X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamy 2021
Odpowiedz

Czerwcowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • unify Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2021, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Santi_14 wrote:
    Któraś z was wczoraj pisała że być może przez ząbki maluch e ciągu dnia szybciej chcę chodzić na drzemki bo jest zmęczony. Chyba i u mnie tak jest bo wcześniej zdarzyło mu się w aktywności wytrzymywać do 3h nawet a teraz już po 1,5h jest maruda i trze ewidentnie oczka do spania
    Ja pisałam. Mój właśnie ma pierwsza drzemkę. ;)

Ale noc też masakra. Częste pobudki z krzykiem. Oczy zamknięte i krzyczy,jakby jakieś koszmary miał 😞

atdc2n0a92hantdh.png
  • Mama po przejściach Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2021, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikola zdecydowanie nie jesteś w tym sama, większość z nas ma trudne noce 🙈 Moja jak postanowi sobie wcześniej zacząć dzień, to ok niech sobie zaczyna, byle nie płacze 😆 Znajduje sobie w łóżku
    jakąś metkę do zabawy a ja leżę obok, nie wychodzimy z łóżka. No ok, wtedy też już nie potrafię spać, ale oficjalnie nie zaczynamy jeszcze dnia 😄 Gorzej jak stęka i płacze...

Ja jeszcze ani razu nie użyłam pokrowca przeciwdeszczowego na wózek, a parę razy złapał nas deszcz, ale jakoś nigdy nie pomyślę, żeby wziąć go ze sobą. Dobrze, że kupiłam uniwersalny za parę groszy tylko. A jak są dni gdzie naprawdę leje od rana do nocy to raczej odpuszczam spacer, w taką pogodę samej nie chce mi się wychodzić. Preferuję kocyk i ciepłą herbatkę 😉

Sumi a gdy rodzice są u Was to jest ok? Mały normalnie się zachowuje?

OrT4p2.png

Wysłany: 17 listopada 2021, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    unify wrote:

Ale noc też masakra. Częste pobudki z krzykiem. Oczy zamknięte i krzyczy,jakby jakieś koszmary miał 😞

I to jeszcze taki krzyk jakby naprawdę krzywda się działa, znam to 😔 Ale tez czasem słyszę śmiech przez sen, na sercu od razu cieplej, niby wtedy dziecko bawi się z Aniołkami 🥰

OrT4p2.png
  • Bee Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2021, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja dziś taka marudna, godzinę ją usypiałam a pewnie pośpi ze 30min 🤦🏻‍♀️ wczoraj trzecia drzemka trwała z 5min, więc przybijam piątkę.

Noelle, Klara pięknie to wypowiada ❤
    My u neurologopedy dowiedzieliśmy się, że mała za mało mówi, jak neuro ją zagadywała to Ulcia patrzyła z zaciekawieniem, ale nie odpowiadala jej, tylko się uśmiechała. Głuży sobie sporo wedlug mnie, przeważnie hej, równiez gej 😂, nein, poza tym eee i piski. Mamy ćwiczyć, i choć wcześniej mnie to nie martwiło, że mało potrafi powiedzieć to teraz zaczynam się zastanawiać czy wasze dzieciaki już gaworzą (ma, ba, mam, da itp)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada 2021, 10:41

o148hdge5msg47fv.png
    10 lat starań
    26.08.2018r. decyzja o ivf
    28.01.2019 I ICSI punkcja - 7 komórek - 4 zarodki 3-dniowe 26 kwietnia FET =( 22 czerwca FET =( 28 sierpnia - 2 zarodki nie rozmroziły się =( =(
    17.01.2020 II pICSI punkcja - 6 komorek - 1 wczesna blastocysta 22.01 ET =(
    13.08. 2020 III pICSI punkcja - 9 komórek - 5 blastocyst - 4.1.1, 3.3.3, 2bl, 2bl, 2bl

12.10 FET
    7dpt beta 134,31mIU/ml
    9dpt beta 318,49mIU/ml
    11dpt beta 745,15mIU/ml
    Usg 30.10.2020r. -> pęcherzyk żółtkowy
    Usg 31.10.2020r. -> krwawienie, pęcherzyk na swoim miejscu
    (21dpt hcg total 27973,8mIU
    23dpt hcg total 34761,5mIU)
    23dpt beta 34558,50mIU/ml
    16.11 usg, jest śliczne serduszko ❤
  • Bajka111 Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2021, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja nie gaworzy, ale neurologopedę mamy w tym miesiącu.

Przepraszam, ale nie nadrobię Was do końca. Mała przeziębiona, miała katar, doszedł kaszel (chociaz mam wrażenie, że z nim już lepiej).

Słuchajcie najlepsze jest to, że no ona jest chora więc ma dłuższe drzemki w dzień i ogólnie wczoraj była dzieckiem idealnym. Mieliśmy gości to nie mogli wyjść z podziwu jakie grzeczne dziecko. No... to całą noc nie spałam. XD Wyła jakby ją ze skóry obdzierali, po paru godzinach dałam jej apap, bo nie wiedziałam już co robić i jakoś spokojniej w końcu pospała chociaż trochę. I nic od wczoraj wieczora nie je. Mam dość. Mam dość karmienia jej, z tym od zawsze jest walka. Nie chce pić mleka, od wczoraj godziny 19 zjadła maks 200 ml. I cały czas mam w głowie ten uwagi od pediatry, że za mało ważny, że ma więcej pić. Ale jak... Nie wiem czy to zęby, czy katar czy cholera wie co. Ale nie wyrabiam z tym.

Ale poczytałam i widzę, że większość teraz ma taki zły czas.. Masakra co to za okres dla tych naszych maluchów. Trzymajcie się wszystkie z tym brakiem snu i odpoczynku. I uwierzcie, te dzieciaki kiedyś w końcu zaczną spać! Kiedyś wręcz nie będą chciały, żebyśmy je usypiali! :D

I jeszcze dziewczyny sorki że tak z buta, ale któraś z Was pisała o fajnej książce z przepisami na thermomixa do rozszerzania diety! A że akurat sobie go sprezentowaliśmy to szukam coś fajnego, a zapomniałam co Wy polecałyście. Plis pomóżcie. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada 2021, 10:59

aaZap2.png
    bOz9p2.png
  • Cyprysek89 Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2021, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My chodzimy nawet w deszczu, krócej i bliżej domu ale chodzimy :) folie mam zawsze w wózku :)

Ola w nocy nadrabia cały dzień, zasypia ok 19 i dzisiaj do 8 leżałyśmy w łóżku 🙈

My na święta z racji tego, że Ola nie jest jeszcze taka kumata też idziemy w rzeczy praktyczne. Od strony męża zrzutka na krzesełko, moja siostra już kupiła nam śpiworek, druga ma kupić mate piankową 😁 pewnie jakieś pierdołki jej kupie ale na pewno będzie to drobnica 😁

Santi też tak miałam z rodzicami 🙄🙄 z tym, że ja jestem raz na tydzień czasem rzadziej. 3 x zrobiła taką aferę, że jej uspokoić nie umiałam. Bardzo się tam rozgląda i też nie jest taka jak w domu. Na szczęście ostatnio było ok. Zobaczymy co będzie dalej tym bardziej, że moja mama ma się nią zajmować trochę jak wrócę do pracy.

l22ne6ydn4cyrozp.png
  • Lilak Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2021, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sumi nie martw się to pewnie minie. Julek co pojechał do teściów to był ryk, a że u nich mieszka jego starsza o 6 tygodni siostra, która jest super grzeczna i fajnie się z nimi bawi to nasz był uznany za odludka.
    Teraz już jest super i nawet zostaje z teściową jak ja muszę coś załatwić.

❤️Julian 10.06.2021 2845g i 50 cm szczęścia❤️
    15b891ccdb.png
  • Lilak Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2021, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bajka ja kupiłam książkę i jest słaba. Termoprzepisy dla niemowląt.
    Na cookido masz 30 dni za darmo i tam jest ponad sto super przepisów.

Bajka111 lubi tę wiadomość

15b891ccdb.png
  • Bajka111 Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2021, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ach Nikola zastanów się jeszcze nad wszystkim drewnianym. Ja miałam pierdzielca na tym punkcie i potem tylko w duchu na siebie klęłam za to. :D Jednak dziury w ścianach od plastiku się mniej robią, niż od drewna. :DDD

Sumi może w twarzy też coś dziecku "przeszkadzać". Moja się bała najpierw Teściowej, to przeszło. Teraz się boi mojego Taty. To już pewnie dłużej zejdzie, ale też minie. Generalnie jak zwykle najgorsza rada: "to minie". Masakra, sama jej nie lubię. :D Ale taka prawda. :)

Noelle, Sumi ekstra te MAMA Waszych maluchów. :)

Ja też miałam anemię w ciąży i pierwsze słyszę o żelazie. Ale ja miałam i anemię i covid i cukrzycę i nic to nie zmienia w podejściu do dziecka, wszystkiego dowiaduję się tutaj u Was z forum. U nas nikt nawet nie pyta o przebieg ciąży. Ale dobrze, że gdzieś są lekarze bardziej wyczuleni i coś sprawdzają. Według mnie lepiej raz więcej zbadać, niż przeoczyć. A przy okazji żelaza: dajecie coś maluchom poza wit. d i probiotykami?

aaZap2.png
    bOz9p2.png
  • Bajka111 Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2021, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilak wrote:
    Bajka ja kupiłam książkę i jest słaba. Termoprzepisy dla niemowląt.
    Na cookido masz 30 dni za darmo i tam jest ponad sto super przepisów.

Dzięki bardzo za info! :)

aaZap2.png
    bOz9p2.png
  • KasiaC Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2021, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sumi my mamy to samo jak jedziemy do moich rodziców. Jak oni przyjeżdżają Sonia jest super, a jak tylko tam jedziemy to jest nieznośna. Płacze dużo, nieodkładalska itp. Też widziałam, że mojej mamie jest przykro, bo póki co 100% skuteczności to ma. KAżda wizyta to dramat. Dzisiaj tam jadę na 4 dni to zobaczymy....
    I nie chodzi na pewno przynajmniej u nas o twarze, bo je akceptuje gdzie indziej, coś jej nie pasuje tam w domu... I szczerze to aż się boję jechać. Tym bardziej, że teraż nawet u nas ma tryb diabła. Teraz ją usypiałam 40 min - był takie spazmy, że szok. A akurat w ciągu dni to do dziś usypiała bez problemu samiusieńka.
    Nie wiem o co chodzi. Jeśli to zęby to trzymajta mnie, bo nic w dziąsłach nie widać, więc zanim się zacznie wykluwać to co najmniej tygodnie.

Ja też miałam anemię w ciąży i pierwsze o żelazie słyszę. Od razu mi to lekami wyrównali, przyjmowałam calą ciążę i miałam morfologię zawsze ok. Teraz badałam krewkę Soni i też ma ok. hemoglobinę (W sumie to nawet wysoką) - nie wiem czy trzeba ferrytynę badać...

Bajka my dajemy tylko wit. D i probiotyki (obecnie symbiosys bifibaby). Przy czym ja biorę suplementy - albo omega med optima forte albo mama dha premium plus (coś z wysokich ocen u Pana Tabletki) - wiec żalezo też suplementuje juz w tym. A z ciekawostek na badaniach krwi u Soni wyszło, że witaminę D ma w ilości 53 (norma to 30-50) i to jest u nas za dużo (na plastyczność kości wpływa i lepiej jak będziemy mieć bliżej 30, by ułatwić główce zaokrąglenie). I uzyskała to 53 na vigantolu gdzie w jednej kropelce jest 500 jednostek. Musiałam zmienić na coś innego co ma 400 jdn (teraz mamy d vitum)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada 2021, 11:26

• Po prostu Zoe Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2021, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do żelaza dostałam witaminę B jedna kropla dziennie. Żelazo w formie zawiesiny podaje strzykawka.
    Pediatra wczoraj mowila żebym zaczęła myśleć o rd. Wiec zaczynam w tym tyg. Dziewczyny a jak jest kaszka bezmleczną i trzeba rozrobić ja w mm to mogę podać normalnie na wodzie?

• KasiaC Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2021, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I nie straszcie tym gaworzeniem :D
    Soniusia sobie dużo śpiewa, ale to głownie samogłosku aaa,oooo,eeee lub mówi nee albo gej właśnie.
    Zadnych sensownych sylab typu ma, da, nie mówi.

Zaraz sobie wkręcam, że musimy więcej czytać i że to wina tv, które też ukradkiem ogląda. Przestałam włączać już w ciągu dnia.

Też mamy wizytę u neurologopedy 8 grudnia to popytam co i jak.

Wysłany: 17 listopada 2021, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bajka dzięki za super uwagę odnośnie dziur w ścianach, będę to miała na uwadze przy kupnie zabawek 🤣

Bajka111 lubi tę wiadomość

OrT4p2.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2021, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja o tym z anemia slyszalam, ale tutaj robia najpierw badanie krwi, nie daja zelaza na zapas, no i badanie krwi tez tylko jak sa wskazania...

Co do swiat, ja mam dziure w glowie i brak pomyslu, bo mamy sporo po Mii... ona na swieta swoje pierwsze miala 4 mieaiace i dostala z zabawek siostrzyczke szczeniaczka, zyrafke sophie, vtrch hipcia do gryzienia i vtech tamburynko, a i hule kule, a reszta to ubranka, bo co tu kupowac maluchowi 4 miesiecznemu...

Teraz tez, dla starszej juz mam przynajmniej pomysl co od nas, a co od innuch co beda pytac🤷🏼‍♀️
    Zas dla mlodego czarna dziura od nas, dla pytajacych cos sie znajdzie :P

Co do nocy u nas tez sie drama zrobila, serio... drzemki ekstra, a noc... Mia cale swoje zycie nawet razu, ani jednej nocy nie miala tylu pobudek co teraz ma Nath, a dodatkowo w jego wieku spala duzo dluzej i duzo pozniej wstawala... a on jak sie jakos w czasie naszej kwarantanny zepsol tak sie naprawic nie chce za nic...

My zaliczamy spacer zazwyczaj jak Mie do przedszkola odprowadzimy... mlody w tym czasie zasypia w wozku i ja sobie z nim tak chodze z 1-1,5h... wczoraj mrzawilo to chodzilismy pol godzinki, a resztę dospal na tarasie, a ja zjadlam sniadanie w tym czasie...

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • Lilak Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2021, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też ciepła kurtka, czapka, szalik, mufki do wózka i wychodzę niezależnie od pogody, choć ulew jako takich ostatnio nie było. I też często zjadam drugie śniadanie po drodze i wypijam kawę z kubka termicznego. Jest to rzadka chwila niezmącona jojczeniem.

15b891ccdb.png
  • Bajka111 Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2021, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia tak, tak. Oczywiście nie zawsze chodzi o twarz, po prostu czasami tak się zdarza. :) No nikt niestety nie domyślimy się o co dzieciom chodzi. A jeśli chodzi o zęby to u mojego syna nigdy nic nie było widać - nigdy nie wiedziałam, że wyjdzie czwórka czy dwójka. Po dziąsłach nic nie było widać. :)

Zoe kurcze ja już nie pamiętam tak dokładnie, ale ja bardzo dużo kaszek Filipowi robiłam normalnie na wodzie. Rzadko robiłam na mleku. Ale jednak stosowałam się do instrukcji. :D Czasami były dwie opcje po prostu, ale to zawsze na opakowaniu było napisane.

U nas Filip miał 2 miesiące jak miał pierwsze święta i dostał pierdyliard zabawek, nawet szczeniaczka uczniaczka. :D U Męża w rodzinie to był pierwszy wnuczek, więc był szał. Teraz już się zaczynają pytania co kupić dzieciakom to mam ochotę ich wysłac w kosmos. Do świąt jeszcze szmat czasu i miliony problemów po drodze. :D

aaZap2.png
    bOz9p2.png
  • Bajka111 Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2021, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acha, ale zdecydowanie wolę jak pytają. Pierwsze lata nie pytali i dostawał dużo nietrafionych rzeczy. Zaczęłam sama prosić, żeby pytali czy coś kupić, bo miejsca w mieszkaniu nie ma nieograniczonego. Także mimo wszystko wolę, żeby pytali.

aaZap2.png
    bOz9p2.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2021, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie apropo kawy... macie jakies fajne organizery do wozka? Takie, gdzie i kawe mozna postawic nie inwestujac w uchwyt do kubka? Czasem by sie przydal jakis na drobne, klicze itp, tym bardziej, ze pewnie z miesiac max w gondoli damy rade, bo teraz w gondole wsadzam... torby nie biore bo jest ogromna (to byl plus gondoli przy Mii, mala torba do wozka w zestawie) wiec mysle nad jakims organizerem

Muffke sobie dzis w Rossmannie kupilam uniwersalna... 0rzyda sie pozniej do britaxa

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada 2021, 12:03

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • Lilak Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2021, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja akurat bez torby nie wyjdę. A do kubka mam uchwyt. I tak zawsze wracam obładowana a mój wózek wygląda jak rumuński stragan. Nosz kurcze idę tylko na spacer a zawsze zaglądam do rossmana niby po jeden słoiczek a wychodzę z pełnym załadunkiem zahaczając o biedrę 🙈

Katarzynka1 lubi tę wiadomość

15b891ccdb.png
‹‹ 1279 1280 1281 1282 1283 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ