Czerwcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny 🙈 Wy chyba lubicie ryzyko i jazdę na krawędzi 😁 ja pracuje w ryzyku ale nie lubię takiej wersji ryzyka 😅
Jak kiedyś wyczytałam
„ Czy preejakulat może zapłodnić? Odpowiedź brzmi - tak! Z badań przeprowadzonych w 2011 roku niezbicie wynika, że preejakulat może zawierać żywe plemniki. W trakcie stosunku przerywanego dobry refleks wcale nie musi więc uchronić przed ciążą.” (Cyt. Z poradnik zdrowie)
To już kaplica amen. -
Zoe, ja o tych badaniach slyszalam, ale nie znam żadnej pary, która by tak wpadła. Zawsze było strzelone.
Ale też nie wiem, czy będę miała odwagę tak się zabezpieczać po porodzie. Bo dla mnie 3 to już max. Znaczy się, chciałabym może i jeszcze jedno, ale stary kategorycznie nie. Ja też nie umiałabym zadbać o emocje 4 dzieci sama przy tym nie ucierpiajac. Zmiana samochodu, zadbanie o dobra edukację, zajęcia dodatkowe, zapewnić jakis start w przyszłość. To wszystko kosztuje.
Ale uważam,że trójka to fajna liczba dzieci. Jako jedynaczka chciałam,żeby w moim domu było dużo ludzi i mam nadzieję,że tak bedzie;) -
Zoe my sie tak "zabezpieczalismy" 13 lat. Nigdy wpadki a i w owu tez nie raz bylo robione.. dlatego byłabym bardzo zdziwiona. Ale wiadomo.. po ciazy moze cos inaczej działa.. jest ryzyko
Po trzecim juz na pewno wkladka albo Stary sie podwiązuje. Tak zdecydowalismy.. 3 to fajna liczba dzieci tak jak syrenka mowi. Ja chce duzo podrozowac z dziecmi, stary też, lubimy.. i wakacje i narty i morze i zagranica. A to wszystko kosztuje. Zajecia dodatkowe, żłobki, jedzenie, wyjscia rodzinne.. nowy samochod, wieksze mieszkanie gdzie w wawie teraz rynek pierwotny sie zaczyna od 16 tys.. 5ka osob to by nasz budżet wysiorbała do dna.
Stary powiedział ze z 3 ka dzieci fo juz szukamy domu pod wawą a ja jestem mieszczuch 🥺 nie stac nas na to 3cie dziecko teraz. Ech.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2023, 12:43
21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10
16.12.22 Mikołaj 3500 59cm, 10/10 -
Sumi może poprostu szczęście Wam sprzyja i pomimo takiej metody żadnych wpadek tyle lat ...
Moja przyjaciółka ma dziecko nieplanowane. Pękła im gumka, a tabletka po nie zadziałała- więc różnie to w życiu bywa 🙈 A druga ciąża u niej już planiwana i pyk bliźniaki, niespodzianka za niespodzianką 😅 -
My też się tak "zabezpieczamy" (o tym ryzyku wiemy) od wielu lat i zawsze było ok. jak stwierdzę, że już dość dzieci to się podwiąże podczas cesarki.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2023, 13:20
💛 12.2015 🧒
🧡 09.2017 🧒
❤️ 05.2019 🧒
💜 06.2021 🧒
🩵 12.2022 🧒
🩷 10.2024 👧 -
myślałam że w ten sposób „zabezpieczają się” jedynie nastolatki 🫣 serio!
mam koleżankę, która też tak robiła. Pierworodny syn być może jest z takiego poczęcia 😅 bo na pewno nie był planowany. Nie mówiła czy doszło do „zalania” 😅 nie dopytywałam bo uważam to za bardzo osobiste. Jak sama nie powie to nie dopytuje.
-
Sumi co do cen w Warszawie to jestem na bieżąco. Rozglądamy się cały czas za czymś większym. Nas interesują też mieszkania ruiny. To jakie ceny osiągają, to się w głowie nie mieści. Czytałam, że bezpieczny kredyt moze wpłynąć na ceny. Zdolnosc kredytowa w nim jest wyższa. Jak zobaczyłam jakiej wysokości raty będą płacić a jaka ja płacę za taka samą kwotę kredytu to łzy stanęły mi w oczach. Strasznie niesprawiedliwe!
-
dla mnie ta metoda jest spoko, robię też testy owulacyjne w każdym cyklu i póki co mnie nie zawodzi. no, ale dla mnie "wpadka" (nie lubię tego słowa) by nie była żadnym końcem świata póki co, jeśli stwierdzę, że dość to się zabezpieczę na amen.💛 12.2015 🧒
🧡 09.2017 🧒
❤️ 05.2019 🧒
💜 06.2021 🧒
🩵 12.2022 🧒
🩷 10.2024 👧 -
Espoir ja robiłam to samo, testy owu, temperatura, prowadziłam kalendarz, zresztą tutaj w aplikacji. Znalam swoj cykl perfekcyjnie
Zoe my rzutem na tasme kupilismy mieszkanie przy metrze za 8,5tysi. Stary wtedy marudził ze to masakryczna cena bo Wola czy Białołeka chodziły za 4-5tysiecy 🙊 I to naprawde nie było jakos bardzo dawno temu, raptem 3 lata...21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10
My ze Starym mamy te same dylematy co u syrenki. Niby codziennie mowimy sobie ze na pewno 3ci maluch nie. Ale w weekend podsluchalam jego rozmowe z kolega to mowil ze gdybysmy chcieli miec komfortowe mieszkanie to potrzebujemy 5 pokoi. Sypialni, gabinetu i 3 pokoikow w razie gdyby..
Takze wiem ze jemu tez brakuje jeszcze tej jednej duszy.
Wpadki nie boje sie jakos bardzo, po prostu byloby to za wczesnie.. dlatego akceptujemy to ryzyko. ale i tak wiem ze dalibysmy rade. Są dwie babcie, dwoch dziadkow, ciotki, klubik, kasa na dorywczą nianie tez sie znajdzie. W razie czego poszukamy nowej pracy.
Natomiast po 3 juz na pewno rozwazymy grubszy kaliber antykoncepcji 😅
Syrenka czekaj... A tobie ba kiedy wypada poród? Pazdziernik?21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10
15.10 termin. W karcie ciąży mam 19.10, bo skorygowane z usg. Więc w listopadzie pewnie urodze;D
Mi też brakowało tej jednej duszy.. I ten odstęp też mógłby być ciut większy, ale szybko nam pyklo. Rok po roku aż trojki bym nie chciala, wiec bardzo dobrze Cie Sumi rozumiem. To już inny wymiar macierzyństwa.
My mamy na razie duże mieszkanie z ogródkiem i garażem, ale są 3 pokoje plus salon z aneksem. Jeden pokój to sypialnia i 2 dla dzieci. A docelowo bym chciala,żeby każde dziecko miało swój i gabinet też by się przydał. Więc planujemy spłacić kredyt w ciągu 5 lat, odlozyc trochę hajsu i kupić dzialke i się wybudować albo kupić dom. Ale zobaczymy co i jak z tego będzie. Sytuacja na rynku mieszkaniowym jest taka dynamiczna, ze nie ma sensu aż tak wybiegać w przyszłość. -
ja mam póki co 3 dzieci w jednym pokoju, w drugim dwójka plus my, trzeci służy za skladzik. ale nie mam z tym problemu bo póki co oni tam tylko śpią. bawialnie mam na dole i tutaj i w salonie spędzają cały czas. a jak zacznie im to przeszkadzać to wynajmiemy większy dom.💛 12.2015 🧒
🧡 09.2017 🧒
❤️ 05.2019 🧒
💜 06.2021 🧒
🩵 12.2022 🧒
🩷 10.2024 👧 -
Czy wasze dzieciaki spia juz na lozkach bez barierek? Ostatnio zapomnialam oblozyc Igusia poducha i widzialam na kamerce ze jak mial sie przekrecic i spasc na podloge to sie zatrzymal i obrocil w druga strone. Ale nastepnym razem jak go nie oblozylam to spadł (mamy materacyk na ziemi). Zastanawiam sie kiedy dzieciaki ogarniają te sztuke...21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10
Sumi może i dobrze, że to fałszywy alarm. Jednak z tak małą różnicą wieku byłoby Ci baaardzo ciężko.
Mała Syrenka ja się czuję jak to w 9 miesiącu😃 ale nie zwalniam tempa. Bardzo bym chciała największe prace remontowe zakończyć przed porodem i chyba fachowcy się wyrobią. Jednak to codzienne jeżdżenie, podejmowanie decyzji i rozwiązywanie problemów, których wychodzi milion po drodze. Nie chcę sobie już tym zaprzątać głowy jak mały będzie na świecie. Także majstrom wyznaczyłam deadline do terminu porodu 😂 No i robię generalne porządki tutaj w mieszkaniu bo trochę zaniedbałam.
Nam dwójka dzieci wystarczy 😃 nadal mi się marzy powrót do treningów na siłowni czy wyjście z mężem. Aczkolwiek w nowym domu będą 4 pokoje plus salon. 4 pokój narazie przeznaczamy na garderobę ale jak to stary mówi " na wszelki wypadek będzie gdzie trzecie upchnąć"😂. Ja jestem jak Zoe, lubię stosować jakąś pewna antykoncepcję. Nie wiem co teraz zrobimy bo jakoś obawiam się wkładki, może niepotrzebnie.
Ceny mieszkań poszybowały w górę na sama wieść o bezpiecznym kredycie. Jeszcze przełom luty/ marzec dało się negocjować, a w kwietniu już było Bajlando w deweloperce. Syrenka zastanów się nad budową bo to trzeba mieć nerwy ze stali i worek pieniędzy. Jak narazie bardzo się cieszę, że zrezygnowaliśmy z budowy bo już samo wykańczanie mnie wykończy 😂