Czerwcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Siuger mały dostawał przez 2 tygodnie pojedyńcze smaki. Owoce na zmianę z warzywami. Przeżucałam sobie na raz 2 łyżeczki ze słoiczka i dawałam na czubeczku łyżeczki. Dzisiejsza zupka to była jedynie marchewa, ziemniak, troszkę selera i pietruszki. No i ze dwa trzy malutkie krążki pora.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 listopada 2021, 20:31
Nadia 24.01.2010 ❤ 36+4; 2700g i 51 cm ❤
Antonina 17.09.2018 ❤ 38+0; 3260g i 53 cm ❤
Mikołaj 14.06.2021 ❤️38+1; 3510g i 53 cm ❤️
Aniołek [*] 9tc - 18.11.2016 -
Dziewczyny, ale owoce, zwłaszcza te w sloiczkach nie sa słodkie... jak dla mnie marchew jest alodaza jak sloiczkowe no jablko
a wszystko to, duzo kwasniejsze jak mleko...
Co do pojedynczych, ja z corka robilam tak, ze dawalam pojedynczo marchew, dynie, biala marchew, pasternak, kalafior, pozniej juz podwojne, ze np dynia z ziemniakiem, pozniej np zupka marchew, zismniak, kalafior, kukurydza, bo tylko kukurydza byla nowością... albo paaternak z piersia z indyka itp
Tak samo owoce, jak jadla same jablko to pozniej np jablko banan, jak to ok to bana truskawka, tak zeby w tym co podaje byly znane warzywa/owoce, plus jedno nowe...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Co do rd to ja już niczego nie planuje. Mam traumę psychiczną po starszaku i o ile cokolwiek mały zacznie jeść to będzie dobrze. Liczę po cichu też na to, że przy nim mój starszak może zacznie coś jeść.
Jeszcze dodam, że w desperacji wydałam kupę kasy na te specjalne miseczki i inne pierdóły, a on i tak w niczym nie jadł. Nawet mam dwa krzesełka do karmienia....
Sanki raczej tylko w pozycji leżącej, chyba że już dziecko będzie bardzo stabilnie siedziało. Chociaż dla mnie to raczej nie wypali w tym roku.
-
Nicia, moja starsza majac pol roku jadla wiecej niz teraz🙈
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Ja zaczęłam rd od dyni - papki. Papki tak jak większość będę podawać dopóki malutka nie będzie stabilnie siedzieć. Z racji alergii na bmk i jeszcze czegoś czego noe odkryłam to rd również dla mnie jest stresujące. Przy starszaku to jednego dnia dostawał 2-3 łyżeczki a drugiego zjadał pół słoika. Teraz się boję wiec podaje jeden produkt przez 3 dni (pierwszego tylko odrobina na próbę).
-
Bee u nas od 2 dni mały poza tym że jest obrzydliwy to tak ciumka. Ale nie że majda jezykiem tylko ćmoka jak stasza babinka cukierka
Natka mowisz ze u was to był zabek, no to czekam z niecierpliwoscia
Dziewczyny ale jak to jest. Wieczorem nie ma zabka a rano jest?one tak szybko wyłażą?
Noelle moze marchewka nie podeszka, moze sprobuj cos innego, jabluszko?
Tak jak pisalam maly jest obrzydliwy. Z 4 2-1,5h drzemek przeszedl na 2-3 po pół godzinki21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10
16.12.22 Mikołaj 3500 59cm, 10/10 -
Sumi do tej pory tak cmoka jak dziadzio bez szczęki jedzący cuksa. Teraz doszło jeszcze wypychanie zęba językiem, bo mu przeszkadza w buzi. No i z tym wychodzeniem zębów to tak mniej więcej wygląda 🤷♀️😁
Dzisiaj dwa razy udziabał moją mamę i siebie samego w plauszka. Najpierw chwilę zapłakał a potem był szok bo jak to tak można. Jego własna buzia 🙆♀️🙈
Z nowości Miki z pozycji półleżącej próbuje spinać się i ciągnąć do siadania. Obrót na brzuch dalej utrudniony bo dupsko nie współpracuje i ani myśli się bujnąć 😂🤣Nadia 24.01.2010 ❤ 36+4; 2700g i 51 cm ❤
Antonina 17.09.2018 ❤ 38+0; 3260g i 53 cm ❤
Mikołaj 14.06.2021 ❤️38+1; 3510g i 53 cm ❤️
Aniołek [*] 9tc - 18.11.2016 -
cześć 😘
nadrobiłam kilka stron, ale pewnie połowy już nie pamiętam...
spacerówkę już mam zamontowaną, rozłożona całkowicie na płasko.
grzybów nie dawałam nawet moim starszym dzieciom jeszcze, bo są ciężkostrawne.
a co do rozszerzenia diety, to ja zawsze daje coś przez 2-3 dni, potem coś innego
przez kolejne 2-3. mam tylko jedną zasadę przy rozszerzaniu diety, że nigdy nie daje nowych produktów po 13. najlepiej w ogóle rano, bo w razie reakcji alergicznej chce w dzień móc działać, a nie, że w nocy będę spać, a mi dzieciak spuchnie czy coś... no i w razie bóli brzucha po czymś wolę jednak w dzień słuchać ryku niż mieć nockę z głowy.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 listopada 2021, 23:05
💛 12/2015 🧒
🧡 09/2017 🧒
❤️ 05/2019 🧒
💙 06/2021 🧒
🩵 12/2022 🧒
🩷 10/2024 👧 -
Czesc dziewczyny, trochę nadrobiłam ale nie wszystko.
Miałam włączać się do rozmów i teraz odpisywać, ale wydaje mi się, ze to już bez sensu.
Aż miło czytać o postępach waszych pociech. Gorzej o chorobach, ale będzie dobrze, a i pierwsze choróbska musimy przejść.
U nas nadal nie jest lekko. Kolki są mniejsze, jest wyraźnie lepiej, ale nadal podaje delicol i espumisan, bo boje się odstawić. Dodatkowo kupiłam mleko mm dla alergikow, bo wyszło nam uczulenie na laktoze, ale mały nie chce go pic. Próbowaliśmy już wszystkiego. PROSZĘ doradźcie co robić, bo chciałabym już zacząć przyzwyczajać go do innego mleka jak moje. Na dodatek syn nie chce jeździć autem😫jest ryk i w wozku😭 nawet jak położę go jak spi, to wybudza się i płacz. Koszmar. Nosze go w nosidelku pomimo niewielkie asymetrii, ale inaczej nie wyszłabym z domu. Mam nadzieje, ze w spacerówkę będzie o wiele lepiej.
Mam tez pytanie czy wasze dzieci (4miesiace 1tydzien) tez piszczą pokazując niezadowolenie i zmęczenie? W ciągu dnia bunt. Jest zmęczony, ale nie chce zasnac?
Co do RD to mega mnie to stresuje, głównie dlatego, ze chciałabym już zrezygnować po 6 miesiącu z KP, a tu nie chce mleka mm. Boje podać się zwykle, bo wyszło mu to uczulenie na laktoze:/ -
Nikola nie myślałaś o wizycie u osteopaty ? Może pomógł by na to spanie.
Co do tego jak wprowadzić mm to niestety nie pomogę, kompletnie nie jestem w temacie.
A jeśli chodzi o zwykle mleko to masz na myśli krowie ? Wydaje mi się ze do skończenia pierwszego roku nie można dzieciom podawać krowiego mleka. Chyba ze w jakiejś potrawie np w owsianceWiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2021, 07:05
-
Sumi wychodzenia zęba to raczej powolny proces i ja do tej pory gołym okiem tych zębów nie widzę. Zgrzyta mi pod łyżeczką. One teraz opuszczają dziąsło i będą powoli rosnąć aż się całkiem pokażą.
Tylko test łyżeczką prawdę Ci powie 🤣
I nadal te miejsca są tak spuchnięte, że jak tylko dorwie coś do ciumkania to wypuścić nie chce ale bardzo go to uraża i wtedy płacze.
Zaczęłam smarować żelem i dzisiaj jeszcze polecę kupić gryzaki do lodówki bo to też przynosi ulgę. -
Nikola, u nas jest pisk jak przed snem go nosimy. Ale nie jest to taki krzyk pojedynczy tylko długie zawodzenie xD Jakby śpiewał..
Nikola współczujeA jak skóra, już lepiej?
A mały wam śpi normalnie w nocy?
Ja ostatnio drugi raz szłam z młodym 2 km na "spacerze" na rękach. On akceptuje wózek tylko jak śpi. Jak sie obudzi to nosze go w pionie tyłem do siebie bo inaczej ryk. Auto też sie już zepsuło i też ryczy..21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10
Agrafka ale zielone kupki?
Ja byłam u pediatry zapytać o te niteczki i kropeczki krwi w kupie. Powiedziała że to alergia na coś co ja jadłam dzień wcześniej i mam notować i obserwować co to może być. Bo nadal sporadycznie się pojawiają.
Dziś nadal brzydka, śluzowata zielona kupa.. ale mam nadzieje że to jeszcze po tej szczepionce21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10
Mój dziś balet od 5. Awantura przy jedzeniu. Teraz uspokoił się i je. Zasypia.
Wczoraj było coś o problemach z wchodzeniem w głęboka fazę snu. Mój tak ma. Szczególnie w dzień. W nocy radzi sobie. W dzień beze mnie przy boku nie pośpi nawet pół godz. Zapisałam się do osteopaty. Pod koniec listopada mamy wizytę i mam nadzieje ze on coś pomoże bo mam tego dosyć. Często nie zdarze nawet prania rozwiesić a on już oczy otwiera. W wózku jest to samo. Po 15-25 min wybudza się i od nowa musi zasypiać