X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamy 2021
Odpowiedz

Czerwcowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • Po prostu Zoe Autorytet

Wysłany: 12 marca 2021, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Proszek do prania Lovela to dobry wybór?
    Widziałam bardzo pozytywne opinie o nim.

• Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 12 marca 2021, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mialam raz plyn do prania lovella, jak dla mnie spoko, sprawdzil nam sie, ale to tylko 3l butelka (w de nie ma i uzywalam persil sensitive bialy) no i corka nie miala najmniejszych problemow skornych nawet po naszych olynach do prania i plukania

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • unify Autorytet

Wysłany: 12 marca 2021, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na lovele jest teraz promka w biedronce i w rossmanie (na kapsułki). Mam zamiar kupic, wzystkie koleżanki polecają.

atdc2n0a92hantdh.png
  • Cyprysek89 Autorytet

Wysłany: 12 marca 2021, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie kupiłam w Biedrze kapsułki. Ogólnie nie używam proszku więc bardzo mnie ucieszyła taka wersja 😊

l22ne6ydn4cyrozp.png
  • Mama po przejściach Autorytet

Wysłany: 12 marca 2021, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Wam za odpowiedzi. Trochę mi to rozjaśniło. Też raczej będę liczyć, że natura sama zadziała wcześniej 😉

Ja trafiłam przypadkiem na promocję to już kupiłam jedną butelkę płynu Persil sensitive, ale pewnie inne jeszcze też wypróbuję.

OrT4p2.png
  • Niezapominajka5 Autorytet

Wysłany: 12 marca 2021, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papillon wrote:
    Właśnie nie ma co się sugerować brzuchem, bo naprawdę trudno określić ile miejsca zajmuje tam Maluch. I weźmy pod uwagę, że nadal istnieje błąd pomiaru usg. Moja koleżanka rodziła 2 tyg temu. Miało być 4 kg, a urodziła 3500. Nigdy nie wiemy jakie będzie dziecko dopóki się nie urodzi. Ale faktycznie nie macie dużych brzuszków.
    Mała syrenka Ty to masz już w ogole malutki, gdzie tam się mieści 1,5kg??? Zaczęłam się martwic ile mój synek waży 😂😂😂 ale dowiemy się dopiero 1.04.
    Mi koleżanka też cały czas daje przytyki, że mam mamy brzuch.
    W pierwszej ciąży było to samo. Czasami to aż mam ochotę coś powiedzieć, bo bynajmniej w jej ustach nie jest to komplement 🙃

Teraz jednak widzę też zalety, bo w pierwszej ciąży nie pojawiły się dzięki temu rozstępy (choć takie plusy) :)

Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
    Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
  • Marta9191 Autorytet

Wysłany: 12 marca 2021, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie jestem dzisiaj po rozmowie z położną i powiedziała, że jakbym miała mieć cesarkę zaplanowaną to żebym kupiła sobie zestaw i zrobiła rano lewatywę w domu.

m3sxdqk3jmq0atgf.png

👱‍♀️29lat
    PCOS, niedoczynności tarczycy, hashimoto, IO, wrogi śluz
    👱‍♂️29lat
    Morfologia 2%
    1 IUI 07.2020 🍷
    2 IUI 09.2020 🎉

Wysłany: 12 marca 2021, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasiaC wrote:
    Dziękuję dziewczyny za komentarze do pokoiku. Zostawię więc jaki
    Natomiast jak któraś pisała wnerwiają mnie wielkie brodawki brązowe :D Piersi pięknie urosły tylko wraz z nimi właśnie cała brodawka.
    Brodawki.. Ooo tak 🙈
    Moje na sam koniec ciąży wyglądały jak u jakiejś murzynki 🤦‍♀️
    Serio.. Patrzeć na piersi nie mogłam.

Ale na szczęście z biegiem czasu to blednie 👍

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝

Wysłany: 12 marca 2021, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama po przejściach wrote:
    Pięknie dziewczyny!

Chcę wrócić jeszcze na moment do poprzedniego, nieprzyjemnego tematu. Czy każda z Was się zdecyduje na lewatywę? Czy to się odbywa w taki sposób jak znalazłam a interecie, poprzez wlew do odbytu? Wybaczcie, nigdy nie miałam lewatywy, a to temat którego się nie porusza ze szczegółami przy kawce z koleżankami 😂🙈
    Żyłam nadzieją, że może są inne sposoby, środki przeczyszczające do wypicia czy coś takiego 🙈 Jakie macie doświadczenia z tym tematem? Jest to aż tak mega krępujące jak sobie wyobrażam?
    Lewatywa w ogóle nie boli. Wlewu nawet nie czułam :)
    W zasadzie, to nawet nie wiem jak położna rurkę wprowadziła, bo tego też nie czułam :)
    A później to jak przy biegunce.
    Jestem 100 razy za lewatywą. Przynajmniej poród jest bardziej higieniczny i komfortowy dla wszystkich stron :)

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
  • Noelle Autorytet

Wysłany: 12 marca 2021, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny twardnieją Wam brzuchy przy wysiłku? 😔
    Dzisiaj rano po spacerze z psem stwardniał mi brzuch ale teraz na popołudniowym stwardniał już w trakcie i to dużo mocniej....
    Zwiększyłam dawkę magnezu no ale żeby aż tak..... 🙈

Klara 14.06.2021 ❤️ 3250 gram i 51 cm ❤️klz99vvj0698zxow.png
  • Marta9191 Autorytet

Wysłany: 12 marca 2021, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi twardnieje ale to u mnie tak jest od kilku tygodni. Jak się np. poschylam. Nawet jak mi się bardzo siku chce to też mam twardy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2021, 14:02

m3sxdqk3jmq0atgf.png

👱‍♀️29lat
    👱‍♂️29lat
    Morfologia 2%
    1 IUI 07.2020 🍷
    2 IUI 09.2020 🎉
  • Marta9191 Autorytet

Wysłany: 12 marca 2021, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy macie coś takiego że jak się kładziecie albo wstajecie to robi się wam wybrzuszenie przy pępku?

m3sxdqk3jmq0atgf.png

👱‍♀️29lat
    👱‍♂️29lat
    Morfologia 2%
    1 IUI 07.2020 🍷
    2 IUI 09.2020 🎉
  • Noelle Autorytet

Wysłany: 12 marca 2021, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta mi się robi i to spore - pytałam o to położną powiedziała, że to rozejście mięśnia prostego brzucha i w ciąży jest fizjologiczne.
    Dopiero po ciąży powinno wrócić do normy.

Marta9191 lubi tę wiadomość

Klara 14.06.2021 ❤️ 3250 gram i 51 cm ❤️klz99vvj0698zxow.png

Wysłany: 12 marca 2021, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilak wrote:
    Ja przed jedną cesarką miałam lewatywę przed drugą nie.
    Są plusy i minusy.
    Plusem było na pewno to, że przez kilka dni po porodzie nie miałam potrzeby załatwiania się, co przy szwach i bólu po operacji jest udogodnieniem. Bardzo namęczyłam się gdy nie miałam lewatywy a musiałam skorzystać na drugi dzień po z toalety i prawie mdlalam z bólu.
    Minusem było to, że nie miałam żadnej prywatności po lewatywie, kazały mi się załatwiać w ogromnej łazience gdzie co chwilę się ktoś kręcił, zero prywatności i totalne upokorzenie. Jeszcze mi męża do środka wpuściły bo się martwił co tak długo. A proszę niech Pan wchodzi 🤦‍♂️ Dość traumatyczne przeżycie dla kogoś kto wcale nie korzysta z toalet publicznych.
    Oooo i to właśnie uważam za największą zaletę. Przypomnialas mi :)
    Miałam naciecie, co prawda niewielkie, ale i tak bolało jak ch... Całe krocze było strasznie obolałe. Przez 2 tyg nie mogłam normalnie siadać. W szpitalu bałam się zrobić siku gdzie indziej jak pod prysznicem i naprawdę nie wyobrażam sobie wtedy 2. Byłoby to dla mnie chyba traumatyczne przeżycie,zwłaszcza, że pod koniec przyplątał się jakiś hemoroid (nigdy wcześniej i później nie miałam).
    Wtedy pod prysznicem cieszyłam się, że przynajmniej z 2 mam chwilę spokoju.
    A przy porodzie różnie bywa. Jedne uchronią krocze, inne dużo natna, a jeszcze inne popękają aż po odbyt :(😥
    Oczywiście nie namawiam, bo każdy musi zdecydować sam, ale dla mnie lewatywa, to ogromny komfort w trakcie porodu i po.

Oczywiście współczuję psychicznych przeżyć :(😥
    To naprawdę nietypowe, bo przeważnie jest toaleta obok albo w sali porodowej.

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
  • Po prostu Zoe Autorytet

Wysłany: 12 marca 2021, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Noelle wrote:
    Marta mi się robi i to spore - pytałam o to położną powiedziała, że to rozejście mięśnia prostego brzucha i w ciąży jest fizjologiczne.
    Dopiero po ciąży powinno wrócić do normy.

Przed powrotem do ćwiczeń każą najpierw sprawdzić u fizjoterapeuty czy mięśnie się zeszły.
    Wczoraj na wizycie lekarz zwócił mi uwagę, żebym nie przeciążała brzucha przy wstawaniu. Mam to robić bokiem ze wsparciem na łokciach, opieramy się, opuszczamy nogi i wstajemy. Praktykuje to w domu ale tam zapomniało mi się 😅 w internetach są filmiki jak robić to poprawnie. Zalecane również po CC.

Też mam twardnienia brzucha przy wysiłku. A czasem nawet bez niego. Wystarczy, że przejdę się do Lidla 500m i już jest jak skała.

• Veruka Autorytet

Wysłany: 12 marca 2021, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z lewatywą to jak ze wszystkim - są zwolennicy i przeciwnicy. Jak rodziłam w 2018 to w szpitalu już nie robili - podobno zakaz był spowodowany protestami kobiet i organizacji walczących o ich godne traktowanie podczas porodu. Ale na szkole rodzenia położne zalecały zrobienie lewatywy w domu, podobno w praktyce wiele kobiet, których organizm się jednak sam nie oczyścił, nie do końca efektywnie prze (na skurczach partych boją się przeć z całej siły żeby nic nie wypadło ;-)) mój organizm w ogóle nie oczyszczał się przed porodem (nie licząc wymiotów na porodówce) i dla mnie domowa lewatywa poprawiła komfort porodu bo nie musiałam się tym dodatkowo martwić. Chociaż wiadomo, że dla położnych to nie jest jakiś makabryczny widok, myśle, że takie rzeczy zdarzają się dość często bo to fizjologia 🤷🏼‍♀️
    Co do proszku to używam Jelp - bardzo polecali na forum dla mam alergików, u nas też się sprawdził ☺️
    Patrząc na wasze zgrabne brzuchy chyba wiem skąd te oskarżenia mnie o ciąże bliźniaczą 😄
    tu zdjęcie mojego brzuszka:
    6c41886f6681.jpg

Finezja19, Cyprysek89, Batylda lubią tę wiadomość

3i499vvjwdixpa2l.png

iv09f71xe0b0j8js.png
  • Alaia77 Ekspertka

Wysłany: 12 marca 2021, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam planowaną cesarkę i lewatywy nie zalecano, tak samo polozne na szkole rodzenia mówiły, że nie ma takiej potrzeby i tylko na własne życzenie. W szpitalu zresztą podkreślali, że przy cesarce istotne jest, żeby jelita prawidłowo podjęły pracę po zabiegu, a lewatywa może zaburzyć ten obraz

oar8ugpja57m909m.png
    iv09ej28cad12t1o.png
  • Alaia77 Ekspertka

Wysłany: 12 marca 2021, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale np jyż moja przyjaciółka miała też planową cesarkę w innym szpitalu rok wcześniej i tam był wymóg lewatywy, także chyba zależy gdzie się rodzi

oar8ugpja57m909m.png
    iv09ej28cad12t1o.png
  • Veruka Autorytet

Wysłany: 12 marca 2021, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka5 wrote:
    Oooo i to właśnie uważam za największą zaletę. Przypomnialas mi :)
    Miałam naciecie, co prawda niewielkie, ale i tak bolało jak ch... Całe krocze było strasznie obolałe. Przez 2 tyg nie mogłam normalnie siadać. W szpitalu bałam się zrobić siku gdzie indziej jak pod prysznicem i naprawdę nie wyobrażam sobie wtedy 2. Byłoby to dla mnie chyba traumatyczne przeżycie,zwłaszcza, że pod koniec przyplątał się jakiś hemoroid (nigdy wcześniej i później nie miałam).
    Wtedy pod prysznicem cieszyłam się, że przynajmniej z 2 mam chwilę spokoju.
    A przy porodzie różnie bywa. Jedne uchronią krocze, inne dużo natna, a jeszcze inne popękają aż po odbyt :(😥
    Oczywiście nie namawiam, bo każdy musi zdecydować sam, ale dla mnie lewatywa, to ogromny komfort w trakcie porodu i po.

Oczywiście współczuję psychicznych przeżyć :(😥
    To naprawdę nietypowe, bo przeważnie jest toaleta obok albo w sali porodowej.

Miałam identycznie i zgadzam się w 100% 🙈

3i499vvjwdixpa2l.png

iv09f71xe0b0j8js.png
  • Marta9191 Autorytet

Wysłany: 12 marca 2021, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy kupiłyscie już pampersy czy jest jeszcze za wcześnie? W Carrefour jest promocja na pampers pure 30%rabatu i od tego jeszcze zakupy na weekend to by było minus 10%

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2021, 14:53

m3sxdqk3jmq0atgf.png

👱‍♀️29lat
    👱‍♂️29lat
    Morfologia 2%
    1 IUI 07.2020 🍷
    2 IUI 09.2020 🎉
‹‹ 431 432 433 434 435 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ