Czerwcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Noelle wstała Klara na degustaję? 😄
Czy któreś dziecko chodzi o 18- stej spać? Zoe Ty pisałaś, że Twój zaczyna jeść o 18 czy już śpi? Kolejny dzień nam tak wyszło, nie wiem czy to nie za wcześnie i czy następnym razem za wszelką cenę próbować przesunąć na 19-stą. 🤔 -
U nas dzisiaj wjechała zupka jarzynowa i mały wcinał aż miło. Jak matka zbytnio się ociągała z dawaniem to był pisk 🤷♀️🙈
Co do grzybów to ja zawsze słyszałam, że do 6 roku życia nie powinno się ich podawać. Tylko pieczarki mogą być wprowadzone wcześniej. Nie pamiętam tylo z jakiego powoduNadia 24.01.2010 ❤ 36+4; 2700g i 51 cm ❤
Antonina 17.09.2018 ❤ 38+0; 3260g i 53 cm ❤
Mikołaj 14.06.2021 ❤️38+1; 3510g i 53 cm ❤️
Aniołek [*] 9tc - 18.11.2016 -
NatkaZ ile dawałaś pojedyncze warzywka przed taką zupką mieszaną?
Tak się zastanawiam ile musi dziecko tych pojedynczych smaków zjeść zanim będę mogła mu mieszać te warzywka.
Dużo w pierwszych dniach dajcie? Na koniec łyżeczki tylko polizać czy 2 łyżeczki?
Czy pierwszego dnia polizać a drugiego już 2 łyżeczki albo więcej?
Gdzieś czytałam że dają 2 razy dziennie dziecku warzywo...
Strasznie dużo różnych podejść do tego tematu.. nie wiadomo jak się do tego zabrać. -
nick nieaktualny
-
My zaczynalismy od kleksa na końcu palca. Było bez szału, nie wiedział co z tym zrobić. Żeby go nie stresować, dawalam kleksa czegoś co 2-3 dni. Po 2 tygodniach zwiększyłam do 2-3 łyżeczek.
Maly ma AZS, więc dla nas ważne jest sprawdzać czy ma na coś alergie. Prowadzę excela, gdzie wpisuje co spróbował danego dnia, i jak nie ma reakcji to mam w kolejnym arkuszu produkty “sprawdzone”. Jak coś jest sprawdzonego to potem mieszam mu te sprawdzone smaki. Nie przestrzegam żadnych reguł, że dany produkt ma być testowany iles tam dni pod rząd.
Podobno powinno się zacząć od warzyw, bo owoce są słodkie. Szczerze, to troche sie dziwie tej teorii, bo dla mnie mleko z piersi jest mega slodkie, wiec troche nie rozumiem w czym by miało zaszkodzić wprowadzenie owoców szybko, zwłaszcza że one zazwyczaj są kwaskowate. Mój mały woli warzywa i kaszki, owocami pluje.
-
nick nieaktualny
-
Siuger, myślę, ze tu chodzi o pieczarki, ja akurat te próbe pominę. Sama też nie jestem fanką pieczarek... i też słyszałam, ze grzyby lesne po 12 rż.
Mama pp. Mój synek szykuje się do spani chwile po 18. Dzis akurat była kąpiel więc w lóźku zlądował koło 18.45 i teraz już chrapie
Palma, ja też będę prowadzić notatki co kiedy zjadł i jak się po tym czuł, i z tego co słyszałm to gdyby miala zajść jakas reakcja alergiczna to pojawiłoby się to szybko. Dziecko przyjaciółki po 10 min dostało czerwonych wyprysków po bakłażanie.
Kurcze muszę kupic jakieś akcesoria. Nie wiem co miałąm w głowie kupując te matę z miską EZPZ. To chyba będzie mało poręczne, nie znosze myć dużych rzeczy. No i musze kupić płaskie łyżeczki -
nick nieaktualny
-
Ktos pytał o krzesełko. Nie kojarzę tego modelu, ale wydaje mi się za dużo elementów. Rozszerzanie diety jest względnie czyste,szczególnie papki, bo można po każdej łyżeczkę wytrzeć buzię, ale jak już zaczyna jeść trochę samodzielnie, pcha łapki w jedzenie, to całe krzesełko jest uwalone. Oczywiście nie tylko;D dlatego też antilop to taki hit. Siedzisko, podnóżek, tacka i 4 rurki. Myje się w minute.
Co do akcesoriów, to pamiętam,że mi brakowało jedynie talerza na zupę, którego nie da się wywalić. I teraz o tym pomyśle, może te tacki się sprawdza, ale poczekam aż któraś wypróbuje i poleci. Ja od siebie polecam wielorazowe tubki. Są fajne np do podawania zrobionych kaszek.
-
Choroby u nas trwają w najlepsze, starsza zaczęła kaszleć, ja nie mam głosu i w ogóle nie jest fajnie. Pójdę jutro na wymaz, bo jeśli to coś koronkowego, to wolę posiedzieć w domu niż przypadkiem rozsiać.
Moje dziewczyny śpią od 18.30. ale od 17 już było marudzenie. Ta zmiana czasu bardzo nam namieszała. -
Foxy - ja sie wlasnie troche boje tych reakcji alergicznych, więc małego karmie tylko z rana nowościami. Wiem, że ma problem z BMK, soja, jajkiem i kakao ale jest coś jeszcze, czego nie udało mi się wyłapać - bo raz na ok tydzień, delikatnie zmiany stają się widoczne na dzień lub dwa. Na forum na FB dla matek kp niemowląt alergików widzialam ze niektore sa np uczulone na czosnek…. Serio, nie wiem jak się ludziom udaje wyłapać przy kp takie nietypowe alergie - chyba człowiek musi żyć na kleiku ryżowym i pojedynczo wprowadzać produkty, bo to jest strasznie trudne. Teraz przy RD powinno być teoretycznie łatwiej. Oby naszym dzieciakom szybko przeszły te nadwrażliwości.
Co do EZPZ to nam podpasowaly ich lyzeczki - ja nakładam, podaje małemu a jak mu smakuje to sam sobie wkłada do buzi. Wygląda to trochę komicznie jak 5 miesięczniak “sam” je. One mają taki kształt że on po prostu bierze je za jakieś gryzaki, a ze na nich jest jedzenie to taki “skutek uboczny”
Foxy lubi tę wiadomość
-
Mama po pp jeszcze mi nie wyslali paczki. Ja wzięłam ta jakby mniejszą mate :p mam nadzieję, że szybko to przyjdzie bo nie mogę się doczekać 🤣👶 1.03.2023 synek 💓
VIII - FET 4.2.1
💉7dpt-54.7; 9 dpt-110; 12dpt-382; 14dpt-927
27 dpt ❤️
👶 30.05.2021 synek 💓
IX 2020 - ICSI - ET 5.1.1
💉7dpt-83.4; 9 dpt-218; 12 dpt-1104
22dpt ❤️ -
ja na początek pójdę w warzywa, a słodkie wiadomo zawsze wejdzie, nie trzeba nikogo nie trzeba specjalnie namawiać.
Noelle, ja też się boje. U nas ostatni tydzień jest w miare okej. Przestalam eksperymentować, nie mamy nowych rzutów. Skóra jest delikatnie zaczerwieniona, pilnujemy zeby się nie drapał i dużo nawilżamy. 8.11 idziemy do polecanego alergologa niech spojrzy świeżym okiem. Nie zdziwię się też jeżeli skończy się tak, że dotrwamy do 2-3 rż. i jakoś samo się wszystko unormuje. Z tył głowy mam te roztocza, o których pisała Palma, ale poczekam z tym tematem do wizyty.
Mała Syrenka, ja ostatnio stałam się jak dziecko. Nakupowałam sobie musów w tubkach zeby mieć przekąskę dla siebie na spacerze i poźniej się zorentowałąm, ze przecież mogę sobie sama to zrobic. Tylko jak z higieną takich tubek wielorazowych? mówisz o takich na zamknięcie strunowe na dole? nie ciekną? -
Noelle - rozumiem ten stres - za każdym razem jak mu podaje coś, co jest znanym alergenem po raz pierwszy to czuje stres. A jak zaserwowałam mini kapkę orzeszków ziemnych (krem), to siedziałam nad nim bite 3 godziny i się gapiłam czy nie zacznie puchnąć
. Pęcherz mi prawie pękł bo nawet do ubikacji nie poszłam
Damy radę jakoś, myślę że im więcej produktów przejdziemy tym ten stres się będzie zmniejszał powoli.
Santi_14 lubi tę wiadomość
-
Foxy ja idę w warzywa właśnie dlatego, że owoce częściej uczulają. Ręce mi się trzęsły ze stresu jak jej tą marchewkę dawałam to co będzie dalej… 🙄
U nas po odstawieniu sterydu wysypka wróciła więc od kilku dni znowu jesteśmy na sterydzie. 😔 Czekam maksymalnie długo żeby zobaczyć jak reaguje ale jak tylko zaczyna się bicie po brzuchu i płaczki to idę po steryd. 🙄
Ja też mam przeczucie, że w pewnym momencie to po prostu minie. 🤷🏻♀️Klara 14.06.2021 ❤️ 3250 gram i 51 cm ❤️