Czerwcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Noelle, ja sie wcale nie dziwie! Ja przy Nathanie juz go nawet nie kupilam! Mii podalam raz i sie zastanawialam co ona taka histeria, a jak zlizalam to co mi kaplp na reke, to odrazu go wywalilam...
U nas tez juz najczesciej jedna drzemka, chyba, ze wstanie jakos extremalnie szybko
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Nikola wrote:Dzisiejsza noc od 22 to była istna tragedia! Nie mogłam uspokoic małego przez 30 minut. Budził się z histeria co 20, 30 minut. Ugryzł mi piers 2 razy do krwi. Nie wiedziałam, ze leci krew ale zobaczyłam ze jest wysmarowany na buzi krwią
Ja już naprawdę nie mam siły. Podaje mu ibuprofen, bo mam wrażenie, ze na paracetamol mi nie idzie. Dziewczyny, każdy mi mówi, ze Franek ma duże zeby. Myślicie, ze te nice mogą być spowodowane ząbkowaniem? W sumie łącząc fakty to dolne jak mu wychodziły było w miarę ok, a te gorne to rzeź. Myślicie, ze to może być przyczyna ząbkowania? Bo ja już świruje z tej niewiedzy i ze nie mogę mu pomoc:(
Sumi…😍🤩🥳 rosnij zdrowy okrąglutkie!
Ja karmie B. Bixem tak. Na raz zjada mi najczęściej 120ml, ale on woli częściej a mniej i robi sobie jeszcze przerwy w piciu.
A co do przesunięcia godzin zasypiania i pomimo naszych przerywanych nocy mały wstaje o 6, 6:30 nigdy nie spi dłużej.
Nikola, moja Ulka nocami wierci się, kręci, jojczy przez sen od miesiąca. Akurat jak górne zaczęly isć. Dolne szły praktycznie bez bólu. Podejrzewam, ze gorne gorzej ja bolą, bo i refluks ma okropny od tego czasu.
I jedną noc miała przespaną w tym czasie - jak podalam ibuprofen. Ogólnie nie budzi się, tylko jęczy, rzuca się po łóżku i mnie budzi.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2022, 07:30
10 lat starań
26.08.2018r. decyzja o ivf
28.01.2019 I ICSI punkcja - 7 komórek - 4 zarodki 3-dniowe 26 kwietnia FET22 czerwca FET
28 sierpnia - 2 zarodki nie rozmroziły się
17.01.2020 II pICSI punkcja - 6 komorek - 1 wczesna blastocysta 22.01 ET
13.08. 2020 III pICSI punkcja - 9 komórek - 5 blastocyst - 4.1.1, 3.3.3, 2bl, 2bl, 2bl
12.10 FET
7dpt beta 134,31mIU/ml
9dpt beta 318,49mIU/ml
11dpt beta 745,15mIU/ml
Usg 30.10.2020r. -> pęcherzyk żółtkowy
Usg 31.10.2020r. -> krwawienie, pęcherzyk na swoim miejscu
(21dpt hcg total 27973,8mIU
23dpt hcg total 34761,5mIU)
23dpt beta 34558,50mIU/ml
16.11 usg, jest śliczne serduszko ❤ -
Jak patrzę właśnie co moja wyprawia podczas śniadania to za nic nie chciałabym pracować w żłobku 🙈😄
Z tym drzemkami identycznie, bez noszenia nie zasnie i będzie im marudzić 😄
Zoe a co macie w wyprawce?
Jeśli chodzi o zęby to też myślałam, że gorzej górne, bo dolne jedynki jakoś tak łatwiej, ale teraz przy dolnej dwójce to te lekko nie jest.
Nikola może to właśnie zęby. Ile już Franek ma? Pewnie pisałaś, ale nie pamiętam.
Która pisała, że już maluszek ma kły? To chyba dopiero był hardcor,co? Piszą, że niby najciężej.
Noelle jak tam? 😉 -
W wyprawce muszę przygotować prześcieradło nieprzemakalne, duży koc, worek na brudne ubrania, worek na pościel (prześcieradło + koc), mokre chusteczki, suche chusteczki, masc na odparzenia jeżeli dziecko używa, można dać masc na ząbkowanie, wodę morska do nawilżania nosa (jeżeli rodzic ma takie życzenie), pampersy, komplet ubrań na zmianę, starszaki obuwie podwórkowe, śliniak, fartuszek do malowania, woreczki strunowe, podkład do przewijania, można przynieść krem przeciwsłoneczny, jezeli dziecko używa to smoczek. To chyba wszystko 🤔
-
Mama pp ma 5 ząbków, a ja łapie się wszystkiego. Fran odkąd nie ma piersi to w ciągu dnia zasypia tylko w wozku wiec nie wiem jak panie sobie z tym zasypianiem poradzą.
Zoe cała masa rzeczy. Kurcze masz już wszystko? Gdzie kompletowałaś wyprawke?Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2022, 08:52
-
Nikola 5 ząbków to już swoje wycierpiał. Też mnie denerwuje, że wszystko zwalane jest na zęby, ale to chyba najczęstsza dolegliwość.
Lisa też swego czasu zasypiała tylko w wózku, a ja większość dnia spacerowałam, ale odkąd potrafi wstawać to najchętniej spacerowałaby koło wózka, więc o spaniu nie ma mowy. Pewnie nim pójdzie do żłobka to jeszcze wszystko się pozmienia.
Zoe faktycznie sporo tego, za taką kasę to by chociaż chusteczki mogli zapewniać 😉 Cierpliwa a jak to wygląda w Niemczech? -
Część rzeczy mam w domu. Chusteczki mokre kupiłam, mata do przewijania dostałam od szwagierki jak się urodził a ze miałam już trzy to nie otwierałam. Teraz jak znalazł. Worki na ubrania i pościel oraz prześcieradła (wzięłam dwa żeby było na zmianę bo raz w tyg dają do prania) z Allegro. Fartuszek Ikea. Koce dziś zamówię od mamyginekolog. Babka powiedziała, że lepiej nie dawać syntetyków bo dziecko się zapoci pod nimi. Dlatego kupie 100% bawełny i będzie ok. Mam od niej dwa kocyki pod którymi śpi w dzień na drzemce ale one są dla maluchów a wymagają tych najwiekszych
-
U mnie Nathan gorzej pojojczy przy xabkowaniu, ale bez tragedii, u Mii nawet nie wiedzielismy, ze zabkuje, przypqdkowo odkrywalismy zeby... zreszta u mlodego tez niektore przypadkowo odkryte🤣
Najgorzej chyba gorne dwojki przejojczal...
Mama pp, ja w zlobku dziecka nie mialam, to nie wiem... Mia poszla 3tyg przed drugimi urodzinami do przedszkola odrazu i Nathan pojdzie tak samo za rok do przedszkola...
Przyniesc trzeba worek z ubraniami na zmiane w razie czego, zeby byly jakies, kurtke i spodnie przeciwdeszczowe, kalosze, pamperki, mokre chusteczki, krem do puoki jesli jest uzywany... jesli dziecko drzemkuje to przytulanke/smoczek jesli uzywa (Mia juz nie miala drzemek, dalam smoczek w razie, jakby cos sie wydarzylo i nie umialyby jej uspokoic, ale ani razu nie byl uzyty)... latem jeszcze zawsze zanosze krem na slonce i panie ja smaruja przed wyjsciem na spacer... a no i buciki do sali, u nas akurat byly proszone elastyczne, dobrze trzymajace sie nogi, wiec attipasy czy skorzane odpadaly, bo oni chodza tez na sale gimnastyczna i takie, ktore moga spadac/przekrecac sie itp sa niebezpieczne... i to tyle...
Wiec w sumie z takich co kazdemu dziecku to
Worek z ubraniami na zmiane
Kalosze
Ubranie wierzchnie przeciwdeszczowe
Pampersy
Chusteczki nawilzane
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Patrzr na liste Zoe i u nas fartuszki do malowania, podklady do przewijania i takie tam maja swoje, podusie i kolderke tez kazde dziecko ma przedszkolna sa w szafie w pokoju drzemek porobione poleczki i kazdego dziecka drzemkujacego poduszka i kolderka jest na jego poleczce, nie ze codziennie spi w innej czy cos...
Dla maluszkow (u nas jest jedno przedszkole gdzie jest jedna grupa gdzie sa dzieci roczne i bylam tam tez ogladac z Mia w dni otwarte) sa normalnie lozeczka ze szczebelkami na drzemki...
Ale to mowie, to sa wszystko przedszkola, gdzie dziecko chodzi od 1-2 roku zycia az do czasu szkoly... nie wiem jak jest w typowym zlobku
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Test negatywny. 😝
U nas do żłoba mamy przygotować tylko ciuszki na zmianę i tyle. ☺️ Będziemy płacić dodatkowo 100 zł raz na semestr żeby było na materiały plastyczne.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2022, 10:32
Klara 14.06.2021 ❤️ 3250 gram i 51 cm ❤️ -
Nasz młoda do żłobka pójdzie prawdopodobnie od września (jeśli się dostanie).
Zaczęłam kombinować z jedzeniem żeby zjadła kaszkę. Ostatnio jak byłam w lidlu to była kaiążka od alantkowe blw za niecałe trzy dyszki i kupiłam.
Wczoraj wieczorem zrobiłam jej kaszkę jaglaną z suszonymi owocami i musem (taką która zastygła i pokroiłam w kostki). Dziś miała ją na śniadanie i ładnie wszystko zjadła. Do tego zrobiłam mm w kubku doidy No ale tu już pluła. -
Nikola teraz u tej znajomej Malutkiej idą górne zeby, dwójki i mówi ze to masakra jest. Dolne luzik. Górne jedynki hardkor ale do przezycia a dwójki to juz masakra.
Moze idą te dwojki wlasnie.
Chciałabym ci pomóc ale nie wiem jak, po tym co piszesz wydaje sie ze to ząbki właśnie. Smarujesz dziąsła maścią? Jest tez ten dentosepg mini tez znieczula..
U nas od wczoraj hardkor w dzień. Długo było spokojnie a znowu zaczęło sie ciągłe jeczenie wiecvchyba i u nas sie przebijają zeby. Dzisiaj to już nie miałam siły bo jęczał od kiedy sie obudził. O dziwo nocka spoko ale po obudzeniu... Tylko jeczenie, tylko ręce.
Pierwszy raz odkad pamietam tak chce być na rekach i potrafi leżeć non stop przyssany do cycka 🤷🏻♀️
Jeszcze do tego jest mi gorąco i chce mi sie rzygać a to dopiero początek - to juz na własne życzenie ale nie wiem jak przezyje ten pierwszy trymestr. Chyba na kilogramach imbiru21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10
16.12.22 Mikołaj 3500 59cm, 10/10 -
Po prostu Zoe wrote:Kryska a podpowiesz jakie proporcje kasy i wody dałaś żeby wyszły kostki?
Po prostu Zoe, Noelle lubią tę wiadomość