WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamy 2021
Odpowiedz

Czerwcowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • Mama po przejściach Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2022, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lisa robi pa pa, drugą stroną dłoni, zupełnie jakby chciała pokazać że z daną osobą jest coś nie tak🤣 No wiecie o co mi chodzi, przezabawnie to wygląda.
    A jak zaczyna grać muzyczka w pchaczu to najpierw musi odstawić swój taniec i dopiero później idzie 😄
    Cały dzień potrafi bić brawo i mówić tata 🙈
    Jakoś super dużo nie pokazuje ani nie naśladuje, ale nie martwię się tym, przyjdzie z czasem.

OrT4p2.png
  • Kryśka Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2022, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z prezentów na roczek tez już dawno temu rodzince mówiłam ze chcemy scoot &ride ale czy pamiętają to nie wiem. Zastanawiałam się jeszcze nad bujaczkiem montessori ze zjeżdżalnią ale sama już nie wiem.
    Z powtarzaniem czynności to mała potrafi bić brawo, robić papa, przybić coś ala piąteczkę. Potrafi tez pokazać nunu robi to nie jednym palcem ale całą dłonią. Patrzy na przedmiot do którego nie wolno podchodzić pokazuje nunu szyderczo się uśmiecha i oczywiście tam idzie bestia mała. Nie umie pokazać nosa ani oczu ani na nas ani w książeczkach. Mówi mama, tata, baba i ostatnio oć (oć wola jak chce żeby ktoś przyszedł).

Bee kciuki za wizytę ✊

tm01qjv.png
  • Cyprysek89 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2022, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My na dzień dziecka chcemy taką piaskownice zamykana a na roczek kupiny kinderktaft 4trike :) ale to prezenty od nas. Od rodziny na roczek na pewno kasę dostanie a na dzień dziecka pewnie jakieś pierdółki ale wiem, że oni się cieszą jak jej coś kupują więc tutaj akurat nie narzucam :) na święta nic nie mówiliśmy i dostała kasę i 2 zabawki (piramidę i sorter) i się nimi interesuje to nie narzekam:)

l22ne6ydn4cyrozp.png
  • ola1 Koleżanka

Wysłany: 25 kwietnia 2022, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    znalazłam takie swietne ubranko na roczek z żyrafą wyglada swietnie

body-na-roczek-krotkie.webp

ubranka dla niemowląt
  • Bee Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2022, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja mała od trzech dni znowu mówi bama, więc wróciła jej sylaba ba. Ona jak rozwija się ruchowo to automatycznie zapomina mowy, a zaczęła już chodzić tak konkretniej. Nie mowi swiadomie mama. Cały 9.miesiac było tylko mamamamam, bez konkretnego znaczenia i nic więcej nie mówi w sumie.
    Nie robi papa, za to bije brawo jedną ręką, palec dziś dopiero wysunęla jak oglądała ksiazeczkę. Cały czas ćwiczymy wskazywanie paluszkiem w książeczkach, gdzie oko, gdzie nos, ale jeszcze nie pokazuje samodzielnie. Przybija piątkę i całuje się z języczkiem jak ma ochotę 😁 umie jeszcze tupać nóżką jak powiem tup tup i bić rączką bam bam. I bawi się w chowanego, cierpliwie czeka aż ją znajdziemy 😄 i robi akuku jak ma kocyk w pobliżu. Wczesniej mnie to stresowało, że tak mało potrafi, ale widzę, że ona ma swój czas i nie wolno jej pośpieszać. Na wszystko przyjdzie pora. Wszystko nadrabia, a najważniejsze, że dużo rozumie. Jak o coś pytam to wodzi w to miejsce wzrokiem.
    Szybko się denerwuje jak czegoś nie umie zrobić, ale za to jest ostrozna przy chodzeniu. Musi widzieć, że jest w pobliżu się czego złapać. I powoli wspina się na kanapę, otwiera sobie drzwi do łazienki i w ogole oczy w d*pie trzeba mieć 😏 wczoraj w sekundę wspięła się do najniższej szuflady, siedziała sobie i przekladała makarony. Myslalam, że zawału dostanę, na sekundę się odwróciłam wstawić coś do zlewu.
    Wizyta o 19.00.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2022, 12:12

o148hdge5msg47fv.png
    10 lat starań
    26.08.2018r. decyzja o ivf
    28.01.2019 I ICSI punkcja - 7 komórek - 4 zarodki 3-dniowe 26 kwietnia FET =( 22 czerwca FET =( 28 sierpnia - 2 zarodki nie rozmroziły się =( =(
    17.01.2020 II pICSI punkcja - 6 komorek - 1 wczesna blastocysta 22.01 ET =(
    13.08. 2020 III pICSI punkcja - 9 komórek - 5 blastocyst - 4.1.1, 3.3.3, 2bl, 2bl, 2bl

12.10 FET
    7dpt beta 134,31mIU/ml
    9dpt beta 318,49mIU/ml
    11dpt beta 745,15mIU/ml
    Usg 30.10.2020r. -> pęcherzyk żółtkowy
    Usg 31.10.2020r. -> krwawienie, pęcherzyk na swoim miejscu
    (21dpt hcg total 27973,8mIU
    23dpt hcg total 34761,5mIU)
    23dpt beta 34558,50mIU/ml
    16.11 usg, jest śliczne serduszko ❤
  • Bee Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2022, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ah, i od tyg bawimy się w "daj-weź", ale to tylko jak coś trzyma w rączce. Nie poda jak coś jest w pobliżu.

o148hdge5msg47fv.png
    10 lat starań
    26.08.2018r. decyzja o ivf
    28.01.2019 I ICSI punkcja - 7 komórek - 4 zarodki 3-dniowe 26 kwietnia FET =( 22 czerwca FET =( 28 sierpnia - 2 zarodki nie rozmroziły się =( =(
    17.01.2020 II pICSI punkcja - 6 komorek - 1 wczesna blastocysta 22.01 ET =(
    13.08. 2020 III pICSI punkcja - 9 komórek - 5 blastocyst - 4.1.1, 3.3.3, 2bl, 2bl, 2bl

12.10 FET
    7dpt beta 134,31mIU/ml
    9dpt beta 318,49mIU/ml
    11dpt beta 745,15mIU/ml
    Usg 30.10.2020r. -> pęcherzyk żółtkowy
    Usg 31.10.2020r. -> krwawienie, pęcherzyk na swoim miejscu
    (21dpt hcg total 27973,8mIU
    23dpt hcg total 34761,5mIU)
    23dpt beta 34558,50mIU/ml
    16.11 usg, jest śliczne serduszko ❤
  • Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2022, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tymi oczami w dupie to fakt. Wystarczy,że mrugne, a ten mały szkodnik już broi;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2022, 12:21

• Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2022, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przechodzimy na 1 drzemkę. Łatwo wytrzymała do 11 i śpi do teraz, nawet się jeszcze nie ruszyła. Tyle,że w wózku. I tak spoko, mogę pochodzić, tylko trochę mzy i zimno. Wiosno, gdzie jesteś?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2022, 12:24

• Sumireguska Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2022, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie, gdzie ta wiosna gdzie to ciepełko :(

21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10 :)
    16.12.22 Mikołaj 3500 59cm, 10/10 :)

Wysłany: 25 kwietnia 2022, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cyprysek a właśnie wczoraj zamówiłam taką piaskownicę, bo wszędzie u nas teraz są one w promocji 😊 Nie wpadłam, że przecież niedługo dzień dziecka, to będzie miała prezent 😄

OrT4p2.png
  • Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2022, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamy starszakow, jak robicie z prezentami? Bo właśnie do mnie dotarło,że mam problem. Kupiłabym ten scoot and ride, skoro to taki hit, ale jak Iga zobaczy, to będzie 'moje' i awantura gotowa. Albo będzie jej smutno, że Ula coś fajnego dostała, a nie ona. Niby normalna rzecz, kiedyś się musi tego nauczyć, że są odrębnymi osobami i dostają inne prezenty, ale jakoś mam obawy. Dotychczas tłumaczyliśmy jej,że to Uli i może z tego korzystać, bo Ula nie ma nic przeciwko i kończyło się tym,że to już zostało Igi. Ja nie pilnowałam, Uli to obojętne.. I nie wiem, czy nie iść na łatwiznę i po prostu kupić hulajnogę taka sama, jaka ma Igusia, ale w innym kolorze.
    Może głupie pytanie, ale ja jestem jedynaczką, u mnie w domu tego problemu nie było. A później dostawałam to samo, co kuzynka,która była mi jak siostra,żeby żadnej smutno nie było i teraz kompletnie nie wiem jak to rozwiązać.

• Nikola Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2022, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bee z bboxa Franiu pije i wodę i mleko. Z doidy idzie mu gorzej. Trzymam kciuki za wizytę.
    Co do zlobka macie racje, będzie to trudne, ale damy radę i my i burzące.

Bajka jejciu przykro mi ze ten refluks tak meczy nadal malutka.

Sumi u Ciebie to byłoby świetne rozwiązanie!

No i wlasnie gdzie ta wiosna????:(

DZIEWCZYNY macie jakaś listę prezentów na roczek???? Podzielicie się pomysłami?

• Nikola Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2022, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój F gada dużo po swojemu mówi nie świadomie „mama, tata, data, baba, bu, ga, Ka, dada” i to tyle. Nie pokazuje nic, ale lubi jak go naśladuje i mówiąc i podczas czynności. Chętniej zagłada do książeczek i już jesteśmy w stanie coś poczytac itp.

• ola1 Koleżanka

Wysłany: 25 kwietnia 2022, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    najczesciej kupuje sie dzieciom jakies ubranka albo proste zabawki bo w tym wieku nie za bardzo mozna kupic cos bardziej wymagającego, chyba że na pozniej jakies zabawki bardziej skomplikowane które przydadzą się jak dziecko bedzie miało 2 lata

ubranka dla niemowląt

Wysłany: 25 kwietnia 2022, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Syrenka wcale nie głupie, ja to np.mam problem jaki kolor scoot and ride wybrać, to dopiero jest głupie 🙈🤣
    Bronie się przed różem, ale pewnie na nim stanie.
    Co do Twojego pytania, to ja mam dwóch braci i nie pamiętam żebyśmy dostawali to samo. W ogóle jakoś słabo pamiętam prezenty...

OrT4p2.png
  • Bajka111 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2022, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas Asia mało umie. Brawo robi już od dawna, chociaż nikt jej tego nie uczył. Kręci głową na nie. Bierze na nasze ręce i je odwraca, żeby w nie coś włożyć. Ale ja przyznam, że ja jej niczego za bardzo nie uczę. Tany tany też sama zaczęła róbcie. Czasami uda się poczytać.

Syrenka u nas nie ma bata od urodzenia. Są Filipa zabawki i Asi. Filip ma silne poczucie własności, więc to kuma. Oczywiście bawią się swoimi zabawkami nawzaje, ale Filip wie czyje jest co. Zdarza się też, że Asia dostanie coś "fajniejszego" od niego. Ale on się cieszy z każdej rzeczy tak samo w sumie. I cieszy się prezentami Asi też i skacze i jej pokazuje co dostała. Ostatnio powiedział, że zbiera pieniądze, żeby jej kupić mercedesa (takiego jak ma on na akumulator) 😅 Także nie pomogę niestety. Bo nie wiem czy w tym jest jakakolwiek moja zasługa.

aaZap2.png
    bOz9p2.png
  • Santi_14 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2022, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas z powtarzaniem gestów też bez szału. Robi barwi, przybija piątkę (nie zawsze) uczymy go papa ale nie czai jeszcze. Czasami coś jak do niego powiem typu "powiedz mama" to mówi "Dada" nie wiem czy to jest powtarzanie 🤪 sam do siebie gada Dada, mama, baba, tata, dziadzia czasami mu się zdarzy (mama nie mówi jako do mnie). Paluszkiem już pokazuje i wszystko dotyka zwłaszcza paproszki i ślinę na podłodze. Książeczki czasami przegląda i pokazuje paluszkiem ale ogólnie jak czytam to woli usiąść na książce albo ja zamyka. Coraz częściej już prawidłowo.pokazuje oczko, nosek, buzia. I od kilku dni ćwiczę z nim wrzucanie różnych klocków do pojemniczka. Cieszy się jak mi się uda (przy mojej pomocy) a jak nie może wsadzić to aż rzuca tymi klockami że złości haha

Adaś ❤️ 20.06.2021

1️⃣12.2019 procedura IVF Polmedis Wrocław
    25.01.19 ET 8A -> Bhcg >2,3I/U ❌

2️⃣09.2020 procedura IVF Angelius Katowice M.P.
    29.09.20 ET 8A -> 8dpt Bhcg 16I/U, 10dpt 68I/U, 12dpt 220I/U, 19dpt 3673I/U -> zdrowy synek💙✅

START - powrót po rodzeństwo 💪🏻💪🏻✊🏻
    3️⃣09.2023 trzecia procedura IVF Invimed Wrocław
    Zarodki: 2x8A,4AA,4BB,2x8A
    02.10.23 - ET 2x 8A -> Bhcg >2,3I/U❌
    04.12.23 - FET 4AA -> Bhcg >2,3I/U❌
    27.02.24 - FET 4BB ->Bhcg >2,3 I/U❌
    29.11.24 - FET 2x8A 13dpt 50I/U, 15dpt 90I/U, 17dpt 133I/U, 19dpt 224I/U, 24dpt 804I/U, 31dpt 2033I/U, 31.12.24 CP p.stronna -> leczenie Metotreksatem (bez efektu), 09.01.25 usunięcie prawego jajowodu ❌

4️⃣ Procedura Angelius Katowice -> M.P.🙏🏻❤️
  • Bajka111 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2022, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaa u nas też od miesiąca uwielbia wkładanie wszystkiego we wszystko. Dosłownie. Nawet plasterek zabawkowego ogórka do nakrętki od słoika. Dzisiaj pokazywałam jej już poprawne używanie sortera, bo próbowała wkładać (no ale wiadomo, zawsze w złe otwory 😅) to była w szoku. 😄

aaZap2.png
    bOz9p2.png
  • Veruka Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2022, 23:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas rozdzielam zabawki dziewczyn i każda ma swoje w swoim pokoju. Z tym, że raz bawią się u jednej, raz u drugiej i z reguły potrafią się dzielić chociaż Sara ma cześć rzeczy których nie daje (i to też jest ok). Jeśli chodzi o prezenty to u nas jest zasada, że dostają obie przy czym jubilatka dostaje coś większego a druga coś symbolicznego. Mam nadzieje, że nie będzie dymu 😁
    Co do umiejętności to Laura robi tylko brawo i przybija piątki. Sporo mówi ale po swojemu. Nie martwi mnie to jakoś 🤷🏼‍♀️

Jeszcze w temacie adaptacji to wydaje mi się, że ze starszym dzieckiem jest o tyle łatwiej że sporo można mu wytłumaczyć. Sara szła mając 3,5 roku i obyło się bez płaczu (mojego i jej :)) mimo, że nie należy do dzieci odważnych i przebojowych. Była za to dobrze przygotowana - znała plac zabaw, widziała budynek, czytałyśmy pierdyliard książek o tej tematyce i bardzo dużo z nią rozmawialiśmy. Zawsze wiedziała na jak długo zostaje i że na pewno wrócę. Wiadomo, że dużo zależy też od dziecka, ale przy takich maluchach to wiadomo - nie da się za wiele wytłumaczyć.
    Btw. Sara poszła mając te 3,5 roku a i tak się nasłuchałam od rodziny, że ona jest taka mała, nie poradzi sobie, będzie płakać i po co ją stresuje 🤦🏼‍♀️
    Tak czy inaczej trzymam za Was kciuki 💪🏼
    Bee jak u lekarza?

3i499vvjwdixpa2l.png

iv09f71xe0b0j8js.png
  • Nicia Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2022, 06:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny!!!
    Dawno mnie tu nie było, co próbowałam nadrobić to znowu uciekało mi kilk stron i tak się zatrzymałam na grudniu 😂
    Postaram się już być na codzień bo jednak lubię was czytać. :)
    Mój mały już 2 razy był w szpitalu na antybiotykach więc ciągle coś.
    Starszy ciągle chory (żłobek) także ja jestem mocno wykończona.

Mam nadzieję, że mnie przyjmiecie na nowo :)

‹‹ 1641 1642 1643 1644 1645 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ