Czerwcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
My z rozszerzaniem diety startujemy w od niedzieli - poniedziałku. Pediatra kazała nam już wcześniej (tez właśnie ze względu na alergie małej) ale ja chciałam poczekać bo mamy chrzest i się obawiałam że jak dostanie jakiejś alergii to będzie problem.
-
Na szkole rodzenia położna mowila żeby w żadnym wypadku nie odkładać dziecka poduszkami. Nie jest do tego gotowe i tyle. To samo mowila z chodzeniem. Zakaz prowadzania, chodzików itp. Dziecko samo będzie chodziło przy meblach w końcu odważy sie i puści. Jeżeli juz na sile prowadząc to nie tak żeby dzięki ręce miało w gorze tylko my mamy sie schylic do niego żeby nie miał rak nad głową
-
Unify, u nas śmierdzi mocz od ok.2 tygodni. Chyba idzie ząb, bo bardzo spuchły dziąsła. Okaże się na dniach.
Kryska, ja bym nie sadzala. Wszędzie trąbią o tych poduszkach,że nie wolno tak robić. Przecież możesz ją karmić w lezaczku albo inaczej bez wymuszania pozycji siedzącej. Chyba,że chcesz blw, ale to i tak raczej dziecko powinno samo stabilnie siedzieć. Oczywiście zrobisz jak uważasz..
O Ekcie zdarzało mi się czasem pomyśleć. Bardzo przykre. -
Pamietam jak Ekta cieszyła się, ze wada serduszka jest mała i wierzyła, ze wszystko Brdzie dobrze. Byłam pełna podziwu dla jej optymizmu. Los jest okrutny.
Kryska, ja tez bym olała takie rady sprzed 30 lat i nie obkladala poduszkami.
Dziewczyny jakie macie maty piankowe dla dzieci. My cały czas bawimy się na takiej materiałowej z pałąkami ze skop hop ( średnio jestem z tego rodzaju maty zadowolona) ale Młody już nieraz zawinął się wokół tego pałąka ćwicząc obroty wie. Już chyba najwyższy czas na coś większego.
Chciałam matę dywan ze skip hop bo wyglada w miarę schludnie, można ja zrolować i estetycznie nie zrobi mi placu zabaw z pokoju dziennego ale jest trochę za duża żeby się wpasować wiec myśle tez nad puzzlami. Co jest praktyczniejsze? Puzzle chyba łatwiej umyć pod prysznicem po kawałku i można tez dostosować wielkość całej maty ale czy dziecko nie będzie ich rwało?Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2021, 12:39
-
Ja znowu wszędzie u fizjo czytam, że jedynie na czas karmienia można sadzać w krzesełku dziecko niesiadające samo, ale własnie żeby tak jak w antilopie obłożyć poduszką, by dziecko siedziało te 10 min stabilnie, nie gibało na boki i plecki się nie zaokrąglały. Ale absolutnie nie sadzać dla samego siadania.
10 lat starań
26.08.2018r. decyzja o ivf
28.01.2019 I ICSI punkcja - 7 komórek - 4 zarodki 3-dniowe 26 kwietnia FET22 czerwca FET
28 sierpnia - 2 zarodki nie rozmroziły się
17.01.2020 II pICSI punkcja - 6 komorek - 1 wczesna blastocysta 22.01 ET
13.08. 2020 III pICSI punkcja - 9 komórek - 5 blastocyst - 4.1.1, 3.3.3, 2bl, 2bl, 2bl
12.10 FET
7dpt beta 134,31mIU/ml
9dpt beta 318,49mIU/ml
11dpt beta 745,15mIU/ml
Usg 30.10.2020r. -> pęcherzyk żółtkowy
Usg 31.10.2020r. -> krwawienie, pęcherzyk na swoim miejscu
(21dpt hcg total 27973,8mIU
23dpt hcg total 34761,5mIU)
23dpt beta 34558,50mIU/ml
16.11 usg, jest śliczne serduszko ❤ -
W leżaczku jest zakaz karmieniu ze względu na większe prawdopodobieństwo zakrztuszenia. Nie siedzące samodzielnie dziecko mowili żeby posadzić na kolanie rodzica a jak siądzie stabilnie to krzesełko. Podejrzewam ze ile fizjo tyle opinii 🤷♀️
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2021, 12:57
_agrafka_ lubi tę wiadomość
-
A jak leżaczek jest prawie spionizowany? To też nie można?
Sama zaczynam głupiec przy tym wszystkim. Ige karmiłam w baby hug, na kolanach u nas nie przeszło🤣🤣 ojj teraz zdecydowanie czekam aż sama usiądzie i lecimy blw;D Bo ani nie wiem w czym karmić, ani nie wiem czym;D -
Ja karmię na kolanach. Najwygodniej i też czytałam, że dla dzieci nie siadających najbezpieczniej.
Starania od 07.2018, 38 lat
NK 11%, kariotypy ok, fragmentacja DNA 8%
alloMLR 0% !
szczepienia limfocytami
10.2018 - poronienie 9 tc
02.2019 - poronienie 6 tc
12.2019 - poronienie 11 tc - Córeczka
09.2020 - II ❤️ rośnie nam Dominik 💙
19.05.2021. CC - urodził się Dominik ❤️❤️❤️
Lublin
"kto raz posmakował latania już zawsze będzie chodził z oczami utkwionymi w niebo, bo raz już tam był i zawsze będzie chciał tam wrócić..." -
No właśnie, być tu mądry człowieku 🤦♀️ Chociaż lekarze powinni mieć takie samo zdanie.
Byliśmy dzisiaj na szczepieniu, pytałam o żelazo, lekarz odpowiedział, że nie ma takich zaleceń. I nikt nie pytał, o mój poziom żelaza, czy w ciąży była anemia albo covid, nic.
Nie sądziłam, że kiedykolwiek będę załować że nie leczę dziecka w Polsce na NFZ 😄🙈 Myślałam, że znaleźliśmy lepszego pediatrę a dzisiaj taka sama historia. Jedynie co to zmierzyli dziecku temperaturę, a to akurat robię w domu i nie potrzebuję do tego być lekarzem. Nie zbadana, nie zważona, zastrzyk i do domu, po godzinie czekania w kolejce. Gdyby nie fora to bym pomyślała, że to taki niemiecki standard 😡 Już nie wiem gdzie mam szukać lepszego lekarza.
A i sprawdziłam z ciekawości u nas też krzesełko z ikea niedostępne wysyłkowo, najblizesz 180km ode mnie. -
A i napiszę Wam, że dzisiaj miałam okazję się przekonać co to są te nocne ćwiczenia, akrobacje 😄 co z tego, że wczoraj Lisa wcześnie zasnęła, jak o 1 w nocy miała ochotę porozmawiać a potem sobie poćwiczyć 🤦♀️
Czy tylko ja mam wrażenie, że dziecko w foteliku samochodowym ma już ciasno? Jak mieścicie tam większe dzieci, Mała Syrenka, Espior? Według producenta nasz jest do 13 kg albo 87cm , ja się pytam jak? 🙈 -
Mamafizjoterapeuta pisze, że niesadzace dzieci powinniśmy karmić na kolanach i też jest tam dokładnie pokazana pozycja. Ja tak karmiłam synka zanim wskoczył do krzesełka. Z córką zrobimy podobnie choć mam nadzieję że od razu do krzesełka pójdzie bo zdecydowanie wygodniej ale zobaczymy kiedy dama usiądzie. Narazie przymierza się do obrotów na lewo bo póki co opanowane ma tylko z prawej strony.
Mama pp a wyjęłaś wkładkę noworodkowa z fotelika? Z grupy 8* pamiętam że wyznacznikiem czy dziec jest nie za duży na łupinę jest to czy nie wystaje mu głowa ponad zagłówek, dopóki nie, powinien jeździć w lupinie.
-
Jeśli chodzi o letrox. Osteopata wymienił mi kilka czynników, które utrudniają sen i pytał jakie leki przyjmuję. Natomiast po wizycie u niego trochę poczytałam.
https://farmaceuta-radzi.pl/lewotyroksyna-i-karmienie-piersia/
Prawie na końcu wpisu jest mowa o przerwie w karmieniu po zażyciu leku. -
Kiedyś mignęło mi, że przyswajalność żelaza z mleka matki to ok 50% a ze zwykłego pokarmu tylko ok 10%, więc dbam o swój poziom żelaza dodatkową suplementacją, żeby maly mial w mleku. Też zamierzam mu zbadać poziom koło 6 miesiąca.
Foxy, my mamy puzzle i jestem bardzo zadowolona. Tak jak piszesz, bardzo łatwo się je czyści i można kontrolować to jak dużą powierzchnię zajmują. Zawsze też można ułożyć je w nieregularny kształt, dopasowany do innych mebli. Mały nie wyraża na razie zainteresowania łączeniami puzzli, a do brzegów jeszcze nie dotarł.
Jezeli sie zdecydujesz to ja polecam spojrzeć na sklepy sportowe - tam takie puzzle są sprzedawane jako podkładka pod sprzęt sportowy - nie dość że powierzchniowo tańsze, to są proste, estetyczne, w neutralnych kolorach np czarny, grafit, butelkowa zieleń itp. Dla mnie to było ważne, bo też mamy centrum zabaw w salonie i już mi słabo patrząc na te pstrokate zabawki, mysle ze z kolorowa matą to by mój mózg kompletnie oszalał...
-
Palma wrote:Dla mnie to było ważne, bo też mamy centrum zabaw w salonie i już mi słabo patrząc na te pstrokate zabawki, mysle ze z kolorowa matą to by mój mózg kompletnie oszalał...
Na stonowanej macie widać zabawki, które oferuję dziecku zamiast oczopląsu 🤣 moim zdaniem te MOCNO pstrokate, kontrastowe są ok, gdy malec chce tylko matę poogladac na brzuszku i nadrukowane na nich wzory, ale już zabawki czy książeczki gubią się na tych wzorkach.Palma lubi tę wiadomość
10 lat starań
26.08.2018r. decyzja o ivf
28.01.2019 I ICSI punkcja - 7 komórek - 4 zarodki 3-dniowe 26 kwietnia FET22 czerwca FET
28 sierpnia - 2 zarodki nie rozmroziły się
17.01.2020 II pICSI punkcja - 6 komorek - 1 wczesna blastocysta 22.01 ET
13.08. 2020 III pICSI punkcja - 9 komórek - 5 blastocyst - 4.1.1, 3.3.3, 2bl, 2bl, 2bl
12.10 FET
7dpt beta 134,31mIU/ml
9dpt beta 318,49mIU/ml
11dpt beta 745,15mIU/ml
Usg 30.10.2020r. -> pęcherzyk żółtkowy
Usg 31.10.2020r. -> krwawienie, pęcherzyk na swoim miejscu
(21dpt hcg total 27973,8mIU
23dpt hcg total 34761,5mIU)
23dpt beta 34558,50mIU/ml
16.11 usg, jest śliczne serduszko ❤ -
nick nieaktualny