Czerwcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny wszystkie urlopujecie czy u każdej gorszy czas że tutaj taka cisza?
U nas ząbkowanie pełną parą. Jęki, stęki i płaczki.
Macie do polecenia jakiś szampon dla dzieci do suchej skóry głowy? Ma któryś dzieciak problemy ze swędzącą skórą głowy? -
My na urlop za dwa tyg. Jedziemy (ja i syn) do dziadków na dwa tyg. Tydzień mam wolnego a tydzień babcia posiedzi. Żłobek jest zamknięty dwa tyg.
Mały mocno zaznacza swój teren i wyraża swoje zdanie. Nadal nie chce mówić a bardzo by nam to ułatwiło. Nawet nie powie ze chce pić. Ale jak wczoraj zapytałam czy się cieszy to powiedział „cieszę”. Są tylko takie jednorazowe incydenty. Mam czasami wrazenie ze potrafi mówić ale nie chce tego robić. Nie chce powtarzać.
Dzisiaj tak jęczał jak wrócił ze szkoły ze masakra. Od razu po obiedzie poszliśmy na plac zabaw na półtorej godz. Przynajmniej tam nie jęczy. Wybiega się. Oczywiście z gilem -
Ja mam problem ze skóra głowy. Zreszta nie tylko. dermatolog poleciła mi szampon Emotopic hydro micelarny szampon kojący (od 1 dnia życia). Jak myjesz to nałożyć, potrzymać 1-3 min na głowie i zmyć. I tak dwa razy. Mi pomaga. Raz w tyg mam myć szamponem dercos. Nie swędzi mnie po nim. Drogeryjne nie dają rady pomimo że tez brałam nawilżające, jakiś z ziaja dla takiego problemu - nie pomaga.
-
Zoe moj stary od lat sie boryka z problemami na skorze glowy, moim zdaniem to trzeba sprawdzic jakies hormony, co to wywołuje bo szampony to tylko objawy maskują. Tak mi sie wydaje ale do tej pory zaden dermatolog nie przepisal mu takich badan. Od lat bierze rozne leki na te skore i tak naprawde jedyne co pomaga to wcierka belosalic. A naprawde przetestował tego mnóstwo. Ale problem wg mnie tkwi gdzie indziej a manifestuje sie na skórze.
Dziewczyny u nas juz chyba po drzemkach, jest coraz wiecej takich dni ze nie potrafie go polozyc. Zaciemniam, daje mleko, nawet na rekach chce pobujac. Nic, wyrywa sie i ucieka. A dni mamy bardzo intensywne wiec powinien byc zmeczony. Do lozka go na siłe nie przycisne chyba. Zasypia 2h wczesniej wiec przynajmniej wieczor mamy dluzszy..
21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10
16.12.22 Mikołaj 3500 59cm, 10/10 -
U nas chyba spoko. Czasem lekko się posika jak nie zdąży na czas na nocnik. W sobotę pół dnia byliśmy poza domem na zakupach remontowych to mimo założonego pantsa siku było na trawkę i w publicznej toalecie. Zakładam jej pantsa na dłuższe wyjazdy czy drzemki ale zwykle zdejmuję suchego.
Sumi to może być też przejściowe z tymi drzemkami, to samo przecież było u Laury. Teraz się już nie rzuca, czytamy książeczkę która wybierze, włączamy kołysanki, drapanko po plecach i prędzej czy później zasypia. -
Mama pp Lisa zawsze miała taki problem ze skórą głowy? Laura ostatnio biegała na dworze w dwóch kucykach i jakby opaliła sobie przedziałek. Za jakiś czas patrzę, a tam jej się zrobiło coś jak ciemieniucha, której nie ma już od dawna przecież. Na razie potraktowałam olejem z migdałów i zeszło, zobaczymy co dalej. Emotopic jak poleca Zoe może się sprawdzić, kiedyś miałam okazję wypróbować ich szampon w piance
-
Myślę,że po prostu forum zaczyna powoli się wygaszac, każdy ma swoje życie, prace.. skończyły się dni, kiedy nie było co robic, teraz raczej brakuje czasu;)
U nas chyba też bez drzemek już będzie. Nie mogę Uli polozyc, wstaje o 7, o 20 chodzimy spać. W dzień nie pada nawet w wózku.
Z odpieluchowaniem różnie. W weekend musiałyśmy się poddać, bo bylysmy na wyjeździe i tam kompletnie nie ogarniała. W domu nie wola, sama chodzi I mówi po fakcie,że jest siku albo kupa w nocniku. Czasem się zapomina. Od razu sie przyznaje,ze zrobila. Nie przejmuje sie tym i bardzo ciesze sie,ze kupe robi do nocnika. Na spacery chodzimy bez. Uczę,ze pampers jedynie na noc. Myślę,że do miesiąca będzie bardzo dobrze. Jest jednak inaczej niż z Iga, która od początku wpadki miała bardzo rzadko, ale jestem zadowolona. Nawet mniej krzyczą, więc życie nam się uspokoiło. U nas suche placki też się zdarzają, bardzo sporadycznie, ale jednak. Spróbuję Waszych szamponów. -
Ja urlop zaczynam za tydzień ale żłobek cały lipiec ma przerwę wiec mały siedzi już ze mną w domu. Ja przeszłam na całkowite zdalne.
Mały oczywiście chory, dwa tygodnie temu był w żłobku i od tamtej pory kaszlał i wczoraj dostał już antybiotyk bo zaczęło mu zalegać na oskrzelach.
Ciemieniuche ma cały czas mimo ze myje mu szamponem na ciemieniuche włosy. Myśle ze to na tle alergicznym. On ma długie włosy i ciężko mi ogarnąć tą ciemieniuche.
Małemu buzia się nie zamyka, wszystko powtarza, duzo chlonie z książek. Np. Jak napije się wody mówi „od razu lepiej” 😃 jak Jadzia Pętelka
Rozpoznaje na dworze patki takie jak sroka, kawka czy wróble. Ale to wszystko dzięki książkom. Jak chodził do żłobka to panie mówiły ze jak wychodzą na plac zabaw to mały sobie siada na ławeczce o z nimi rozmawia 🙈 nie chce wiedzieć co im tam opowiadał .
A co do naszego cudownego żłobka to przenieśli go do innej grupy. Będzie miał inne ciocie, nowa sale i nowe dzieci, tylko 6 dzieci z jego grupy przeszło z nim. Także adaptacja prawie na nowo. Wściekła jestem.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca 2023, 08:06
-
A co do pomocy to my tez nikogo nie mamy. Rodzina męża jest daleko, moja blisko ale nie rwą się do pomocy. Pare razy jak trzeba było to mały został u mojej siostry. Jak poproszę to nigdy nie odmówią. Mama tez swego czasu przychodziła do małego jak chorował a ja pracowalam z nim z domu ale teraz potrafi przez 2 tygodnie się nie pokazać. Mały nie nocował jeszcze nigdy u nikogo poza domem, my z mężem odkąd mały się urodził wyszliśmy raz sami do kina 🤷♀️ trochę nam to uwiera ale może jak będzie starszy to pomyśle nad jakąś niania taka z doskoku
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca 2023, 08:24
-
U nas odpieluchowanie już na całego, w dzień i w nocy już bez
Cieszę się, że pozbyłam się już tematu pampersów. Za to nie mogę jej odstawić a chciałabym już zakończyć kp🙈 nie mam jaj…
Z ciemieniuchą też cały czas walczymy, już chyba smarowałam wszystkim i nic. Nie mam pojęcia o co chodzi.
-
Veruka łał a już myślałam że juz żadna z nas nie kp starszaka
a ile razy karmisz? W nocy też?
U dziewczyn ktore były kp - czy wasze Starszaki tez sie tak nadal rzucają na cycki i przytulają? Iguś non stop 'cycy, cycy' ' chce tulić do cycy'. Jakby ich nie mógł przeboleć 😁
Syrenka jak sie czujesz? Upały nie męczą?
21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10
Jestem w szoku że już macie odpieluchowane dzieci. Iguś ma swoją miejscówke w pokojku za drzwiami i zawsze jest 'mama wyjdź, ide kupe' 🥴 ale jak pytam czy może zrobi na nocnik albo do ubikacji to zaczyna wrzeszcześ 'NIEE!' Majtek nie chce, tylko pielucha.21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10
Dzięki za pielecenie szamponu, zobaczę go. Lisa nie ma nic na skórze głowy, ale drapie się bardzo, przeważnie w nocy. Dobrze, że nadal ma takie rzadkie włoski, od razu jest pewność że to nie żadne wszy ani nic takiego 🙈 Niedawno byłam z nią u lekarza, bo od czasu do czasu ma takie czerwone plamy w różnych miejscach na ciele. Dostała krem i tyle. Myślę że u niej skóra głowy też przesuszona może być.
Lisa całe dnie bez pampersów już, ale ciągle z wielkim stresem jak wchodzi do auta, albo gdy jedziemy gdzieś na dłużej.
Woła, biegnie, ale często na ostatni moment. Nie wiem czy wcześniej nie odczuwa, czy tyle zwleka.
Ale co tam pampersy, u nas noce znowu zaczęły wyglądać jak parę miesięcy temu, a do pracy trzeba wstać 🤦♀️
Z drzemkami w kratkę.
Lisa została odstawiona w 8 miesiącu i chyba nawet nie wie, że można być kp 😅 -
Ta ciąża mnie wykańcza. Fajny jednak czas rodzic w maju/czerwcu. Nawet jak nie jest upalnie, to mi gorąco i się ze mnie leje. Do tego sapie i tyje na potęgę. Z tą waga już rodziłam Ule. Czuję się strasznie nieatrakcyjnie i nie mam siły nic z tym zrobić. Nie jem jakoś dużo, więc nie wiem skąd ta masa. A jeszcze 3 miesiące. Miną. Ale jednak to dużo jeszcze.
Ula nie ciągnie cyca już kilka miesięcy, a nadal jak zobaczy brodawkę to się cieszy i chce lizać.
Mama pp, współczuję nocy, u nas 90% przespane całkiem. Inny komfort życia zupełnie;)
Sumi, Iga bała się nocnika i do 3rz nawet nie chciala na niego usiąść. Majtki też, w sklepie sama wybrała, ale nie chciala ubrać i tyle. -
Sumi mój jak odstawił się od cyca to upodobał sobie mój brzuch i tuli się do niego albo przykłada stopy jak zasypia. Ale pamięta ze kp i pamięta ze mnie gryzł, ostatnio mówił ze on już nie pije cyca bo gryzł 😅 ale jakieś czas temu jak wlazł mi do łazienki jak się ubierałam to chciał żebym mu dała cyca 🙈
Veruka nie dziwie się ze ciężko odstawić, ja bym tez nie odstawiła gdyby to nie wyszło od małego, po prostu wykorzystałam moment.
Mój wciąż do zrobienia kupki potrzebuje pampersa. Bunkruje się gdzieś wtedy i robi, jak zrobi to przychodzi i kaze się przebrać. Nie wie tez jak go przekonać żeby zrobił na nocnik Siku już sam ogarnia, rozbiera się i ubiera po.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca 2023, 12:02