X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamy 2021
Odpowiedz

Czerwcowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • Po prostu Zoe Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2023, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My nawet choinki nie ubieramy 🙃
    Planujemy jechać za tydzien do rodziców juz na święta i tam ubierzemy.
    Tez powoli katar mu przechodzi. Nic gorszego się nie rozwinęło na szczęście

• Mama po przejściach Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2023, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tam nie potrzebuje grup żłobkowych, nawet chyba męczyłoby mnie to, ale nie widzę nic w tym złego jeśli zamieni się ze sobą dwa zdania w szatni, nie tylko dzień dobry. Pouczenie było od dyrektorki, bo wyszło że jeden tata zaczął się dopytywać, czy z jego dzieckiem napewno wszystko dobrze, bo ono jeszcze nie umie mówić, a myślał, że jak będzie coś się działo to opiekunki powiedzą, a my mu uświadomiliśmy że to nie do końca tak jest. One w ogóle się obrażają jak np.widze u Lisy siniak na policzku i odrazu przy nich pytam się dziecka co się stało. Jakby ze własnym dzieckiem też nie można byłoby porozmawiać, bo przecież nie ma o czym gadać to jest normalne. Może jesteśmy dziwni, ale nas interesuje czy to stało się przez jej niezdarność, czy przy zabawie, czy może ktoś po złości zrzucił ją z rowerka. Jak zwróciłam kiedyś im uwagę, że to one powinny informować rodziców o takich zdarzeniach to usłyszałam że one nie mają czasu, bo inne dzieci też są.
    W ogóle ciężko, bo to nasze pierwsze dziecko w placówce i już sama nie wiem co jest normalne, ale jak czytam że u Was są codziennie informacje, jakieś opaski, opinie psychologów, zdjęcia na aplikacji i co tam jeszcze, no to jednak u nas jest inaczej. Przy rozmowie powiedziałam kiedyś dyrektorce, że to czy tam to jednak w innych żłobkach inaczej wygląda to usłyszałam że oni mają tak i jak gdzie inaczej jest lepiej to może tam powinnam przenieść dziecko. Nic w stylu, o dobry pomysł, może też to wprowadzimy, albo że zastanowimy się, albo że przyjrzymy się temu problemowi itp. Mogła chociaż z grzeczności tak powiedzieć, a nie po chamsku jak się nie podoba to wypad ( w bardziej kulturalnych słowach 😅).

Cierpliwa u Was chyba nie ma takich braków w personelu. Tutaj ciągle oferty pracy dla przedszkolanek.

Zoe wcale się nie dziwię, skoro macie się przeprowadzać. Wy sprzedajecie to mieszkanie? Zaczęłaś już pakowanie?

OrT4p2.png

Wysłany: 10 grudnia 2023, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie damy rady żeby zostawić sobie dwa mieszkania i segment/trzecie mieszkanie. Finalizacja sprzedaży ma nastąpić na początku stycznia. Do końca stycznia będziemy musieli się wyprowadzić. Dlatego robię wieczorami porządki. To co mogę wynoszę do komórki znajomego. Letnie ubrania wywiozę do rodziców. Mogę zostawić tylko niezbędne rzeczy które zmieszczę w jednej szafie w kawalerce 🫣
    Ale co tam. to będzie nasza 5 przeprowadzka w ciągu 10 lat w tym trzeci raz na swoje 😅

• Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2023, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama pp, dla mnie te grupy sa fajne, bo jest pisane tylko w konkretnych waznych sprawach, zadne pierdoly, czy jakies ploteczki, tylko konkrety, typu przypomnienie, ze jutro trzeba cos tam przyniesc, albo ustalenie pozegnania Vorschulkinder itp... mamy tez aplikacje, gdzie panie i dyrektorka wysylaja najwazniejsze informacje, uzupelniaja kalenarz wydarzeń i dni wolnych itp...

Co do braku personelu, u nas tez sa niestety braki, bardzo duzo ogloszen, ze poszukuja pracownikow, nawet w sasiednich miasteczkach... U nas akurat w chwili obecnej pelne obsadzenie, po przeprowadzce do nowego budynku bedzie jedna pania za mało (grupa Nath podzieli sie na dwie i dojda nowe dzieci do nich, teraz jest grupa 10 dzieci i jest 5 pan, a docelowo ma byc z tego grupa 2x po 10 dzieci i na kazda po 3 panie) bo jedna pani przeszla do grupy Mii po tym, jak pani z jej grupy zaszla w ciaze... Ale nasze przedszkole naprawde staje na uszach, zeby wszystko dobrze ogarniac i jak np po 12 zostaje w grupach tylko kilkoro dzieci, a maja malo personelu bo np chorobowe itp, to sie lacza wtedy dwie grupy razem i zamiast 5 dzieci i 1 pani w jednej i 7 dzieci i 2 panie w drugiej, maja 12 dzieci i trzy panie... Jak u Nath po drzemce zostaje 3 dzieci, to tez ida do grupy Mii wtedy sie bawic i dzieki temu dolaczaja 2 panie wiecej do opieki w tej grupie

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1

Wysłany: 10 grudnia 2023, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No u nas też takie łączenie i roatcje, tyle że to na porządku dziennym, więc to nawet nie ma znaczenia, że ta dziewczynka o której pisze jest z innej grupy, jak i tak dzieci się mieszają. A po południu zawsze odbieram ją z sali przedszkolnej i na dodatek często przyprowadza mi ją Pani z przedszkola, więc jak ona może mi coś powiedzieć o Lisie.

OrT4p2.png
  • Sumireguska Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2023, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama pp absolutnie wasz złobek to hit.. ja byłam w dwóch placowkach i nawet nie zdazalam zapytac o dziecko a Panie same opowiadały. Teraz odbierałam to przemiły Pan długo tłumaczyl mi jak udało mu sie przekonac Igusia do zmiany pieluchy, jakich sposobow wyprobował zeby go nie zrazić itp xD
    i nikt nie musi sie prosic, zawsze opowiadaja jak było, z kim sie bawił co było problemem itp.. a on tam chodzi na 3h tylko a opowiadaja jakby tam caly dzien spedził.
    Tez mysle ze grupy sa swietne. I lubie dostawac zdjecia, zawsze miło zobaczyc ze dziecko zadowolone.

Natomiast echh.. jezeli w placowce macie faktycznie tak dynamiczne dziecko ktore nie potrafi sie powstrzymac i ktorego nie ogarniaja ciocie to moim zdaniem powinniscie Lisie powiedziec ze moze te dziewczynke odepchnac. Oczywiscie w idealnym swiecie u takich maluchow nie powinni po prostu dopuszczac do tych sytuacji ale skoro sie dzieją to niech mała rozumie ze moze sie bronic

21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10 :)
    16.12.22 Mikołaj 3500 59cm, 10/10 :)

Wysłany: 10 grudnia 2023, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sumi bo Wy klubik macie prywatny i sama pisałaś, że płacicie jak za zboże, to jednak inna sytuacja, muszą się starać o klienta.
    Mąż zrobił Lisie przeszkolenie jak ma się zachować gdy znowu zostanie ( a najlepiej sekundę wcześniej) podrapana. Jak widać po piątku, bez efektu.

Gdyby nie Wy i opinie o Waszych różnych placówkach to bym dalej żyła w nieświadomości i myślała jak to u nas normalnie.

Grupy gdzie wrzucają zdjęcia dzieci z dnia codziennego to tak, myślałam że macie na myśli takie grupy rodziców do ploteczek. Zaproponowałam kiedyś, że mogliby jakieś zdjęcia pokazywać, ale pomysł nie przeszedł. Jak mają jakieś wydarzenie jak np. pieczenie pierniczków ostatnio, to wieszają zdjęcie na korytarzu. Cała placówka piekła a oni jedno zdjęcie z radą rodziców i z paroma wybranymi dziećmi ( mojej na zdjęciu nie było) i tyle 😅🙈

OrT4p2.png

Wysłany: 10 grudnia 2023, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zoe to macie już doświadczenie 😅 Ale pierwszy raz przeprowadzka w trójkę, prawda? Myślałam, że do końca roku macie czas, a Ty piszesz ze jedziecie do rodziców i tak sobie myślę " o matko, ja bym po nocach pakowała a nie myślała o Świętach " 🤣 no ale skoro do końca stycznia to jeszcze macie czas. Powodzenia!

OrT4p2.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2023, 07:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama pp, nie to u nas jednak nie jest to dzien jak codzien, no i panie dopiero popoludniu, kolo 14 lacza grupy... Takze tuz przed odbiorem w moim przypadku bo ja odbieran 14:30-15...
    No i nasze przedszkole, to samo przedszkole 1-6 lat, bez zlobka i az 3 grupy sa, dwie po 20 dzieci i jedna 10. Docelowo po przeprowadzce do nowego budynku beda 4 grupy, dwie po 10 dzieci 1-3 i dwoe po 20 dzieci 3-6

Zdjec u nas nie ma ani na grupach itp,mediow spolecznosciowych tez nie mamy ale to akurat dobrze... U nas pani robia zdjecia i na koniec roku dostajemy je wszystkie na plycie (teraz chca cos innego wymyslic bo nowr laptopy juz czytnikow plyt nie maja)...

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    1 ICSI
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3

-> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3

Wysłany: 11 grudnia 2023, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pierwszy raz w 3. Zobaczymy jak to będzie. Boje się tylko początków w kawalerce. Tu idzie do sypialni, zamykam drzwi i niech się dzieje. A tam będzie 🤷‍♀️

• Ann11 Ekspertka

Wysłany: 11 grudnia 2023, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też myślę, że Lisa powinna się bronić. To maluchy ale też muszą walczyć o swoje niestety, tak to wygląda, nie możemy dzieci trzymać w bańce. A też jeśli to półtoraroczne dziecko to ciężko takiemu wytłumaczyć, że robi komuś krzywdę.

Zoe jak Laura nie może zasnąć i czytam jej którąś tam z kolei książkę, kończe, mówię dobranoc i wychodzę to ona za kilka minut wychodzi za mną i biega w piżamach. Musiałabym ją chyba zamykać na klucz😂 raz stwierdzilismy ze zobaczymy co będzie to poszła spać z rykiem do swojego łóżka o 23. Oli to jest serio złote dziecko, że nie wychodzi z łóżka czy z pokoju. U nas to nie przejdzie

• Sumireguska Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2023, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ann Oli był przeszkolony za młodu to inna sytuacja :)

Mama pp ale pierwsza placowka była publiczna i tez były zdjecia i opowiadanie o kazdym dniu :) jak cos bylo nietak to była psycholog wzywana

21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10 :)
    16.12.22 Mikołaj 3500 59cm, 10/10 :)

Wysłany: 11 grudnia 2023, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No zobaczymy jak będzie dzisiaj.

Cierpliwa o której Nathan ma drzemkę w żłobku?

OrT4p2.png
  • Ann11 Ekspertka

Wysłany: 11 grudnia 2023, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i u nas przedszkole ma stronę na fb i tam Panie wrzucają zdjęcia. Minus jest taki, że właściwie każdy może te foty oglądać bo jest ogólnodostępna.

Laurka to jest w ogóle śmieszna, bo ona nigdy nie przyjdzie do nas do łóżka. Nawet w weekend rano jak nie chce nam się wstawać jeszcze to ją zachęcamy, ona poleży max 5 minut i wstaje. W nocy też każe przyjść do siebie, nie chce z nami bo mówi że ona ma swoje łóżeczko. Także u nas to podwójne łóżko domek się sprawdza, bo ktoś tam sobie może przysnąć z młodą i można się nawet wyspać. A ostatnio mąż prawie codziennie nad ranem do niej wstaje, bo Laura budzi się na siku. On się z nią kładzie i zwykle śpi do rana.

• Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2023, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama po przejściach wrote:
    No zobaczymy jak będzie dzisiaj.

Cierpliwa o której Nathan ma drzemkę w żłobku?
    W przedszkolu🤪😂

Drzemke maja kolo 12, obiadek tak kolo 11:30 i po obiadku drzemka... Frnomenem jest to, ze tam idzie sam i chetnie (nie musi spac jakby nie chcial) a w domu drzemek nie ma juz od dawna i nie ma szans go polozyc😂

Ann, dlatego sie ciesze, ze nasze nie ma zadnych mediow spolecznosciowych... Zreszta nie wyrazilabym nawet zgody (u nas musi byc pisemna nawet na to, ze dziecko moze byc na zdjeciach tych, ktore pozniej w lipcu na plycie dostajemy i nie ma ich nigdzie indziej)

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    1 ICSI
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3

-> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3

Wysłany: 11 grudnia 2023, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cierpliwa, zwał jak zwał 😜😉

My też musieliśmy wyrazić pisemną zgodę na udostępnienie zdjęć swojego dziecka. Więc myślałam, że w aplikacji, gdzie trzeba się zalogować jako rodzic, osoby trzecie nie mają wejścia, będą dodawane jakieś fotki.
    Ale dzisiaj niespodzianka, była na jednym zjdeciu na tablicy w szatni, w czapce Mikołaja. Fajnie byłoby mieć takie zdjęcie na pamiątkę z jej koleżankami i kolegami. Na ukończenie żłobka dostają segregatory na pamiątkę, mam nadzieję że tam chociaż parę będzie.

OrT4p2.png

Wysłany: 11 grudnia 2023, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ann Oliwier jest posłusznym dzieckiem. Np. Jak sam otwiera szafkę ze słodyczami, wybiera coś i ma już w ręku a ja mówię, że nie może jeść teraz słodyczy to odłoży to. Oczywiście minę ma nietęgą ale odłoży. Czasem zacznie rozpaczać i pokazywać jaki jest biedny i nieszczęśliwy ale nie ruszy.
    W pokoju tez słyszę ze wychodzi z łóżeczka. Bierze książkę. Odsłania zasłony. Ale wchodzę i mówię, że teraz jest czas na sen ma spać w łóżeczku. Wchodzi tam i leży. Są dni ze kilka razy wejdę. Drzwi wejściowe otworzy, do łazienki tez a tych do pokoju nie potrafi 😅 ale podchodzi, ciąga za klamkę albo puka w przeszklenie drzwi

• Ann11 Ekspertka

Wysłany: 11 grudnia 2023, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja jeśli chodzi o słodycze to też jest posłuszna. Ale jeśli chodzi o spanie to nigdy nie była 😃 ale rozpracuje już wszystkie drzwi. Ale to były czasy jak nie dostawały jeszcze do klamek 😄 teraz to chodzi i chlasta tymi drzwiami. Jak jej gadam że tego nie wolno czy tamtego to słyszę "Ty nie mów" i pójdzie do swojego pokoju i się zamknie 😂 niestety za chwilę wychodzi i już chce się bawić

• Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2023, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Te drzwi to pół biedy. Ula rozpracowała klamki od okien. Boje się,że kiedyś wyjdę na balkon, a ona mnie zamknie;D

Sumireguska lubi tę wiadomość

• Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2023, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala_syrenka wrote:
    Te drzwi to pół biedy. Ula rozpracowała klamki od okien. Boje się,że kiedyś wyjdę na balkon, a ona mnie zamknie;D
    Ile razy w poprzednim mieszkaniu Nath mnie tak na tarasie zamknal😂 dobrze ze na tarasie... Ale nigdy nie wychodzil bez kluczy z domu, bo nie zlicze ile razy musialam wracac drzwiami wejsciowymi🙈

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    1 ICSI
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3

-> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3

‹‹ 2286 2287 2288 2289 2290 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ