Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamy 2021
Odpowiedz

Czerwcowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • Mama po przejściach Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2020, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niedobór magnezu często jest pomijany lub błędnie diagnozowany, ponieważ nie wykazują go badania krwi: tylko 1% magnezu w ciele znajduje się we krwi.

OrT4p2.png
  • Cyprysek89 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2020, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama po przejściach wrote:
    Szczerze, to ja prawie cały dzień jestem głodna 🙈 ale przed ciążą też tak miałam😉🤣 cały dzień staram się zdrowo odżywiać, na przekąskę warzywa/owoce, kolacje jem ok. 19-20 godziny a zanim pójdę spać to teraz prawie zawsze mąż skusi mnie na jakieś słodycze 🙈
    Piszesz, że o 21 jesz ostatnią kolację, tzn. że jesz więcej kolacji?

Hahaha bo tak normalnie to kolację jak już jadłam to ok 18 :) teraz się śmieje, że o 18 pierwsza kolacja, potem coś jeszcze skubne no i kolacja ok 21 😁 ogólnie jem co 2-3h.

Wcześniej pracowałam na 2 zmiany i w ciągu 3 dni zjadałam tyle ile teraz w ciągu 1 dnia 😁 i na razie + 2kg. Ale przed 🤰 ważyłam 48 kg przy 166cm

Mama po przejściach lubi tę wiadomość

l22ne6ydn4cyrozp.png
  • Cyprysek89 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2020, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeśli chodzi o skurcze to pamiętajcie, że magne b6 należy stosować 3x2 tabl 😊 bo w 1 tabl jest go malutko 😊 ja osobiście stosuje Magnelle- suplement ale dobrej jakości😊 a jeśli chodzi o potas to w ciąży nie radzę suplementować na własną rękę jeśli ktoś nie robił sobie badania na zawartość elektrolitów. Potas odgrywa ważną rolę w pracy serca 😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2020, 17:47

l22ne6ydn4cyrozp.png
  • kamkam Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2020, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta9191 wrote:
    Czy którąś z Was bolał pośladek? Czy to moze być początek rwy kulszowej? Ale to chyba za wcześnie na takie dolegliwości
    Ja też ostatnio miałam napad rwy. Ale u mnie objawiało się to bólem kręgosłupa, promieniującym do pięty. Ból, a raczej promieniowanie do stopy było tak obrzymie, że leżałam i wyłam 🤦 ucisk na nerw kulszowy mam stwierdzony przez fizjo. Straszna sprawa. Na pocieszenie dowiedziałam się że to dopiero początek, im ciąża bardziej zaawansowana, mogę mieć częstsze napady.

gg64j48a867cxnry.png
    1usasg18efbg4zod.png
  • Veruka Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2020, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta9191 wrote:
    Czy którąś z Was bolał pośladek? Czy to moze być początek rwy kulszowej? Ale to chyba za wcześnie na takie dolegliwości

Mnie boli ale to bardziej jakby ucisk na jakiś nerw a nie skurcz. W pierwszej ciąży miałam to samo tylko koło 25tc a teraz dopadło mnie w 12 🤦🏼‍♀️ Obstawiam faktycznie jakiś ucisk, w ciąży wiadomo zmienia się postawa :)

3i499vvjwdixpa2l.png

iv09f71xe0b0j8js.png
  • Veruka Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2020, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamkam współczuje! Słyszałam, że ból koszmarny :/

Rubi27 lubi tę wiadomość

3i499vvjwdixpa2l.png

iv09f71xe0b0j8js.png
  • Po prostu Zoe Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2020, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na skurcze mi ginekolog kazała brać Aspargin dwie tabletki dziennie. Trochę pomogło, nadal odczuwam lekki dyskomfort. Właśnie jestem na świeżo po badaniu na potas i magnez. Oba są w normie a jednak coś czuje.

• Sumireguska Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2020, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poziomu magnezu nie da sie tak łatwo zmierzyć niestety :)

21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10 :)
    16.12.22 Mikołaj 3500 59cm, 10/10 :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 grudnia 2020, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć :) trochę się nie odzywałam ale ciężkie dni nie dały żyć. Większość z Was pisze o wzmożonym apetycie, zachciankach a u mnie jakaś masakra. Najgorzej jak coś trzeba ugotować. Zapachy nie do wytrzymania. Wczoraj migrena, niedobrze od rana do wieczora, udało mi się wcisnąć 3 kromki z bagietki z masłem, 3 mandarynki i wafelek czekoladowy. To było całe moje jedzenie :( w dodatku w nocy wymioty. Dziś zjadłam nieco więcej ale martwi mnie to. W piątek robiłam kolejne badani krwi które zlecił lekarz i przy okazji sama dla świetego spokoju powtórzyłam morfologię. Na szczęście wszystko Ok. Jedynie dalej słabo w kierunku anemi.

• Niezapominajka5 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2020, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cierpliwa widzę, że masz rozeznanie w temacie to jeszcze jedno pytanie 😊
    Orientujesz się, czy jeszcze jakiś fotelik samochodowy ma opcję rozłożenia na płasko po zamontowaniu na stelażu wózka? To chyba najbardziej mnie ujęło😊 Jeżdżę MINI Cooperem i jak będziemy jechać na jakieś zakupy tyko we dwie to byłoby to dla mnie mega ułatwienie.
    Ja mam kiddy evoluna i-size i bardzo polecam. Tak jak Cccierpliwa pisała, ma możliwość rozłożenia nawet w trakcie jazdy samochodem i przydaje się to na trasie :)
    A z wad, to jest trochę ciężki.

Mama po przejściach lubi tę wiadomość

Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
    Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
  • Niezapominajka5 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2020, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niedobór magnezu często jest pomijany lub błędnie diagnozowany, ponieważ nie wykazują go badania krwi: tylko 1% magnezu w ciele znajduje się we krwi.
    A jak inaczej go stwierdzić? :)

Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
    Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
  • Mama po przejściach Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2020, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka5 wrote:
    A jak inaczej go stwierdzić? :)

Niesty nie wiem ...
    Wyczytałam w jakieś mądrej książce taką informację i mój lekarz potwierdza, pomimo wyniku w normie można mieć niedobór. Jeśli są typowe objawy braku to warto przyjmować magnez. Rzadko zdarzają się przedawkowanka bo większość z nas ma niedobory. W moim wypadku pomogło 😊

Ps. Jeśli w badaniu krwi wyjdzie niedobór to już jest naprawdę źle...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 grudnia 2020, 22:31

OrT4p2.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2020, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka5 wrote:
    Ja mam kiddy evoluna i-size i bardzo polecam. Tak jak Cccierpliwa pisała, ma możliwość rozłożenia nawet w trakcie jazdy samochodem i przydaje się to na trasie :)
    A z wad, to jest trochę ciężki.
    Tez mialam kiddy evoluna i-size przy corce :)
    Z wad to jeszcze tyle, ze firma kiddy juz jakis czas temu oglosila upadlosc, wiec teraz juz sie na niego napewno nie zdecyduje... no i baze ma troche problematyczna, nie nadaje sie do kazdej kanapy a nawet powiedzialabym, ze ciezko w samochodach, ktore isofic maja na wierzchu, a nie w kanapie schowany, oraz nie nadaje sie do samochodu bez isofix, bo nie ma mozliwosci przypiecia go pasami...

Ale jak wszystko dobrze gra i pasuje, to naprawde byl ekstra fotelik

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • Bajka111 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2020, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Espoir mi też już zdarzyło się czuć, aż pytałam pani dr czy to w ogóle możliwe, bo jestem pewna, że to było to. I powiedziała, że generalnie nie, ale łożysko mam z tyłu, więc nie wyklucza. :)

Kate ja właśnie mam problemy z bólami głowy i gigantycznym osłabieniem, że aż nie mogę chodzić, złapać oddechu, od razu lecę z nóg. I większość weekendu przeleżałam i się zastanawiam czy to może być od anemii, bo też cały czas nie możemy sobie z tym poradzić.

A jeśli chodzi o rwę, to mogę pocieszyć, ze nie zawsze jest tak, że wraz z zaawansowaniem ciąży bóle się nasilaja. W pierwszej ciąży najsilniejsze bóle miałam pod koniec 1 trymestru. Teraz także już je miałam, teraz jest parę dni poprawy i mam nadzieję, że nie wrócą.:)

aaZap2.png
    bOz9p2.png

Wysłany: 7 grudnia 2020, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś z Was chodzi do ginekologa na NFZ?
    Jakim cudem można zapisać się na wizytę na koszt szanownego państwa?
    Dzwonię drugi dzień i jedynie co słyszę to nie ma miejsc. Do 10 stycznia mogę zapomnieć o tym. O późniejszy termin nawet nie pytałam. Pani kazała mi dzwonić jutro punktualnie o 7:00 żeby zdobyć numerek na dany dzień. Powiedziała że o ile się uda...
    😡😡😡

Edit. O ile w ogóle oczywiście uda się dodzwonić to rozmawiam 🤬

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2020, 09:37

• Bajka111 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2020, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po prostu Zoe wrote:
    Dzwonię drugi dzień i jedynie co słyszę to nie ma miejsc. Do 10 stycznia mogę zapomnieć o tym. O późniejszy termin nawet nie pytałam. Pani kazała mi dzwonić jutro punktualnie o 7:00 żeby zdobyć numerek na dany dzień. Powiedziała że o ile się uda...
    😡😡😡

Ja nie chodzę na NFZ i nigdy nie chodziłam. Moja koleżanka chodziła i na NFZ i prywatnie i pod koniec ciąży bardzo się z tego cieszyła, bo na NFZ w 7 miesiącu ciąży na następną kontrolę dostała termin... po terminie porodu. :)

aaZap2.png
    bOz9p2.png
  • Marta9191 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2020, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po prostu Zoe wrote:
    😡😡😡

Ja na razie chodzę prywatnie, ale z tego co się orientuję to kobietę w ciąży muszą przyjąć w ciągu 7dni. Mówiłaś, że jesteś w ciąży? U nas w poradni przy szpitalnej to się same pytają i jak jest się w ciąży to szybciej przyjmują. Możesz ich postraszyć Nfzetem

Po prostu Zoe lubi tę wiadomość

m3sxdqk3jmq0atgf.png

👱‍♀️29lat
    PCOS, niedoczynności tarczycy, hashimoto, IO, wrogi śluz
    👱‍♂️29lat
    Morfologia 2%
    1 IUI 07.2020 🍷
    2 IUI 09.2020 🎉

Wysłany: 7 grudnia 2020, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też nie chodzę na NFZ ale teraz muszę iść dosłownie na jedna wizytę żeby zaoszczędzić 500 zł. Gdyby to było 100-200 zł to machnąłbym ręką. Ale za dodatkowe badania zapłaciłam już 750 zł. W styczniu zapłacę kolejne 300. Tutaj 500. To za chwilę na badania wydam tyle co na wózek. A to dopiero połowa...
    W pracy mam rozszerzony pakiet w PZU. Ale za dodatkowe badania wykraczające poza pakiet wraz muszę płacić.
    I już po prostu nastąpił szczyt mojej irytacji

• Bajka111 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2020, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po prostu Zoe wrote:
    Też nie chodzę na NFZ ale teraz muszę iść dosłownie na jedna wizytę żeby zaoszczędzić 500 zł. Gdyby to było 100-200 zł to machnąłbym ręką. Ale za dodatkowe badania zapłaciłam już 750 zł. W styczniu zapłacę kolejne 300. Tutaj 500. To za chwilę na badania wydam tyle co na wózek. A to dopiero połowa...
    W pracy mam rozszerzony pakiet w PZU. Ale za dodatkowe badania wykraczające poza pakiet wraz muszę płacić.
    I już po prostu nastąpił szczyt mojej irytacji

Tak, jest jak Marta pisze. Chociaż niestety nie zawsze się to sprawdza, nawet groźbą i prośbą, ech. Ale zawsze warto to zaznaczyć, to fakt. A lekarz nie będzie robił problemów, że tylko po skierowanie na badanie? To tylko z tego co słyszałam, bo to nie moje doświadczenia, lekarze na NFZ jak nie prowadzisz u nich ciąży to się bronią przed dawaniem skierowań. Trzymam kciuki, żeby się udało! Bo to zawsze kasa zaoszczędzona, którą można wydać na coś dla dziecka. A te badania się należą w końcu.

aaZap2.png
    bOz9p2.png
  • Sumireguska Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2020, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zoe ja też dla własnego spokoju ducha chodze prywatnie. Na NFZ bym zwariowała..
    Spróbuj ich faktycznie postraszyć, że kesteś w ciąży, masz plamienie czy coś i że musisz przyjść..

21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10 :)
    16.12.22 Mikołaj 3500 59cm, 10/10 :)
‹‹ 120 121 122 123 124 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ