X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamy 2021
Odpowiedz

Czerwcowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • Mama po przejściach Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2020, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niedobór magnezu często jest pomijany lub błędnie diagnozowany, ponieważ nie wykazują go badania krwi: tylko 1% magnezu w ciele znajduje się we krwi.

OrT4p2.png
  • Cyprysek89 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2020, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama po przejściach wrote:
    Szczerze, to ja prawie cały dzień jestem głodna 🙈 ale przed ciążą też tak miałam😉🤣 cały dzień staram się zdrowo odżywiać, na przekąskę warzywa/owoce, kolacje jem ok. 19-20 godziny a zanim pójdę spać to teraz prawie zawsze mąż skusi mnie na jakieś słodycze 🙈
    Piszesz, że o 21 jesz ostatnią kolację, tzn. że jesz więcej kolacji?

Hahaha bo tak normalnie to kolację jak już jadłam to ok 18 :) teraz się śmieje, że o 18 pierwsza kolacja, potem coś jeszcze skubne no i kolacja ok 21 😁 ogólnie jem co 2-3h.

Wcześniej pracowałam na 2 zmiany i w ciągu 3 dni zjadałam tyle ile teraz w ciągu 1 dnia 😁 i na razie + 2kg. Ale przed 🤰 ważyłam 48 kg przy 166cm

Mama po przejściach lubi tę wiadomość

l22ne6ydn4cyrozp.png
  • Cyprysek89 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2020, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeśli chodzi o skurcze to pamiętajcie, że magne b6 należy stosować 3x2 tabl 😊 bo w 1 tabl jest go malutko 😊 ja osobiście stosuje Magnelle- suplement ale dobrej jakości😊 a jeśli chodzi o potas to w ciąży nie radzę suplementować na własną rękę jeśli ktoś nie robił sobie badania na zawartość elektrolitów. Potas odgrywa ważną rolę w pracy serca 😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2020, 17:47

l22ne6ydn4cyrozp.png
  • kamkam Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2020, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta9191 wrote:
    Czy którąś z Was bolał pośladek? Czy to moze być początek rwy kulszowej? Ale to chyba za wcześnie na takie dolegliwości
    Ja też ostatnio miałam napad rwy. Ale u mnie objawiało się to bólem kręgosłupa, promieniującym do pięty. Ból, a raczej promieniowanie do stopy było tak obrzymie, że leżałam i wyłam 🤦 ucisk na nerw kulszowy mam stwierdzony przez fizjo. Straszna sprawa. Na pocieszenie dowiedziałam się że to dopiero początek, im ciąża bardziej zaawansowana, mogę mieć częstsze napady.

gg64j48a867cxnry.png
    1usasg18efbg4zod.png
  • Veruka Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2020, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta9191 wrote:
    Czy którąś z Was bolał pośladek? Czy to moze być początek rwy kulszowej? Ale to chyba za wcześnie na takie dolegliwości

Mnie boli ale to bardziej jakby ucisk na jakiś nerw a nie skurcz. W pierwszej ciąży miałam to samo tylko koło 25tc a teraz dopadło mnie w 12 🤦🏼‍♀️ Obstawiam faktycznie jakiś ucisk, w ciąży wiadomo zmienia się postawa :)

3i499vvjwdixpa2l.png

iv09f71xe0b0j8js.png
  • Veruka Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2020, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamkam współczuje! Słyszałam, że ból koszmarny :/

Rubi27 lubi tę wiadomość

3i499vvjwdixpa2l.png

iv09f71xe0b0j8js.png
  • Po prostu Zoe Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2020, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na skurcze mi ginekolog kazała brać Aspargin dwie tabletki dziennie. Trochę pomogło, nadal odczuwam lekki dyskomfort. Właśnie jestem na świeżo po badaniu na potas i magnez. Oba są w normie a jednak coś czuje.

• Sumireguska Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2020, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poziomu magnezu nie da sie tak łatwo zmierzyć niestety :)

21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10 :)
    16.12.22 Mikołaj 3500 59cm, 10/10 :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 grudnia 2020, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć :) trochę się nie odzywałam ale ciężkie dni nie dały żyć. Większość z Was pisze o wzmożonym apetycie, zachciankach a u mnie jakaś masakra. Najgorzej jak coś trzeba ugotować. Zapachy nie do wytrzymania. Wczoraj migrena, niedobrze od rana do wieczora, udało mi się wcisnąć 3 kromki z bagietki z masłem, 3 mandarynki i wafelek czekoladowy. To było całe moje jedzenie :( w dodatku w nocy wymioty. Dziś zjadłam nieco więcej ale martwi mnie to. W piątek robiłam kolejne badani krwi które zlecił lekarz i przy okazji sama dla świetego spokoju powtórzyłam morfologię. Na szczęście wszystko Ok. Jedynie dalej słabo w kierunku anemi.

• Niezapominajka5 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2020, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cierpliwa widzę, że masz rozeznanie w temacie to jeszcze jedno pytanie 😊
    Orientujesz się, czy jeszcze jakiś fotelik samochodowy ma opcję rozłożenia na płasko po zamontowaniu na stelażu wózka? To chyba najbardziej mnie ujęło😊 Jeżdżę MINI Cooperem i jak będziemy jechać na jakieś zakupy tyko we dwie to byłoby to dla mnie mega ułatwienie.
    Ja mam kiddy evoluna i-size i bardzo polecam. Tak jak Cccierpliwa pisała, ma możliwość rozłożenia nawet w trakcie jazdy samochodem i przydaje się to na trasie :)
    A z wad, to jest trochę ciężki.

Mama po przejściach lubi tę wiadomość

Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
    Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
  • Niezapominajka5 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2020, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niedobór magnezu często jest pomijany lub błędnie diagnozowany, ponieważ nie wykazują go badania krwi: tylko 1% magnezu w ciele znajduje się we krwi.
    A jak inaczej go stwierdzić? :)

Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
    Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
  • Mama po przejściach Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2020, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka5 wrote:
    A jak inaczej go stwierdzić? :)

Niesty nie wiem ...
    Wyczytałam w jakieś mądrej książce taką informację i mój lekarz potwierdza, pomimo wyniku w normie można mieć niedobór. Jeśli są typowe objawy braku to warto przyjmować magnez. Rzadko zdarzają się przedawkowanka bo większość z nas ma niedobory. W moim wypadku pomogło 😊

Ps. Jeśli w badaniu krwi wyjdzie niedobór to już jest naprawdę źle...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 grudnia 2020, 22:31

OrT4p2.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2020, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka5 wrote:
    Ja mam kiddy evoluna i-size i bardzo polecam. Tak jak Cccierpliwa pisała, ma możliwość rozłożenia nawet w trakcie jazdy samochodem i przydaje się to na trasie :)
    A z wad, to jest trochę ciężki.
    Tez mialam kiddy evoluna i-size przy corce :)
    Z wad to jeszcze tyle, ze firma kiddy juz jakis czas temu oglosila upadlosc, wiec teraz juz sie na niego napewno nie zdecyduje... no i baze ma troche problematyczna, nie nadaje sie do kazdej kanapy a nawet powiedzialabym, ze ciezko w samochodach, ktore isofic maja na wierzchu, a nie w kanapie schowany, oraz nie nadaje sie do samochodu bez isofix, bo nie ma mozliwosci przypiecia go pasami...

Ale jak wszystko dobrze gra i pasuje, to naprawde byl ekstra fotelik

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • Bajka111 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2020, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Espoir mi też już zdarzyło się czuć, aż pytałam pani dr czy to w ogóle możliwe, bo jestem pewna, że to było to. I powiedziała, że generalnie nie, ale łożysko mam z tyłu, więc nie wyklucza. :)

Kate ja właśnie mam problemy z bólami głowy i gigantycznym osłabieniem, że aż nie mogę chodzić, złapać oddechu, od razu lecę z nóg. I większość weekendu przeleżałam i się zastanawiam czy to może być od anemii, bo też cały czas nie możemy sobie z tym poradzić.

A jeśli chodzi o rwę, to mogę pocieszyć, ze nie zawsze jest tak, że wraz z zaawansowaniem ciąży bóle się nasilaja. W pierwszej ciąży najsilniejsze bóle miałam pod koniec 1 trymestru. Teraz także już je miałam, teraz jest parę dni poprawy i mam nadzieję, że nie wrócą.:)

aaZap2.png
    bOz9p2.png

Wysłany: 7 grudnia 2020, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś z Was chodzi do ginekologa na NFZ?
    Jakim cudem można zapisać się na wizytę na koszt szanownego państwa?
    Dzwonię drugi dzień i jedynie co słyszę to nie ma miejsc. Do 10 stycznia mogę zapomnieć o tym. O późniejszy termin nawet nie pytałam. Pani kazała mi dzwonić jutro punktualnie o 7:00 żeby zdobyć numerek na dany dzień. Powiedziała że o ile się uda...
    😡😡😡

Edit. O ile w ogóle oczywiście uda się dodzwonić to rozmawiam 🤬

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2020, 09:37

• Bajka111 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2020, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po prostu Zoe wrote:
    Dzwonię drugi dzień i jedynie co słyszę to nie ma miejsc. Do 10 stycznia mogę zapomnieć o tym. O późniejszy termin nawet nie pytałam. Pani kazała mi dzwonić jutro punktualnie o 7:00 żeby zdobyć numerek na dany dzień. Powiedziała że o ile się uda...
    😡😡😡

Ja nie chodzę na NFZ i nigdy nie chodziłam. Moja koleżanka chodziła i na NFZ i prywatnie i pod koniec ciąży bardzo się z tego cieszyła, bo na NFZ w 7 miesiącu ciąży na następną kontrolę dostała termin... po terminie porodu. :)

aaZap2.png
    bOz9p2.png
  • Marta9191 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2020, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po prostu Zoe wrote:
    😡😡😡

Ja na razie chodzę prywatnie, ale z tego co się orientuję to kobietę w ciąży muszą przyjąć w ciągu 7dni. Mówiłaś, że jesteś w ciąży? U nas w poradni przy szpitalnej to się same pytają i jak jest się w ciąży to szybciej przyjmują. Możesz ich postraszyć Nfzetem

Po prostu Zoe lubi tę wiadomość

m3sxdqk3jmq0atgf.png

👱‍♀️29lat
    PCOS, niedoczynności tarczycy, hashimoto, IO, wrogi śluz
    👱‍♂️29lat
    Morfologia 2%
    1 IUI 07.2020 🍷
    2 IUI 09.2020 🎉

Wysłany: 7 grudnia 2020, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też nie chodzę na NFZ ale teraz muszę iść dosłownie na jedna wizytę żeby zaoszczędzić 500 zł. Gdyby to było 100-200 zł to machnąłbym ręką. Ale za dodatkowe badania zapłaciłam już 750 zł. W styczniu zapłacę kolejne 300. Tutaj 500. To za chwilę na badania wydam tyle co na wózek. A to dopiero połowa...
    W pracy mam rozszerzony pakiet w PZU. Ale za dodatkowe badania wykraczające poza pakiet wraz muszę płacić.
    I już po prostu nastąpił szczyt mojej irytacji

• Bajka111 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2020, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po prostu Zoe wrote:
    Też nie chodzę na NFZ ale teraz muszę iść dosłownie na jedna wizytę żeby zaoszczędzić 500 zł. Gdyby to było 100-200 zł to machnąłbym ręką. Ale za dodatkowe badania zapłaciłam już 750 zł. W styczniu zapłacę kolejne 300. Tutaj 500. To za chwilę na badania wydam tyle co na wózek. A to dopiero połowa...
    W pracy mam rozszerzony pakiet w PZU. Ale za dodatkowe badania wykraczające poza pakiet wraz muszę płacić.
    I już po prostu nastąpił szczyt mojej irytacji

Tak, jest jak Marta pisze. Chociaż niestety nie zawsze się to sprawdza, nawet groźbą i prośbą, ech. Ale zawsze warto to zaznaczyć, to fakt. A lekarz nie będzie robił problemów, że tylko po skierowanie na badanie? To tylko z tego co słyszałam, bo to nie moje doświadczenia, lekarze na NFZ jak nie prowadzisz u nich ciąży to się bronią przed dawaniem skierowań. Trzymam kciuki, żeby się udało! Bo to zawsze kasa zaoszczędzona, którą można wydać na coś dla dziecka. A te badania się należą w końcu.

aaZap2.png
    bOz9p2.png
  • Sumireguska Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2020, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zoe ja też dla własnego spokoju ducha chodze prywatnie. Na NFZ bym zwariowała..
    Spróbuj ich faktycznie postraszyć, że kesteś w ciąży, masz plamienie czy coś i że musisz przyjść..

21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10 :)
    16.12.22 Mikołaj 3500 59cm, 10/10 :)
‹‹ 120 121 122 123 124 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zwiększyć szansę na ciążę? Poznaj badanie PGT wykorzystywane w leczeniu in vitro.

Starania o dziecko dla wielu par stanowią najważniejszy i najbardziej emocjonalny etap w życiu. Gdy naturalne poczęcie okazuje się trudne lub niemożliwe z pomocą przychodzi medycyna. Dzięki nowoczesnym technologiom i coraz lepszemu zrozumieniu mechanizmów genetycznych specjaliści są w stanie nie tylko wspierać proces zapłodnienia pozaustrojowego, ale także zapobiegać potencjalnym trudnościom. Coraz większą rolę w leczeniu niepłodności odgrywa diagnostyka genetyczna zarodków – a jednym z najbardziej przełomowych narzędzi w tym obszarze jest badanie PGT (Preimplantation Genetic Testing).

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ