Czerwcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Po przeczytaniu takich historii dziękuje Bogu że stać nas na prywatna opiekę zdrowotna. Na badania genetyczne itp. Ja osobiście uważam że każda złotówka była warta spokoju który mam że moje dziecko jest zdrowe również jeżeli chodzi o choroby jednogenne. Pappa to statystyka która nie potrzebnie stresuje kobiety. A w większości przypadków dzieciątko jest zdrowe i wcale nie potrzeba amnio tylko wystarczyło by zrobić genetyczne
Sumireguska lubi tę wiadomość
-
Klarcia zgadzam sie w 100%, ja też zdecydowałam się na prywatną klinike i nifty. A z finansowego dołka się jeszcze odkopie, już zbieram wyprawke od wszystkich znajomych A co do ciąży to każda osoba na która trafiłam do tej pory była aż przesadnie miła i mnie to bardzo uspokajało Niestety nie wszyscy chca lub moga sobie na to pozwolić i każda decyzje trzeba szanować
Fakt że im wcześniej zna sie wynik tym lepiej bo szybciej podjąć decyzje o ewentualnej terminacji. Nie życze tego żadnej z nas ale takie przypadki niestety są21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10
16.12.22 Mikołaj 3500 59cm, 10/10 -
Kurcze, ja nawet nie wiem co on tam wpisywał 🤷🏼♀️ Miałam usg a resztę wyników on dostał z laboratorium i wtedy dostałam wynik ostateczny. Wypytywał mnie tylko o choroby, nałogi itp.
Wiem, że Pappa to tylko statystyka i wielu osobom dostarcza ogrom stresu ale wykrywa też inne nieprawidłowości, nie tylko trisomie. A w temacie testów genetycznych to przy pierwszej ciąży mój ginekolog mi opowiadał, że spotkał na szkoleniu lekarza chyba z USA, którego pacjentka robiła tylko nifty (w ogóle nie chciała usg robić) i później okazało się, że dziecko nie ma mózgu... ale nifty wyszło ok 😐 z kolei sama mam znajomą, której usg i Pappa wyszło super a urodziła dziecko z zespołem downa. Różne dziwne rzeczy się zdarzają...
-
Ja juz po wizycie.Plci nie poznaliśmy. Dziecko scisnelo nogi i nawet założylo jedna na druga😁 Takze albo wstydliwe albo złośliwe 😅
Ogolnie wszystko w porządku, widac bylo jak maluszek ma czkawke❤ ja niestety z powodu czestych bolow glowy musze sie udac do neurologa i troche mnie to martwi.. przed ciaza kilka razy w zyciu bolala mnie glowa, za to w ciazy co 2-3 dniWiadomość wyedytowana przez autora: 23 grudnia 2020, 21:08
Marta9191, Niezapominajka5, Paulina93 lubią tę wiadomość
-
Noelle, a gdzie chodzisz na wizyty? Ja jestem w Medicoverze, zadowolona średnio, bo też mój lekarz nie robi USG na wizytach, tylko zleca te niezbędne, no ale pobrał ostatnio cytologię, dał skierowanie na USG piersi, no i standardowo krew i mocz przed każdą następną wizytą. Czyli dzidzię zobaczę dopiero na połówkowych na początku lutego...
-
Batylda no właśnie chodzę do Enelmedu i tak myślę, że to wina tego. 😩
Na pierwszej wizycie w październiku zlecił mi USG piersi, podstawowe badania krwi, moczu i grupę krwi.
Nie pobierał cytologii bo miałam ją robioną w czerwcu.
Nie chciał też zlecić USG bo przyszłam do niego ze zdjęciem samego pęcherzyka z innego gabinetu i uznał, że mogę poczekać do prenatalnych bo ciąża na pewno rozwija się prawidłowo. 🙈
Po srogiej kłótni i tłumaczeniu, że w ostatniej ciąży dziecko zatrzymało się w 9 tc z wielką łaską wypisał mi skierowanie na USG.
Tyle. Od tamtego czasu nie zlecił mi nic - ani krwi, ani moczu, ani USG. 🤷🏻♀️
Czyli ostatnią morfologię i mocz zlecone przez niego miałam robione w październiku no i od tego czasu nie byłam też badana. 😂
Aha no i nie ma potrzeby robienia USG jeśli prenatalne wyszły dobrze i przecież mogę zaczekać do drugich 08.02. 🙈Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 grudnia 2020, 17:49
Klara 14.06.2021 ❤️ 3250 gram i 51 cm ❤️ -
Noelle to Ci się lekarz trafił. 11 lat temu jak byłam w pierwszej ciąży to nie było obiwiązku robić tamich badań jak na toxo i te inne, ale i tak miałam lepiej. Podstawowe badania zlecane co drugą wizytę i może tylko z raz nie było usgNadia 24.01.2010 ❤ 36+4; 2700g i 51 cm ❤
Antonina 17.09.2018 ❤ 38+0; 3260g i 53 cm ❤
Mikołaj 14.06.2021 ❤️38+1; 3510g i 53 cm ❤️
Aniołek [*] 9tc - 18.11.2016 -
Noelle, nie wiem jak jest z Medicover, ale ja mam ubezpieczniez pracy Allianz, chodzę do bardzo dobrej placówki gdzie honorują to ubezpieczenie. Na każdej wizycie mam USG 3d, miałam badanie prenatalne
( Nie mam go w pakiecie ale lekarz mi go zrobił ekstra, bo chodzę do niego co 3 tygodnie i nie musiałam płacić ). Ogólnie prywatną wizyta z USG w tej przychodni kosztuje 260 zł, nie czuje się też gorzej traktowana niż inni pacjenci. Dziwne zachowanie twojego lekarza... Przecież dostaje za to pieniądze a pracuje jakby co najmniej odrabiał pracę socjalną... -
Veruka nifty nie powie że dziecko nie ma mózgu, tak samo jak pappa, chyba że przyczyną jest trisomia. Takie odchyły pokazuje usg
dodatkową zaleta pappy w przeciwienstwie do nifty jest pokazanie ryzyka preeklampsji a główna przewaga nifty - sprawdzenie ok 90 dodatkowych chorób21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10
16.12.22 Mikołaj 3500 59cm, 10/10 -
Hej dziewczyny! Mam mały dylemat a czekam cały czas w nerwach na odpowiedz od mojej lekarki. Odebrałam dziś wyniki krwi (morfologia i mocz) wszystko mam w normie jak w zegarku oprócz ig morfologi norma jest do 0,4 ja mam 0,7. W dniu badania miałam pozostałości po opryszczce zastanawiam się czy to mogło być przyczyna podwyższenia skoro wszystko inne jest w normie ?
-
NatkaZ a jakie miałaś białko pappa?
Dziewczyny pisałam wcześniej, ze miałam 2 badania genetyczne. Robione prywatnie wyszło Ok a ze skierowania na NFZ skierowano mnie na amnio. Miałam dzisiaj teleporade z genetykiem, która wręcz naciskała na amnio wraz z mikromacierza (jeżeli mnie stać). Jak jej powiedziałam , ze miałam dwa badania usg z pappa i różne wyniki to odpowiedziała, ze maja świetnych lekarzy i zdziwiła się ze im nie ufam.
Hmm bardzo boje się amnio...w sumie jak mam dwa usg to już jest 50/50.
QUOTE=NatkaZ]Wczoraj na wizycie mój gin też wszystko posprawdzał i chociaż stwierdził, że genetykiem nie jest ale on wyklucza Zespół Patau, a o zespole Downa może świadczyć jedynie właśnie ten powiększony układ w nerce tylko, że wtedy byłby na jednym poziomie, a wczoraj to powiększenie było o połowę mniejsze niż tydzień temu. Tętno też już było w normie - 167.
Genetyk też od razu zaprwniał, że to wcale nie świadczy o tym, że malutki jest chory ale strach pozostał. Może dobrze, że teraz okres świąt, bo nie będę miała tak czasu siedzieć i się zamartwiać.[/QUOTE]
-
Katarzynka1 wrote:NatkaZ a jakie miałaś białko pappa?
Dziewczyny pisałam wcześniej, ze miałam 2 badania genetyczne. Robione prywatnie wyszło Ok a ze skierowania na NFZ skierowano mnie na amnio. Miałam dzisiaj teleporade z genetykiem, która wręcz naciskała na amnio wraz z mikromacierza (jeżeli mnie stać). Jak jej powiedziałam , ze miałam dwa badania usg z pappa i różne wyniki to odpowiedziała, ze maja świetnych lekarzy i zdziwiła się ze im nie ufam.
Hmm bardzo boje się amnio...w sumie jak mam dwa usg to już jest 50/50.
QUOTE=NatkaZ]Wczoraj na wizycie mój gin też wszystko posprawdzał i chociaż stwierdził, że genetykiem nie jest ale on wyklucza Zespół Patau, a o zespole Downa może świadczyć jedynie właśnie ten powiększony układ w nerce tylko, że wtedy byłby na jednym poziomie, a wczoraj to powiększenie było o połowę mniejsze niż tydzień temu. Tętno też już było w normie - 167.
Genetyk też od razu zaprwniał, że to wcale nie świadczy o tym, że malutki jest chory ale strach pozostał. Może dobrze, że teraz okres świąt, bo nie będę miała tak czasu siedzieć i się zamartwiać.
Tego nie wiem, bo nie mam wyniku u siebie. Prenatalne miałam w innym mieście i dopiero 5 stycznia dostanę do ręki.
Ja też się boję amnio, ale mój gin stwierdził, że lepiej zrobić. Swojej żonie również by zlecił to badanie. Zeresztą chodzę do niego od ponad 11 lat, więc wie już że jak chodzi o ciąże to jestem panikara 🤪 A dzosiaj jeszcze doczytałam, że to będą właśnie mikromacierze.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 grudnia 2020, 20:26
Nadia 24.01.2010 ❤ 36+4; 2700g i 51 cm ❤
Dziewczyny jutro pewnie nie będzie kiedy, dlatego już dzisiaj:
Życzę Wam wesołych i spokojnych świąt. Niech każda ciąża będzie tą najbardziej nudną i książkową. Niech masze maluchy zaczną fikać i dawać znać o sobie jak najszybciej. Niech mdłości w końcu odpuszczą u tych z Was, które jeszcze się z nimi męczą. Niech ten czas świąteczny będzie wypełniony spokojem i radością.Lilak , Mama po przejściach, Batylda, Santi_14, Noelle, Sumireguska, Cyprysek89, _agrafka_, Paulina93 lubią tę wiadomość
Nadia 24.01.2010 ❤ 36+4; 2700g i 51 cm ❤
Miałam kiedyś pakiet w Enel med około dwóch lat. Chodziłam do różnych ginekologów co 3 miesiące po receptę. Żaden nigdy nie robił problemów. Każdy z nich zawsze pytał o ostatnie badania i jeżeli zaszła taka potrzeba wystawiał skierowania na usg piersi, transvaginalne, krew, robił cytologię. Wydaje mi się że opisany wyżej lekarz z enel med to jakiś ewenement. Poczytaj opinie o nim na znany lekarz.
Na każdej mojej wizycie mam robione usg. Nie ważne czy ostatnio robione było miesiąc temu czy dwa tyg temu.
Obecnie mam opiekę medyczną z pracy z PZU.