plus bo właśnie to miała na myśli o odpoczynku jelitek. Zarówno ona jak i ja jesteśmy zwolenniczkami kp ale jak mała jedząc robiła kupy takie ze zalewało ją po pachy (przy każdym karmieniu) i zaraz po wymiotowała to musiała zareagować. Dodatkowo było kiepsko z wagą.

tm01qjv.png
  • Kryśka Autorytet

Wysłany: 8 września 2021, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cccierpliwa wrote:
    Kryska, wiem ze wy macie troche problemy z waga malej, u nas tez byly tylko takie ze przybierala malo ale przybierala... jednak do rzeczy... chciałam tylko napisac, ze moja corka tez wypijala tak male ilosci mleka, a ukewala tak, ze mialam wrazenie, ze ulala 2x tyle co zjadla...
    Czy mm, czy moje odciagniete, jadla duzo mniej niz bylo napisane na opakowaniu mm, ze powinna... jak jej rowiesnicy jedli juz na 180ml wody, to ona dopiero zaczynala wchodzic na 120ml i nigdy, ale to nigdy sie nie zdarzylo, zeby wypila butelke do konca... zawsze zostawalo conajmniej 20ml (obojetnie czy za czasow jak jadla 90ml, czy 150ml) a najczesciej go zostawalo te 30-40ml, sporadycznie tez zostawiala po 60ml... no w kazdym razie ja jej nawet zadnych kropli itp nie dawalam do mleka, bo jedno co bylo pewne, to to, ze ona tego nigdy nie wypije w calosci, chyba, ze na etapie jak pila na 120ml wody zrobilabym jej na 60ml🙈
    Ona od zawsze byla mala jak kurczak, przybierala jak kurczak, rosla jak kurczak i jadla jak kurczak i tak jest do dzis
    Dzięki Cierpliwa za słowa otuchy. Ja tez jestem kurczak, mały chudy i może ma to po mnie.
    Cieszę się tylko z jednego w tej całej sytuacji, ze wiem ile zjada. Jak dawałam pierś to jadła co 3h w dzień i nie dopominała się więcej a jak widać pomimo ze mleko mi tryska jadła jak wróbelek. Jak wrócę na 100% do kp to będę przystawiać częściej.

tm01qjv.png
  • Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 8 września 2021, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kryska, to zmienia postać rzeczy. mi tak pediatra powiedziała, ale docelowo chciała przejść na mm. Dlatego nie lubię tego zdania. A u Was to całkiem inna sytuacja i alergia dość ciężka. Mam nadzieję,że się uda znaleźć i wyeliminować przyczynę.

Wysłany: 8 września 2021, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj wylałam swe żale na syna. Właśnie śpi ciągiem półtorej godz. Zjadłam kanapki siedząc na kanapie a później wciągnęłam arbuza, tez na siedząco i nie w pośpiechu. SERIO 💪

Sumireguska, Bajka111, Mama po przejściach, NatkaZ lubią tę wiadomość

• Lilak Autorytet

Wysłany: 8 września 2021, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam pytanie. Czy tylko mój dzieć nienawidzi kąpania?
    No coś strasznego, drze się na całe osiedle. Próbowaliśmy już chyba wszystkich internetowych metod, nawet mój mąż przekopał sam te wszystkie mądrości i nadal nie znaleźliśmy złotego środka.

❤️Julian 10.06.2021 2845g i 50 cm szczęścia❤️
    15b891ccdb.png

Wysłany: 8 września 2021, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wagę dla noworodków mam firmy baby ono.

Na szkole rodzenia kazali sprawdzać jaką kąpiel lubi dziecko. Woli chłodniejszą wodę czy cieplejszą. Wkładanie do wanienki tez podobno jest istotne. Należy robić powoli zanurzając najpierw nóżki i oswajać z wodą. Można tez to robić bokiem żeby widział co się dzieje. Może chce żeby podłożyć mu pieluszkę tetrową na spod wanienki? Może trzeba położyć ja tez na brzuszek żeby się nie wychładzał za szybko.

Mój w kąpieli jest zadowolony. Mały w wodzie wręcz się uspokaja. Tata go trzyma pod główką i pośladkami, później pośladki puszcza i podtrzymuje tylko główkę.

• Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 8 września 2021, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytanie niedzieciowe, może któraś zna odpowiedz, na infolinii nie potrafili się określić. Wszyscy w domu jesteśmy przeziębieni, typowe zatoki, wszyscy zaszczepieni, więc wstępnie wykluczam covid. Mąż ma teleporade dziś z internista. Chodzi o samo L4. Czy lekarz prywatny, z pakietu medycznego może wystawić skierowanie na test? Wiem,że NFZ od tego zaczyna, ale czy taki z opieki prywatnej ma taką możliwość? Nie chce być znowu uziemiona na kilka dni w domu.

• Mama po przejściach Autorytet

Wysłany: 8 września 2021, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilak, moja jeszcze nigdy podczas kąpieli nie płakała, więc chyba lubi 😊
    Rady mojej położnej, pewnie pokrywają się z tymi interetowymi. Nie kąpać głodnego dziecka, odpowiednio ciepła woda i tak jak powyżej, powoli wkładać ze spokojnym głosem, postarać się żeby to był czas relaksu. Nawet jak kąpię ją sama, bez wody pod samą szyję, to raczej jest zadowolona.
    Ale wiadomo, każde dziecko inne 😉

Lisa do tej pory spała dopiero 2×20 min. płakałam już razem z nią, z bezsilności. Zasnęła kolejny raz, mam nadzieję że jej do wieczora 😂

Edit. Kolejne 20 min.🙈😤

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2021, 16:34

OrT4p2.png
  • Karolina90 Autorytet

Wysłany: 8 września 2021, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia C jestem tego samego zdania do do specjalistów. Wolę dmuchać na zimne.

Udało nam się już na piątek umówić na terapię ndt bobath i na szczęście u nas w miejscowości. I w sumie cieszę się, że też inna fizjo na niego spojrzy. Zawsze to jakiś dodatkowy pogląd.
    Dziś mieliśmy druga dawkę Rotarixu i bilans 3 mies. Ważymy 6205 i mierzymy 63 cm :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2021, 18:15

Lilak , Santi_14, _agrafka_ lubią tę wiadomość

👶 1.03.2023 synek 💓
    VIII - FET 4.2.1
    💉7dpt-54.7; 9 dpt-110; 12dpt-382; 14dpt-927
    27 dpt ❤️

👶 30.05.2021 synek 💓
    IX 2020 - ICSI - ET 5.1.1
    💉7dpt-83.4; 9 dpt-218; 12 dpt-1104
    22dpt ❤️
  • Chaos Autorytet

Wysłany: 8 września 2021, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala_syrenka wrote:
    Pytanie niedzieciowe, może któraś zna odpowiedz, na infolinii nie potrafili się określić. Wszyscy w domu jesteśmy przeziębieni, typowe zatoki, wszyscy zaszczepieni, więc wstępnie wykluczam covid. Mąż ma teleporade dziś z internista. Chodzi o samo L4. Czy lekarz prywatny, z pakietu medycznego może wystawić skierowanie na test? Wiem,że NFZ od tego zaczyna, ale czy taki z opieki prywatnej ma taką możliwość? Nie chce być znowu uziemiona na kilka dni w domu.

Pewnie juz po wszystkim,ale odpowiem, ze z tego co wiem to nie moze.

3jvzg7rf8l045ugq.png
    ckai43r818gdn5mx.png
‹‹ 1118 1119 1120 1121 1122 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ