Czerwcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Dzięki Sumi za info o rowerku. Weźcie tu róbcie update z Facebooka jak jakiś ważny temat się pojawi jak znajdziecie chwilkę ❤️
Mama pp, aż zajrzałam na kalendarz skoków rozwojowych. Burza z piorunami 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2022, 16:01
Noelle lubi tę wiadomość
-
U nas na Wielkanoc Iggi dostał wakacje 😅
Pisałam już FB, że lot w porządkuIgnacy spal 2.5 godz na 7.5 godz lotu, także nie za wiele. Ale było naprawdę do przezycia. Dobrze też, że obok siedział bardzo fajny pan, który nawet brał Ignasia na kolana
dwa razy jak zamarudzil, ale mąż zrobił z nim rundkę po samolocie. Powrót mamy w nocy, więc liczę że też jakoś damy radę. Tylko ja wstanę pewnie połamana😅
Dziś nam zleciał pierwszy dzień pobytu - Ignacy chce ciągle do wody. Nie brałam żadnych słoiczków, staram się mu wybierać coś z naszych dan. Na śniadanie jadł jajecznicę, potem jakieś mięsko z ryżem i warzywami, a kolacja dopiero przed nami bo tutaj dopiero jest 17:00👶 1.03.2023 synek 💓
VIII - FET 4.2.1
💉7dpt-54.7; 9 dpt-110; 12dpt-382; 14dpt-927
27 dpt ❤️
👶 30.05.2021 synek 💓
IX 2020 - ICSI - ET 5.1.1
💉7dpt-83.4; 9 dpt-218; 12 dpt-1104
22dpt ❤️ -
Czy jest jakieś ograniczenie co do spożywanych jajek u niemowląt? Bo właściwie wolę mu dać jajecznicę niż słodkie muesli 🤔a tutaj nie ma jogurtów naturalnych 🤔👶 1.03.2023 synek 💓
VIII - FET 4.2.1
💉7dpt-54.7; 9 dpt-110; 12dpt-382; 14dpt-927
27 dpt ❤️
👶 30.05.2021 synek 💓
IX 2020 - ICSI - ET 5.1.1
💉7dpt-83.4; 9 dpt-218; 12 dpt-1104
22dpt ❤️ -
Karolina, bodajze max 7 jajek tygodniowo jak dobrze pamietam, no ale to wychodzi jajko dziennie wiec luz
Jeszcze raz udanego urlopu!
Co do Puky, to pisalam tez na fb, ze mam mieszane uczucia, bo ogolnie puky wutsch jest bardzo fajny, ale Mia no jako mala ale dluginoga dziewczynka majac 1,5 roku miala go juz przez te nogi dlugie mocno na styk, plus bardzo haczyla nogami o te przednie kola i w pewnym momencie zalowalam, ze nie wzielam biegowki trojkolowej (dwa z tylu i jedno z przodu jak np puky moto, czy w stylu tych drewnianych)...
A dodam jeszcze ze haczyla juz i miala mocno zgiete kolana majac ok 80cm wzrostu... przed 2 urodzinami go juz sprzedslismy (miala 84cm na 2 lata)Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2022, 20:21
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Hej, Sorki, ze jestem tu tak rzadko, ale albo jestem zmęczona i marze aby na chwile odpocząć, albo zajmuje się małym, a na dodatek mamy tez sporo na głowie spraw rodzinnych.
Jesteśmy dziś po wizycie, na która bardzo liczyłam. Wizycie u gastrologa dziecięcego, na która tyleeeee czekaliśmy. Ale raczej nie odmieni to naszego życia. Dostaliśmy dwa leki. Mamy zacząć od jednego, jak będzie poprawa to super, jak nie mamy przerwać i spróbować brać drugi. Jak będzie poprawa, to mamy wrócić do pani doktor i porozmawiać o dalszym postępowaniu i leczeniu. Jeżeli i ten lek nie pomoże, to może jest to taki urok Franka, ze będzie się darł wlasnie nicami. I i rozważyć wizytę u terapeuty SI. Mamy tez przez 3 tygodnie powtarzać badani na pasożyty. (Osobiście nie widzę sensu, ale zrobię). Zawiodłam się 300 zł za coś co wiem od dawna sama. Leki pewnie nie pomaga, a ja nigdy nie zgodzę się ze to fizjologia i mam czekać aż minie, bo żadne dziecko nie płacze w nocy z bólu. Jako mama wiem kiedy płacze bo jest głody, kiedy bo dokuczają mu zeby, a kiedy nie płacze a wyje bo coś go boli i nie daje spać . I ledwo uda mu się zasnac, a po upływie 30,20 min wybudza się z 1 płaczem a potem tak przez cała noc.
-
U nas synek dostal puky na roczek, jako ze byla zima to glownie jezdzil po domu, na 1.5 roku byl na niego dalej dobry na pewno, a jest wysoki, natomiast czy dlugonogi to w sumie nie wiem 🤪 na 2 lata z hakiem dostal biegowke dwukolowa juz. Nie wiem na ile starczaja inne jezdziki tego typu, ale my i tak chcieliśmy pojsc już level wyzej.
Cierpliwa, a mieliście na pewno wutsch? Bo wiem, ze jest tez pukylino, wyglada bardzo podobnie ale jest nizszy. Wutsch niby jest do 95 cm. A to moto pierwszy raz widzę, ciekawie wyglada!
Jakby nie było, z rowerkiem to jak z kazdym gadzetem, nie ma jedynego slusznego wyboru 😊
-
Bajka111 wrote:Cccierpliwa i na czym stanęło u Was?
Mama po przejściach, Kryśka to w czym teraz się wozicie?
U nas też Asia wczoraj szła jak burza. Zdążyłabym nagrać, ale mnie zatkało. Parę kroczków już robiła, a teraz przeszła spory kawał. Śmieszne są te zaczynające chodzić brzdące. -
Chaos, tak, mielismy na bank wutsch, pukylino mierzlismy przed roczkiem, to miala kolo 74cm i juz miala wtedy w nim stopy na podlodze i kolana zgiete, ze byl taki pasujacy juz, tu miala 11 miesiecy na pukylino
A tu rok i 7 miesiecy na wutsch, wzrostu jakies 80cm (5 miesiecy pozniej miala dokladnie 84cm wzrostu to wytsch juz byl sprzedany bo nogi za dlugie, a jyz tu na tym zdjeciu w tym wieku caly czas nogami o te przednie kola haczyla, mysle, ze jakby z przodu bylo jedno kolo, to byloby wygodniej)
Z Nathanem raczej wutsch probowac nie bedziemy, bo jemu niewiele brakuje, zeby osiagnac na rok jej wage i wzrost z 2 latek🙈
A co do tego, ze niby do 95cm jest... wlasnie dlatego go kupilismy... ale widac to jak z fitelikiem samochodowym... niby do ilus cm a wszystko zalezy jak sie proporcje ciala rozkladaja na rozmiar...
Teraz Mia ma 100cm, jej britax niby do 105cm, a realnie to ona jeszcze nawet zaglowka nie miala podniesionego na max w nim, bo u niej wlasnie wzrost to dlugie nogi...
Dlatego wlasnie mam mieszane uczucia, bo rowerek ogolnie mega i ja bardzo napalona bylam, a wyszedl troche niewypal, w sumie 5 miesiecy uzytkowania, w tym ze 3 miesiace juz wlasnie wiecznie o te kola przednie kopala nogami
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
A jeszcze zeby zwizualizowac budowe jej ciala to napisze, ze ma ok 99-100cm wzrostu, bluzki pasuja na dlugosc jeszcze 98, jedynie rekawy zaczynaja sie robic takie na styk, bluzki 104 sa z takim zapasem, ze pewnie jeszcze jesienia beda dobre natomiast spodnie/legginsy musze powoli kupowac na 110, bo 104, mimo, ze cirzko znalezc pasujące, zeby za szerokie nie byly, to na dlugosc juz sie wssystkie robia po kostki, niektore to juz nawet 7/8 sie zrobily
Takze tak... jej dol wyprzedza najczesciej o 1-1,5 rozmiaru od gory... teraz jak bluzki powoli 98 robia sie na styk to gacie powoli 110 musza byc🙈
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Melduje najorszą noc od powrotu ze szpitala, nie wiem czy przespał w bezruchu przynajmniej 15 min. Z nosa sie lało, próbowałam odciągać. Bąki szły seriami wiec nie wiem czy też nie brzuszek. I to wszystko sie nałożyło na wychodzące zebiska. Masakra
Nikola własnie miałam pytać jak badania ale widze ze wszystko wyszło ok, niby to dobrze ale jednak nadal nie znacie przyczyny. Ale mowilas ze to tylko w nocy tak płacze? W dzień jest podobno ok? Ale potrzebuje na rece cały czas?
Kiedyś od mojej koleżanki słyszałam ze jedno z jej 3 dzieci było takie wymagające to nosiła je cały dzień w chuście. Nie wiem jak u niej nocki, z ciekawosci podpytam..
No nic warto sprobowac ten lek ale kurcze chyba gdyby go cos bolało to i w dzień by płakał? Sama nie wiem..
Dobrze ze sie nie godzisz na diagnoze ze taki jego urok21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10
16.12.22 Mikołaj 3500 59cm, 10/10 -
A jak u was jest ze spaniem? Śpicie razem? Chyba mi kiedyś pisałaś ale juz nie pamietam. Bo są takie dzieci High Need Baby które bardzo potrzebują bliskości i budzą sie czesto w nocy właśnie zeby byc przytulone, ponoszone na rękach. Gdzieś na facebooku dziewczyna pisała ze jej sie dziecko wybudza non stop i tam jej odpisali aby poczytała właśnie o HNB i ich potrzebach. Sama nie wiem co o tym mysleć ale moze warto zagłebić sie w temat 🤷🏻♀️21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10
Nasza noc względna, wstała o 5.30 i teraz zalicza drzemke.
Co do takich dzieci, to ja słyszałam,że znajome miały takie, co się darły, ale one powyrastały. Czekałam,czekałam i Iga dalej się drze. Znajomi, co byli z nami w Egipcie zawsze mówili,że przesadzamy, to teraz mówią inaczej. Dla mnie to zaburzenia si i może jeszcze jakieś, nie wiem. W koncu się umówiłam na diagnozę. 4 miesiące się czeka. Ale coś się wyklaruje.
Nikola, jedyne, co Ci mogę napisać, to że takie dzieci są. Iga miała etap,że tez się w nocy darla jakby że skóry obdzierali. Ale starsza była. U nas wszystkie badania Ok, jest jakaś alergia, ale poza tym okaz zdrowia. A drze się bez przerwy. Teraz też wiem,że ona nie radzi sobie z emocjami bardzo. Ale od początku Twój Franio przypomina Ige, co pisałam już wielokrotnie. Nie wiem, co jest u nas i czy u Was jest to samo. Mam nadzieję,że jednak Wasz Franio wyrośnie.
My szukamy dalej i mamy nadzieję,że znajdziemy punkt zaczepienia i będzie poprawa.
Wiecie, ja się czasem czuje jak najgorsza matka świata. I nie wiem,czy to ja jestem tak beznadziejna, czy po prostu mam trudny przypadek i jestem tylko człowiekiem.
Ale Iga robi przynajmniej 3-4 awantury na godzinę. I to jak ma lepszy dzień. Mam zwyczajnie tego dość, nie rozumiem po co ludzie chcą mieć dzieci. Bo ostatnio moje życie przypomina koszmar. Wieczny krzyk i awantury. Jeszcze jak Ulka była mniejsza, nie było ząbków, mało płakała, to dawałam radę, a teraz ona często miewa gorszy czas, dużo krzyczy, pewnie też przejmuje zachowania starszej i jest kongo. Jak jesteśmy we dwie, to jest do wytrzymania, ale jak wraca starsza, to mam chęć wyjść i wrócić jak będą spały. Nawet bawic mi się z nią nie chce, bo źle postawie klocek i rzucą wszystkim jak wściekła.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2022, 07:45
-
Takie dzieci mają inaczej zbudowany układ nerwowy, intensywniej wszystko odczuwają niz pozostałe maluchy.. Inaczej odczuwają bodzce. Moze ten terapeuta SI to nie jest zły pomysł..
https://dziecisawazne.pl/high-need-babies-wyjatkowe-dzieci/
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2022, 07:47
21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10
Co do rowerków, to my mamy taki, co ma 2 kółka z przodu, jedno z tyłu. Jest fajny, ale Iga nie lubi jeździć, więc czeka na Ule. Synek kuzynki długo popylal na puky. Bardzo mi się on podoba, był lepszy dla Igusi, a Młody wolał nasz, bo szybszy;D
To już czas na takie rowerki? -
Syrenka, masz trudny przypadek, a jestes tylko człowiekiem
Ja mam tylko pojedyncze dni z humorkami a para uszami mi wtedy idzie🙈
U mnie pobudka 7:07 no ale, zeby nie bylo kolorowo, to Mia miala jakas jazde dzis w nocy i godzine u niej siedzialam🥴
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Sumi jej katar to okropieństwo! W ciągu dnia to zupełnie inne dziecko. Wiadomo nie jak dokuczają zeby, ale tak jest pogodny, uśmiechnięty, ciekawe świata, bez problemu zostaje z dziadkami czy z siostra. Uśmiecha się do obcych. Za dnia jak ma drzemkę nic go nie wybudza. W nocy zasypia w dostawce, ale potem biorę go na łóżko. Czasami mąż z nim chodzi, a tak to ja go trzymam na łóżku, kołysze, przytulam, susze suszarka. Mówiłam p. dr ze ja mam wrażenie, ze jego boli brzuch tuż przed baczkami, ale ona mówi, ze nie łączyła by bakow z tym płaczem i wybudzaniem go ze snu. Jest dobrym lekarzem, ale matka zna swoje dziecko. Tym bardziej ze hemoglobina nam spada pomimo 1,5 miesięcznej suplementacji żelazem. I je bardzo niechętnie, ale może to wina zebow, a może i ten brzuch i noce to wina zebow? Może to ząbkowanie u niego wlasnie tak przebiega. Sama nie wiem już co myśleć.
A o HNB już przeczytałam cały internet i nie wiem, ale Franiu chyba nie jest HNB, chyba ze jest NOCNYM HBB;) Mam koleżankę z córcia HNB No sama już nie wiem.
Mała syrenka ja cały czas się z Tobą utożsamiam i do dziś jestem pełna podziwu, ze zdecydowałaś się na Ulcie. P. dr mówiła do Franka, zeby wyluzował, bo rodzice nie będą chcieli rodzeństwa dla ciebie, a ja odrazu powiedziałam ze ja mam taka traumę , ze NIESTETY będzie jedynakiem. I wtedy ona powiedziała wlasnie, ze ma wielu takich rodziców którzy po pierwszym „takim” dziecku nie decydują się na kolejnego bobasa. Ale tylko ja wiem co czułam, czuje w zasadzie od narodzin Franka. I tez czasem myśle, ze jestem najgorsza matka na świecie, bo dla mnie macierzyństwo nie równa się cudowny stan i czas. Wręcz przeciwnie. A powiedz mi chodzicie może na SI?
Co do rowerku to u nas babcia kupuje na roczek taki drewniany. Na 2 kołach taki ale rosnący z dzieckiem.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2022, 08:25
-
Nikola trzymam kciuki zebys znalazła przyczyne. Koleżanka poleciła mi jeszcze wizyte u fizjo Vojty. Podobno u ich Małego wykrył jakas wade postawy czy cos.. ale nie wiem na ile to miało zwiazek z jego płaczem. Też jesteś Wielka ze dajesz rade, naprawde!!
PS pojutrze testuje 😂🤭 po dzisiejszej nocce totalnie odechciało mi sie drugiego 🤦🏼♀️Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2022, 09:27
21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10
Dziewczyny współczuję!
U nas noce nie są idealne, ale takie bardzo ciężki zdarzają się już rzadko. Nikola a próbowaliście by spał na Was? Ale uwaga dziecko szybko się przyzwyczaja 🙈 Nam taki sposób pomógł przetrwać najgorsze noce.
To co w końcu z tymi rowerkami?😄
Pukylino w ogóle nie opłaca się kupować?Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2022, 09:03
-
Mama pp, zależy od dziecka i czy chcesz czesto zmieniac
my odrazu kupilismy wutsch, bo pukylino to w ogóle malutki Mia pasowala jak ulal juz majac 74cm co widac na piereszym zdjeciu...
A xas wutsch warto ale trzeba sie liczyc z tym, ze moze na dlugo nie starczyc...
Te 95cm podawane jest mega zaklamane jak dla mnie, bo wedlug tego ona dopiero 4-5cm temu powinna wytosnac... na U7a na 3 lata miala 94cm a juz od ponad roku byl za maly
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Ja też w szoku. Mój dziec jeszcze nie chodzi a tu już rowerki na tapecie
Wstępnie myslamam koło roczku kej kupić scoot and ride. Wy jux oczytane jesteście to mówcie czy to dobry pomysł czy oklepany produkt ?
I przewijał sie tu temat chyba siodelek na rower. Można w okolicach roczku juz wozić dzieci ?
Nikola ja jestem typem bardzo wrażliwej empatycznej osoby i przeżywam emocje drugiej osoby. A jeśli jest mi bliska i odczuwa ból to ja go czuje jeszcze gorzej. Wystarczy ze moja siostrzenice boli brzuch to juz o tym cały dzień myśle. I np. Wczoraj Sonia piszczała i krzyczała przy zasypianiu. Jak widzę ze ja coś boli to serce mi pęka na milion kawałków. To była jedna z gorszych nocek w naszych życiu. Chce przez to powiedzieć ze bardzo Ci współczuje. Szukaj specjalistów. Moze w końcu ktoś pomoże. Osteopata juz był ? Naprawdę mam nadzieje ze Wam sie to skończy.
Syrenka dla Ciebie tez uściski. Właśnie sobie liczę w głowie ze jakbym miała 1,5 roku różnice wieku to pewnie bedzie kosmos, ale u Ciebie sa dwa latka i jest tak samonic pocieszającego ale przetrwać przetrwać przetrwać. W wieku 4-5 lat pewnie sie będę juz same bawić w pokoju i tylko pyskować 😙