Czerwcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Mama po przejściach my mamy kokos-pianka-lateks i w tej chwili Miki śpi na stronie z kokosem. Z Tosią mieliśmy kokos-pianka-gryka, ale i tak mała do końca spała na kokosie bo jak raz przekręciliśmy jej na grykę to nie było mowy o spaniu. Miała za miękko i to ją drażniło.
Coś mi gdzieś "dzwoni", że czytałam kiedyś że maluszek do 6 miesiąca powinien spać na twardszym podłożu. 🤔Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 września 2021, 10:14
Mama po przejściach lubi tę wiadomość
Nadia 24.01.2010 ❤ 36+4; 2700g i 51 cm ❤
Antonina 17.09.2018 ❤ 38+0; 3260g i 53 cm ❤
Mikołaj 14.06.2021 ❤️38+1; 3510g i 53 cm ❤️
Aniołek [*] 9tc - 18.11.2016 -
Ostatnio czyściłam maile i wyrzuciłam info o materacu. Ale na pewno jest piankowy z tych twardszych - takie polecają dla maluchów (w sensie ze twardsze). Brałam z jakiejś wyższej półki materac bo mam łóżeczko z tych większych, bellamy good night i je można przerobić na łóżko z niskimi drabinkami dla starszaka. Niby ma służyć przez ok 5 lat. Do mamy kupiłam tez piankowy za jakieś 300 zł. Nie widzę różnicy w śnie małego. U mamy śpi tam tylko w nocy. U siebie w domu noc do ok 4-5 rano + godzina zabawy pod karuzela
Mama po przejściach lubi tę wiadomość
-
Kasia to nieźle. Mój mąż lubi jak mały z nami śpi. Ciagle mi powtarza żebym go zostawiła z nami. Po co odkładam go do łóżeczka jak za chwilę znowu muszę do niego wstawać. Ale ja jestem twarda. Łóżeczko i koniec. Nad ranem może spać z nami.
On przez sen się wierci, popłakuje, rzuca rękoma. Ja się przez to budzę, spie na czuja żeby go nie przygnieść. Co to za sen 🙈 a jeszcze cały dzień z nim przede mną to muszę mieć siłę i być wypoczęta (😅🙈)
W weekend siostry zajęły się małym na czas aktywności i drzemek to miałam chociaż trochę odpoczynku psychicznego -
Chciałam przedstawić Wam Pana Ślimaka. Jest u nas hitem od kilku dni. Gryzak akuku ślimak. Na Allegro są. Kupowałam grzyba mombella i tego dorzuciłam bez przekonania. A to właśnie on robi u nas furorę. Sam potrafi go chwycić jak trzymam przed nim i trafić prosto do buzi. Jak go widzi to aż się trzęsie do niego
Sumireguska lubi tę wiadomość
-
Zoe bardzo bolą piersi i są takie twarde, bolące gulki. I mleka wtedy nie mogę ściągnąć, muszę popracować z tym wtedy.
Mała syrenka udanych wakacji. 😍 Może Ula się naprawi ze snem. Oby!
Ja mam jelitówkę. Bardzo mocną. Nie mogę chodzić. Do tego Mała posmakowała butli i odrzuciła pierś. 😳 Więc walczę z cyckami dodatkowo. Starszak u Babci, Mąż walczy z Młodszą. Oby przetrwać. 🤯 -
Dzieki dziewczyny. Póki co jest całkiem sympatycznie.
Lot Ula zniosła ok, ale ladowanie to był taki wrzask,że chciałam płakać z nią,że robię jej krzywdę. Tu na miejscu jest dużo w chuście, bo wózek nadal parzy. Ale dopiero po jakiejś godzinie, więc i tak jest lepiej. Prawie nie śpi w dzień, jak nie ona, ale w nocy bez zmian;D zobaczymy jak dziś będzie, ale wczoraj 3-5 zabawa;)
Już przywykłam.
Przypomniałam sobie jak bardzo kocham urlopy i wyjazdy. I przeszła mi ochota na trzecie dziecko. Wolę jeździć w świat, a już dwójkę ledwie ogarniam. Takie maleństwa nadają się bardziej na lezing niż zwiedzanie.
No i znowu widać jakie różne sa dzieci. Iga w podobnym wieku pol urlopu przespała. Nie mieliśmy dziecka. A Ula jednak dokazuje.
Mimo wszystko jest cudownie. Upał, że pot po pupie leci. Mało ludzi, bo po sezonie, jedzenie przepyszne, starsza szczęśliwa. Jednak nie polecam z maluszkiem albo dzieckiem, które lubi wbiegać na ulicę, bo jest tu trochę samowolka kierowców, a chodniki tak wąskie, że wózkiem nie da się jeździć.
Mimo to, jestem tu mega szczęśliwa i żałuje,że jesteśmy na 10 dni, a nie jednak 14. Pozdrawiam i przesyłam dużo słoneczka ☀️☀️☀️ -
Mała Syrenka bawcie się dobrze! Po cichu zazdroszczę ☺️ Ula urocza:)
My mamy materac pianka- lateks… tak mi się wydaje 🤔
Co do umiejętności to moja nie łapie się za nogi i nie obraca się. A jest jedną ze starszych na forum 😜Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 września 2021, 20:50
-
Nasz łapie się za kolanka
ale nie obraca się jeszcze.
Byliśmy dziś z Ignacym na rehabilitacji. I dr mówila, że ma dwie pacjentki, do których jeździ do domu na ćwiczenia i UWAGA! Jedna ma na imię FRAJDA, a druga KORBA.
Ja rozumiem, że o gustach się nie dyskutuje, ale litości...😂NatkaZ lubi tę wiadomość
👶 1.03.2023 synek 💓
VIII - FET 4.2.1
💉7dpt-54.7; 9 dpt-110; 12dpt-382; 14dpt-927
27 dpt ❤️
👶 30.05.2021 synek 💓
IX 2020 - ICSI - ET 5.1.1
💉7dpt-83.4; 9 dpt-218; 12 dpt-1104
22dpt ❤️ -
Mała Syrenka, udanych wakacji! Zazdro że już plazujecie! My wylatujemy w środę i mam ogromny reisefieber (czy jak to się pisze) w związku z tym😅🙆♀️
Bajka, zdrówka! Widzę, że u Was choróbska też nie odpuszczają 🙄🙄
Moja mała opanowała już obrót na brzuszek, troszkę się przy tym umeczy, ale jest! Strasznie dużo gada i mega się pluje przy tym, jest to prześmieszne, taki beatbox 😂 u nas nocki są ok, nie narzekam, raz się obudzi 2 razy, innym razem co 2 godz ale zawsze jest to pobudka tylko na cyca i w kimę dalej idzie.
Wózek ostatnio trochę zaczął parzyć bo mała lubi być na rękach, najlepiej przodem do świata. Muszę zacząć wozić w koszu chustę na awaryjne sytuacje.
Nasz grzybek mombella dotarł i jest ciumka y ze smakiem, małpka poszła w odstawkę narazie. Rączki jeszcze są bardzo smaczne, czasami ciumka kilka palcow naraz, kciuka jako tako nie odkryła ma szczęście, starszak do dziś niestety do zasypiania memla kciuka...
To chyba tyle u nas. Mało ostatnio pisze bo teraz wszyscy na kupie w domu i nie ma kiedy.. Ale wszystko czytam. Ciężko tylko potem skomentować wszystko co by się chciało 😅😅
-
Karolina oplułam przez Ciebie telefon 😂🤣 Normalnie padłam 🙈 Przy takich imionach zawsze się zastanawiam co rodzice brali... 🤔 W sumie urzędnicy też bo wyrazili zgodę.
Mikołaj dopiero w ciągu weekendu zakumał obroty na praey bok, a dzisiaj na lewy. Komicznie ti z boku wygląda bo składa rączki jak do modlitwy, nogi do góry i z piskiem turla się na bok 😂🤣🙈 Nóżki do góry podnosi i ogląda ale nie jest zwolennikiem ładowania ich do pyszczola. 🤷♀️ Albo tak mu zostanie i pójdzie w ślady średniej siostry, albo coś mu się nagle odmieni i będzie je ciumkał równie namiętnie jak łapki.Nadia 24.01.2010 ❤ 36+4; 2700g i 51 cm ❤
Antonina 17.09.2018 ❤ 38+0; 3260g i 53 cm ❤
Mikołaj 14.06.2021 ❤️38+1; 3510g i 53 cm ❤️
Aniołek [*] 9tc - 18.11.2016 -
Ja od jakichś 2 tygodni kminię i pomagam jej się obracać z pleców na brzuch a teraz dopiero patrzę na wpis u mamy fizjoterapeuty, że takie cuda dopiero w 5 miesiącu życia się dzieją. To samo stópki do ust. Przestałam więc to rozmkniniać
Jak u kogoś już to działa to po prostu macie dzieciaczki z tym do przodu
a reszta dalej ma sporo czasu.
Karolina to Polacy są? Aż trudno uwierzyć, że urząd wydał zgodę na te imiona
My z kolei byłyśmy u neurologopedy. Pierwsza kontrola była w 6 tż i miałam wskazanie wrócić, jeśli Sonia będzie spała z otwartą buzią (i śpi często z uchyloną i widać koniuszek języczka). Teraz poszliśmy do bardzo polecanej i powiedziała to samo. Generalnie wynika to obniżonego napięcia w jamie ustnej. Potwierdziła, że wędzidełko mamy ok. Ale na to obniżone napięcie mamy robić ćwiczenia w domu (masaż dziąseł i taki masaż od zewnątrz) przez 2 miesiące i ma przejść. Generalnie gdyby któraś z Was to obserwowała u swoich dzieciaczków - podobno to później rzutuje na fakt, że dziecko ma często otwarty dziubek już po pionizacji jak jest starsze i może mieć tendencje to seplenienia.
Dodatkowo mamy zmienić smoczek na curaprox. Teraz podobno mamy drugi najlepszy w kolejności - MAM perfect, ale tamten jest jeszcze lepszy, bo jeszcze mniejszy. A chodzi o to, żeby był symetryczny, jak spłaszczona wisienka i jak najmniejszy.
Tyle z ciekawostek, których się dowiedziałam