X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamy 2021
Odpowiedz

Czerwcowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • Po prostu Zoe Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2023, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie jak pojawiają się takie komentarze to mówię, że teraz są inne wytyczne. Nie podejmuje tematu. Przeważnie nikt nie drąży. A nawet jakby coś mówili to mi to wisi.

Z aktualizacja wiedzy w placówkach to mogę powiedzieć jak wygląda od strony nauczyciela. Siostra pracuje w przedszkolu. Właśnie zwolniła się z miejsca w którym pracowała po 10 godz 3-4 razy w tygodniu (brak kadry, ciagle L4 koleżanek). Dojazd do pracy 1-1,5godz. Po pracy musiała przygotowywać plany na kolejne zajęcia dydaktyczne, przygotwać materiały (drukować malowanki, zrobić wycinanki do maluchów itp). Często siedziała weekendami i to robiła. Myślicie, że miała czas i ochotę aktualizować wiedzę? Bo ja, szczerze mówiąc, to po takich maratonach to bym tym 🤮 i jedyne czego chciała to kanapy i netflixa. Od poniedziałku idzie w nowe miejsce.

Karolina melduje, że prezentem komunijnym będzie telefon Samsung. Już pisałam do koleżanki która pracuje w Samsungu w centrali czy nie maja zniżek pracowniczych 😂 lubimy wymieniać się naszymi zniżkami pracowniczymi 😁 ostatnio wykupowała katering z moimi

Wysłany: 14 stycznia 2023, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wypowiem się jeszcze o „szarańczy”. Cała trójka przez 7 godz naszego pobytu siedziała w telefonach, tv z bajkami, przeklinanie, słodycze że uszami by mi wychodziło. Każde puszczone samopas. Wszystko bez granic. Coś strasznego jak dla mnie. Ona tez już ledwo dycha. Sypie się strasznie. Ciąża daje się we znaki a jeszcze półtora miesiąca do porodu.
    Jeszcze cieszy się, że najmłodszy śpi do 11-12 w południe. Tylko co z tego jak dzieciak chodzi spać 24-1 w nocy. Teściowa mowila, że wczoraj kazała juz mu iść spać do matki bo dzieciak 1 w nocy a on jeszcze filmy ogląda w tv (3 lata). Matka śpi od 22 (ojciec nie przyjechał z nimi). Mi to się w głowie nie mieści 🙈 ale niech każdy żyje jak chce. Uwielbiam swoją rutynę

Wysłany: 14 stycznia 2023, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama pp dziś na fizjomommy była ankieta. Zrobiłam sobie screen dwóch odpowiedzi. Wyniki ankiety po 11 godz od udostępnienia.
    5 miesięczny bobas ma krótkie drzemki w ciągu dnia? Max 30 min
    62% odpowiedziało Tak 🤪
    Pewnie jutro będzie omawiać wyniki to jak nie zapomnę tam zajrzeć to powiem ile osób brało udział w ankiecie. Ale pierwsza myśl po przeczytaniu tego- Lisa!

Kolejne pytanie
    Sadzanie na nocnik 12m.
    6% tak
    53 nie
    41 nie dotyczy

• Mama po przejściach Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2023, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zoe miło, że o nas myślisz 😅
    Dzięki! Ciekawa ankieta.
    A ten trzylatek chodzący później spać niż jego matka to dla mnie hit 🤣🙈

OrT4p2.png
  • Ann11 Ekspertka

Wysłany: 14 stycznia 2023, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zoe coś strasznego z tymi dziećmi. Ale niektórzy właśnie totalnie olewają jakiekolwiek wychowywanie. Ja w rodzinie męża też mam takie dzieci, że przebywanie z nimi jest bardzo męczące. Co prawda nie są puszczone samopas ale one poprostu strasznie się drą. Zamiast mówić krzyczą. Chcą być ciągle w centrum uwagi i wszystkich przekrzykują. Laura też za nimi nie przepada, nie chce się z nimi bawić a jak zbliża się zanadto to odpycha 😂. Inna dzieci normalnie toleruje ale oni nawet dla niej są zbyt męczący. Ogólnie zauważyłam właśnie, że to rodzina męża jest taka krzykliwa. U mnie w domu się raczej cicho rozmawia. Mam nadzieję, że ona za kilka lat nie będzie się tak darła.

KasiaC też mi się wydaje, że gada sporo ale jak ze wszystkim każde dziecko ma swoje tempo. U niej to chyba zamiłowanie do Pucia i książeczek dało taki efekt.

Dziewczyny a z innej beczki, jakie prezenty kupujecie babciom i dziadkom?

Wysłany: 14 stycznia 2023, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ann jaz zamówiłam czekoladowy telegram na dzień babci i dziadka 😊

OrT4p2.png
  • Chaos Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2023, 23:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ile nadrabiania! 2 tygodnie. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku Girls!

U nas tez chorobska. Obecnie zapalenie spojowek oboje, plus starszak zapalenie ucha i antybiotyk, a dzis godzinę temu jeszcze zwymiotował 🙈🙈🙈

Ja jeszcze tez karmie. Chcę odstawic przed wakacjami ale tez nie wiem jak sie za to zgrabnie zabrac. Przeraza mnie to, a jednocześnie męczy mnie juz karmienie.

Mloda nauczyla sie mowic kocham Cię i kedt w tym przesłodka. Umie tez mowic kupka. I czasami wychodzi mix pt kupkam Cie 😂😂

Santi, piekne dziela! Kupowalas caly kurs od zrobmimamo? Ja ostatnio sie obijam w temacie, cos ten brak zimy mnie zdemotywowal..

Zoe, to ja pisalam o kursie o odpieluchowaniu. Zdecydowanie polecam. Zajelo nam wszystko tydzień czasu. Kurs u Komsty z wymagajace.pl. Odpieluchowywalam Milosza na 2 lata 2 mce, byl gotowy. Nocnik mamy zwykly z ikea. Choc teraz juz sluzy jako rekwizyt bo starszak uzywa nakladki. Ale mloda wykazuje juz zaonteresowanie. Siada na niego (w ubraniu) . Mówi kiedy zrobi kupke. Jak ja korzystam z toalety to tez wie co tam robi, mowi siiiiiii🤪 ale temat ruszymy w lato raczej.

Espoir, Sumi ściskam Was dzielne mamy!
    Zdrowka dla wszystkich chorowitkow.

Syrenka jak napisałaś o tescie to zaczelam szybciej czytac zeby dowiedziec się czy tp JUZ. Co za emocje. Mysle ze juz niedlugo przejmoesz czyis brzuszek😊😊

3jvzg7rf8l045ugq.png
    ckai43r818gdn5mx.png
  • Santi_14 Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2023, 06:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cyprysek89 wrote:
    Wy infekcje a my zaparcia nawykowe 🙈

Cyorysek a wiecie skąd te zaparcia się biorą? My odkąd zaczęliśmy rozszerzenie diety też walczymy z zaparciami. I o ile co drugi dzień dostaje Dulcosoft to wypróżnia się ładnie to jak zapomnę podać to jest masakra.

Adaś ❤️ 20.06.2021

1️⃣12.2019 procedura IVF Polmedis Wrocław
    25.01.19 ET 8A -> Bhcg >2,3I/U ❌

2️⃣09.2020 procedura IVF Angelius Katowice M.P.
    29.09.20 ET 8A -> 8dpt Bhcg 16I/U, 10dpt 68I/U, 12dpt 220I/U, 19dpt 3673I/U -> zdrowy synek💙✅

START - powrót po rodzeństwo 💪🏻💪🏻✊🏻
    3️⃣09.2023 trzecia procedura IVF Invimed Wrocław
    Zarodki: 2x8A,4AA,4BB,2x8A
    02.10.23 - ET 2x 8A -> Bhcg >2,3I/U❌
    04.12.23 - FET 4AA -> Bhcg >2,3I/U❌
    27.02.24 - FET 4BB ->Bhcg >2,3 I/U❌
    29.11.24 - FET 2x8A 13dpt 50I/U, 15dpt 90I/U, 17dpt 133I/U, 19dpt 224I/U, 24dpt 804I/U, 31dpt 2033I/U, 31.12.24 CP p.stronna -> leczenie Metotreksatem (bez efektu), 09.01.25 usunięcie prawego jajowodu ❌

4️⃣ Procedura Angelius Katowice -> M.P.🙏🏻❤️

Wysłany: 15 stycznia 2023, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze powiem jak wyglądało menu mego syna u babci przy tamtych chłopakach. Banan, 2 mandarynki (oni owoców nie jedzą), ciasto drożdżowe, tik taki, kwaśne żelki, kinder jajo, krówka, monte i to wszystko popite tymbarkiem wiśniowym 🤡 mniam
    To z tych rzeczy które widziałam, że jadł. Nie wiem co więcej mieli w pokoju. Wieczorem wywaliło mu plamy na buzi. Takie czerwone placki na policzkach i brodzie. Podejrzewam, że może mieć uczulenie na jakiś słodycz. Tylko weź teraz dojdź na co jak on tego nie jada w domu 🙃

• Santi_14 Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2023, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chaos tak kupowałam cały kurs:) z koleżanką na pół 🤪 a Ty też brałaś?

Zoe tak jak mówisz każdy wychowuje po swojemu i tak jak uważa za stosowne ale do mnie też kompletnie nie przemawia to co wyprawia się u rodzinki Twojego męża 😱 a menu u babci to jakaś abstrakcja - ale u mojej mamy pewnie byłoby tak samo... Z tej perspektywy dobrze że mieszka daleko.

Adaś ❤️ 20.06.2021

1️⃣12.2019 procedura IVF Polmedis Wrocław
    25.01.19 ET 8A -> Bhcg >2,3I/U ❌

2️⃣09.2020 procedura IVF Angelius Katowice M.P.
    29.09.20 ET 8A -> 8dpt Bhcg 16I/U, 10dpt 68I/U, 12dpt 220I/U, 19dpt 3673I/U -> zdrowy synek💙✅

START - powrót po rodzeństwo 💪🏻💪🏻✊🏻
    3️⃣09.2023 trzecia procedura IVF Invimed Wrocław
    Zarodki: 2x8A,4AA,4BB,2x8A
    02.10.23 - ET 2x 8A -> Bhcg >2,3I/U❌
    04.12.23 - FET 4AA -> Bhcg >2,3I/U❌
    27.02.24 - FET 4BB ->Bhcg >2,3 I/U❌
    29.11.24 - FET 2x8A 13dpt 50I/U, 15dpt 90I/U, 17dpt 133I/U, 19dpt 224I/U, 24dpt 804I/U, 31dpt 2033I/U, 31.12.24 CP p.stronna -> leczenie Metotreksatem (bez efektu), 09.01.25 usunięcie prawego jajowodu ❌

4️⃣ Procedura Angelius Katowice -> M.P.🙏🏻❤️

Wysłany: 15 stycznia 2023, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Santi. Babcia daje mu słodycze ale nie tyle. Ona dała mu owoce, ciasto drożdżowe i obiad. Resztę otrzymywał od chłopaków i cioci. Nie będę mu wydzierać z buzi jak już je. Zresztą, uważam ze jak nie jada tego na codzień to raz na kilka miesięcy go nie zabije 🤪 jak inni tak się żywią to ich sprawa.
    U mnie open bar jest na owoce.

• Cyprysek89 Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2023, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Santi nie mam zielonego pojęcia 🙈 ona ładnie robila 💩 co 2 dni, po świętach się zaczęło... w środę byłyśmy na szczepieniu i lekarka powiedziała, że ma całe jelita pełne 🙄🙄🙄 dostala podwójna dawkę dulcosoftu, czopek glicerynowy i wlewkę z melilaxu... I mimo wszystko było ciężko bo ona tak mocno zaciska pośladki. W kąpieli potem już nie wytrzymała i poszla 💩 do tego z tego zaciskania zrobilo się odparzenie 😔 ma taki niesamowity uraz, że nie chce dać zmienić sobie pampersa a co dopiero wytrzeć dupke. Trzeba ja zagadać albo czymś zajac zeby obyło się bez afery. W akcie desperacji kupilam nocnik i nakładkę na toaletę zeby w momencie parcia szybko ją posadzić i siła grawitacji wypchać 💩, ale ona tak spina nogi, że nie ma szans..

A najlepsze jest to, że ona je zupełnie normalnie...

l22ne6ydn4cyrozp.png
  • Cyprysek89 Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2023, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A że 3-4 razy dziennie widać jak spina pośladki i cofa ta 💩

l22ne6ydn4cyrozp.png
  • _agrafka_ Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2023, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cyprysek przykra sprawa z tą 💩 widać ze mała się meczy z tym, biedna 😢

A dużo pije ?

Wysłany: 15 stycznia 2023, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cyprysek a może za mało pije? Spróbuj przez dzień zaobserwować. Może pije mniej niż Ci się wydaje.
    Pamietam jak mamaginekolog na zaparcia w ciąży polecała w pierwszej kolejności dużo pić i ruch (spacery). Podejrzewam że tego drugiego nie brakuje 😂🙈 może ma jakiś uraz przed kupą. Czytałam kiedyś o tym

Pytam dziś małego „jak śpiewasz piosenki w szkole?” A on chodzi i mówi „la la la” 😂
    Tak mnie zaskakuje szybki rozwój dzieci w takim wieku, że nie mogę wyjść z podziwu. Zauważyłam, że teraz dużo chętniej powtarza po nas.

Wysłany: 15 stycznia 2023, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    🙈 Zoe no nieźle z tymi słodyczami🙈 Lisa nawet nie wiem, że taki rzeczy istnieją 😅

Apropo zaparć to pewnie nie napiszę nic odkrywczego. W pierwszej kolejności dużo wody i pokarmy bogate w błonnik.

OrT4p2.png

Wysłany: 15 stycznia 2023, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Chaos. tak myślałam, że to kurs Komsty. Jak tak szybko poszło to tez będę próbować z nim.

Sumi Ty latasz (latałaś) z małym po różnych miejscach. Polecisz jakiś fajny wewnętrzny „plac zabaw”? Podejrzewam że zrobiłaś research po Warszawie 😁

• Cyprysek89 Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2023, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ona wypija min 2 bboxy dziennie, do tego 2 x mleko 240ml. Na śniadanie jest kaszka z helpy- tam też jest dużo błonnika, w ciągu dnia Jogurt naturalny, maliny, jabłko, winogrona, zawsze jakiś mus w tubce wjedzie. Wcześniej zdarzały się epizody z twardszą kupką ale zaraz po tym było ok.

l22ne6ydn4cyrozp.png

Wysłany: 15 stycznia 2023, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W temacie 💩 właśnie przewinęłam już dzisiaj 3 🙈😅 U nas w drugą stronę, a nic specjalnego nie podaję.

Zoe masz rację. Odkąd jestem mamą jestem zafascynowana tempem rozwoju dziecka 🤗 Dzisiaj mąż w pracy, my byłyśmy na sali zabaw, wspinaczka świetnie jej już wychodzi 😄

OrT4p2.png
  • KasiaC Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2023, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cyprysek obie córki mojej siostry miały zaparcia nawykowe w okolicach 2 roku życia. Za każdym razem lekarze mówili ze to kwestia psychiki - dziecko zabolała np raz kupka czy obszczypala i potem nie chciało robić i zaciskali pośladki. Czyli tak jak u Oli. Podpytam co miała na to za radę.
    U nas akurat regularnie - codziennie jedna kupa.

Ann właśnie Sonia kocha książki. Mamy praktycznie wszystkie pucia i małe i duże i każde sa przeglądane codziennie. Do tego pełno innych książek. Widocznie jeszcze nie jej etap. Do tego mam wrażenie ze ma problem z mówieniem „L” przez ten język który nie jest podniesiony :/ dlatego jakies kocham cię to dla mnie kosmos :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia 2023, 16:50

Cyprysek89 lubi tę wiadomość

‹‹ 2054 2055 2056 2057 2058 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ