Czerwcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Znam kilka dziewczyn, które nie miały kolczyków, bo się bały i żałowały,że rodzice nie zrobili im wcześniej. Jak ktoś nie chce, to może nie nosić, te dziury nie są jakieś straszne.
U Uli poczekam, ale moim zdaniem to nic strasznego przekłuć uszy niemowlakowi. -
Chaos, jak znajdw ja to qkleje linka, ale kupowalam tu w de to nie wiem, czy bede pomocna😅
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
nick nieaktualny
-
My mamy matę z 4fizjo takie duże puzzle, z racji ze mata leży u małego wybrałam taką w jakieś tam zwierzątka i faktycznie wszystko na niej ginie, teraz wybrałabym bardziej stonowaną. I mamy w kształcie puzzli które się rozjeżdżają, średnio jestem zadowolona, chciałam właśnie taką składana ale nie mam tyle miejsca w pokoju synka.
Zabawki jeżeli przyniesiemy do salonu to tez zawsze wieczorem odnoszę do jego pokoju.
Co do kolczyków to nie wiem czy i kiedy bym córce przekuła uszka.
Ja wczoraj byłam z synkiem prywatnie i bardzo polecanego pediatry, robił mu usg brzuszka. Oczywiście badanie nie wskazało czy mały ma refluks ( co było do przewidzenia) kazał podawać debridat przez miesiąc, po 6 mz synka zacząć mu RD warzywamii i mięsem. A mi kazał odstawić cukier, węglowodany, gluten i nabiał 🤦♀️
Wyszłam od niego głupsza niż jestem 🙈🙈Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2021, 22:01
-
Ostatnio na zajęciach ruchowych na które chodzę z synkiem rozmawiałyśmy o tym jak sadzać dziecko które jeszcze nie siedzi do RD to dziewczyna która prowadzi zajęcia mówiła żeby posadzić sobie dziecko na kolanach bokiem do siebie nie plecami bo jak się o nas opiera to mięśnie brzuszka mu się rozleniwiają, podeprzeć stopy dziecka druga nogą i trzymać malucha za miednice, musi mieć stabilny grzbiet. No i mówiła żeby nie karmić w leżaczku.
Zuza i szpinakozerca tez mówiła żeby nie karmić w leżaczku i żeby nie rozszerzać diety za wcześnie. Teraz 10 listopada będzie u niej darmowy webinar na temat rd, chyba można się jescze zapisać.
Zoe tez myślałam o zakupie tego planeru, wydaje się być fajny ale znając mnie to i tak nie wykorzystała bym jego „ możliwości” bo pewnie nie miała bym czasu żeby go na bieżąco uzupełniaćWiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2021, 22:02
-
Foxy wrote:Mama pp, wychodzi jak Młody jeszcze nie spi. Mąż zauważył, że jak siedzi z nim w pokoju to Młody się szczerzy jak głupi do sera próbując zainteresować swoją osobą ojca, a tak wychodzi i pozwala Młodemu w ciszy "kontemplować życie" (on tak śmiesznie kładzie dłonie na oczach i cos tam gada) a jak jęknie raz, drugi to przychodzimy sprawdzamy o co chodzi. Najczęściej jest to smoczek, który mu wypada jak się już rozluźni a jeszcze nie spi.
Veruka, własnie ostatnio myslalam jak tam wasza wizyta w OWI. U nas też to wszystko zdiagnozowali, a nawet gorzej. my w piątek mamy już ostatnią z rozpisanych. Synek nie znosi tych ćwiczeń/masaży. Poza tym widze, ze przez te wysypkę znów jest bardziej drażliwy, na spotkaniach drze się jak obdzierany ze skóry i mam wrażenie, że te zajęcia niewiele mu pomogą. I strasznie mnie wkurza, ze nasza rehabilitantka się spoźnia z 10 min. na zajęcia a ja jadąc z Gdańska do Gdyni 12km z niemowlakiem o 8 rano w korkach jestem na czas.
Wizyty tam to koszmar…Laura się drze od samego wejścia do budynku ☹️ To spóźnianie się to trochę słabe. Raz to wiadomo, każdemu może się zdarzyć ale tak regularnie to już kiepsko. A ile macie tych zajęć? Oby cokolwiek dały bo chyba sobie w łeb palne jak się okaże że ją tyle męczę na darmo 😒
-
Co do kolczyków to też będę czekać aż dziewczynki same będą chciały - moja mama też czekała. Ja osobiście uważam że jest to niebezpieczne przy tak małych dzieciach. No i też kłopotliwe - trzeba pilnować żeby nie zarosło, nie zaczęło się babrać, nie zahaczyć włosami lub szczotką przy czesaniu, o zabawie nie wspominając.
Aaaa i też słyszałam o zakazie w żłobku/przedszkolu. Ogólnie według mnie więcej minusów niż plusów.
-
Ja oczywiście nie zamierzam obkladac młodej poduszkami w foteliku ale mega zdziwiłam się jak to usłyszałam od lekarki.
Uszu nie będę małej przebijać, nie tylko ze względu na żłobki/0przedszkola czy niebezpieczeństwo podczas zabawy ale mój mąż jest bardzo anty. Kiedyś o tym rozmawialiśmy i stwierdził ze jak ktoś nieumiejętnie to zrobi to może uszkodzić ważne struktury w uchu i może wystąpić paraliż (podobno ich tego uczono na studiach). Nie dyskutuje w tej kwestii bo się nie znam a z drugiej strony wg mnie to za wcześnie. Może jak będzie starsza to będzie potrafiła przekonać ojca do zmiany decyzji 🤪 -
Odkąd mały super opanował obroty to zaczęłam się nie wysypiać. U Was to samo?
On wierci się przez sen, obróci na brzuch, reka mu utknie lub przywali w łóżeczko, podnosi głowę i jęczy żeby go ratować. Przez to do północy muszę dwa razy wstać, uratować i on dalej idzie spać. Po północy jest to częściej, doliczyć karmieni to niedługo padnę żywcem. Jak nauczy się wracać, z brzucha na plecy to sam sobie poradzi czy nadal będę zombie? Na halloween nie będę musiała przebrania szukać -
A i jeśli któraś z Was ma karuzelkę Tiny love to właśnie sami doświadczyliśmy, że niestety szybko się psują. Przestała się kręcić i od razu awantura na całe osiedle. Na szczęście cała procedura reklamacji trwała jeden dzień i szybko przyszła nowa część.
-
Od 4 wzięłam go do łóżka i tu śpi spokojnie 😞
Już nad ranem mąż oberwał. Głupio się pyta co się dzieje. Powiedziałam że chce mieć święty spokój i w końcu się wyspać.
Moja dziedziczna karuzela z tiny love ma już 10 lat 😁 trochę rzęzi mechanizm ale mały i tak ją uwielbia. -
Ojej to naszej małej jeszcze daleko do takich akrobacji
taki troszku leniuszek z niej
Dziewczyny a jak tam ślad po szczepieniu na gruzlice? Wygoił się już maluszkom? Nam się już chyba ostatnia warstwa złuszczyła ale jestem w szoku ile to trwało a wszystko pięknie się goiło 🙄 -
Cyprysek u nas nadal wielka czerwona kropa. 😕
Zoe my też się nie wysypiamy przez te nocne obroty. 🙈
Mała śpi z nami w łóżku i tak się obraca, że co chwilę śpi na którymś z nas i trzeba ją przekładać. 🤣
Ogólnie macha, stęka, jęka. 😝Klara 14.06.2021 ❤️ 3250 gram i 51 cm ❤️ -
Dlatego uważam,że łóżeczko że szczebelkami to mój najgorszy zakup dla dziecka. Drugi raz kupiłabym turystyczne dwupoziomowe. Ula już śpi w turystycznym, bo wolę się do niej schylać niż ratować.
Iga nie spala w łóżeczku, ale z nami i przez sen się nie ruszała. Mi się z nią tak cudownie spało. A ta mała akrobatka.. ehh. Wierci się, kręci, kopie. I do tego krzyczy i piszczy w nocy. Dzisiaj wstała o 1 na swoją imprezę, potem spala do 8.00. jak nie ona. Ale starsza od 5.45 na nogach. -
Lilak, wlasnie wczoraj zglosilam reklamację na karuzelkę! Obracanie tak brzęczy, że nie da się słuchac tego chopina 😅 czekam na odpowiedz. W sklepie powiedzieli, że pewnie nową wyślą.
Mała Syrenka, jakie masz turystyczne dwupoziomowe? Potrzebuję czegoś do Rodzicow, a chicco magic tak mnie wkurza, że sprzedajemy. No właśnie, mała z 1,5 miesiaca spała w dostawce chicco, ale to lozeczko tak się kołysało mimo blokady, że mała spadała na prawy bok i ie mogla wrocic na plecki - cale się przechylało.Najgorzej jak wpadla nosem w siatkę, baliśmy się o nią. Od tego czasu jest w szczebelkowym łóżeczku i czasem jej noga utknie, ale wtedy wzywa posiłki 🤪
z rossnę przyszedl mail, w 4.miesiącu 2słoiczki (bobovita z listy) za 5zl, w 5.miesiącu kaszka i pozniej jakiś sloiczek za 3zl.
10 lat starań
26.08.2018r. decyzja o ivf
28.01.2019 I ICSI punkcja - 7 komórek - 4 zarodki 3-dniowe 26 kwietnia FET22 czerwca FET
28 sierpnia - 2 zarodki nie rozmroziły się
17.01.2020 II pICSI punkcja - 6 komorek - 1 wczesna blastocysta 22.01 ET
13.08. 2020 III pICSI punkcja - 9 komórek - 5 blastocyst - 4.1.1, 3.3.3, 2bl, 2bl, 2bl
12.10 FET
7dpt beta 134,31mIU/ml
9dpt beta 318,49mIU/ml
11dpt beta 745,15mIU/ml
Usg 30.10.2020r. -> pęcherzyk żółtkowy
Usg 31.10.2020r. -> krwawienie, pęcherzyk na swoim miejscu
(21dpt hcg total 27973,8mIU
23dpt hcg total 34761,5mIU)
23dpt beta 34558,50mIU/ml
16.11 usg, jest śliczne serduszko ❤ -
Ja mam turystyczne dwupoziomowe hauck sleep&play zoo, ale uzywalismy przy malej faktycznie jako turystyczne i chyba z miesiac w domu...
Moja corka sie krecila od urodzenia, wiec jak sie obracala itp to w sumie roznicy mi nie zrobilo🤣
Ale moi oboje spia z rekoma, nogami powystawianymi za szczebelki i na szczescie ratowac nie trzeba, sami ogarniaja...
Gorzej ze moj syn sie zrobil ostatnie dni straszny zarlok i sie budzi zaniasr 1-2x to 3x a czaswm nawet 4x na karmienie🤯
Dostawka juz powoli na niego na styk, wiele miejsca na wiercenie sie nie ma (a mamy ta większą 50x89)... ale we wtorek ma byc lozko corki nowe, więc pewnie w nastepny weekend mlody wyladuje w jej lozeczku 70x140 to bedzie mial pole do popisu...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
U nas Mała śpi na brzuchu cała noc, jedynie schodzi w dół łóżeczka. No i kręci się wiadomo, ale jakoś w nocy jeszcze do zniesienia. Obraca się już jakiś czas też na plecy, więc w dzień cuduje na maksa, ale w nocy odpukać jakoś wystarcza jej ten brzuch i schodzenie do końca łóżeczka. Wczoraj pierwszy raz się zdarzyło, że zaklinowała nogę, ale to nie przez sen. Zawsze z Mężem najbardziej mamy z niej ubaw, że lubi zabawę w ciuciubabkę. Bo największe wędrówki wyczynia jak jest sama w jakimś pokoju. Nie ma nas dosłownie chwilę, a ona parę metrów dalej. W ten sposób nawet sama zaczęła sobie rozszerzać dietę, bo tak dorwała się do mojej skórki po bananie. Wyrwała kawałek i środek ciumkała. 😅 A byłam pewna, że nie ma opcji, żeby tak daleko dotarła. No zawzięta jest.
I udało się, dobiłyśmy 6 kg. 😀
Też lubię turystyczne dwupoziomowe! Moja siostra takie miała i stało u rodziców długo, korzystałam przy starszaku jeszcze. Mega fajna opcja. -
A i dziewczyny nie polecam kupować niań elektronicznych "noname". Kupiliśmy drugą właśnie taką, nie była mega tania, bo koło 4 stówek. Z obracaną trochę kamerą i dużym wyświetlaczem. Uznaliśmy, że wystarczy tańsza, bo to nie musi być na lata tylko do czasu aż syn będzie spał całe noce czy tam sam do nas przychodził. No i po 4 miesiącach już ledwo zipie. Zaczęła się wyłączać, bateria już ledwo dyszy no i się przegrzewa. Dzisiaj padła w nocy, więc w najgorszym momencie. No i chyba będziemy musieli kupić jakąś nową, ale teraz kupimy sprawdzonego vtecha (mamy jedną vtecha, ale ona poszła do córki). Także przekombinowałam z drugą nianią. 😄
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2021, 11:01
-
Bajka a nie ma w twoim modelu opcji dokupienia tylko kamerki? I podlaczenia obu do jednego monitora... moze to bylaby jakas opcja, zeby nie kupowac calej niani
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700