X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamy 2021
Odpowiedz

Czerwcowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • Lilak Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2021, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i niestety ja swojego starszego syna też ciągnęłam po logopedach bo miałam taką "babcię Krzysia" w otoczeniu, która ciągle mi zwracała uwagę, że Krzysio to już sam powie co chce na śniadanie, Krzysio mówi codziennie mamie, że ją kocha, gdy mój potrafił tylko mama, tata i baba wydukać. Dodam, że Krzysio ma dziś 14 lat i jara faje jak zły 😅 a babcię ma w d....

Julia87 lubi tę wiadomość

❤️Julian 10.06.2021 2845g i 50 cm szczęścia❤️
    15b891ccdb.png
  • espoir Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2021, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilak wrote:
    Mowa u dzieci to bardzo indywidualna sprawa. Mój starszy syn szedł w wieku 3 lat do przedszkola praktycznie nic nie mówiąc po miesiącu pięknie się rozgadał. Młodszy w wieku 14 miesięcy mówił większość słów i składał proste zdania. Obaj dobrze się rozwijają i dobrze uczą.
    Najgorsze są chyba matki i babki, które się ciągle przechwalają "A bo mój Krzysio to już siedzi, albo mówi, albo już pisze". A my potem patrzymy na te nasze dzieci, że jakieś nieogarnięte są 🤦‍♂️
    ja widzę, że u moich każdy następny mówił szybciej, jakby bracia mieli wpływ... Wojtka ulubionym słowem ostatnio jest pupa - kto go nauczył? oczywiście, że rodzeństwo 🙄 on gada, a oni się zaśmiewają 🙄🙄🙄🤪

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2021, 12:33

Lilak , Marta9191 lubią tę wiadomość

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
  • Lilak Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2021, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To tak jak z sikaniem na nocnik. Starszego przyuczałam kilka miesięcy, porażka za porażką, za pierona nie chciał. A młody widząc starszego brata w toalecie sam zdejmował pieluchę i sikał od razu do sedesu. Nawet nocnik nie był potrzebny.

❤️Julian 10.06.2021 2845g i 50 cm szczęścia❤️
    15b891ccdb.png
  • Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2021, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też tak myślę,że dzieci rozwijają się szybciej jak się napatrza na rodzeństwo. Bo to małe małpeczki są. Cos podpatrza i chcą też;)
    A z tymi złotymi radami, czy przechwałkami mamusiek to będziemy się już teraz zawsze zmagać, niestety tak to wygląda. Sama po sobie widzę,że jak coś moj okruszek robi, czego nie robi dziecko w podobnym wieku, to mam chęć się tym chwalić;)
    Mamy niestety dużo dzieci w rodzinie z różnicą kilku tygodni i ciągle się je porownuje. Akurat jest jeden chłopiec, który idzie ze wszystkim jak burza i on mnie nauczył pokory;) moja córcia potrzebuje więcej czasu na rozwinięcie tych umiejętności, ale wiem,ze nic nie można przyspieszać. Cieszę się z każdego małego postępu, bo to jest jej wielki sukces, który osiągnęła w najlepszym dla siebie czasie. A za kilka lat nikogo nie będzie obchodziło w jakim wieku kto robił na nocnik czy mówił.

NatkaZ, Chaos lubią tę wiadomość

• Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2021, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Syrenka, moja corka rok temu jeszcze tez mowila pojedyncze slowa i po swojemu, a miedzy naszymi dziewczynami jest jednak 9.miesiecy roznicy, to ogromna przepasc... ona sie dopiero jakos krotko po skonczeniu 2 roku zycia rozgadala jak katarynka i w obu jezykach, ale tez olbrzymi wplyw na to mialo to, ze ona 3tyg przed 2 urodzinami poszla do przedszkola... wtedy sie z tygodnia na tydzien coraz bardziej rozgadywala i coraz wiecej po niemiecku mowila...
    Teraz malo co aktualnie mowi po polsku, najczesciej my do niej po polsku a ona wiekszosc nam po niemiecku odpowiada🙈

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • Marta9191 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2021, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój siostrzeniec dużo mniej mówi od jego siostry gdy była w jego wieku, ale to chyba wynika z tego, że ma swojego tłumacza. Siostrzenica doskonale rozumie co mały mówi po swojemu i jest jego tłumaczem. Może jak pójdzie do przedszkola od września to zacznie więcej mówić

m3sxdqk3jmq0atgf.png

👱‍♀️29lat
    PCOS, niedoczynności tarczycy, hashimoto, IO, wrogi śluz
    👱‍♂️29lat
    Morfologia 2%
    1 IUI 07.2020 🍷
    2 IUI 09.2020 🎉
  • Mama po przejściach Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2021, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po prostu Zoe wrote:
    I dla swojego zdrowia psychicznego 😅

Jak tych trzech małych diabłów przyjeżdża do mnie do mieszkania to tylko patrzę i oczom nie wierze. W normie jest trzaskanie drzwiami, skakanie po łóżku, mało tego potrafią brać owoce z półmiska i nimi rzucać, zaglądają do szaf. Nie muszę chyba wspominać że na ich wizytę nie opłaca się sprzątać a białe ściany są do malowania?
    Wiem, dzieci są różne. Tylko żałuje że te diabły są w tak bliskiej rodzinie a grzeczne dzieciaki w dalszej

Po jednym malowaniu ścian, nie zaprosiłabym ich więcej do sobie 🙈😂 Jeździłabym do nich albo zawsze zabierała gdzieś, plac zabaw, lody itp.byle zdala od mojego domu 😂 I tak do momentu, aż wyrosną z takiej demolki.

Wiadomo swojemu dziecku się więcej wybacza, ale nasz córka już ma zapowiedziana, że ściany może ewentualnie dotykać tylko w swoim pokoju 😂

OrT4p2.png
  • Po prostu Zoe Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2021, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przeważnie to my jeździmy do nich, nie zapraszam ich do siebie. To że u nas są jest zawsze ich inicjatywą. Ja to zawsze powtarzam że ja bardzo lubię dzieci (serio) ale u kogoś i na chwilę 😁😅🤷‍♀️ Jak jestem już nimi zmęczona to mogę sobie wziąć do auta i wrócić do ciszy, spokoju i porządku. Dodam że dzieci też mnie lubią.

Chyba wybraliśmy imię dla syna 😁 mąż w końcu poddał się z Natanem, już mi tak nie mówi do brzucha. Zaproponowałam Oliwiera i nie ma nic przeciwko. Wczoraj nawet opowiadał, że kolegom z pracy mówił że chyba będzie Oliwier

Noelle, Bajka111, espoir, Nitka1 lubią tę wiadomość

• Cyprysek89 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2021, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas dalej niewiadoma Ala czy Ola 🙈 oczywiście w wersji Alicja bądź Aleksandra 😊

l22ne6ydn4cyrozp.png
  • NatkaZ Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2021, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a ja z innym pytaniem. Chodzi mi o wanienkę dla malucha. Jaką macie zamiar kupić? Ja szczerze mówiąc już sama nie wiem. Ze starszą mieliśmy tą typową, którą stawialiśmy na stole w pokoju. Z młodą też była taka ale na stelażu w łazience a cała reszta czekała przygotowana na pralce. Teraz skłaniam się bardziej ku tej składanej ja płasko, bo raz że tej normalnej nie bardzo mielibyśmy gdzie trzymać (Tosia boi się brodzika w prysznicu i ma swoją wielką miche, która cały dzień leży schowana w prysznicu). No a dwa - nie mam pojęcia gdzie kąpać małego. Na praalce już nie położę przewijaka i pozostałych bambetli kąpielowych, bo tam stoi suszarka 🤦‍♀️🙈

Nadia 24.01.2010 ❤ 36+4; 2700g i 51 cm ❤
    Antonina 17.09.2018 ❤ 38+0; 3260g i 53 cm ❤
    Mikołaj 14.06.2021 ❤️38+1; 3510g i 53 cm ❤️
    Aniołek [*] 9tc - 18.11.2016
  • Bajka111 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2021, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NatkaZ wrote:
    Dziewczyny a ja z innym pytaniem. Chodzi mi o wanienkę dla malucha. Jaką macie zamiar kupić? Ja szczerze mówiąc już sama nie wiem. Ze starszą mieliśmy tą typową, którą stawialiśmy na stole w pokoju. Z młodą też była taka ale na stelażu w łazience a cała reszta czekała przygotowana na pralce. Teraz skłaniam się bardziej ku tej składanej ja płasko, bo raz że tej normalnej nie bardzo mielibyśmy gdzie trzymać (Tosia boi się brodzika w prysznicu i ma swoją wielką miche, która cały dzień leży schowana w prysznicu). No a dwa - nie mam pojęcia gdzie kąpać małego. Na praalce już nie położę przewijaka i pozostałych bambetli kąpielowych, bo tam stoi suszarka 🤦‍♀️🙈

My tym razem też myślimy o składanej, mimo że mała wanienka może spokojnie leżeć w dużej wannie. Ale musimy jeszcze o niej poczytać opinie. Także jakbym miała problem z miejscem to już w ogóle pewnie bym się zdecydowała na składaną. :D

aaZap2.png
    bOz9p2.png
  • espoir Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2021, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NatkaZ wrote:
    ja tylko pierwsze dziecko kąpałam w wanience z Ikei, każde inne potem normalnie od początku w dużej wannie.

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
  • Veruka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2021, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zoe fajne imię! I fajnie, że udało się wybrać :-) co do dzieci w rodzinie to koszmar 😄 ale też dużo zależy od rodziców...moja akurat nic nikomu nie demoluje ale jak do kogoś idziemy to i tak zawsze mam ją na oku i co jakiś czas sprawdzam na czym polega zabawa. Natomiast bardzo często obserwuje rodziców zasiadających za stołem w ramach gościny a dziecko robi co chce. Nie wiadomo kto ma nad tym dzieckiem zapanować, szczególnie w przypadku tych bardzo energicznych egzemplarzy zwanych potocznie szatanami ☺️ Strasznie mnie to wkurzało, szczególnie zanim urodziłam dziecko bo nasze mieszkanie nie było zupełnie dostosowane do dzieci i raz córka kuzynki rozcięła sobie głowę uderzając w stół. To by się nie stało gdyby mała nie skakała po kanapie ale oczywiście pretensje spadły na nas 🤷🏼‍♀️

Ale powiem Wam, że mnie w ogóle przechwałki innych matek nie denerwują, oczywiście pod warunkiem, że nie są skierowane w moją córkę. Jak np. rozmawiałam z koleżanką i wyszedł temat samodzielnego siadania ( mamy dzieci w podobnym wieku i jej córka siedziała jak miała 6 mc a moja 9) to traktowałam to tylko jak informacje, nie czułam się z tym źle. Natomiast baaaardzo drażni mnie moja mama i teściowa bo przez nie mam wrażenie, że biorę udział w jakimś chorym wyścigu. Obie zawsze zdają relację z tego jak umiejętności Sary (a raczej ich brak🙃) plasują się w rankingu innych dzieci w rodzinie i w czym jest „gorsza”. Takie porównywanie to już bardzo mnie irytuje i oboje z mężem od początku staramy się to tępić bo uważamy, że jest to krzywdzące.

Po prostu Zoe lubi tę wiadomość

3i499vvjwdixpa2l.png

iv09f71xe0b0j8js.png
  • Noelle Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2021, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Espoir ale jak?! 😳
    Nagraj no filmik instruktażowy. 😅

My chcieliśmy kupić wanienkę z hamakiem ze skip hop ale teraz jestem zainteresowana myciem dzidzi w dużej wannie. 😄

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2021, 15:20

Klara 14.06.2021 ❤️ 3250 gram i 51 cm ❤️klz99vvj0698zxow.png
  • Veruka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2021, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NatkaZ wrote:

My mamy taką z Ikei, tylko ona się nie składa. Dużo pozytywnych opinii słyszałam o wiadrach kąpielowych ale sama nie testowałam... może któraś z dziewczyn miała?

3i499vvjwdixpa2l.png

iv09f71xe0b0j8js.png
  • Bajka111 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2021, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Veruka wrote:
    Zoe fajne imię! I fajnie, że udało się wybrać :-) co do dzieci w rodzinie to koszmar 😄 ale też dużo zależy od rodziców...moja akurat nic nikomu nie demoluje ale jak do kogoś idziemy to i tak zawsze mam ją na oku i co jakiś czas sprawdzam na czym polega zabawa. Natomiast bardzo często obserwuje rodziców zasiadających za stołem w ramach gościny a dziecko robi co chce. Nie wiadomo kto ma nad tym dzieckiem zapanować, szczególnie w przypadku tych bardzo energicznych egzemplarzy zwanych potocznie szatanami ☺️ Strasznie mnie to wkurzało, szczególnie zanim urodziłam dziecko bo nasze mieszkanie nie było zupełnie dostosowane do dzieci i raz córka kuzynki rozcięła sobie głowę uderzając w stół. To by się nie stało gdyby mała nie skakała po kanapie ale oczywiście pretensje spadły na nas 🤷🏼‍♀️

Ale powiem Wam, że mnie w ogóle przechwałki innych matek nie denerwują, oczywiście pod warunkiem, że nie są skierowane w moją córkę. Jak np. rozmawiałam z koleżanką i wyszedł temat samodzielnego siadania ( mamy dzieci w podobnym wieku i jej córka siedziała jak miała 6 mc a moja 9) to traktowałam to tylko jak informacje, nie czułam się z tym źle. Natomiast baaaardzo drażni mnie moja mama i teściowa bo przez nie mam wrażenie, że biorę udział w jakimś chorym wyścigu. Obie zawsze zdają relację z tego jak umiejętności Sary (a raczej ich brak🙃) plasują się w rankingu innych dzieci w rodzinie i w czym jest „gorsza”. Takie porównywanie to już bardzo mnie irytuje i oboje z mężem od początku staramy się to tępić bo uważamy, że jest to krzywdzące.

No pewnie, bo nie każda informacja które dziecko kiedy się czego nauczyło jest w kwestii wychwalania. Bardzo często w końcu to normalne rozmowy i spostrzeżenia. Gorzej jak ktoś wchodzi na tony, że "Twoje już powinno, bo moje w jego wieku blablabla" :D Mam znajomych, których córa szybciej chodziła i mówiła od mojego syna, ale ona tak serio ekspresowo to robiła. Super dziewczynka. I nigdy nie odniosłam wrażenia, że jej rodzice się tym chwalą, raczej normalnie rozmawialiśmy o tym. :) U nas jedynie w rodzinie zauważyłam to parcie na chodzenie maluchów, no żeby "roczek przedreptało". To jedyne co mnie doprowadzało do szewskiej pasji,jakby to jakiś wyścig był. :D

aaZap2.png
    bOz9p2.png
  • Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2021, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo są różnego rodzaju przechwałki. Jedna matka chce się po prostu pochwalić umiejętnościami swojego dziecka, a inna pokazać tym,że jej dziecko jest lepsze, bo to czy tamto zaczęło szybciej. Ludzie są różni.
    A gadanie przeważnie starszych o mitach typu chodzenie w roczek, czy uczenie rocznego dziecka nocnika, to też mnie doprowadza do szału.
    Zero świadomości. Kiedyś było inaczej, ale teraz są dostępne badania i wcale dużo szukać nie trzeba.

Bajka111 lubi tę wiadomość

• Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2021, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mialam zwykla na stelazu i pozniej kupilismy stokke flexi no bo skladana blablabla... nasza najwieksza porazka i wrocilismy do zwyklej... w stokke ciezko mi bylo mala ulozyc ona siedziec w niej tez nie chciala bo wasko, wanienka strasznie kanciasta, z umyciem wlosow problem, ogolnie porazka... a na poprzednim mieszkaniu mielismy tylko prysznic, wiec wrocilismy do tradycyjnej tylko na podlodze stawialismy, bo jak na stelaz to nasze dziecko za bardzo brykalo...

Teraz w ogole nie kupuje... mamy wielka metrowa umywalke gdzie nawet corka majac 1,5 roku dala rade siasc i ja szybko przeplukiwalam, wiec malucha tez dam rade, a pozniej juz do duzej wanny przeniose

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    1 ICSI
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3

-> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3

• Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2021, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas fajnie sprawdziła się zwykła na stelażu. Teraz też będzie.

• Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2021, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zostawiam na chwile mojego brzuchola... nie cytujcie, pozniej usune fotke ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego 2021, 11:45

Mala_syrenka, Nitka1, Noelle, Nika312, unify, NatkaZ, Bee, Po prostu Zoe, espoir, _agrafka_, Cyprysek89, Marta9191, Nikola, Santi_14, Alaia77, Veruka, Bajka111, kamkam, Julia87 lubią tę wiadomość

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    1 ICSI
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3

-> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3

‹‹ 348 349 350 351 352 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ