CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
U nas też są naczyniaczki z tyłu głowy,nad karkiem, ale nie liczę, że zniknie, bo u męża w najbliższej rodzinie kobiety to dziedziczą po jego babci czy nawet prababci i mają to na stałe. Na szczęście pod włosami się to chowa i nie widać. Starsza córka ma mocno, bo ma też plamki na karku takze przy spietych albo krótkich włosach bedzie widać. Ja mam na plecach naczyniak ale on był wypukły na wielkosc mojej piąstki po porodzie i wymrażali go bo inaczej rósłby razem ze mną. Teraz mam taki zupełnie płaski blady ślad jak niektórzy mają po szczepieniach tylko większy-jak pieść niemowlaka.
Welonka a nie myślałaś o katarku do odkurzacza? Dla mnie super wygoda. Wczoraj mała miała taki świszczący oddech ale w nosie nic nie było widać. Wsadziłam ten katarek na najmocniejszym ssaniu i wyciągnęło jej to naprawdę wielkie zaschnięte kozy które były głęboko. Ja sama czasem używam jak nie umiem czegoś wysmarkać.
Dziewczyny kiedy pierwszy raz obcinacie dzueciom paznokcie? Żal mi jej w tych niedrapkach w te upały a inaczej się drapie... Czytałam że na początku nie można bo paznokcie mogą potem już zawsze zle rosnąć... Ale jak długo się czeka?
-
Eunice nie myślałam bo musiałabym kupić nowy odkurzacz:(
Ja obcielam pierwszy raz na drugi dzień po wyjściu ze szpitala bo miała długie i cała się drapala ważne żeby obcinac na prosto a nie zaokraglac . Mi położna powiedziała że po dwo tygodniach można obciąć ale jak powiedziałam że ja już po wyjściu obcielam to powiedziała że to nic tylko trzeba na prosto obcinac już z 3 razy jej obcinalam. -
Eunice my obcinaliśmy obu dziewczynką odrazu na drugi dzień bo się drapały.
Niedrapek nigdy nie używałam, bo noworodek poznaje świat przez dotyk, więc spokojnie obcinaj. Ja Ninie obcina co parę dni bo tak szybko rosną, z resztą starszej też i nigdy nic jej nie było.
Wczoraj mała jadła co 2 godziny, chyba skok albo i ten upał. Dziś już normalnie. W nocy ciągle ok 3 a potem między 6-7 rano. Co do krostek, co jakiś czas ma różne, ale schodzą więc to nic takiego. Z resztą jak tu pytałam w konsultacji to zawsze ten sam tekst, że to normalne i przejdzie, to ja nie panikuję.Mój skarb 20-10-2015
Mój drugi skarb- Nina 29-05-2018 -
Eunice te pierwsze paznokcie są kruche i u nas same zaczęły się łamać, więc jak jakiś odchodzi to wystarczy, że go lekko oderwę i po kłopocie. U nas też mała często się drapie po buzi, na początku częściej zakładaliśmy jej niedrapki, ale po paru dniach przestaliśmy, żeby jednak miała kontakt przez dotyk z otoczeniem. Położna nam mówiła, żebyśmy obcięli po 6 tygodniach, bo wtedy te ruchy rąk będą bardziej kontrolowane, a po obcięciu paznokcie są ostre, więc jeszcze bardziej jest narażona na zadrapania. Zaś na szkole rodzenia mówili nam, żeby spiłować pilniczkiem to wtedy nie będą ostre paznokcie.
11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
01.06.2019 [*] Aniołek 7tc. -
dziewczyny a co na ten trądzik na twarzy oprócz krochmalu? ja twarzy w sumie w ogóle nie smarowałam tylko tyle co była myta wodą z oliwką podczas kąpieli i przemywana przegotowaną wodą. Pediatra dziś powiedziała, że to mogą być potówki (Ale nie wyglądała żeby była pewna swojej diagnozy..) Fakt, że mi się wydaję, że mała mogła się przegrzać parę razy ale czy potówki nie są tam gdzie się przegrzeje? (np plecy czy coś?) Jak jest bardzo ciepło i lekki wiaterek to ubieracie jakąś cienką czapeczkę?
-
lotka1990 wrote:dziewczyny a co na ten trądzik na twarzy oprócz krochmalu? ja twarzy w sumie w ogóle nie smarowałam tylko tyle co była myta wodą z oliwką podczas kąpieli i przemywana przegotowaną wodą. Pediatra dziś powiedziała, że to mogą być potówki (Ale nie wyglądała żeby była pewna swojej diagnozy..) Fakt, że mi się wydaję, że mała mogła się przegrzać parę razy ale czy potówki nie są tam gdzie się przegrzeje? (np plecy czy coś?) Jak jest bardzo ciepło i lekki wiaterek to ubieracie jakąś cienką czapeczkę?
Nie zakładam czapki w ogóle. Chyba że miałabym młodego na rękach to coś od słońca.lotka1990 lubi tę wiadomość
-
Lotka jak jest ciepło zakładam tylko opaskę na uszy. My myjemy buzię zanim dodam do wody olejek migdałowy, bo boję się że dla buźki może być za tłusty.
lotka1990 lubi tę wiadomość
-
welonka może wybierz się szybciej do lekarza? W szpitalu mówili, że jeśli pojawi się nieprzyjemny zapach to trzeba udać się do kontroli.
-
Ja paznokcie obcinałam po tygodniu i tak co tydzień obcinam. Nawet nie wiedziałam, ze powinno się czekać. Niedrapek nie znoszę i zakładałam jej tylko w pierwsze dni.
Welonka - nie brzmi to dobrze. Myślę, że powinien Cie zbadać lekarz i ocenić sytuacje. Szkoda, ze nie masz możliwości wybrać się wcześniej. -
dziewczyny pamiętam, że kilka z Was pisało, że po ustaniu krwawienia po jakimś czasie znowu się pojawiło. Czy to jest w normie? JEszcze dziś pisałam, że mam tylko żółtawy śluz i że super itp a teraz patrzę, że na podpasce trochę czerwono - nie jakoś mocno, ale jednak.
-
lotka1990 wrote:dziewczyny pamiętam, że kilka z Was pisało, że po ustaniu krwawienia po jakimś czasie znowu się pojawiło. Czy to jest w normie? JEszcze dziś pisałam, że mam tylko żółtawy śluz i że super itp a teraz patrzę, że na podpasce trochę czerwono - nie jakoś mocno, ale jednak.
lotka1990, Joaszo lubią tę wiadomość
-
Welonka jeżeli zapach nie za bardzo plus ból brzucha to raczej trzeba do gina. A jak dojdzie gorączka jeszcze to już koniecznie!
Paznokcie obcinalam po 2 tyg. Wcześniej same się łamały.
W ogóle polecam smarowanie twarzy olejem makadamia. Ja zaczęłam w ciąży bo już nic na mnie nie działało. Pierwszy raz w życiu mam tak ładną cerę bez zaskórników, suchych placków czy innych takich. Jest tani a starcza na długo. Zawsze wieczorem na wilgotną buzię parę kropli a później jeszcze krem na noc.lotka1990, Kropka89 lubią tę wiadomość
-
My też walczymy z trądzikiem, tzn. czekamy aż złągodnieje. Podłączam się do pytania ja przyrządzić ten krochmal.
Jak jest ciepło, to mała na jest w samym body lub rampersie z kr. rękawem.. Teraz jak jest trochę chłodniej, to na dwór w pajacyku, a w domu leży w body z krótkim rękawem, skarpetki i przykryta pieluchą flanelową - z tym że cały dzień śpi przy otwartym oknie, ma ustawione łóżeczko przy oknie balkonowym.
Czapeczki nie zakładam, chyba, że jest ok. 17st. i idziemy na spacer. Generalnie nie chcę jej przegrzewać, jak ma karczek ciepły, a stopy chłodne, to jest jeszcze OK.
Co dno niedrapek - w szpitalu pediatra już w drugiej dobie kazał ściągać niedrapki, bo dziecko wykształca sobie zmysł dotyku, i nie można go krępować.
Pazurki obcinałam ze dwa dni po wyjściu ze szpitala - kładę sobie małą na brzuchu, czekam aż zupełnie zaśnie i będzie "bezwładna" i wtedy na spokojnie obcinam. U stóp jeszcze nie obcinałam, bo baardzo wolno rosną. U rąk, to raz w tyg. obcinam na prosto.
07.2019 drugi naturalsik
10.2017 naturalsik
Mam 4❄️
4 IUI, 2IVF, 2 transfery, 3 poronienia
AMH 1,3, nasienie zmienne, fragmentacja 38% -
My też szybko obcinalismy paznokcie
Raz jak maly mi usnął na rękach a drugi raz ostatnio jak mąż go zrelaksował na rękach trzymając go w tzw. C muzyka jazzowa
Mały miał ręce wtedy totalnie bezwładnie zwisające na boki i rób co chcesz
. Niedrapek nie zakładałam bo były dla mnie niewygodne do zakładania plus było mega gorąco a one jak rękawiczki mi się wydawały wiec tylko w pierwszej dobie to zrobiłam
Podłączam się do pytania o krochmal a także mam pytanie gdzie się go kupuje? W aptece czy w Carrefourze dostanę?
Co do plamienia to ja juz jestem 8 tyg ponad po porodzie a jeszcze mam żółte takie dość duże.
co do ubierania to może trochę przegrzewam malucha jak tu czytam...ale on musi być zawinięty w tzw. tortille do snu nocnego bo inaczej się budzi swoim odruchem Moro. W ciągu dnia go nie motam tak często ale jak jest w tortilli to od razu lepiej śpi.Staram się jednak żeby ta pielucha w która ja zawijam była lekka albo pod spodem tylko body z krótkim. Na spacery w upały tylko body z krótkim a jak jest chłodniej to to samo ale do tego bluzeczka i spodenki. Czapki prawie nie zakładałam tylko jak było parę tygodni temu rzeczywiście zimniej a tak to bardzo tego nie lubi
Zresztą są upały...
Aha i nasz maluch nie lubi bardzo mieć gołych stópek wiec zawsze mamy skarpetki
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2018, 01:25
-
Kropka, krochmal robi się samemu ze zwykłej mąki ziemniaczanej. 2-3 łyżki mąki trzeba rozrobić w zimnej wodzie, okolo litra wody (proporcje moge być mniejsze, to takie na oko) osobno zagotować i do gotującej wody wlewać rozrobioną z wodą mąkę ciągle mieszając. Robi się jak kisiel. Tak przygotowany krochmal (kilka łyżek) dodaje się później do wody do kąpieli. Z tego co wiem spokojnie mpżna przechowywać go 2-3 dni.
Kropka89 lubi tę wiadomość