WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
Odpowiedz

CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018

Oceń ten wątek:
  • Alphelia Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2018, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lotka1990 tak jak mówią dziewczyny to też bym się nie martwiła na Twoim miejscu, jeśli z łożyskiem i wodami jest wszystko ok. Mi do tej pory mówili, że normalny czas porodu to dwa tygodnie przed i dwa tygodnie po terminie. Teraz położna mówiła, że takie są tu procedury, przez to, że łożysko od tego tygodnia już pracuje na mniejszych obrotach i produkuje mniej wody i się starzeje to muszę chodzić na to ktg regularnie. Ale kiedyś takich sprzętów nie było i kobiety jakoś rodziły ;) Jeśli na najbliższej wizycie wszystko było dobrze to na pewno nagle nic się nie pogorszy, nie martw się :)

lotka1990 lubi tę wiadomość

ckaiyx8dc6hukqvp.png
    iv099vvjy5dzvqw0.png
    11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
    01.06.2019 [*] Aniołek 7tc.
  • lotka1990 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2018, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki dziewczyny, zmartwiłam się, bo na ostatnim KTG byłam ponad tydzień temu a najbliższe we wtorek. No ale też pomyślałam że skoro wczoraj wizyta i wszystko ok i gin powiedziała żeby poczekać ten tydzień to raczej ma rację

3i49jw4zy14xtog4.png
    ex2bjw4zxo12w0aa.png
  • summer86 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2018, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lotka, trochę tesciowa przesadza, bo jesli ktg, przeplywy i łożysko są w normie, to do tygodnia czasu z reguły nie wywolują porodu.

Nawet u mnie moj lekarz od konsultacji ktory jest bardziej przewrażliwiony niż prowadzacy mówił, źe do szpitala we wtorek, ale z tego względu że ja miałam szybsze owulacje (11-12 dc) i termin z USG I trym na 17.06. Z OM wychodził 22.06.

3i49mg7yu2aqel15.png
    starania od 03.2016, 2IUI, CP, 18 cs szczęśliwy <3
    IO, stan przedcukrzycowy, MTHFR 677C-T,PAI-1(hetero), AMH 3,6, HSG 11.2016-jajowody drożne, długie i kręte
  • joann Przyjaciółka

Wysłany: 22 czerwca 2018, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lotka teoretycznie możesz do końca 42 tyg być w ciąży, jeśli rzeczywiście wszystkie badania wskazują, że jest ok.

dziś w nocy mnie tak skurcze męczyły, że myślałam, że to to, ale się uspokoiły po 3h, poza tym były dosyć nieregularne. ale oj wiem, jak bardzo będzie bolało;)

Dziewczyny mam pytanie: jak zabezpieczacie łóżeczka maluchów, materac i pościel przed pieluchowymi awariami? może mam przesadne myślenie, ale zawsze sobie wyobrażam, że co druga pielucha eksploduje i wszystko do prania zawsze ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2018, 11:42

hchy90bvs8fsdbu6.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2018, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluję wszystkim nowym mamom :)
    Później dokładnie was nadrobie :)

Mam szybkie pytanie czy karmiac pierisia mogę pić zwykle wapno albo calcium strasznie coś mnie pogryzlo swedzi okropnie:(

age.png
  • klauuudia Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2018, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieci właśnie ucinaja sobie drzemkę a ja nie wiem co ze sobą zrobić tak siedzę i mi się nudzi normalnie aż z tego wszystkiego wyjelam sobie lody i wcinam eehh :( A teraz oczywiście wyrzuty sumienia ;)
    U nas taka beznadziejna pogoda jest od wczoraj ani wyjść z tymi dziećmi ani nic bo takie wiatry i zimno a już mam dość szpitali w razie jakby mieli zachorować więc tak siedzimy w domu :/
    Wczoraj zrobilam zdjęcie chłopakom i do tej pory nie mogę się na nie napatrzec jest takie rozczulajace <3 <3

a188987341d7f950med.jpg[/URL

Olivierkowi od jakiegos czasu wychodzi pełno potowek na buzce i na głowie i nic nie pomaga ... na całym ciałko ani śladu tylko na głowie eehh a wydaje mi się że absolutnie nie jest przegrzany... A może się mylę... może to też trochę przez hormony nie wiem sama ...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2018, 12:10

Annaya, Agnella, pilik, lotka1990, Alphelia, zielonooka7, Anitka201, kokkosanka, Kropka89, Magda33, Wonderland, witaminkab, Tini lubią tę wiadomość

zrz69vvj3yqbx4nk.png
    zrz6jw4zaldusvqc.png
  • klauuudia Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2018, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joann ja jakoś nie zabezpieczam staram się w zaskakujaco szybkim tempie założy nową pieluche hahaha :D

joann lubi tę wiadomość

zrz69vvj3yqbx4nk.png
    zrz6jw4zaldusvqc.png
  • eunice. Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2018, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liście malin generalnie nie są na zapobieganie nacieciu tylko po to żeby szyjka była bardziej podatna i lepiej się rozwierała- co w efekcie zmniejsza ryzyko że będą podawali oksytocynę, która z kolei nie sprzyja ochronie krocza, wiec to taki bardziej pośredni sposób, samej skóry nie uelastycznia chyba. Generalnie najbardziej tej ochronie sprzyja chyba po prostu brak pośpiechu-tzn.nie przyspieszanie niczego na siłę ani kroplowkami ani przedwczesnym parciem ani niczym tego typu. To siemię lniane ponoć fajnie nawilża i słyszałam kiedyś że pite regularnie działa jak ten żel za kilka stowek który stosowany podczas porodu ponoć bardzo skutecznie chroni krocze. Chyba Natalis się nazywał ale tyle bym nie wydała na to.

Jak ja bym chciała odespać ten poród... Wczoraj chyba do 1 w nocy było zapalone światło na sali i dzieci strasznie płakały. Moje spało u pielęgniarek ale jak już sie inne uspokoiły i zgasili światło to przywiezli mi mała do karmienia. Potem pospałam może do 5 i od tego czasu moje dziecko ciągle wisi na cycku. Co ją odłożedo łóżeczka to się budzi i płacze. Nie spałam w noc porodu już od 3 i dzisiejszej nocy też tylko z 4 h normalnego snu...

Z tym dniem po terminie może coś teściowa przekreciła? Mi moja ostatnio mówi że we wsi obok 14-latka zmarła bo wjechała pod tira, podczas gdy w rzeczywistości wjechała pod niego 19-latka która przywieźli do szpitala w stanie ciężkim ale przytomna więc uśmiercanie trochę przedwczesne;).
    Oficjalnie się mówi że poród w terminie jest między skończonym 37 a 42 tc.

Klaudia ale słodziaki!

bl9c6iye5ipn0gv6.png
    w5wqjw4zjdm5vewv.png
    iv09df9h9ufd8f4g.png
    [*] grudzień 2015. Puste jajo płodowe.
  • pilik Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2018, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lotka jak jesteś pod kontrolą lekarza to nic się nie martw! Z dnia na dzień Ci się łożysko nie zestarzeje. Ja idę we wtorek na ostatnia wizytę u gin (o ile nic nie ruszy wcześniej...), jak będzie dalej wszystko ok to następna wizyta do dopiero 6.07 w szpitalu (tydzień po terminie), możliwe że pomiędzy jedno ktg.
    Tu masz tez dość dokładnie wytłumaczone
    https://mamaginekolog.pl/zrobic-aby-zaczac-rodzic/
    A z tego co piszesz, skoro wiesz że owulacja była pozniej to masz termin na niedziele tak naprawdę. Niestety każda z nas inna i nie da się nic przewidzieć ani zaplanować ;)...

ds022el.png

u4uGp2.png
  • lotka1990 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2018, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiem dziewczyny, wiem. Ale wiecie jak to jest, czekasz czekasz nic się nie dzieję i już zaczynasz świrować bo każdy mówi swoje "mądrości". a ja po prostu zaczynam się bać wywoływania no i w ogóle pobytu w szpitalu dłuższego niż mogłoby być normalnie.

Na wszelki wypadek kupiłam jeszcze tą herbatę z liści malin. Nie wiem czy zdąży coś zadziałać ale nie zaszkodzi. Piłyście 2-3 razy dziennie mimo że na opakowaniu jest że raz dziennie i nie przekraczać dawki? :p

3i49jw4zy14xtog4.png
    ex2bjw4zxo12w0aa.png
  • Alphelia Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2018, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lotka1990 wrote:
    wiem dziewczyny, wiem. Ale wiecie jak to jest, czekasz czekasz nic się nie dzieję i już zaczynasz świrować bo każdy mówi swoje "mądrości". a ja po prostu zaczynam się bać wywoływania no i w ogóle pobytu w szpitalu dłuższego niż mogłoby być normalnie.

Na wszelki wypadek kupiłam jeszcze tą herbatę z liści malin. Nie wiem czy zdąży coś zadziałać ale nie zaszkodzi. Piłyście 2-3 razy dziennie mimo że na opakowaniu jest że raz dziennie i nie przekraczać dawki? :p

U mnie na opakowaniu właśnie jest, żeby pić 2-3 razy dziennie, ale jak do tej pory to udało mi się maksymalnie dwa razy dziennie wypić, a przez większość czasu piłam tylko raz dziennie. A że teraz już się łapię wszystkiego to pewnie zacznę ją jeszcze częściej pić jednak :D

ckaiyx8dc6hukqvp.png
    iv099vvjy5dzvqw0.png
    11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
    01.06.2019 [*] Aniołek 7tc.
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2018, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudia cudowne zdjęcie! My dzisiaj rano tez naszym zrobiliśmy kilka wspólnych fotek :-) starszy mówi do młodszego „Leon weź się w końcu uśmiechnij do zdjęcia” :-)

klauuudia, Joaszo, Magda33, Wonderland lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 czerwca 2018, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lotka1990 wrote:

też kupiłam dziś liście malin :D już jeden kubeczek wypity :D jeszcze 2 dziś w siebie wleję :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2018, 14:20

• lotka1990 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2018, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joaszo wrote:
    też kupiłam dziś liście malin :D już jeden kubeczek wypity :D jeszcze 2 dziś w siebie wleję :D
    a na opakowaniu jaką masz dawkę zalecaną? u mnie jest 1 raz dziennie i wsypuje się 3 gramy. Zastanawiam się czy na pewno można więcej :p

3i49jw4zy14xtog4.png
    ex2bjw4zxo12w0aa.png
  • Annaya Ekspertka

Wysłany: 22 czerwca 2018, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie wróciłam z wizyty u położnej, wygląda na to, że mały ma się dobrze, tętno, ciśnienie, ok. Jak tam z szyjką, nie mam pojęcia, bo tu nie sprawdzają.
    Także CIERPLIWIE (prawda Lotka? :D ) czekamy...
    Dokładna kontrola w szpitalu tydzień po terminie. Jeśli z łożyskiem i dzieckiem wszystko ok, to jeszcze puszczają na 3 dni, potem wywoływanie. Mam nadzieję, że tu już tylko teoretyzujemy i że na dniach jednak zmienimy swój stan.

Chętnie dołączyłabym już do rozmów nt radości i problemów macierzyństwa, bo tak to tylko Was mogę czytać :)

Dziewczyny, to ile nas zostało na ten ostatni tydzień czerwca?
    lotka1990, Alphelia, Joaszo, Czara, joann, cichyszept, pilik, Moira696... no i ja. Czy kogoś pominęłam? Tak czy siak, jeszcze troszkę nas jest:)

Andziula_1988 Ciebie już nie liczę, pewnie już tulisz dzieciątko :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2018, 14:59

lotka1990, Joaszo, Alphelia, moira696, joann lubią tę wiadomość

2r8rk6nl0p40hkvi.png
    7u229jcgg4p5jd4c.png
  • lotka1990 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2018, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaya, taaaak, bardzo cierpliwie :p

po terminie chyba tylko ja? :p

Annaya lubi tę wiadomość

3i49jw4zy14xtog4.png
    ex2bjw4zxo12w0aa.png
  • Annaya Ekspertka

Wysłany: 22 czerwca 2018, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli Ci to tylko doda otuchy, to patrząc na OM jestem 2 dni po terminie :D

2r8rk6nl0p40hkvi.png
    7u229jcgg4p5jd4c.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 czerwca 2018, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lotka1990 wrote:
    a na opakowaniu jaką masz dawkę zalecaną? u mnie jest 1 raz dziennie i wsypuje się 3 gramy. Zastanawiam się czy na pewno można więcej :p

na opakowaniu napisane: 1 łyżeczka na szklankę wrzątku, pić 1-2 razy dziennie ;) Lotka jak to ma jedynie zmiękczać szyjkę to ja myślę że nam nie zaszkodzi ;) a że ja dziś dopiero dostałam, to muszę nadrobić dawkę :D poza tym, co ma być to będzie - jak nie będzie się chciało ruszyć to i liście nie pomogą ;) dziś zaczęłam 40 tydzień :O nie sądziłam że do tego dojdzie, jak miałam okropne bóle i napinania w 32tc :)

Annaya no fakt troszkę nas jeszcze jest ;) ja też tylko czytam posty dziewczyn o kupkach i mleku bo doświadczenia nie mam ;) ale za to chłonę od nich wiedzę czerpaną z ich doświadczenia ;) cieszę się że mogłam do Was dołączyć ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2018, 15:02

• summer86 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2018, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny po sn, mam pytanie - ile czasu po porodzie pojawił się Wam pokarm?

3i49mg7yu2aqel15.png
    starania od 03.2016, 2IUI, CP, 18 cs szczęśliwy <3
    IO, stan przedcukrzycowy, MTHFR 677C-T,PAI-1(hetero), AMH 3,6, HSG 11.2016-jajowody drożne, długie i kręte
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 czerwca 2018, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joaszo, w moim otoczeniu tez nikt nie wierzył, ze dotrwam tak daleko ;) Ja dzisiaj czuje jakieś dziwne napięcia, ból krzyża i takie parcie na 2, ale cały czas zatwardzenie... Może to stres przed dzisiejszą wizytą albo jutrzejszą obroną. Wypiłam kawę na rozluźnienie, ale nic nie dało. A kiedyś wystarczyło tylko ze powąchałam i leciałam do łazienki ;)

Tak w ogóle to mam ciagle stres, ze obrobie się w szpitalu... Już nie wiem co mam jeść... Kupiłam czopki glicerynowe żeby w razie czego użyć jeszcze w domu. Używałyscie? Czy z nimi jest tak samo jak z lewatywą ze trzeba przetrzymac?

‹‹ 1048 1049 1050 1051 1052 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ