Czerwcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Ciekawe właśnie co u Nikoli. Mam nadzieję, że jeśli nie SOR to ta wizyta zaklepana u lekarza się odbyła i jest lepiej.
A jak mówicie dziecko dziecku nierówne, żłobek żłobkowi nie równy. Niemniej większość ludzi gdzieś dziecko oddaje, bo trzeba iść do pracy. Mało kto dla przyjemności trzyma dziecko w placówkach. Takie życie niestety. Kiedyś kobiety nie pracowały i wychowywały dziecko nie raz aż do zerówki (np. przypadek mojego męża) a teraz mnóstwo rocznych dzieci już jest w placówce.
Ja akurat jestem zwolennikiem, żeby dopiero szło do przedszkola albo do żłobka po 2 roku życia, kiedy niby właśnie zaczynają się socjalizować i komunikować z innymi, ale co zrobisz jak nie nie zrobisz. Zarabiać trzeba -
Z racji, że mam wiele rodzeństwa i jestem druga to tez długo siedziałam w domu z mamą i babcią. Wtedy mieszkaliśmy na kolonii i jako jedynych sąsiadów mieliśmy starsze małżeństwo. Stąd laurki na dzień babci trzeba było przygotować trzy a sąsiadki mąż był naszym dziadkiem. Prawdziwi zmarli zanim się urodziliśmy. Do dziś sasiadka za każdym razem wspomina, że nie mogła się doczekać aż przywiozą mnie ze szpitala żeby mogła mnie wyściskać 😂
Poszłam dopiero do przedszkola ale wtedy to chyba było w wieku 5-6 lat.
Zarezerwowałam wakacje w maju 💪 mam na co czekać 😁
-
Ja poszłam do żłobka na 2 lata i potem przedszkole
mama zawsze mówi, że inne dzieci płakały a ja nie.
Jedyne co pamiętam to jak szłam rano, ale to już do przedszkola i płakałam, żeby tylko powiedziała, że nie chce nic na mleku 🤣 bo ja nienawidzę mleka :p
Zoe super! Gdzie lecicie?
Ja właśnie rezerwuje tydzień przed świąteczny w Białce Tatrzańskiej, a potem to już... 🍼🍼👶 1.03.2023 synek 💓
VIII - FET 4.2.1
💉7dpt-54.7; 9 dpt-110; 12dpt-382; 14dpt-927
27 dpt ❤️
👶 30.05.2021 synek 💓
IX 2020 - ICSI - ET 5.1.1
💉7dpt-83.4; 9 dpt-218; 12 dpt-1104
22dpt ❤️ -
Ja poszłam do przedszkola mając 3 lata i do dzisiaj moja mama wspomina, że nawet się za nią nie obejrzałam 😁 z kolei moja o rok młodsza siostra codziennie przez całe dnie w przedszkolu płakała więc ostatecznie panie przyprowadzały ją do mojej grupy. I tak przez kilka lat, do swojego rocznika wróciła dopiero jak ja poszłam do zerówki a i tak wyła🙈 mój brat z kolei poszedł rok później bo też całe dnie tam płakał. Jak widać każde dziecko inne mimo, że wychowane w takich samych warunkach 🤷🏼♀️
-
Właśnie Zoe, gdzie jedzie jedziecie? Wakacje w ciepłych krajach to mi się marzą ale z dwójką nie mam odwagi🙈 po długim weekendzie na Mazurach byliśmy tak umordowani, że do teraz mam traumę 🥴
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 października 2022, 21:37
-
Dziewczyny chyba mnie trochę źle zrozumiałyście w kwestii żłobka. Mnie dziwi zachowanie tej znajomej która oddaje dziecko na cały dzień do żłobka dlatego że ona to robi żeby mieć przysłowiowy spokój. Nie pracuje. Co się gdzieś zatrudniła to za chwilę ją zwalniali bo brakowało jej chęci do pracy. A jest to rodzina której się nie przelewa.
-
Tym razem Kos. Moi rodzice lecą z nami. Szukaliśmy czegoś z nadzieją na atrakcyjne ceny w first. Prawda jest taka, że dla mnie nie są atrakcyjne 🙃
W zimę nawet nie przyszło mi do głowy, żeby ruszyć gdzieś w Polskę. Jestem z ciepłolubnych. Jak wychodzę w zimę z domu to widać mi tylko oczy. kiedyś marzyłam o tym by szusować po stoku. Ostatnio doszłam do wniosku, że tam jest zimno 🤪 -
Ooo byłam na Kos 7 lat temu 😅 w sumie to polecam
mega miło wspominam, bo to była nasza podróż poślubna.
Ja lubię góry zimaale też mega ciepło się ubieram. A mąż jeździ na nartach. Oboje się nie możemy doczekać aż Ignas zacznie się uczyć jeździć, chociaz jak patrzę na te maluszki na stoku to zawsze mi mrozi krew w żyłach, bo wiem, że część osób jest mega nieuważna, a o wypadek nie trudno.
👶 1.03.2023 synek 💓
VIII - FET 4.2.1
27 dpt ❤️
👶 30.05.2021 synek 💓
22dpt ❤️ -
Zoe u nas na 16 dni w październiku był 8 w żłobku 😅 pół na pół👶 1.03.2023 synek 💓
VIII - FET 4.2.1
27 dpt ❤️
👶 30.05.2021 synek 💓
22dpt ❤️ -
Zoe u nas w pazdzierniku był 4 dni xD
Kaszel nadal masakryczny, w piatek ide znow do pediatry bo juz mam dosyć
Mama pp jak nocka?
Ja poszlam dopiero do zerowki ale na krotko bo tam plakałam (pamietam ze te ciocie byly tragiczne) i wszystko powoedzialam rodzicom. A do szkoly poszlam mega zajarana, towarzyska. Siedzialam najdluzej jak sie dało i wszystkie zajecia dodatkowemoja siostra ma to samo. Towarzyskość to juz raczej geny.
Też najbardziej mnie martwi że w zlobku dziecko jeszcze nie powie ze cos sie stalo.
Zoe my w tym roku bylismy na kos! Jaki hotel?21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10
16.12.22 Mikołaj 3500 59cm, 10/10 -
Szczerze mówiąc, to ja też bym brała teraz first, bo przy tej inflacji w maju wycieczka może kosztować dużo więcej.
W marcu byliśmy w średnim hotelu w Egipcie. Za 6k. Teraz ten sam 10k. Nie ma sezonu, wtedy też nie było. Ceny wystrzeliły w kosmos.
Mamy urlop przełom lipca/sierpnia, bo wtedy są nasze placówki zamknięte. Mamy problem, bo to aż 4 tygodnie, nikt nam dzieci nie weźmie, a my nie lubimy jezdzic w sezonie. Do tego byśmy musieli wziąć po 3 tygodnie I to tak,żeby tylko 2 się zazebily.
Ale jak coś to uderzymy do Chorwacji. Ostatnio cyrki są na lotnisku w Gdańsku, nic nie lata według rozkładu, brakuje kontrolerów lotu, więc wolę poczekać aż sytuacja będzie bardziej przewidywalna. Koczować na lotnisku kilka godzin z moimi dziećmi. Marzenie -
Co do placowek, ja poszłam dopiero do zerówki, kontakt z rówieśnikami miałam ograniczony, bo ja jedynaczka, mieszkaliśmy na odludziu. Nie miałam żadnych problemów ze stosunkami międzyludzkimi. Teraz wolę grono najbliższych, ale to raczej kwestia charakteru, nie dzieciństwa. Moja kuzynka, wszystko praktycznie to samo, a jest taka dusza towarzystwa,że każdy by powiedział,że ona od zawsze była wśród ludzi. A nie. Do 7rz była przyklejona do spódnicy mamy, z nami się nawet nie chciala bawić.
Owszem, dzieci lubia towarzystwo innych dzieci, ale nie jest do niezbędne do prawidłowego rozwoju. I na pewno nie zgadzam się, że się lepiej rozwijają. Może czasem szybciej, ale tak naprawdę jakie to ma znaczenie, kto kiedy co potrafił.
Ja nikogo nie oceniam, sytuację są różne, dzieci są różne, czasem trzeba, czasem się po prostu chce. Ale mam swoje nieugięte zdanie w tym temacie.
Moja Iga nie nadaje się na placówkę. Moze 4 godziny by byly dla niej ok, ale nie wiem, nie mam jak sprawdzic, musi byc dluzej. Jest zbyt wrażliwa. A jestem pewna,że jakby tych wszystkich emocji nauczyła się i zrozumiała w domu, to by jej było o wiele łatwiej w szkole, niż jest teraz.
Dzieci ja popychają, zabierają jej zabawki. Ona nie umie walczyć jak inne, boi się, wstydzi. A te emocje jej się zbierają i wraca agresywna, płaczącą i wyzywa się na Uli. Wiem,że prędzej czy później musiałaby się zetknąć z okrutnym światem, ale jednak starsze dziecko ma wypracowane pewne mechanizmy obronne, a według mnie Iga uczy się jak być ofiarą i wyrzucać to w domu. Jest mi bardzo przykro,że tak jest. -
Hotel Blue Lagoon resort. To raptem za pół roku 🤪
Kiedyś jak kupowaliśmy w first to mega się opłacało. Hotel w sezonie kosztował ponad 5 tys a my byliśmy w nim za 2,5. Na Rodos tak samo. Teraz te ceny są takie, że głowa boli. Lecimy w środku miesiąca a wylot tydzień później to koszt większy o prawie tysiąc zł na osobie. Na upale nam nie zależy bo mama woli jak jest w okolicy 25 stopni. Dla małego na plaży tez będzie lepiej jak nie będzie tak mocne słońce.
Po cichu liczę, że sytuacja na rynku trochę się ustabilizuje i we wrześniu polecimy jeszcze raz 🙈 albo chociaż pojedziemy na trochę nad polskie morze