Czerwcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Bee my chodzimy do neurologopedy z tytułu właśnie otwartej buźki i języka między dziąsłami. Mamy tak od urodzenia - wcześniej to miała wręcz wysunięty koniuszek języka między ustami.
Byłyśmy u dwóch - jednej jakieś turbo polecanej w Katowicach a druga, bo nam neurochirurg (ten od główy) kazał iść do tej co pracuje u niego, bo niby 20 lat z dziećmi z krzywymi głowami pracuje i chciał, żeby ona zbadała.
Tak czy siak obie powiedziały to samo - obniżone napięcie w jamie ustnej i miałyśmy praktycznie takie same zalecenia:
1. Najpierw póki miała 3 miesiące przejść na najmniejszy smoczek czyli Curaprox a póżniej po 6 miesiącu obowiązkowo całkiem odstawić - tak zrobiłyśmy
2. Ćwiczyć policzki - wkładać palec wskazujący do buzki i złapać policzek (kciukiem łapiesz od zewnątrz policzka) i delikatnie zaciskać - dziecko wtedy napina ten policzek, wyraźnie to czuć
3. Podnoszenie języka jednym palcem - przy wędzidełku raz z jednej raz z drugiej strony wkładasz paluszek i podnosisz języczek do góry
4. Ćwiczenia od zewnątrz wokół ust - to ciężko wytłumaczyć, ale lekkie uciskanie wokół warg, masowanie itp.
Wszystko trzeba robić minimum 2 razy dziennie. My robimy w cały świat, bo ciężko by jedno ćwiczenia nawet wytrzymała, więc wszystkie 3 robię na raty. Efekty średnie. W grudniu mówili, że jest lepiej - faktycznie nie wystawia już języka całkiem na zewnątrz. A od grudnia też trochę lepiej - często śpi z całkiem zamkniętą buzią czego wcześniej nie było. Ale nadal otwiera. Miałyśmy mieć wizytę końcem stycznia, ale przez covid odwołali i mamy za miesiąc 14 marca to sie dowiem jakie są naprawdę postępy i co dalej robić.
I dlatego też czekam, co innych z Was powiedząWiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2022, 10:43
-
Bee wrote:Dziewczyny, ja też mam prośbę. Piszcie, co wam mówią o otwartej buźce. My u 2x neurologo byliśmy z otwrtą buźką i wysuniętym języczkiem i nic konkretnego nie wiem.
Lilak, do kogo idziesz? A.Z. czy może E.N.?
A.Z. -
Wlasnie mialam też do niej isc 25.02, ale udało mi się na poczatku lutego do m.d. i ona ma nas umawiac na kilka spotkań i odwrażliwiać. Do 25 to już ze 3 spotkania będę miała. Daj koniecznie znać, bo jestem jej ciekawa.
Dzięki Kasiu, będę miała to na uwadze. Na tę chwilę mam nic nie grzebać w buźce, a po kolejnym spotkaniu zobaczymy. Poprzednia neuro dała kilka cwiczen ale jak malej wyszly zęby to musialabym to robić od boku tzn. asymetrycznie, a to jeszcze gorzej więc zaprzestałam.
10 lat starań
26.08.2018r. decyzja o ivf
28.01.2019 I ICSI punkcja - 7 komórek - 4 zarodki 3-dniowe 26 kwietnia FET22 czerwca FET
28 sierpnia - 2 zarodki nie rozmroziły się
17.01.2020 II pICSI punkcja - 6 komorek - 1 wczesna blastocysta 22.01 ET
13.08. 2020 III pICSI punkcja - 9 komórek - 5 blastocyst - 4.1.1, 3.3.3, 2bl, 2bl, 2bl
12.10 FET
7dpt beta 134,31mIU/ml
9dpt beta 318,49mIU/ml
11dpt beta 745,15mIU/ml
Usg 30.10.2020r. -> pęcherzyk żółtkowy
Usg 31.10.2020r. -> krwawienie, pęcherzyk na swoim miejscu
(21dpt hcg total 27973,8mIU
23dpt hcg total 34761,5mIU)
23dpt beta 34558,50mIU/ml
16.11 usg, jest śliczne serduszko ❤ -
Za 30min konsultacji 60zl, ale za terapię to nie wiem. W przyszlym tyg mam zajęcia to będę wiedziala.
Moja kuzynka od małego też miala otwrtą bużkę, języczek wysuniety, okazalo się w wieku przedszkolnym, że to migdałki przeszkadzały.
Moja Ulka śpi z zamknietą buzią, język czasami jest dobrze, czasami źle. No czekam na kolejną wizytę, może coś się wyjaśni więcej.
My mała dopajaliśmy wodą odkad jest na mm, więc nie mamy problemu, bo wodę uwielbia. Prędzej bym obstawiała roiboss, ale to trzeba by doczytać, czy przed 1rż można.
10 lat starań
26.08.2018r. decyzja o ivf
28.01.2019 I ICSI punkcja - 7 komórek - 4 zarodki 3-dniowe 26 kwietnia FET22 czerwca FET
28 sierpnia - 2 zarodki nie rozmroziły się
17.01.2020 II pICSI punkcja - 6 komorek - 1 wczesna blastocysta 22.01 ET
13.08. 2020 III pICSI punkcja - 9 komórek - 5 blastocyst - 4.1.1, 3.3.3, 2bl, 2bl, 2bl
12.10 FET
7dpt beta 134,31mIU/ml
9dpt beta 318,49mIU/ml
11dpt beta 745,15mIU/ml
Usg 30.10.2020r. -> pęcherzyk żółtkowy
Usg 31.10.2020r. -> krwawienie, pęcherzyk na swoim miejscu
(21dpt hcg total 27973,8mIU
23dpt hcg total 34761,5mIU)
23dpt beta 34558,50mIU/ml
16.11 usg, jest śliczne serduszko ❤ -
A jak chodzi z wywalonym jęzorem to jest ok? Ulka ostatnio godzinami wietrzy język. Ale w nocy normalnie śpi z zamkniętą Buzka.
Zoe, ja bym nie szła do lekarza. Sezon chorobowy w pełni, a to może być od zębów albo lekkie przeziębienie. Ciężkie choroby przebiegają z wyższa temperatura. Do 38 to stan podgorączkowy i nawet nie trzeba zbijać. Jak cierpi, daj coś na ból i obserwuj. W przychodniach teraz różne gówna latają. -
Właśnie o to mi chodziło jak kiedyś narzekałam, że Asia zaczęła wstawać, że mnie to tak niekoniecznie cieszy. Ona raz na ruski rok usiądzie i się pobawi chwilkę zabawkami. Od świąt jak usiadła i wstała tak truje dupę przy nodze i przyprawia o zawał. Jest nieustraszona i cholernie uparta, mimo że umie ładnie lądować na pupie itd. to wymyśla i wiecznie sobie coś robi. Dzisiaj przytrzasnęła palce u siebie w pokoju między szufladami. Umie wchodzić na łóżko brata, na niskie kanapy, na wysokie jak coś jest obok to wlezie, a jak nie ma to drzy japsona. I to są rzeczy, które wcale nie są dla mnie fajne. Syn był bardziej bojaźliwy i dla mnie to lepsza wersja chatakteru malucha. Ale to dla mnie, a wiadomo, ona ma być taką jaką ma być. I tyle. W końcu kiedyś się odczepi. 😁
My jutro idziemy do pediatry, mam dość tego kataru. 4 tygdonie zaczynają się robić. 🙄
Kasia bardzo miło czytać, że Sonia tak zaakceptowała kask i że już są pierwsze efekty! I pięknie napisałaś to o główce, faktycznie też bym w tych przerwach się cieszyła tymi tulaskami bez kasku. 😊
Noelle no nieźle, czyli spała 00.00 do 8.30? Czy budziła się na mleko? Agentka z tym spaniem, ale to właśnie dużo dzieci tak ma, jak nie chcą spać to nie zasną i koniec. U nas tak jest, ale na szczęście nie zawsze.
-
Zoe ja jestem zdania jak Syrenka. Ja unikam przychodni jak ognia. Kilkanaście osób na paru metrach, zero odstępu, najgorsze wirusy tam są. Odczekałabym jeszcze. Też można próbować się umówić na jak najwcześniejszą godzinę (u nas wtedy jest mało osób), no ale to wiadomo, że nie zależy od nas. Oby szybko przeszło.
-
Ach dziewczyny właśnie mam pytanie, zwłaszcza do tych wyjeżdżających, ale oczywiście nie tylko! Zbliża się nam wyjazd w końcu, zaczynam robić listę rzeczy do wzięcia. Jedziemy na narty/deskę w nasze góry. I tak myślę, może macie jakieś protipy na takie wyjazdy z maluchami? Dla syna już kupiłam więcej puzzli, jakieś kolorowanki, dla Małej jakąś książeczkę, jakąś grę podstawową. Ale myślę co jeszcze może się przydać na taki wyjazd. Może jakiś "trzymacz" temperatury właśnie, żeby mleko w nocy na szybko zrobić, a w termosy się nie bawić. Czy jakieś niechodki dla takiego malucha na śnieg kupujecie?
-
Bajka my bylismy w grudniu. Dla malej mielismy kombinezon wełniany i taki normalny. Wozkiem woziliśmy sie po hotelu, na wyjścia bralismy nosidlo. Dla syna śniegowce, kombinezon. Sanki. Termos moze sie przydac na jakas ciepła herbe dla starszaka i dla Was na wyjscia. Krem na zime. W sumie to nic special nie bralismy. Ale mala na piersi i to byl dopiero poczatek RD.
Bajka111 lubi tę wiadomość
-
Chaos wrote:Bajka my bylismy w grudniu. Dla malej mielismy kombinezon wełniany i taki normalny. Wozkiem woziliśmy sie po hotelu, na wyjścia bralismy nosidlo. Dla syna śniegowce, kombinezon. Sanki. Termos moze sie przydac na jakas ciepła herbe dla starszaka i dla Was na wyjscia. Krem na zime. W sumie to nic special nie bralismy. Ale mala na piersi i to byl dopiero poczatek RD.
Śniegowce! Droga kobieto uratowałaś mi życie, zapomniałam o butach dla starszaka.
Chaos lubi tę wiadomość
-
Kurde. Nie wiem czy to przez tą chorobę czy co ale trzeci raz pod rząd położyłam go spać a on położył się w łóżeczku i po 10 min śpi. Bez awantur, bez niczego. Gdzie jeszcze dzisiejsza 14 to nie jest jego godzina snu. Pierwsza drzemka miała tylko godzinę, pomyślałam że idę położę go wcześniej bo zanim skończy bydłowac to zrobi się 14:30 a o 16 ma wstawać. A tu niespodzianka 😳 ciężko będzie pogodzić się ze zmianą na gorsze 😅
Co do choroby to czekam. Zobaczę jak się rozwinie do jutra. Najwyżej prywatnie gdzieś podskoczę -
Bajka Ty faktycznie nie pomyślałam o tym, że niedługo się mogą wspinaczki na kanapy i takie tam zacząć. I wtedy to będzie jazda, bo trzeba pilnować, że nie zleciała... to jednak póki co mam lajt - tylko się podciąga przy meblach i kanapie i stoi
Herbatka widziała na inwiktoria (znam od przedwczoraj od Was i wszystko teraz u niej czytam:D) ma rooibos - to można własnie można dla niemowląt. Trzeba by doczytać. My póki co na wodzie -
Też sobie polubiłam ten profil 😁 wieczorem mam zamiar posłuchać o tych kawałkach. Ola miała cudną noc bo spała od 18.10 do 6.20 i o 3 tylko pobudka na mleczko ale wypiła i od razu spała. Czasem się rozbudza i 30 min buszuje w łóżeczku. Tylko gdybym ja się budziła tylko wtedy 🙈 ja mam pierdyliard pobudek🙈🙈🙈 na stronie zdrowienastole.pl są promki na kaszki helpy (tylko nie ma tej 5zboz) praktycznie wszystkie poniżej 10zl
-
KasiaC wrote:Bajka Ty faktycznie nie pomyślałam o tym, że niedługo się mogą wspinaczki na kanapy i takie tam zacząć. I wtedy to będzie jazda, bo trzeba pilnować, że nie zleciała... to jednak póki co mam lajt - tylko się podciąga przy meblach i kanapie i stoi
Herbatka widziała na inwiktoria (znam od przedwczoraj od Was i wszystko teraz u niej czytam:D) ma rooibos - to można własnie można dla niemowląt. Trzeba by doczytać. My póki co na wodzie
No dokładnie, Asia wchodzenie obczaiła, ale schodzić chce przodem. 🤦♀️🤣
To i ja obczaję inwiktorię, jak już tak polecacie. -
Czytam na szybko bo zaraz musze leciec dalej, ale napisze tylko... wsponaczki na oparcia kanapy i kulanie sie z tego oparcia w dol🤣 to bylo ulubione zajecie mojej corki miedzy 8-9 miesiacem🤣 pozniej juz bylo skakanie z oparcia do basenu z kulkami🙈 i wspinanie sie na lozko kontynentalne
Bajka111 lubi tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700