Czerwcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Agrafka zdrówka dla Małego!
Pogorszyło mu się wczoraj, doszły inne objawy? Pisałaś, że ma katar...
Jestem ugadana z Lisą, że jak wrócę do pracy to ma już się ogarnąć i przesypiać noce, a ostatnie są znowu naprawdę kiepskie 🙈 Już przeżywam poniedziałkowy powrót.
Karolina mówią już coś u Was o balu? U nas cisza, a w każdym sklepie widzę stroje. Mam nadzieję, że nie będzie wcale a nie że dadzą znać jak już wszystko będzie wykupione i przebrane. -
Karolina mąż taką miłością pała do całej tej rodziny że gdy mu zadaje to pytanie to mówi „nie interesuje mnie to wcale”. Dziś w aucie spróbuje poruszyć temat. Sama wypytam dzieciaka co chce jak mąż nie będzie miał nic przeciwko. Nie chce pytać dzieciaka i robić mu nadziei gdy ten powie, że mu tego nie kupi 🙃 dzieciak może byc później zawiedziony a że ma charakterek mojego męża to pójdzie do pokoju, zamknie się i tyle będzie z jego radości na komunii. Wiadomo, że Komunia nie jest od tego. Ale nie oszukujmy się, to tylko dziecko. Liczy na prezenty. Nie na jakieś duchowe uniesienia 😉
Agrafka współczuje. Ostatnio bardzo często mam ochotę na to samo.
-
Zoe to akurat prawda, dla mnie w ogóle w tym wieku komunia to jakaś pomyłka. I ktoś mi może gadać farmazony, że zalezy to od wychowania ale 💩 prawda 😅
10 latek doskonale zna swoje potrzeby, choć są często wygórowane 😅 i wie że to okazja, żeby dostać coś fajnego._agrafka_ lubi tę wiadomość
👶 1.03.2023 synek 💓
VIII - FET 4.2.1
💉7dpt-54.7; 9 dpt-110; 12dpt-382; 14dpt-927
27 dpt ❤️
👶 30.05.2021 synek 💓
IX 2020 - ICSI - ET 5.1.1
💉7dpt-83.4; 9 dpt-218; 12 dpt-1104
22dpt ❤️ -
Mama pp właśnie nic nie mówią, wczoraj mieli jedynie dyskotekę 😅
Ale muszę powiedzieć mężowi żeby spytał w przyszłym tygodniu👶 1.03.2023 synek 💓
VIII - FET 4.2.1
27 dpt ❤️
👶 30.05.2021 synek 💓
22dpt ❤️ -
Powiem Wam, a raczej napiszę, że cieszę się że trafiłam na Was, na taką grupę matek gdzie nikt się nie prześciga z umiejętnościami dziecka. Dzisiaj usłyszałam jak 11 miesięczne dziecko prowadza się za rączki, bo jest presja że przecież musi już zaraz chodzić, ale np.presji żeby piło z bidonu nie mają, podają wodę z butelki ze smoczkiem 😅 8 miesięczne wysadzają na nocnik i się cieszą jak kupę zrobi, ale to przecież nie ma nic wspólnego z świadomym wypróżnianiem 🤦♀️ i takie tam inne historie, aż mnie głowa rozbolała.
-
Mama pp ja juz przestałam sie przejmować. W ogóle widze że z Mikołajem będzie inaczej. Z Igorem czułam dziwną presje a z tym drugim już wiem że nie ma sensu sie przejmować. Że wszystko w swoim czasie. Smutne to że każdy sie prześciga jakby to miało jakiekolwiek znaczenie w czymkolwiek, naprawde
Powiem wam że postanowiłam przeczytać forum od początku żeby znowu poczytać o problemach miesięcznych noworodziów bo juz sama nie wiem co jest normalne co nie, co sie robiło w tym czasie itp. Jednak to forum dawało mega wsparcie na każdym etapie jak nasze dzieci dorastały. Byłam na grupie rodzących w grudniu ale jakoś sie juz tak nie wciągnełam jak tutaj21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10
16.12.22 Mikołaj 3500 59cm, 10/10 -
Co do chodzenia to pamietam jak zajarana tłumaczyłam rodzinie że to wcale nie jest dobrze jak dziecko szybko wstaje na nogi, że czworaki są ważne itp (dziecko znajomych przeszło od siedzenia do stania od razu i wszyscy gratulowali). Że właśnie super że Igor długo na czworaka chodzi. No i co usłyszałam od babci?
- nie przejmuj sie, Iguś na pewno będzie już chodził na roczek..
kurtyna21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10
Sumi ja się nauczyłam już takie gadki ucinać 😅
Ostatnio teściowa mi wmawiała, że już MUSZE sadzac Ignacego na nocnik, bo będzie chodził w pampersie jak jej inny wnuk, czyli do 3 r.ż. a ja powiedziałam, że może przed 18stką zdąży się odpieluchować i koniec tematu. Już nie wiedziała co powiedzieć 😅
Przestałam mieć skrupuły czy ktoś się obrazi czy nie 😁
I też jakis czas temu czytałam forum jak się dzieciaczki porodziły, bo nie pamiętałam jak Ignacy jadł i spał 😅🤣
Po wczorajszej wizycie mam dostać skierowanie na CC na ok 39 tydzień. Więc chyba najpóźniej 6 marca Kajtek będzie z namichyba że zdecyduje się wyjść wcześniej jak brat 😁
👶 1.03.2023 synek 💓
VIII - FET 4.2.1
27 dpt ❤️
👶 30.05.2021 synek 💓
22dpt ❤️ -
Mama pp, po prostu wiele osób nie wie, nie czyta. Powtarza informacje które słyszy od starszych pokoleń - i nie ma co sie złościc tez na starsze pokolenia bo tez kiedys wrzuciłam wam na fb książeczke zdrowia gdzie było wprost napisane zeby miesięcznemu dziecku juz rozszerzać diete. Nie pamietam ale 3 miesiace to juz zupki były tam wpisane, i to było tak normalne jak dla nas kp do 6mż.
Wiec moi rodzice czy dziadkowie tez nie raz otwieraja oczy ze zdziwienia że chciałam kp do 2rż, albo rd po 6mż, albo że nocnik tak późno. Dla nich to szok. Dla nas też wiele rzeczy bedzie szokujących za 20/30 lat, zobaczycie
A co do nocnika, ja wyjmuje go dziś z jednego powodu. Igor ma rutyne że CODZIENNIE po kąpieli wychodzi i sika mi do wiadra od mopa. I jak sie wysika to potem znowu wraca i znowu tam sika drugą porcje. To jak juz ma sikać w konkretne miejsce to mu podsune ten nocnik.
21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10
A co do aktualizowania wiedzy przez starsze pokolenia, no nie każdemu sie chce.
Moja teściowa na przykład zrobiła duzy research przed pierwszym obiadem poporodzie i pamietam jak dumna z siebie powiedziała mi że 'ona wie że JUŻ nie ma diety matki karmiącej wiec zrobiła normalny obiad'
I to było super21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10
Sumi fajnie, miło ze strony teściowej 🙂 ale nie ukrywajmy nie ma co wymagać od babć czy dziadków by aktualizowano wiedzę na temat wychowania dzieci - w końcu to już nie ich dzieci chociaż nie ukrywam ze fajnie by było gdyby to robili 😅
Natomiast uważam ze aktualizowanie wiedzy np przez Panie w żłobku powinna być obowiązkowa. No ale to już problem w systemie edukacji, nikt tego od nich nie wymaga. A w naszym żłobku dziecko od początku sadzane jest na nocnik. Przecież to są za małe dzieci. Niektóre jeszcze nie miały skończonego roczku i nie chodziły.
U nas steryd przyniósł poprawę, już lepiej oddycha o nie ma szczekającego kaszlu. Za to leci mu strasznie z nosa a on jak nigdy robi nam afery i nie daje sobie ani odciągnąć ani niczego sobie do nosa zapodać 🤷♀️
-
Jest w naszym gronie już jakiś odpieluchowany maluch? Przyznam, że odkąd o tym dzisiaj usłyszałam od znojemej to ciągle mi to chodzi po głowie 🙈 Jest dumna, że dziecko zrobi kupię jak ją wysadzi. No i co miałam jej powiedzieć, że robi dziecku krzywdę, że 8 czy 9 miesiąc to nie jest czas na odpieluchowanie... Za chwilę wyjdzie, że Lisa jest mniej super, bo jeszcze nawet nocnika na oczy nie widziała 😅 i jeszcze parę miesięcy napewno nie zobaczy.
Agrafka super, że tak szybko poprawa.
U Was z tym nocnikiem w żłobku to porażka🤦♀️ Mogliby chociaż pytać rodziców o zdanie, czy sobie życzą czy nie.
-
Agrafka ufff ze szybka reakcja i poprawa.
Tez mnie szokuje jak młode mamy sie prześciguja nie mając jak widac wiedzy o prawidłowym rozwoju. Wiadomo ze nikt wszystkich rozumów nie pozjadał ale jednak każda z nas coś czytała i wiedziała o takich podstawach jak rd czy nie używanie chodzika nie prowadzenie za ręce.
Ale jak mama pp mówisz podstawa to żeby pracownicy placówek wiedzieli takie rzeczy. A tu niestety jak widac wiedza leży odłogiem … ja jakbym sie zajmowała kogoś dziećmi to byś sie jednak edukowała 🧐Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2023, 19:22
-
Mama pp ja jak już pisałam kupiłam nocnik jak nie udawało mi się złapać moczu do badania i tak sobie stoi w łazience. Ostatnio też wysadzam ją przed kąpielą (jeśli chce) bo w wannie też często wstaje i sika. Czasem siądzie i zrobi, czasem nie chce i tyle. Bez presji. Pokazuje jej jak zrobi siku, wylewamy do kibelka, spuszczamy wodę, robimy papa. Nie wykazuje wielkiego zainteresowania to raczej nie kuma. Jak ja idę siku to też często leci ze mną i siada na nocniku (w pampersie i spodenkach). Jak będę siedziała z nią w domu, koło 2 rż to się tym zajmę na serio.
Laura też ostatnio dużo mówi. Ze zdań mówi tylko pytania typu gdzie jest, co to jest, kto to jest. Proszę, plasam (przepraszam),dzieci, piesio, powtarza wszystko, trzeba się pilnować 😆 -
Moja teściowa to już kupiła nocnik i do nas i do siebie 🙃 na razie leży w piwnicy i czeka, może w wakacje się za to zabiorę. To nie wyścigi, chociaż z dwoma pampersiakami to nie będzie tania zabawa. Póki co czasem klepie się w pampersa i mówi sisi, więc może coś zaczyna rozumieć.
Też pewnie będę się cofać do początku wątku żeby sobie przypomnieć noworodkowe sprawy. A może pamiętacie ile Espumisanu dawać poniżej miesiąca? Położna na wizycie mi mówiła takie rzeczy ale wyrzuciłam pewnie tą kartkę.