X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamy 2021
Odpowiedz

Czerwcowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • _agrafka_ Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2022, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dokupiliśmy wkładkę do fotelika antypotową z merynosa i super się sprawdza, polecam. Mały w łupinie tez się strasznie pocił, teraz wcale. Na a na kanapę wzięliśmy tą matę ochronną.

Foxy niedosłuch wyszedł na obu uszach ? Wiadomo coś więcej ?

• Foxy Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2022, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w zasadzie zbadaliśmy tylko jedno ucho. Przy badaniu dziecko nie moze plakac, wiec tylko jedno sprawdziliśmy zanim rozhisteryzował się na maxa. Laryngolog na podstawie wyniku i tak będzie sprawdzał oba ucha wiec badanie drugiego nie miało już tak wielkiego znaczenia. Podobno to wszystko jest w pełni odwracalne, wiec ja sie nawet ciesze z takiego wyniku bo mamy przynajmniej diagnozę i odwracalną przyczynę, w 80% to podobno wysiękowe zapalenie ucha środkowego

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 sierpnia 2022, 18:29

15.09.20: (I) ET 4.1.1
    bhcg 6dpt 44,7; 9dpt 220; 17dpt 4663
    25+4tc 891g, 29+4tc 1616g, 32+6tc 2230g, 34+4tc 2500g 36+5tc 3025g 38+3tc 3280g
    24.08.23 (II) FET 4.1.1
    bhcg 4dpt 1,1; 6dpt 3,8; 9dpt 6,6
    20.09.23 (III) FET 3.1.1
    39+5tc 3700g

age.png

age.png
  • KasiaC Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2022, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Foxy jak mówisz odwracalna diagnoza jest chyba najlepsza. A kiedy laryngolog ?

Batylda właśnie dlatego tez chce tani :D mówiłam im, żeby sobie właśnie przypinali a jak ktoś gwiźnie to nie będzie szkoda. Aczkolwiek to właśnie mały 4-piętrowy blok, gdzie wszyscy się znają wiec może cyrków nie będzie.

Syrenka nie idę na 7 h bo jestem debil który gada ze swoim 20 lat starszym szefem na stopie blisko koleżeńskiej. On nie ma dzieci i nie mógł mieć leczyli sie z zona ale lata temu klinik in vitro mówił ze były tylko dwie. Przy czym żadna doświadczona. I ja tez mu opowiadałam o moim in vitro i jak zaszłam w ciąże w maju, która poroniłam w 6 tc tez od razu mu zadzwoniłam. I generalnie mu mowilam, ze ja juz nie karmie i głupio mi teraz w ciula lecieć …. Także tak sobie narobiłam

medimind lubi tę wiadomość

• Mama po przejściach Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2022, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia a jaką dokładnie macie Sironę? Muszę się naszemu fotelikowi jutro dobrze przyjrzeć, bo byłam pewna że są dwa stopnie pochylenia. Lisa jeździ na najbardziej pionowo, żeby mogła pozwiedzać i wtedy jest szansa że można przejechać parę km w spokoju. W tym foteliku, nie licząc drogi do Polski, zasnęła raptem parę razy i raz właśnie widziałam w lusterku, że jej główka opadała. Może faktycznie wystarczy zmienić nachylenie. Jak zasnęła z głową na bok to było ok.

Sumi Igor grzecznie i spokojnie jeździ w łupinie? No aż mi trudno w to uwierzyć 😅 Mówiłaś, że dzik 🤪

OrT4p2.png

Wysłany: 5 sierpnia 2022, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No proszę Agrafka, a jak ja przekazywałam polecenia położnej, że trzeba się zaopatrzyć w wkładkę do łóżeczka/wózka z wełny to były śmiechy 🤣🤭 A jednak się sprawdza.

OrT4p2.png
  • Bee Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2022, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama pp, jeszcze mi sie przypomniało, że neurologo polecala osteopatę, bo my bylismy 2 razy i mowiła, że może napięcie wróciło i da się tym coś zdziałać.

o148hdge5msg47fv.png
    10 lat starań
    26.08.2018r. decyzja o ivf
    28.01.2019 I ICSI punkcja - 7 komórek - 4 zarodki 3-dniowe 26 kwietnia FET =( 22 czerwca FET =( 28 sierpnia - 2 zarodki nie rozmroziły się =( =(
    17.01.2020 II pICSI punkcja - 6 komorek - 1 wczesna blastocysta 22.01 ET =(
    13.08. 2020 III pICSI punkcja - 9 komórek - 5 blastocyst - 4.1.1, 3.3.3, 2bl, 2bl, 2bl

12.10 FET
    7dpt beta 134,31mIU/ml
    9dpt beta 318,49mIU/ml
    11dpt beta 745,15mIU/ml
    Usg 30.10.2020r. -> pęcherzyk żółtkowy
    Usg 31.10.2020r. -> krwawienie, pęcherzyk na swoim miejscu
    (21dpt hcg total 27973,8mIU
    23dpt hcg total 34761,5mIU)
    23dpt beta 34558,50mIU/ml
    16.11 usg, jest śliczne serduszko ❤
  • Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2022, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kuzynki syn ma przerośnięty migdał i dlatego ma problem ze słuchem na jedno ucho. Może to też będzie u Ludwika. Będzie potrzebny zabieg usunięcia, ale nic skomplikowanego, dla dzieci nawet niespecjalnie bolesne i najważniejsze,że słuch wraca.
    Ula nie reaguje jak ja wołam. Reaguje wybiórczo. W domu chętnie, ale na dworze nic. Ona ma swój cel i tam idzie, nie nadaje się na spacery, biegnie przed siebie i nie patrzy. W sklepie do wózka nie da się wsadzić, tylko musi zwiedzać. Swoimi ścieżkami. Nie da się tego zgonic na słuch niestety:D Dzisiaj pięknie powtarzała daj, dać, tata, baba, mama, AM, a nawet w miare szło jej spać.
    Czasem opada jej główka w foteliku, nie wiedziałam nawet, że to takie ważne,żeby tego nie było.
    A wózek spacerowy leży u nas już od miesiąca. Nie używamy i chyba jeden sprzedam, bo po co ma stać i kurz zbierać.

• Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2022, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama pp ale ona o skorze takiej wlochatej mowila, a ta wkladka to jak nasz kombibezon welniany jest🤪

Kasia, nie wiem do jakiej kwoty szukasz, ale z tanszych masz joie spin/i-spin, axkid move, troszkę wiecej avionaut sky

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1

Wysłany: 5 sierpnia 2022, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bee wygląda na to,że prawidłowo
    zdiagnozowałaś moje dziecko. Dziękuję Ci bardzo, będę pogłębiać wiedzę w tym temacie. Oczywiście, nie wszystkie objawy występują, ale sporo tak. Jak nie raz coś wspomniałam pediatrze to ciągle słyszałam, tylko śmiech, bo dzieci tak mają. Pierwsze dziecko to się matka nie zna i wszystko ją niepokoi. Wcześniej myślałam, że zaburzenia si to unikanie kontaktów, a teraz przeczytałam że może być wręcz odwrotnie. Nie dawno nawet tutaj pisałam, że z niej to taki nerwus, często podchodzi i ściska mnie z całych sił za rękę czy nogę, szczypie mnie. Najczęściej jak się przytula to robi to z całych sił, nas to cieszy, bo myśleliśmy że okazuje że tak mocno kocha, a tutaj wychodzi na to, że to jakieś zaburzenia 🙈 zabiegi pielęgnacyjne ryk. No i o problemach ze snem już nawet nie wspominam i ma jeszcze parę takich podejrzanych zachowań.
    O tym, że wybudza ją wszystko, że budzi się z wrzaskiem itd.powiedzialam już chyba całemu światu, a żaden z lekarzy nie zastanowił się, czy to nie zaburzenia Si ...
    Nie wiem czy sobie już nie wkręcam czegoś.

OrT4p2.png
  • Ann11 Ekspertka

Wysłany: 5 sierpnia 2022, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama pp kiedyś mówiłam o dziewczynce w mojej rodzinie z zaburzeniami SI. Miała zaburzenia czucia głębokiego, coś z równowagą i problemy z mową. Właśnie tak jak mówisz była przylepką, taka bardzo niedelikatna. Jak tańczyła to ręce nigdy nie poruszały się symetrycznie, jedna była np na górze druga w bok. Podchodziła do obcych dzieci i je ściskała. Później biła się po głowie, wbiegając do pokoju nie trafiła w drzwi tylko waliła w futrynę, zaczęła chodzić na palcach. Pierwsze słowa wypowiedziała w wieku 3 lat ale oni dopiero wtedy zaczęli ją diagnozować. Do dzisiaj jest taka jak "słoń w składzie porcelany" jak jest koło Laury to pilnujemy bo niechcący może jej zrobić krzywdę. Nie wiem, czy da się stwierdzić zaburzenia SI u roczniaków?

• Sumireguska Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2022, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Foxy dobrze że zrobiliście to badanie!!trzymam kciuki za wizyte u logopedy.

Co do zaburzeń si to nie wiem czy to nie dopiero na 2 latka sie diagnozuje?? Mama po juz nie pamietam, czy Ty rodziłaś CC? Wiem że moja mama po CC z moją siostrą miała zalecone od razu masaże pobudzający czucie głębokie. Że po cc powinno sie go wykonywać 🤷🏻‍♀️ pamietam że była masowana tak dosyć mocno, codziennie. Ale to było 13 lat temu wiec nie wiem o co chodzilo dokladnie

Nier nie siedzi spokojnie, ruszamy zwykle w czasie drzemki ktora trwa ok 2h. Potem czasami wysiedzi jeszcze godzinke jak sie z nim bawie. Czasem robimy postój no i kolejna godzinka znowu zabawa. Ale dluzej niż 4h nie jechalismy jeszcze 😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 sierpnia 2022, 22:02

21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10 :)
    16.12.22 Mikołaj 3500 59cm, 10/10 :)

Wysłany: 5 sierpnia 2022, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze jest za wcześnie na jakiekolwiek diagnozy w tym kierunku, ale coś mi tam podpasowało z objawów i teraz nie da mi to spokoju. Widziałam, że na necie jest sporo zabaw pobudzających, wiec spróbuję coś przemycić do nas, nie zaszkodzi.
    Rodziłam naturalnie.
    W przyszłym tygodniu Lisa ma szczepienie, ale nawet nie wiem czy poruszać ten temat ,przy ich podejściu, bo wiecie jak to jest, matka diagnozuje dziecko w internecie 😅
    Ale np.na przykładzie Foxy, dobrze że nie olałaś i poszliście sprawdzić.
    Sumi u nas byle "podróż" do dalszego supermarketu czy ganinetu lekarskiego jest z rykiem. A co ciekawe to też może być objaw zaburzeń Si 🙈 Koleżanka w Polsce mówiła mi,że starczyło że jej dziecko źle trzymało kredkę i już ją skierowali do poradni, wszystko jest jakimś zaburzeniem...

OrT4p2.png
  • espoir Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2022, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiecie jakby się uprzeć to wszystko da się podczepić pod jakieś zaburzenie... ja nie doczytałam, ale o co chodzi z tym wózkiem? nie chce siedzieć czy jak?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 sierpnia 2022, 22:37

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
  • Sumireguska Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2022, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taak w sumie jako dorośli też mamy mase zaburzeń jakby sie zastanowić, ja no nienawidze wręcz jak mnie ktoś dotyka, nawet polozy reke na ramieniu 😂 codzienne zasypianie trwa ok 2h u mnie.. gdy ktoś gwiżdże to budzi sie we mnie taka agresja jakiej świat nie zna i mam ochote zabijać, no i cholernie boje sie pająków, aż do porzygania. No to pewnie wszystko soe podciąga pod leczenie xD

Mama pp a jak u was z bujaniem na huśtawce? Nie ma ryku wtedy np? T
    Wiesz może ona po prostu nie lubi unieruchomienia 🤷🏻‍♀️

• Sumireguska Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2022, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tam bym zapytała podczas wizyty o to. Jeśli babka wyśmieje to poproś aby przybliżyła ci temat tych zaburzeń i powoedziała kiedy można je zdiagnozować. Jak nie bedzie wiedziala, znaczy że wuja wie i niedouczona po prostu 🤷🏻‍♀️

• Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2022, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama pp, nie wiem, czy jest sens o tym mówić.
    Ja powiedziałam pediatrze,że Ula ma jakąś nadwrażliwość w buźce, to mnie wyśmiała.
    Później neurologopeda stwierdziła,że nadwrażliwość jest i to bardzo duża.
    U nas też pewnie wyjdą jakieś zaburzenia si. Ula się dostymulowuje. Lubi kręcić się w kółko, wszystko robi mocno,jakby jej docisku zabrakło przy porodzie.
    Ale Iga urodzona naturalnie, a zaburzenia si są. Prawie stwierdzone, bo dokładne podsumowanie będę miała we wrześniu, ale już babka napomniała,że coś widzi.
    Mi się wydaje,że jedyne, co możemy teraz zrobić, to dostarczyć małemu człowiekowi różnych bodźców. niech chodzi boso po trawie, piasku, umożliwiać dotykanie różnych faktur. Zaraz przestaną żreć wszystko, to i plasteliny, piasek kinetyczny. coś ciepłego, coś zimnego. neurologopeda kazała mi zawsze myć gąbka.
    Prawdziwa diagnozę można postawić około 4 roku zycia. Teraz nie ma co się nakręcać.
    Ale czynności pielęgnacyjne przy zaburzeniach si to masakra. Bo dziecko naprawdę boli mycie włosów itd. Iga do dzisiaj wrzeszczy i się nie daje. Muszę ją przekupić,żeby dała obciąć paznokcie, umyć włosy, walczę z zębami, ubieraniem. To nie znika z dnia na dzień i nie jest to nic fajnego.

Wysłany: 5 sierpnia 2022, 23:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Huśtawki lubi, ale tylko na chwilkę, zresztą tak jak wszystko 😅

OrT4p2.png
  • Nikola Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2022, 06:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo, bardzo dziekuje. Tyle cennych uwag! Wszystko pospisywałam i w przyszłym tygodniu pojedziemy do sklepu już z konkretami. Mama pp tak Franko jeszcze w łupinie wiec czas na nowe siedzisko.

Co do sandałków ja tez nie kupowałam Franiu dopiero od 1.08 stawia pierwsze kroczki wiec raczej w nich już nie pobiega. A jak wychodzimy do jest na trawce. Kupiła już takie jesienne bardziej.

Zoe No to Wspaniałego wypoczynku! A jaki wozek bierzecie?

Simi Wy to prawdziwi podróżnicy.

Ja tez chce kupić jakaś mała, poręczna spacerówkę.

Gf95 figurki schleicha i collecta, a magnesy Magdumu.

Bee my tez mamy Franiowi dać czas do 18 miesięcy, mnie w sumie najbardziej martwi brak wskazywania. Ale zaczęłam z nim intensywna prace, mam nadzieje, ze nie przestanie lubic się ze Man bawić;)

Foxy my mielismy robiony ABR to chyba najbardziej obiektywne badanie, dziecko spi wiec wszystko przebiega w spokoju i nie ma watpliwosci.

• Po prostu Zoe Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2022, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mojego wózka mi szkoda. Teściowa od koleżanki dostała spacerówkę. Składa sie spoko ale jest ciężka do prowadzenia. Przeglądam co raz na olx spacerówki. Jak nic fajnego sie nie trafi to wezmę tamta. Tydzień sie przemęczymy. A jak mój Joolz uszkodziły sie w transporcie to bym sobie nie darowała. A wiadomo jak na lotniskach

• Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2022, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zoe wy jeszcze w day3 czy jakiegos innego joolza masz?

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
‹‹ 1830 1831 1832 1833 1834 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ