Czerwcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Agrafka no ja też od razu się obudziłam zdezorientowana co się stało haha i od razu poszedł do swojego łóżeczka 😂🤪Adaś 20.06.2021 ❤️
1️⃣12.2019 procedura IVF Polmedis Wrocław
25.01.19 ET 8A -> Bhcg >2,3I/U ❌
2️⃣09.2020 procedura IVF Angelius Katowice M.P.
29.09.20 ET 8A -> 8dpt Bhcg 16I/U, 10dpt 68I/U, 12dpt 220I/U, 19dpt 3673I/U -> zdrowy synek💙✅
START - powrót po rodzeństwo 💪🏻💪🏻✊🏻
3️⃣09.2023 trzecia procedura IVF Invimed Wrocław
Zarodki: 2x8A,4AA,4BB,2x8A
02.10.23 - ET 2x 8A -> Bhcg >2,3I/U❌
04.12.23 - FET 4AA -> Bhcg >2,3I/U❌
27.02.24 - FET 4BB ->Bhcg >2,3 I/U❌
29.11.24 - FET 2x8A 13dpt 50I/U, 15dpt 90I/U, 17dpt 133I/U, 19dpt 224I/U, 24dpt 804I/U, 31dpt 2033I/U, 31.12.24 CP p.stronna -> leczenie Metotreksatem (bez efektu), 09.01.25 usunięcie prawego jajowodu ❌
4️⃣ Procedura Angelius Katowice -> M.P.🙏🏻❤️ -
Jestem po konsultacji snu. Z dobrych wieści, to u nas tylko kosmetyka 💪 pochwałę się. Powiedziała, że dawno nie widziała tak spokojnego i grzecznego dziecka 🥰
Z Dobrych wieści dla nas tutaj zgromadzonych jest informacja, że na tym live u alantkowe powiedziała tak na prawdę całą główną strategię. Jeżeli któraś jeszcze nie obejrzała, niech to będzie zachętą 😉
8m dziecko z reguły powinno spać 2,5-3h w dzień, w nocy 11h z dwoma przerwami na jedzenie. Ułożyła plan dnia pod nas. Na razie zostawiamy jedną drzemkę i mam obserwować, jeżeli mu wystarcza to ok, jeżeli nie to skrócić pierwsza drzemkę i dołożyć drugą w godz 15-16. Max o 16 musi wstać.
Podam plan, ale pamiętajcie że to jak ze wszystkim, plan pod konkretne dziecko, u Was może się nie sprawdzić
7-7:30 pobudka 7:30 max, dłużej nie pozwolić spać.
8 śniadanie
9:30 drugie śniadanie
10-12:30 drzemka
13 obiad
16 podwieczorek
18 kolacja i tutaj wjeżdża np kasza i od razu doładowanie mlekiem. To nie może byc ciężkostrawny posiłek
18:30 kąpiel, mycie buzi, zębów. Od razu kierunek sypialnia
19 sen
22 karmienie na śpiocha
4 karmienie na śpiocha
7-7:30 pobudka
Dopuszczalna rozbieżność czasowa +-20 minWiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2022, 14:26
Karolina90, Mama po przejściach, Santi_14, Cyprysek89 lubią tę wiadomość
-
Moja mama pozytywna. Widziałam się z nią w niedzielę. Ignacy od wtorku gorączkuje 🙄🙄🙄 ku**a 🙄
Nie wiem czy w przychodni na dzień dobry mam o tym informować.👶 1.03.2023 synek 💓
VIII - FET 4.2.1
💉7dpt-54.7; 9 dpt-110; 12dpt-382; 14dpt-927
27 dpt ❤️
👶 30.05.2021 synek 💓
IX 2020 - ICSI - ET 5.1.1
💉7dpt-83.4; 9 dpt-218; 12 dpt-1104
22dpt ❤️ -
Na noc ma to wyglądać tak.
Po łazience kierunek sypialnia. Tam światło przygaszone, mogą być odsłonięte zasłony. Mówimy, że idziemy powoli spać. To etap wyciszenia. Wyglądamy przez okno. Liczyć tramwaje. Bez emocji, to ma być coś nudnego. Zasłonić zasłony, zgasić lampkę, włożyć do łóżeczka. Jeżeli bydłuje to jest ok. Ma tam siedzieć. My siedzimy z boku, nie na jego oczach. Jeżeli pojawia się sinusoida zachowań, czyli jęczy po trochu i na zmianę dziki ryk to tez jeszcze nie etap wyciągania z łóżeczka. Tu robiłam błąd bo za szybko wyciągam. Dziki ryk to etap uspokajania bez wyciągania, jak nic nie daje to wyciągnąć. Ukojenie na rękach. Jak tylko skończy się chlipanie to trafia do łóżeczka. To nie może być moment w którym już jest mu obojętne czy jest na rękach czy w łóżeczku. Ja trzymam za długo na rękach. Kończy płakać -> łóżeczko.
Łóżeczko ma kojarzyć się ze snem. Nie z zabawa. Przy pobudce nie iść za szybko bo może za chwile znowu zaśnie sam.
Jeżeli obudzi się w nocy poza momentami karmienia postępować tak samo jak przy usypianiu. Jeżeli po pół godz nie wyciszy się to wtedy dopiero wjeżdża cycek. Najważniejsze to cycka nie dawać wrzeszczacemu dziecku tylko je uspokoić i dopiero mleko. Jezeli zaśnie podczas karmienia w nocy to jest ok. Przełożyć do łóżeczka nie rozbudzać.
Z jej doświadczenia wynika, że 10m dziecko potrzebuje tylko 1 karmienie o 22. Roczne wcale. Oczywiście ps każdej reguły są wyjątki
-
Drzwi do sypialni mają być zamknięte. Ja miałam uchylone żeby było słuchać jak wstanie. To błąd. Bo docierają do niego nasze rozmowy, chrupanie chipsów ( co nie mama pp? 😅), światło nawet lekkie. Jeżeli chce go podglądać to mogę kupic kamerkę najzwyklejszą (przywiozę w weekend od mamy).
-
Układanie na drzemki w dzień. Na czas przed drzemka moment wyciszenia, zasłonięcie zasłon, do łóżeczka. I postępowanie tak jak na noc.
Mówiła, żeby być stanowczym w tym co się robi. Nie być rozmemłanym bo dziecko czuje twoje wahanie. Masz wiedzieć co robisz. -
Jak będzie coś mi się przypominać to dam znać.
Bardzo kompetentna, spokojna, opanowana babka. Widać, że ma podejście do dzieci. Mały nie bał się jej, zaczepiała go, uśmiechy, kolanka, zabawy.
Jeżeli któraś waha się czy skorzystać z takiej pomocy to polecam. Aby nie marnować cennego (jakże bardzo 😅) czasu na płatnej konsultacji obejrzeć raz czy dwa live u alantkowe a na płatnej konsultacji omówić dokładnie swój przypadek, dostosować plan działania pod siebie. Przygotować wcześniej konkretne pytania. Taka optymalizacja 😉
Gdybym nie obejrzała tego live to myślę, że przez te półtorej - dwie godz to ciężko dowiedzieć się tylu rzeczy na raz bo najnormalniej w świecie zabraknie na to czasu.
Tylko teraz tak myślę czy nie ruszyć z tym od poniedziałku, bo w piątek wyjeżdżamy do rodziców, powrót w niedzielę,
nie chce dawać małemu tyle zmian na raz. I tak i tak mi się rozreguluje w weekend. Jadę do kosmetyczki na jakieś zabiegi na twarz więc ojciec na pewno nie dotrzyma planu 🙃 -
Karolina… współczuje. U nas mały gorączkowa 3 dni, kaszel wynikał z katarku. Daj znać co powie lekarz. Trzymajcie się!
Zoe suuuuuper!!!!! Dziekuje za cenne informacje. Tez robiłam wiele rzeczy źle. Dla mnie niesamowicie cenna info to karmienie na śpiocha i jak postępować w nocy jak wstaje tak ooo sobie. Trzymam za Was kciuki! -
Karolina dużo zdrowka dla Was i dla pozostałych chorowitkow.
Zoe a jak to jedno karmienie czy tam dwa w nocy ma się do tego ze do roku podstawa diety dziecka powinno być mleko? Jeżeli przy rd dziecko pije mniej mleka w dzień to nadrabia później w nocy. Trochę mi się to kłóci . -
Ogólnie wpadam na chwilę bo u nas sytuacja epidemiologiczna w domu napięta jak plandeka na żuku.
Pochwalę się moją pamiątką z karmienia i chrzcin.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2022, 20:13
Bee, Mama po przejściach, Noelle, Cyprysek89, Sumireguska, Bajka111, NatkaZ lubią tę wiadomość
-
Lilak właśnie zrobiliśmy z mężem i mamy negatyw.
Takiemu maluszkowi też mogę zrobić te do nosa? Czy są jakieś inne?👶 1.03.2023 synek 💓
VIII - FET 4.2.1
💉7dpt-54.7; 9 dpt-110; 12dpt-382; 14dpt-927
27 dpt ❤️
👶 30.05.2021 synek 💓
IX 2020 - ICSI - ET 5.1.1
💉7dpt-83.4; 9 dpt-218; 12 dpt-1104
22dpt ❤️ -
Karolina90 wrote:Lilak właśnie zrobiliśmy z mężem i mamy negatyw.
Takiemu maluszkowi też mogę zrobić te do nosa? Czy są jakieś inne?
Ja małemu nie robiłam ale dlatego, że on za nic nie da sobie nic wetknąć do nosa. -
_agrafka_ wrote:Karolina dużo zdrowka dla Was i dla pozostałych chorowitkow.
Zoe a jak to jedno karmienie czy tam dwa w nocy ma się do tego ze do roku podstawa diety dziecka powinno być mleko? Jeżeli przy rd dziecko pije mniej mleka w dzień to nadrabia później w nocy. Trochę mi się to kłóci .teoria wyglada tak, ze do roku mleko jest podstawa, a pokarmy stale to probowanie, a nie najadanie sie jako posilek zastepujacy mleko, dlatego mowia, ze powinno sie podczas rd podawac cos dziecku pomiedzy jednym a drugim mlekiem, np godzine po karmieniu... no i teoria glosi, ze jesli dziecko rezygnuje z mleka i wypija go znaczaco mniej (nie ze jedna porcje, czy mniejsza ilosc na karmienie, tylko np 3 karmienia wypadaja) to dieta jest zbyt szybko i agresywnie rozszerzana...
Ale wiadomo, to tylko teoria...
U mnie Mia np po rozpoczeciu rd bardzo szybko zaczela kolejne porcje mleka odrzucac, bo przed rokiem pila juz tylko na drzemki (najpierw dwie, pozniej jedna) i przed snem nocnym... no i w nocy, ale ona nie nadrabiala, pila jak zwykle 2x nic wiecej...
Nathan np wypija w dzien troche mniejsze porcje, ale poje mleko jak do tej pory czy mm czy piers co ok 3h, w nocy coraz bardziej mu sie wydluza ten czas ostatnio, chociaz wiadomo, zalezy od nocy... ale ostatnio raczej jestesmy na 2 karmieniach... wczoraj pierwsze bylo 5h od zasniecia
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Lilak, piekne fotki!
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Agrafka tego nie wiem 🤷♀️
Mówiła, że trzeba dobrze bilansować posiłki żeby nie zabrakło wszystkich składników odżywczych żelazo, wapń itp. Nic nie wspominała na temat nadrabiania posiłków mlecznych w nocy, wiec może te nadrabianie nocne nie jest potrzebne. I ja tej wersji będę się trzymała. Bo jakby idąc tą drogą nadrabiania to by wynikało, że im więcej je w dzień posiłków stałych tym ma więcej jeść mleka w nocy 🤔 nie tędy droga. On z wiekiem ma coraz więcej przesypiać a nie jeść w nocy. Najadać ma się coraz więcej w dzień. Nawet u szpinaka mówiła na live czy story, że z czasem ma się wydłużać przerwy między posiłkiem stałym a kp żeby dziecko wiedziało że tym posiłkiem musi zacząć się najadać. (W tym sensie że po dobrze zjedzonym śniadanku nie dawać od razu cyca).
Ja będę robiła tak, że śniadanie, obiad, kolacja to rd a drugie śniadanie, podwieczorek i doładowanie po kolacji to kp/mm. Oczywiście jeżeli któreś z rd podziubie tylko to wjedzie mleko. Nie będę dziecka głodzić.
Ale tak jak mówię, ja idę tą drogą bo czuje że jest dla mnie dobra i mi odpowiada.
Wiem też, że jak mały potrafi jechać na jednym tankowaniu od 19 do 2:30 to też da radę po zjedzeniu o 22 dojechać do 4. A z 4 do rana. Miałam dużo takich nocy, że wstawałam tylko trzy razy a były noce że tylko dwa razy (wtedy bez 24). 24, 3, 5-6. Jakby jadł 5-6 razy to bym miała z tylu głowy że to może te 2 razy to dla niego za mało.