Czerwcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Nam fizjoterapeuta powiedział, że nie można w ciemno powiedzieć, że np buty tej firmy są dobre. Nam kazał jechać z dzieckiem do sklepu, ma przymierzyć i przejść parę kroków i ma przy tym zachowywać się zupełnie normalnie. Jeśli będzie dziwnie stawiać nogi, wysoko podnosić czy coś innego to znaczy, że nie są wygodne dla niej. I chyba tak zrobimy:)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 kwietnia 2022, 18:01
-
Byliśmy dzisiaj z Iga w centrum biomechaniki chodu, bo mnie niepokoi jej postawa. Okazało się,że większość jest norma, ale są też i patologie. Najważniejsze,żeby miała bardzo dużo ruchu, place zabaw, małpie gaje itd. Powiedziała,że super,że długo czworakowala i późni zaczęła chodzić. I stwierdziła,że stopki takie eleganckie, że widać,że długo nie miała butów. Że stopka sobie pracowała na różnym podłożu bez obuwia. Że to fajnie.
Ulcia też pół życia boso. W domu nawet skarpet nie zakładam. Do zlobka pewnie będzie trzeba, ale wolałabym nie. -
U nas tez Mia pierwsze buty jak miala 14 miesiecy dostala... tak to skarpety i na bisaka, bo przeciez w domu to zadne z nich w skarpetach nie usiedzi
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Też nie wyobrażam sobie jak miałabym z Filipem iść mierzyć. Z nim żałowałam, że dopiero buty jak dobrze chodził dostał. Boże jaka trauma. To był ryk, afery, wyrywanie się, panika. Po 2 tygodniach jakoś dopiero dał sobie założyć... Hnb, no cóż...
Mała syrenka no Asia jeszcze wchodzi w body 68, ale bez sensu już, spodnie już i tak od dawna odłożone to i cały rozmiar schowam. A przykro mi, bo 68 to miałam głównie dziewczęce rzeczy, bo Filip ptaktycznie przeskoczył ten rozmiar i musiałam kupić. No cóż. 😄 Aktualnie body 74, spodnie 80.
Ale mnie zaciekawiłaś tą biomechaniką chodu, muszę obczaić. -
Mama pp ja pytałam fizjo o buty to mówiła to co dziewczyny piszą. Podeszwa ma być miękka i zginąć się (nie w połowie ale w miejscy w którym faktycznie zgina się ludzka stopa) i również powinna się łatwo skręcać na boki. Mówiła tez że buty nie powinny być nad kostkę z usztywnieniem bo takie buty są dedykowane dzieciom z problemami. Powinny być sztywniejsze w zapiętku.
Ja kupiłam małej do wózka jakieś Geoxy i zakładam od czasu do czasu jak wiem ze będzie sytuacja ze postoi obok wózka na zewnątrz. Była promka więc spoko.
Natomiast jak jestem gdzie w Galerii to czasem wchodzę oblookać buty różnych firm. No i niestety to tak jak dziewczyny piszą trzeba jechać z dzieckiem bo i rozmiarówka potrafi się różnic i modele w obrębie jednej firmy tez. Jedne buty potrafią spełniać wymogi a drugie np. Mają twardą podeszwę jak deska. Dziwne to dla mnie ale macałam już trochę tych butów.
Jak narazie z takich wiosennych/letnich które oglądałam to fajne były biomecanics no ale trochę kosztują.
Wogole to syn jako pierwsze buty do chodzenia 8 lat temu miał Gucie. Fajne były i je lubił. Teraz wprowadzili jakieś udoskonalenie i krzyczą za buty ponad 400 zł (pogięło ich totalnie). -
Synek dostal buty pierwsze dopiero jak zaczal stabilnie, samodzielnie chodzic. A ze byl poczatek pandemii to zamiast kupowa c w marcu, kwietniu kupilam dopiero w maju. Do zlobka kapci nie potrzebował, chodzil na bosaka, po domu tez. Mloda poki co to wyciagalam z wózka tylko na placu zabaw, calym w piachu, grubsza skarpeta wystarczyla.
Synka pierwsze bury kupiliśmy w specjalnym sklepie tylko z bucikami dla dzieci, padlo na biomecanics i do dzis nie moge przeżyć, ze po 2 miesiącach byly za male, a kosztowalaly z 250 zl... Z corka już nie bede tak szalec, wiem juz, ze można kupić dobre buciki w rozsadniejszej cenie..
Tez byly ryki na poczatku. W sklepie nie chcial mierzyć, ale w koncu sie udalo. Potem nie chcial zakladac... 🙈🙈🙈 Zaczęliśmy je zakladac pluszowemu misiowi i dopiero wtedy zaskoczylo i laskawie dal sobie wlozyc 😂
Moja królewna spi juz 2.5h ciągiem..
Jak na nia to dziwne... Strach sie bac🙆♀️
-
nick nieaktualny
-
gf95 wrote:U nas pierwsza noc Zosi poza domem, wczoraj moja mama z głupoty mowi wezme ja na noc bo i tak ja rano przywieziesz. Spala lepiej niz w domu o 19 zasnela o 24 zjadla i do 6 spala.
To pewnie będzie częściej zostawała u babci 😉
Jak Wasza budowa?
Chaos mamy tak samo z tym spaniem 😄 tzn.co u innych dzieci jest normą to u nas dziwne 🙈🤣 Choć na dzisiejszą noc nie mogę narzekać. -
Dla mnie absolutnym sztosem bucikowym jest Ricosta... Mia miala 3 pary od nich i wszystkie mega! Cudownie elastyczna podeszwa, mieciutkie... nawet jedne, ktore jej kupilam, a ona miala 2 razy na nodze, bo miala w tym czasie jeszcze jedne inne plus do przedszkola mieli w kaloszach przychodzic, bo to byl czas pandemii, kiedy zaprowadzalismy ja pod drzwi i odbierslismy juz ubrana pod drzwiami placówki, zostawilam dla Nathanka, ale nie wiem, czy on je w ogole ubierze🙈 bo moze sie okazac, ze zanim zacznie chodzic, to beda za male...
Bardzo lubie tez Däumlingi, sa rowniez super elastyczne...
Geoxy, przynajmniej te, ktore mielismy dwie pary, wypadaja przy dwoch wczesniejszych duuuzo sztywniej.
Primigi tez fajne, ale je trzeba koniecznie mierzyc, bo kazde jakie mielismy mialy zanizona rozmiarowke...
Do Elefantenow mam mieszane uczucia... polbuciki spoko, sandaly tak sobie...
No i kocham attipasy!
To tyle naszych doswiadczen z bucikami🤣
Przy Mii problem szybkiego wyrastania nie istnial, jak kupilam jej pierwsze w pazdzierniku, to dopiero w lutym potrzebowala zmiany... pozniej wiosna nowe, bo wiadomo, zimowe w lutym kupilam... a w tych wiosennych chodzila jeszcze znaczna czesc jesieni🤣
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
nick nieaktualnyMama po przejściach wrote:To pewnie będzie częściej zostawała u babci 😉
Jak Wasza budowa?
Chaos mamy tak samo z tym spaniem 😄 tzn.co u innych dzieci jest normą to u nas dziwne 🙈🤣 Choć na dzisiejszą noc nie mogę narzekać.
Do konca miesiaca musimy się wprowadzić, co prawda bedziemy na prowizorycznej kuchni, ale damy radę pol miesiaca lub miesiac. Na fb wrzuce zdjecia.
Bardzo chętnie powtórzymy to;) -
Gf95 powodzenia! Pewnie,że dacie radę. Nasi sąsiedzi dłużej mieszkali, bez kuchni ,drzwi wewnętrznych itp.
Ceny tych dziecięcych bucików trochę powalają 🙈 Nigdy nie wiadomo na ile wystarczą a kosztują nie mało.
A w tych Attipasach normalnie po podwórku biegała? Oczywiście jak to ja,pierwszy raz słyszę o takich butach 🙈🤣 -
Mama pp, Attipasy są cudowne. Igusia w nich stawiała pierwsze kroki na dworze i Ula też będzie. Porządne buty kupie jej najwcześniej na jesień.
Gf, super;) zazdroszczę. Też bym się pozbyła młodych na noc. Może jak będą miały naście lat to pójdą do koleżanek;D -
Mama pp, tak, normalnie po podworku
Najlepsze buty ever na wiosne do ogrodka i piaskownicy...
Jak byly uwalone jak swieta ziemia, to do pralki i rano jak noweczki...
Mia jeszcze w zeszlym roku w attipadaxh najczesciej kolo domu biegała...
Nathanowi napewno tez kupie attipasy... uwielbiam te buciki! I podeszwa mega zero ograniczen dla stopy
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Przeanalizowałam ich stronę i już wiem, że też napewno kupię 😊 Ale gdyby nie forum to bym nawet nie wiedziała, że istnieją, dziękuję!!! ❤
One się różnią tylko wzorem i kolorem, podeszwa w każdych taka sama?
Cierpliwa online je kupiłaś, czy są gdzieś stacjonarnie?