Czerwcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Lilak przepisy chyba mówią o 15 miesiącach. Ale ogólnie powinno się jak najdłużej ze względu na dużą masę główki w stosunku do ciała dziecka i budowy jego szyi. U dorosłych te proporcje inaczej się rozkładają. U dziecka siedzącego przodem w przypadku zderzenia czołowego łatwiej o uszkodzenia odcinka szyjnego.
-
W przepisach drogowych to nie wiem, w zaleceniach wzgledem bezpieczenstwa do 4 roku zycia, po podobno dopiero wtedy kregoslup, miednica itp sa na tyle rozwiniete, zeby nie ucierpiec w razie kolizji...
Q jesli chodzi o fotelik przodem 9-36 to one i tak nigdy nie starczaja do konca, bo sa mniejsze i wezsze jak te 15-36 to jedno, a drugie to jak dziecko wyrosnie z pasow wewnetrznych, to nie ma gwarancji, ze oas samochodowy bedzie prqwidlowo po dziecku przebiegal i wtedy moze byc i tak potrzeba kupienia kolejnego fotelika, bo pas sie bedzie np na szyi zamiast barku, csy na brzuchu zamiast biodrach ukladal, co tez jest niebezpieczne w razie kolizji (uszkodzenia narzadow wewnetrznych w okolicy brzucha, tzn zgniecenie, czy przeciecie szyi pasem)
My myslelismy poczatkowo dla Mii o 9-36 teraz jak Nathan sie do jej przesiadal, nawet mierzylismy ja do joie bold i britax advansafix ale wlasnie z tych wyzej wienionych wzgledow stwierdziliśmy, ze skoro i tak nam ostatecznie przyjdzie kupowac jeszcze jeden fotelik, to lepiej niech jezdzi dalej tylem jeszcze, a pozniej sie kupi juz ostatniej kategorii...
Mam nadzieję, ze Nathan przystopuje z waga i wzrostem i chociaz 2 lata pojezdzi, zeby Mia do 6 roku zycia tylem pojezdzila...Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 sierpnia 2022, 11:18
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Ann11 wrote:Bee u małej też nie leci głowa a również jest z tych drobniejszych. Teraz może ma te 10kg albo i nie. Coś tam u Was chyba nie gra, że główka opada. Może coś z tymi wkładkami pokombinować albo zagłówek jest za nisko?
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
U nas starszak na 3.5 roku przeniosl sie do fotela przodem, ze smutkiem (moim) , ale dwa tylem nie zmieszcza, ja mam malo miejsca z przodu, a kierowca lepiej zeby sie nie cisnął.
A mloda odziedziczyla minikida 2.0 i bedzie w nim jezdzic do oporu 😂😅
Zoe, a gdzie w końcu jedziecie na wakajki? Bo chyba przeoczylam post z wybrana destynacja🤪
U nas od wrzesnia starszak idzie do nowego przedszkola. Troche sie boje, bo on strasznie nieśmiały jest. U siebie w przedszkolu juz wie co i jak i zna wszystkich, niektórych jeszcze ze zlobka, a tu bedzie wszystko nowe...
-
Tym razem Turcja. Hotele o niebo lepsze za tą cenę (od której nieustannie boli mnie głowa 🙃) w porównaniu do innych miejscówek. Nie nastawiam się tym razem na zwiedzanie wiec skupiliśmy się na hotelu z własną plaża i wypasem na miejscu. To są okolice Side. Hotel Kamelya Fulya. To kompleks hoteli, spory areał, można korzystać z restauracji i atrakcji w całym kompleksie. Ma dostęp do morza z piaszczysta plażą. Wydaje się być spoko. Zobaczymy na miejscu. Nie ukrywam. Żyje już tylko tym wyjazdem wiec jak coś się spie* po drodze, to będę płakać tak głośno że nawet dziewczyny w Niemczech mnie usłyszą 😂
-
Super zoe! My jutro na mazurki.
Byliśmy z małym na przymierzaniu fotelików to pan stwoerdził że on jeszcze ładnie pasuje do łupiny i jest za mały na wiekszy fotelik wiec jezdzimy w łupinie aż nie urodzi sie drugie małe21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10
16.12.22 Mikołaj 3500 59cm, 10/10 -
Tak, pokombinuje. Osttatecxnie zamowię wkladkę, tak jak cierpliwa mówi.
Mama pp, neurologepdka poleca kolderki obciążeniowe i dociskanie stawow, żeby pobudzić czucie głebokie. W pon mamy fizjo, to jeszcze ją dopytam o te kolderki. Ogolnie mowila, zeby sie nie martwic i że to naturalne, jednak obserwowac, żeby się nie pogłebiało i np. żeby pozniej nie zamienila tego w agresję, gryzienie, uderzanie glowką.
Moja corka faktycznie lubi jak jej szumi w glowie, przechyla na boki, do tyłu, więc myślę, że u nas te zalecenia na stymulowanie czucia głebokiego podzialają i będzie lepiej.
Co ciekawe, powiedziala ,ze pierwsze slowa mogą sie pojawić do 18mz i że to norma. Żeby się nie martwić, że Ula nie mówi, bo gotowość wykazuje.
No i wędzidło przy upadku podcięła rowno jak lekarz skalpelem 🤪 mamy masować.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 sierpnia 2022, 13:07
Mama po przejściach lubi tę wiadomość
10 lat starań
26.08.2018r. decyzja o ivf
28.01.2019 I ICSI punkcja - 7 komórek - 4 zarodki 3-dniowe 26 kwietnia FET22 czerwca FET
28 sierpnia - 2 zarodki nie rozmroziły się
17.01.2020 II pICSI punkcja - 6 komorek - 1 wczesna blastocysta 22.01 ET
13.08. 2020 III pICSI punkcja - 9 komórek - 5 blastocyst - 4.1.1, 3.3.3, 2bl, 2bl, 2bl
12.10 FET
7dpt beta 134,31mIU/ml
9dpt beta 318,49mIU/ml
11dpt beta 745,15mIU/ml
Usg 30.10.2020r. -> pęcherzyk żółtkowy
Usg 31.10.2020r. -> krwawienie, pęcherzyk na swoim miejscu
(21dpt hcg total 27973,8mIU
23dpt hcg total 34761,5mIU)
23dpt beta 34558,50mIU/ml
16.11 usg, jest śliczne serduszko ❤ -
gf95 wrote:w przepisach chyba do 15 miesiąca, ale ja jestem zdania, jak najdłużej #tylemdo18
u nas Bartek i Maciek mają przodem Maxi Cosi Rodi AirProtect, Wojtek i Szymek mają tyłem Maxi Cosi Pearl Pro (z bazami) i ja Wojtka dopiero zamierzam przesadzić przodem jak Franek wyrośnie ze swojej łupiny i przejmie ten jego, czyli pewnie będzie miał już grubo ponad 4 lata.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 sierpnia 2022, 14:31
💛 12/2015 🧒
🧡 09/2017 🧒
❤️ 05/2019 🧒
💙 06/2021 🧒
🩵 12/2022 🧒
🩷 10/2024 👧 -
Jeśli już rozmawiamy o zakupach, czy sprawdziły wam się spodnie zimowe/narciarskie na zimę tak do chodzenia na co dzień dla dzieciaków? Nie wiem czy isc w kurtka ew. Plus spodnie, bo kombinezon wydaje mi się uciążliwy. Wybiegam w przyszlosc 🤣
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 sierpnia 2022, 14:42
10 lat starań
26.08.2018r. decyzja o ivf
28.01.2019 I ICSI punkcja - 7 komórek - 4 zarodki 3-dniowe 26 kwietnia FET22 czerwca FET
28 sierpnia - 2 zarodki nie rozmroziły się
17.01.2020 II pICSI punkcja - 6 komorek - 1 wczesna blastocysta 22.01 ET
13.08. 2020 III pICSI punkcja - 9 komórek - 5 blastocyst - 4.1.1, 3.3.3, 2bl, 2bl, 2bl
12.10 FET
7dpt beta 134,31mIU/ml
9dpt beta 318,49mIU/ml
11dpt beta 745,15mIU/ml
Usg 30.10.2020r. -> pęcherzyk żółtkowy
Usg 31.10.2020r. -> krwawienie, pęcherzyk na swoim miejscu
(21dpt hcg total 27973,8mIU
23dpt hcg total 34761,5mIU)
23dpt beta 34558,50mIU/ml
16.11 usg, jest śliczne serduszko ❤ -
Bee wrote:Jeśli już rozmawiamy o zakupach, czy sprawdziły wam się spodnie zimowe/narciarskie na zimę tak do chodzenia na co dzień dla dzieciaków? Nie wiem czy isc w kurtka ew. Plus spodnie, bo kombinezon wydaje mi się uciążliwy. Wybiegam w przyszlosc 🤣
Ufff aż mi się chłodno zrobiło 🤣 U nas właśnie 37 stopni 😅
Podejrzewam, że do chodzenia to spodnie + kurtka, ale jeśli będą szaleństwa na śniegu to chyba lepszy kombinezon.
I dzięki za wskazówkę, wieczorem poczytam o zaburzeniach czucia głębokiego. -
Nas covidzik zmiótł na dwa dni 🤦🏻♀️ Przynajmniej jest winowajca Soni gorączki.
My mamy cybex sirona i jak go pochylę na 2 lub 3 stopień to nie leci głowa. W drugim aucie mamy od mojej siostry jakis Maxi cosi, ale nie pamietam jaki. I tez jak rozłożę to głowa na swoim miejscu
Teraz musze kupić jakis do teściów auta, najchętniej jaki nie drogi, bo będą jeździć Max kilka km po mieście i tak. Macie jakies tanie polecajki ? Tyłem jazda oczywiście
Zoe my w październiku byliśmy w tych okolicach ale bliżej side. Promenada chyba 2 km do centrum było. I tez hotel na wypasie ale to była końcówka października i woda lodowata 😂 za to w morzu była ciepła i sie kąpaliśmy. Chociaż wolałabym w basenie -
I tak samo chcemy kupić dla rodziców jakaś leciutką spacerówkę. Mieszkają na 4 pietrze wiec musi być jak najlżejsza. Tez jak macie polecajki to poproszę
Sandałki kupowałam teraz przed wakacjami i do dzisiaj tylko w nich biega - z geoxa ale mięciutkie i palce zakryte. Takie „normalne” buty mamy z geoxa tez, ale takiej miękkiej serii. I do zlobka kupiłam kapcie z bobuxa - chce ktoś 😂?Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 sierpnia 2022, 16:49
-
A tak przy okazji jak myślę, że po weekendzie to mój ostatni tydzień wolnego a potem do roboty to aż mi słabo.
Jeszcze pod koniec sierpnia powinnam mieć transfer a po drodze co kilka dni jakies kroplówki 4-godzinne czyli ledwo przyjdę i będę musiała w kółko prosić o wolne albo przesunięcie godzin pracy.
Na dodatek miałam prosić o prace w godzinach 7-15 albo najlepiej 6:30-14:30. Wtedy by Tomek oddawał Sonie rodzicom ok. 8 a ja o 14:30 odbierała. To mam podobno projekt z Meksykiem i jest tam 7 h różnicy i jak u nich jest 8 to u nas 15 i dopiero można z nimi gadać …. Także łeb na szyje wszystkie plany.
Juz mi sie odechciewa 🤢Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 sierpnia 2022, 16:57
-
Kasia nie denerwuj się, wszystko się ułoży, trzymam bardzo mocno kciuki za udany transfer. Korzystaj teraz z wakacji. Soni na pewno będzie dobrze u dziadków.
Co do spacerówki to jak mieszkają w jakimś spokojniejszym miejscu to może warto ją zostawić na dole i tylko przypiąć takim zapięciem do rowerów? Bo nawet lekka spacerówka plus jakaś torba plus dziecko na czwarte piętro to pewnie wyzwanie.
-
My mamy besafe izi turn i jestem bardzo zadowolona. Głowa Młodemu nie leci, mamy wykończenie z siateczki, dzięki której się nie poci i to faktycznie działa, w Avionaucie pocił się niemiłosiernie. Dodatkowo, baza tak jakby wisi w powietrzu dzięki czemu nie niszczy kanapy.
My nie mamy żadnych sandałków i stwierdziłam, ze nie będę już kupować. L. robi teraz kilka kroków, a bo po to żeby były tylko do wózka to się nie opłaca.
Byliśmy dziś na badaniu słuchu i tympanometria wyszła płaska, co oznacza, że L. ma niedosłuch i podobno słyszy dźwięki bardzo stłumione, jakby miał garnek na głowie. W poniedziałek idziemy do laryngologa zobaczymy co na to poradzi
-
Kasia, a dlaczego nie idziesz na 7 godzin? Ja bym brała ta godzinę dla karmiących, bo się przyda dodatkowy czas w domu. To są maluchy, potrzebują mamy.
Spacerówkę dodatkowa mamy Chicco ohlala. na wyjazdy i czasem do sklepu. Nie jest super komfortowa, ale waży 3 kg.