Czerwcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Tak. Joolz day 3. Nie wiem czy będę kupować nową dobrą miejską spacerówkę. Jak Coś to używkę w super stanie. Tym wózkiem jestem zachwycona. Obciążenie ma do 20 kg to jeszcze mu brakuje trochę. Przeglądam co raz olx ale na razie z tych polecanych są fajne ale ceny dość wysokie. Na razie nie czuje na to parcia, więc tylko przeglądam
-
Tyle tematów poruszone a ja nie bardzo mogę się w którymkolwiek wypowiedzieć bo ani na wózkach, ani na zaburzeniach si się nie znam 🤷🏻♀️ jedynie co mnie wkurza to podejście pediatrów mówiąc rodzicom że wymyślają czy są przewrażliwieni. Ja mam tak super babeczkę że nigdy nie podważała mojego zadania - jeśli uważała że nie jest tak jak uważam to jak krowie na rowie mi tłumaczyła dlaczego to nie jest. A jeśli uważała że coś może być na rzeczy dawała mi skierowania do dalszych specjalistów. Faktycznie mieć fajnego pediatrę to mega ważna sprawa. Ale zanim do niej trafiłam miałam po drodze 3 konowałów 🤦🏻♀️
U nas czas pędzi baaardzo! Od 3 tygodni zęby nie schodzą z tapety przez co i dni są ciężkie i noce. Od 2.08 zaczął stawiać samodzielnie kroczki ale robi to bardzo ostrożnie i rzadko ale próbuje ❤️😀
Wrzucam wam zdjęcie które piękne pokazuje podgląd naszego uzębienia 😂
Mama po przejściach, Cyprysek89, _agrafka_, Foxy lubią tę wiadomość
Adaś 20.06.2021 ❤️
1️⃣12.2019 procedura IVF Polmedis Wrocław
25.01.19 ET 8A -> Bhcg >2,3I/U ❌
2️⃣09.2020 procedura IVF Angelius Katowice M.P.
29.09.20 ET 8A -> 8dpt Bhcg 16I/U, 10dpt 68I/U, 13dpt 220I/U, 20dpt 3673I/U -> zdrowy synek💙✅
START - powrót po rodzeństwo 💪🏻💪🏻✊🏻
3️⃣09.2023 procedura IVF Invimed Wrocław
Zarodki: 2x8A,4AA,4BB,2x8A
02.10.23 - ET 2x 8A -> Bhcg >2,3I/U❌
04.12.23 - FET 4AA -> Bhcg >2,3I/U❌
27.02.24 - FET 4BB ->Bhcg >2,3 I/U❌
29.11.24 - FET 2x8A 13dpt 50I/U, 15dpt 90I/U, 17dpt 133I/U, 19dpt 224I/U, 24dpt 804I/U, 31dpt 2033I/U, 31.12.24 CP p.stronna -> leczenie Metotreksatem (bez efektu), 09.01.25 usunięcie prawego jajowodu ❌
4️⃣ 05.2025 procedura Angelius Katowice -> M.P.🙏🏻❤️
Zarodki:❄️❄️❄️ 4AB, 2x 3AA
06.25 ET 8A 🍀 -> 8dpt 37I/U, 10dpt 108I/U, 14dpt 349mIU/mL, 17 dpt 919I/U, 20dpt 1937 I/U
04.07 - 24dpt USG -> pęcherzyk ciążowy i żółtkowy 🍀
18.07 - 38dpt USG - jest ❤️ -
Zoe, o patrz... nasz juz dawno sprzedany🙈 duzo bardziej wolalam nasza spacerowke... no ale tez mialam ta spacerowke i nie musialam kupowac...
A jeszcze interes zycia zrobilam, bo sprzedalam wozek 20€ taniej niz sama go kupilam😅
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Zoe ja mam cybexa priama z ramą rosę gold - najgorszy wózek świata chyba 😂 jak znajomi maja stokke czy inny to wszystko te wózki maja lepsze. Jedyny dla mnie plus cybexa to ze subiektywnie jest dla mnie najładniejszym wózkiem
a tak to ciężki, zajmuje dużo miejsca, gondola się pochylała i dziecko mi leciało w dół, uchwyt na kubek jest tak nisko ze trzeba się schylic itp itd. Chociaż wyszła nowa wersja 3.0 i chyba to wszystko korygowali 🤔
Santi ale zębiszczy na stanie. I okulary chce nosić - u nas 2 minuty i ściąga
Jedyna fota w oksach :
Ja szczęśliwe mam spoko pediatrę i tez jak coś powiem to mowi ze lepiej sprawdzić.
Współczuje tym dzieciaczkom z zaburzeniami, które w jakis sposób dyskomfort powodują.
Mojej siostry corka 7-letnia tez ewidentnie coś ma. Od zawsze chce wybierać ubrania. I jak ja ubierzesz w coś innego to potrafi płakać cały dzień. Wieczorem najważniejszy temat to czy moze sie jutro sama ubrać. I niby nic takiego ale widac ze dla niej to jest problem dużego kalibru i serio jeśli sie jej założy coś nie w jej stylu to calutki dzień jest przechlapany i popłakuje po katach ze ma np. Spodnie. Jedna kwestia sa na pewno materiały - nie lubi dżinsu sztruksu wiele materiałów ja drapie. Ale tez kwestia samej estetyki jest ważna. I podjerzwam ze jest to jakies zaburzenie bo ma do tego stosunek 1000000 x większy niż inne dzieci w jej wieku. Podobnie jest z fryzura. Musi mieć konkretna fryzurę która wg niej pasuje do stroju.Mama po przejściach, Foxy lubią tę wiadomość
-
KasiaC a co Ty, w życiu nie chce, cud że udało mi się mi zrobić zdjęcie 🙈Adaś 20.06.2021 ❤️
1️⃣12.2019 procedura IVF Polmedis Wrocław
25.01.19 ET 8A -> Bhcg >2,3I/U ❌
2️⃣09.2020 procedura IVF Angelius Katowice M.P.
29.09.20 ET 8A -> 8dpt Bhcg 16I/U, 10dpt 68I/U, 13dpt 220I/U, 20dpt 3673I/U -> zdrowy synek💙✅
START - powrót po rodzeństwo 💪🏻💪🏻✊🏻
3️⃣09.2023 procedura IVF Invimed Wrocław
Zarodki: 2x8A,4AA,4BB,2x8A
02.10.23 - ET 2x 8A -> Bhcg >2,3I/U❌
04.12.23 - FET 4AA -> Bhcg >2,3I/U❌
27.02.24 - FET 4BB ->Bhcg >2,3 I/U❌
29.11.24 - FET 2x8A 13dpt 50I/U, 15dpt 90I/U, 17dpt 133I/U, 19dpt 224I/U, 24dpt 804I/U, 31dpt 2033I/U, 31.12.24 CP p.stronna -> leczenie Metotreksatem (bez efektu), 09.01.25 usunięcie prawego jajowodu ❌
4️⃣ 05.2025 procedura Angelius Katowice -> M.P.🙏🏻❤️
Zarodki:❄️❄️❄️ 4AB, 2x 3AA
06.25 ET 8A 🍀 -> 8dpt 37I/U, 10dpt 108I/U, 14dpt 349mIU/mL, 17 dpt 919I/U, 20dpt 1937 I/U
04.07 - 24dpt USG -> pęcherzyk ciążowy i żółtkowy 🍀
18.07 - 38dpt USG - jest ❤️ -
Ja wozek po Mii sprzedalam, bo wlasnie nie wiedzialam czy sie przyda🤪 pozniej odkupilam tego joolza, tez prawie nowke, gindola, rama, kola, wszystko jeszcze oryginalnie zapakowane, jedynie spacerowka yzywana a tez nie bylo widac... jeszcze torbe w gratisie dostalam... i sprzedalam za prawie ta sama kase😅
Q spacerowke kupilam za kase ze sprzedqzy wozka Mii, teraz ja mielismy, wiec za kase z joolza dolozylismy i kupilismy przyczepke🤣
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
W ogóle Wam powiem, ze byłam wczoraj u logopedy.
Nirmalnie chodzę z Soniusia do neurologopedy - ze względu na obniżone napięcie mięśniowe w policzkach i nieprawidłowa pozycje języka. Ma to od urodzenie, coś tam ćwiczymy i powoli do przodu.
Ale chcemy dostać sie na WWR- wczesne wspomaganie rozwoju. Chodzi o to, ze możesz dostać fizjoterapie za darmo. My chodzimy na fizjoterapie raz w tygodniu po 120 zł czyli na miesiąc wydaje 480 zł. Od 3 miesiąca życia… a chodzimy do ośrodka gdzie można to robić za darmo na ten wwr - ta sama pani te same cwiczenia. Tylko trzeba iść na konsultacje u logopedy i psychologa i oni stwierdzają czy jest wskazanie czy nie.
I ów logopeda wczoraj zadawała takie pytania ze moje dziecko jest chyba upośledzone.
Pyta np. Czy wie co to znaczy ładny i brzydki - mowię ze nie bo ja nie używam takich zwrotów.
Czy mowi tu i tam - nie mowi. Czy jak jemy posiłki to podaje mi talerz żeby jej coś nałożyć - nie bo ja jej podaje juz przygotowany talerz. Itp itd. Czy jak poproszę o widelec to mi podaje - nigdy nie zawołałam od niej widelca bo sie nim nie posługuje. Na większość pytań odpowiadałam NIE.
Nieważne czy mi poda lale i misia ważne ze mi widelca nie podaje 😂
I polskie realia - staram sie o ten wwr od listopada. Byłam u psychologa, na grudzień mnie zapisali do logopedy. Odwołali wizytę bo pani ma covid i bedą dzwonić. Nie dzwonili 3 miesiące jak zadzwoniłam to mnie umówili na maj a potem przez coś innego przełożyli na sierpień. Byłam wiec wczoraj a oni ze wizyta u psychologa była tak dawno ze trzeba zrobić od nowa i mam dzwonić końcem sierpnia umówić sie na wrzesień 🤦🏻♀️ Nie mogli powiedzieć wcześniej tylko jak juz wyczekalam sie do logopedy to teraz zapewne kolejne miesiące będę czekać do psychologa s potem kolejne na wynik komisji. Czyli skończę fizjoterapie zanim mi ja przydzielą…Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2022, 13:16
-
Nikola, super pomysł z tymi figurkami. Właśnie kupiłam, mam nadzieje, ze nam też to ułatwi poznawanie odgłosów.
Zamówiłam też zeszyty "Mówimy", o których kiedyś chyba Palma pisała. W poniedziałek laryngolog a poźniej bierzemy sie do roboty/zabawy
My też cały czas jeździmy w naszym bugaboo fox i oboje z mężem jesteśmy bardzo zadowoleni i na pewno zostawimy go dla drugiego dziecka, ale też nie przeczę, że przydałoby sie cos lekkiego do samochodu na chwile.
L. ma super pediatrę, która nigdy nie bagatelizuje i nie wyśmiewa moich wątpliwości ale mamy do niej 20km i często nie chce mi się jechać do niej i jak potrzebuje cos na szybko to dzwonie do lux medu, a do niej chodzimy na szczepienia i przy okazji omawiamy wszystkie sprawy.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2022, 13:15
-
nick nieaktualnyJa mam cybexa baliosa i nie zamieniłabym też gondola się pochylala i Zośka leciała w dół, ale jakoś mi to nie przeszkadzało tzn nie było to często tylko jak się ją bardziej na środku położyło. Nie zamieniłabym na inny, no może na joolza bo nad nim też się zastanawiałam albo na muuovo quicka.
Kasia - co to za pytania u mnie tez by na każde bylo nie. Podaje ale jak mówisz różne inne rzeczy. -
Po prostu Zoe wrote:Ja nie chce sprzedawać naszego bo jeszcze nie wiem czy nam się nie przyda 🙃 a tez kupiłam prawie nówkę za mniej niż pół ceny. Ale jakby była dziewczyna to nie twierdze z nie kupiłabym cybexa z ramą rose gold 😂
A tak się zapierałaś 🤪 No chyba, że chcesz kolejne dziecko ale bez porodu 🤭
Ja wyprzedaję wszystko jak leci 😅 -
KasiaC masakra co za pytania 🙈 tez byłam z małym u logopedy zamiast neurologopedy i ona mnie bardzo uspokoiła ze mały rozwija się prawidłowo i żeby za dużo nie wymagać od takiego dziecka bo to dopiero roczniak przecież 🙈 a tu takie rzeczy 🙈 ładny, brzydki, no w szoku jestem.
Ja ze swojego wózka jestem zadowolona. Tez do najlżejszych nie należy ale zajmuje mało miejsca i szybko się składa. Tez narazie zostawiam w razie gdybyśmy jednak zdecydowali się na drugie 😅 ake ze spacerówki jestem bardziej zadowolona niż z gondoli. A my mamy mutsy icon, trochę mała gondola i mogła by lepiej osłaniać od wiatru.
Ja po zmianie przychodni tez nie mogę narzekać, mamy spoko pediatrę. -
ja mam wrażenie, że teraz są takie trochę popierniczone czasy, że ze wszystkim się gna. nie daje się tym dzieciom normalnie rozwijać tylko wieczna gonitwa. i o ile fajnie, że jest więcej specjalistów, bo można przy jakichś obawach iść i sprawdzić, tak czasem to też minus, bo matki dostają na głowę, bo od rocznego dziecka wymaga się rzeczy, których czasem dwulatek nie ogarnie.
medimind lubi tę wiadomość
💛 12/2015 🧒
🧡 09/2017 🧒
❤️ 05/2019 🧒
💙 06/2021 🧒
🩵 12/2022 🧒
🩷 10/2024 👧 -
Kasia dziwne te pytania logopedki. Mój w takim razie też daleko do tyłu. Wszystko rozumie ale wybiera sobie co chce powtórzyć, podać lub w co się bawimy. W chowanego doskonale rozumie o co chodzi bo jak udaję, że go nie widzę i go szukam to chichocze z podekscytowania i udaje, że go nie ma 🙈
Książeczki przegląda sam, otwiera okienka ale gdy podejdę do niego i chcę coś przeczytać, pokazać to już idzie do innych zabaw. Jak proszę żeby podał misia to ogarnia pokój i szuka wzrokiem gdzie miś leży i tyle.
Ja nie naciskam bo zauważyłam, że wiele rzeczy przychodzi z czasem, jak bicie brawa, robienie papa czy przybijanie piątki.
I wreszcie sam mąż przyznał, że brak czułości odziedziczył po nim. Nie lubi przytulasów, ręki gdy chodzimy też nigdy nie poda jak stary 🤣 ale tak jak pisze Mała syrenka gdy chodzi to obiera sobie cele i nic co do niego mówimy go nie interesuje. -
KasiaC no głupie te pytania. Moja by nie podała widelca, bo jak już jakiś dorwie to w życiu nie odda po dobroci😆. Ja ogólnie nie zwracam uwagi na takie rzeczy, nie obserwuję aż tak bardzo. Laura sporo rozumie, jak położyłam się na podłodze a stary jej powiedział żeby zrobiła na mamie "hopsa" to nie trzeba było dwa razy powtarzać 🤪. Teraz nie mogę się spokojnie położyć bo od razu na mnie włazi i skacze.
-
Chciałabym poznać Wasze zdanie. Czy dziecko w tym wieku MUSI pic mleko przed snem? Wszystkie piją? Nie chcę już podawać z butelki, staram się by piła mleko po kolacji z kubka, ale... Wypija go max. 50ml, jak podawałam na początku później i tak butelkę to zawsze wypiła do końca pomimo że z kubka już nie chciała. Dzisiaj była już przemęczona i miała humorki, że wcale z kubka mleka nie chciała. Czy można przyjąć, że jeśli byłaby nadal głodna, pomimo kolacji, to wypiłaby z kubka? Nie wiem czy pije z butelki bo faktycznie chce mleka, czy dlatego że fajnie pociumkać smoczek. W ciągu dnia mleka do picia nie podaję, ale zawsze jogurt czy serek wiejski zje, no i na kolację kaszka na mleku. Mąż mówi, bym dawała mleko w bidonie ze słomką, ale nie chcę stosować pośrednich rozwiązań. Przecież docelowo ma umieć pić z otwartego kubka, a i tak teraz w lato już odpuszczam i głównym kubkiem do picia wody jest bidon. Z niego najchętniej pije.
Proszę napiszcie jak to u Was wygląda. -
U nas ze wzgledu na to, że mała je mało stałych to podaję jej w południe i budzę sie o 3 w nocy, zeby nakarmić. Przed snem juz nie daję, bo na siłę karmiliśmy mimo, że w dzoeń je niewiele. No chyba, że naprawdę od 12 do 21 nic stałego nie wtrąciła to robimy mleko. Jeśli jadlaby stale, i tym bardziej mleczne posiłki, to nie spinałabym się.
10 lat starań
26.08.2018r. decyzja o ivf
28.01.2019 I ICSI punkcja - 7 komórek - 4 zarodki 3-dniowe 26 kwietnia FET22 czerwca FET
28 sierpnia - 2 zarodki nie rozmroziły się
17.01.2020 II pICSI punkcja - 6 komorek - 1 wczesna blastocysta 22.01 ET
13.08. 2020 III pICSI punkcja - 9 komórek - 5 blastocyst - 4.1.1, 3.3.3, 2bl, 2bl, 2bl
12.10 FET
7dpt beta 134,31mIU/ml
9dpt beta 318,49mIU/ml
11dpt beta 745,15mIU/ml
Usg 30.10.2020r. -> pęcherzyk żółtkowy
Usg 31.10.2020r. -> krwawienie, pęcherzyk na swoim miejscu
(21dpt hcg total 27973,8mIU
23dpt hcg total 34761,5mIU)
23dpt beta 34558,50mIU/ml
16.11 usg, jest śliczne serduszko ❤ -
Mama pp a podajesz mleko modyfikowane czy krowie?
U nas czasem wjeżdża jakieś 80ml po drzemce krowiego i do spania dostaje cycka. Niedługo planuje już wyeliminować to ostatnie karmienie i też się zastanawiam czy dawać jej mleko po kolacji. Tylko u nas kolacje raczej warzywne, dziś zjadła leczo, dwie kromki chleba z serkiem i kilka pomidorków koktajlowych.