CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Annaya wrote:Dobrze, że nie jestem sama w tym preferowaniu większego minimalizmu przy stroju dla dziecka
Mi już nawet nie chodzi o cenę tych galowych, bo to w końcu jeden z ważniejszych dni w życiu (a i kostium można sprzedać dalej), ale po prostu wydaje mi się to jakimś przesadnym strojeniem, choć wiadomo, jak komuś się podoba- kwestia gustu. Mam na razie białe body z kołnierzykiem i granatową muszką i chyba poszukam tylko jakichś spodenek do tego. Właśnie też mi się podobają te kompleciki z H&M. Tylko ciekawe jaka pogoda się trafi.
Welonka, ja miałam plany zakupić sobie ładną sukienkę do karmienia, która byłaby też jak znalazł na chrzciny, ALE okazało że już mi ktoś zaplanował w czym pójdęTak to jest, kiedy rodzona matka opanuje zakupy odzieżowe online i nie może się powstrzymać gdy zobaczy jakąś wyprzedaż... Także o ile okaże się, że będzie na mnie leżeć to pójdę w czymś takim:
https://su-online.pl/sukienka-kery.html
Agnella, to przykra sprawa, ale może tym razem się uda bardziej po Twojemu.
Kropka, super pomyślane!
Zielonooka pochwal się chustą kółkowąMy próbujemy się z nią od jakiegoś czasu zmierzyć, żeby na czas podróży do Polski jakoś sobie poradzić z maluszkiem no i wcale nie tak łatwo było uzyskać prawidłową pozycję, ale dopracowywujemy. Tyle, że małego muszę mieć na śpiocha, bo jak się Godzilla obudzi to koniec.
Podziwiam Was, mamy dwójki lub więcej pociech. Wiem z doświadczenia, że im mniej czasu, tym człowiek potrafi się bardziej zorganizować, ale mimo wszystko, jak Was czytam, przypominają mi się rzeczy czekające na mojej liście "do ogarnięcia". Jak już się uda, że mały nie płacze i śpi nie na moich rękach to się cieszę, że mogę zjeść, coś z grubsza ogarnąć, lub choćby pójść do łazienki albo po prostu usiąść i odpocząć.
Fasola, wytrwałości... Oby poprawiło się u Was jak najszybciej. Jakbyś widziała mnie ostatnio pędzącą z wózkiem rundkę uliczkami... Zawzięłam się, żeby jednak wyjść na ten spacer pomimo trudnych ostatnio chwil z małym i wyszło mi niezłe tempo, żeby zdążyć zanim się płacz zacznie na nowo... Prawie zdążyłam
No ja już nie raz biegłam prawie że że spaceru. Moja mama mówi że nie mam się przejmować przecież wszyscy wiedzą że dzieci płaczą. Tylko jak moja mała się wkurzył to całą okolica o tym wie .... i wtedy tylko butelka ja uspokaja nic więcej. Czasami ja próbuje oszukać daje na chwilę żeby się napila ale to nic nie daje .
P.s idę spać bo właśnie panienka zasnela po 1.5h zabawie ... -
A my dziś podpalismy najpierw od przed 22:00 (o 21:00 karmienie) do 2:00 a potem następna pobudka o 6:30 dopiero
Także ja od 3-6:30 znów pospalam
Łącznie 7.5h!!! Czuje się jak nowonarodzona
Jednak to ostatnie karmienie fajnie jak wypada na 21:00 kurcze żeby tak już zostało
A mój Ignacy jest super regularny w dzień to co 3h rowno MUSI nazywamy go Zegareczek albo Pociąg Chiński bo nie ma opóźnień nawet co do minuty czasem
Za to w nocy różnie pospi jak dłużej raz krócej dlatego później te godziny w ciągu dnia są zmienne jeszcze. A u Was jest już jakiś schemat? Jak tam aplikacje działają?
-
Chciałam jeszcze napisać że bardzo podziwiam Wasze ogarnianie z dwójką dzieci ze macie czas posprzątać dom ugotować itp. Widzę że dużo zależy od tego o której rano się wstanie. Ja jeszcze dosypiam nad ranem ale pewnie jakbym wstała tak wcześnie jak Wy to też bym mogla tak ładnie sprzątać! Kurcze jest motywacja teraz
Dziś zresztą mam zaplanowane sprzątanie także aż mam powera dzięki Wam
))
-
Aha mam jeszcze pytanie jak zasypiają Wasze dzieci? Mój w ciągu dnia w koszu Mojżesza (jak widzę pierwsze ziewniecie to daje mu smoczek i przesuwam kosz do zaciemnionego pokoiku) Czasem trzeba mu podać smoczek jak wypada ale ostatecznie zasypia i go wypluwa. Ale generalnie ja wychodzę i wracam tylko sporadycznie bo on gorzej zasypia jak ktoś obok niego jest. A w nocy i nad ranem jak teraz to kładę go w tortille i do łóżeczka plus smoczek zamykam drzwi i wychodzę na kanapę odciągać pokarm słyszę zza drzwi jak on gaworzy ale jak wracam po 10 min to już śpi. Mam czasem wyrzuty że on tak samotnie zasypia ale jak się z nim kładę nawet to zajmuje mu to o wiele więcej czasu i się wybudza. Położna powiedziała że to super ze nam się tak udało ale ja się trochę boję że maluszek nie czuje się kochany ze go tak zostawiamy
Z drugiej strony wydaje się być zadowolony jak sam zasypia że tak szybko mu to idzie. A jak się budzi sam i pochylisz się nad nim to taki uśmiech
No i juz nie wiem chyba to mi brakuje tej bliskości bardziej niż jemu
-
Magda pediatra was wysłał do chirurga ? Nam powiedziała że jeszcze Może się zrosnac jak nie będą ja bardzo męczyć kolki czy nie będzie bardzo płakać. Jeśli takie zostanie to będzie mieć przepukline brzuszka wtedy będzie musiała mieć zabieg zanim pójdzie do szkoły .
Lotka jeśli jest na kp to kupa nie musi być codzienne pod warunkiem że dziecko nie meczy się , u nas kupy są co 5-6dni i wtedy w ciągu dnia jest ich minimum 3 i to takie po pachy :d.
Ja też już kilka razy wracam ze spaceru bo był płacz za pierwszym razem wzięłam na ręce i tak wracalysmy .
U nas chyba szczepienie naszło się ze skokiem .
Moja od dwóch dni cyc i cud i tylko ręce i pociągnie dwa razy i puszcza i tak w kółko już usłyszałam od tesciowejj że pewnie jej mało i czybdoktorka nic nie mówiła na wagę ze mało przytyla ,mówię ze powiedziała ze ładnie przybiera i w książeczce nawet wpisała żywienie bdb no Kurde przeciez przybrała 640g w 3 tygodnie to moim zdaniem bardzo dobrze, przecież nie będzie przybierać tak jak na pozatku w ciągu tygodnia 300g . -
Dziewczyny, wczoraj sciagalam mleko, bo musze jechac do lekarza a nie chce ciagnac malej w tej upal. Strasznie boli mnie prawa piers w jednym miejscu jak dotykam, akurat tam, gdzie laktator dotykal, myslicie, ze moglam za mocno docisnac I dlatego?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia 2018, 08:37
-
Kropka89 wrote:A u Was jest już jakiś schemat? Jak tam aplikacje działają?
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/56829f0aaa46.png
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/c1bced7baa5e.png
Dodam jeszcze, że przestałam karmić mm
Szkoda, ze nie widac na pierwszym wykresie kiedy i ile ml dawałam butelką.
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/bbeeebd41d3d.png
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia 2018, 08:49
Kropka89 lubi tę wiadomość
A1298C hetero / C677T hetero /
Cukrzyca typu1/Hashimoto
2011 🖤 26tc
2016 🖤13tc
2018 ♥️👣
AMH 3.04(2023) AMH 4,08 (2024)
IVF 12.2023
Punkcja = 14 pęcherzyków
6 🥚 zostały 2
12.2023
1ET 3.1.2 ✓
7dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml
9dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml😓
2.2024
2FET 4.2.2 ❄️
6dpt beta 0,00😓😓
10dpt beta 0,00😓😓
7.2024
IVF 😓
9.2024
IVF ❄️ -
Welkonka dzięki że napisałaś co Tobie powiedzieli. Napisz też co powie chirurg. Mam nadzieję, że to zarośnie i nie będzie trzeba operacji.
Nie podaje nic do picia, tylko moje mleko, ale chętnie podpinam się do pytania.
Kropka mój zastypia po karmieniu na rękach i wtedy go odkładam, tylko nie do łóżeczka, bo tam wogóle nie chce spac w ciągu dnia. Wieczorem około 21 zasypia po jedzeniu też ze mną, po prostu jak zaczyna być ciemno to wie, że porac spać. I wtedy już odkładam do łóżeczka. Twój widocznie woli zasypiać sam i fajnie. Przecież przytulasz go i tak zawsze przy karmieniu, widocznie to wystarcza. Każde dziecko jest inne, a to zasypianie może mu sie jeszcze 5 razy zmienić.
Lucy po mojemu to chyba zastój. Może laktator zablokował odpływ mleka z tego miejsca.
Cukrzyca typu1/Hashimoto
2011 🖤 26tc
2016 🖤13tc
2018 ♥️👣
IVF 12.2023
Punkcja = 14 pęcherzyków
6 🥚 zostały 2
12.2023
1ET 3.1.2 ✓
2.2024
2FET 4.2.2 ❄️
6dpt beta 0,00😓😓
10dpt beta 0,00😓😓
7.2024
IVF 😓
9.2024
IVF ❄️ -
Kropka dziecko na pewno czuje miłość w innych momentach dnia a to że zasypia samo to super. Moja mała to tak pół na pół zasypianie na rękach albo w łóżeczku ale wtedy trzeba pilnować czy smok nie wypada :p i staram się jak najmniej usypiać na rękach bo boje się że potem będzie większa i będzie problem z tym zasypianiem
-
nick nieaktualnyhej. Jak ja Was czytam to aż Wam zazdroszczę... Jak ja bym chciała żeby u nas unormował się rytm dnia, co ja pisze żeby w ogóle jakiś był !
Jedyny rytm póki co to wieczorny spacer, po spacerze kąpiel i karmienie aż "bobo" zaśnie przy cycu. To się udaje. Ale jeśli chodzi o ranek i cały dzień to nie umiem po prostu. Mały potrafi przespać w ciągu dnia jedynie 2 godziny. a budzi się tez wcześnie... a gdy nie śpi to wciąż płaczejestesmy z męzem bezsilni
mąz już kategorycznie nie chce dzieci
no i nie dokończę posta bo mały się rozpłakał...
-
Lotka wiem o tym i myślę że mój lekarz też wie Ale tu chodzi o 5 góra 10ml podania wody tylko w największe upały .
Magda my nie idziemy do chirurga:) pytałam czy Was pediatra sam wysłał do chirurga. Jak lezalam z małą w szpitalu to był 6tygodniowy chłopczyk z przepuklina pepeka ale on miał pępek jak orzech włoski taki wypukły i lekarka mówiła ze odchodzi się od zaklejania pepkow tylko teraz obserwuje się Ale ta dziewczyna uparla się na plastry i pępek cofnął się i zagoil się .lotka1990 lubi tę wiadomość
-
Lucy010 wrote:Magda, piers miekka, boli jak stluczenie, jak by mial buc tam siniak, skora boli. Chyba nachylilam sie nad.laktatorem I przycisnelam do cycka I ooooo, efekt....welonka wrote:Magda my nie idziemy do chirurga:) pytałam czy Was pediatra sam wysłał do chirurga. Jak lezalam z małą w szpitalu to był 6tygodniowy chłopczyk z przepuklina pepeka ale on miał pępek jak orzech włoski taki wypukły i lekarka mówiła ze odchodzi się od zaklejania pepkow tylko teraz obserwuje się Ale ta dziewczyna uparla się na plastry i pępek cofnął się i zagoil się .
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia 2018, 09:31
Cukrzyca typu1/Hashimoto
2011 🖤 26tc
2016 🖤13tc
2018 ♥️👣
IVF 12.2023
Punkcja = 14 pęcherzyków
6 🥚 zostały 2
12.2023
1ET 3.1.2 ✓
2.2024
2FET 4.2.2 ❄️
6dpt beta 0,00😓😓
10dpt beta 0,00😓😓
7.2024
IVF 😓
9.2024
IVF ❄️ -
U nas na początku mała zasypiala w nocy sama a za dnia przy jedzeniu najczęściej.
Przez te ostatnie kolki małą trzeba było nosić inaczej był krzyk i spala na mnie każda próba dołożenia kończyła się pobudka . Więc był z tydzień gdzie tylko w nocy spała w łóżeczku. A teraz z kolkami trochę lepiej ale trzeba się nieźle natrudzic żeby zasnęła. Albo ponosić albo klepać po pupie albo śpiewać. Dziś w nocy jak tylko kladlam ja na brzuch to się budzilA a na plecach zasypiala ale co chwilę budzi ja odruch moro . W ogóle coś ostatnio wymyśla z tym spaniem na brzuchu a wtedy śpi jej się najlepiej .
U nas też nie ma mowy o unormowanyn dniu.
Kąpiel teraz staram się codziennie zrobić bo tak gorąco ale wczoraj jak zasnela o 19 to spala do 1.
I tak ciężko ustalić o której godz robić kąpiel.
Ale myślę że na wszystko przyjdzie czas .
Kupiliśmy karuzele i mała bardzo ładnie się na niej skupia. Uff chociaż coś .
Dokupilam jej książeczki kontrastowe i matewięc teraz to tylko się bawić!
-
Anitka świetna ta spódnica !
Kropka tylko pozazdrościć, że dziecko samo zasypiać. Gdyby potrzebowało więcej bliskości zaalarmowalby to placzem, więc na pewno dostaje dostatecznie dużo jej a po prostu lubi zasypiać sam
Moja mała dla odmiany lubi zasypiać na rękach wczoraj godzinę bujalam na wieczór aż plecy bolały. Teraz ma dopiero 5 kg a co będzie przy 7 czy 9 ... Musze zacząć próbować usypiania na inne sposoby.
Welonka twoja córka bardzo ładnie przybiera na wadze, nie wiem o co chodzi twojej teściowej przecież to trochę ponad 200 g tygodniowo. Super wynik ! Moja w ostatnim tygodniu 160 g i to też norma a jednak twoja sporo więcej, więc nic tylko się cieszyć
Annaya taka ta chustahttps://pl.lennylamb.com/web_page/8425
Ogólnie nie przepadam za kolorami osobiście wybieram najczęściej czerń, biel, szarości, granaty, ale dla mojej małej będzie pasować idealnie
Też kupiłam ją właśnie ze względu na podróże chociaż nie powiem, bo przeraża mnie bardziej niż elastyczna. Cóż, trzeba będzie poćwiczyć
A wy już niedługo wyruszacie do Polski pewnie ?Paszport już odebrany ?
-
Ja daję Karolkowi wode, raz Żywiec z niemowlakiem, lub przegotowaną wodę. Wczoraj wypił 300 ml wody w ciągu całego dnia. Tylko my jesteśmy kpi
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia 2018, 10:54
-
My mamy na chrzciny 25 osób, z czego 6 to dzieci poniżej 10 lat. Robimy w restauracji. Ja chciałam tak jak u starszej: porcjowany obiad plus ciastka i kawa. Potem na roczek mieliśmy ciastka z kawą, przynieśliśmy dwa swoje torty, które upiekłam i kolacja na ciepło- bo msza była chyba o 14 czy 15.
Teraz mąż załatwiał, a on raczej bardziej z tym szaleje i wziął obiad po 2 kawałki mięsa na osobę, 70 kawałków ciasta na te 25 ludzi i kawę i jeszcze zimną płytę na kolację. I się zastanawiał czy bym tortu nie upiekła, ale mówię, że nie chce sobie dokładać stresu. Ale chyba i tak myśli czy nie zamówić u kogoś
Ja się nabiegałam za sukienką i kupiłam na wyprzedaży w Mohito w końcu taką, którą da się odsłonić do karmienia, ale i tak jakoś wydaje mi się, że źle w niej wyglądam.
Taka: https://www.mohito.com/pl/pl/collection/all/sukienki/uk445-42x/midi-ruffle-dress
Nic nie mogłam znaleźć, w niektórych sklepach na wstępie mówili, że nie mają nic z kopertowym dekoltem ani w ogóle nic w czym można karmić. Zaczęłam od Mohito i po nieudanym przeglądzie pobliskich sklepów wróciłam do galerii i stwierdziłam, że coś w tym Mohito muszę znaleźć. Kupiłam w końcu dwie, jedna taka mniej galowa, tańsza jakbym jednak się w tamtej droższej bardzo przestała sobie podobać.
Ciężko coś ogarnąć, bo u nas na mieście wybór niewielki, kilka sklepów, w galerii tylko mohito, sinsay, reserved, house i cropp. A na dalszą wyprawę nie mam za bardzo opcji teraz, już i tak się stresowałam czy mama i babcia w parku wyrabiają z dziećmi. Do tego figura jeszcze pociążowa, 6 kg na plusie, musi być coś w czym można karmić i jeszcze żeby mąż nie powiedział, że za krótka:D.
Dlatego finalnie wzięłam coś w czym nie podobam się sobie tak na 100%, ale da się karmić i nie leżała tak źle jak inne.
A dla małej mam bardzo cieniutką zwiewną sukieneczkę w sam raz na upał. Nawet może mieć pod nią bodziaczka bez rękawów, bo jest tak lekka, a zarazem elegancka. Niestety nie wiem z jakiego sklepu, bo ją dostałam po innym dziecku i nawet nie wiem po którym;). Do tego skarpetki białe chyba że jednak będzie zimno to mam białe rajstopki. No i sweterek biały też mam na wszelki wypadek. Na głowę kwiatuszek na cieniutkiej gumeczce, dla starszej mam taki sam;). -
W ogóle dziś zrobiłam test swoich możliwości i poszłam do neurologa ze swoją dwójką dzieci w wózku:D.
Okazało się, że całkiem sprawnie to poszło. Wyjechałam wcześniej, wzięłam do auta podwójny wózek, rozłożyłam na parkingu, załadowałam córeczki, zrobiłyśmy mały spacerek, weszłyśmy do przychodni. Młodsza zasnęła a starsza była już zmęczona.
Zarejestrowałam się, wjechałam windą na piętro pod gabinet i przede mną była tylko jedna osoba w kolejce. Puściłam starszej bajki na telefonie i zaraz zawołali do gabinetu, więc wjechałam z wózkiem. Młodsza spała, starsza oglądała bajki, a ja dyskutowałam o moich migrenach z panią doktor. Zmierzyła mi ciśnienie, dała skierowanie na rezonans i poszła do wózka obejrzeć dzieciaczki:D.
Przy okazji powiedziała też, że jakbym chciała stosować antykoncepcję hormonalną to mam to przemyśleć, bo nowe badania dowiodły, że u kobiet z napadami migreny antykoncepcja hormonalna mocno zwiększa ryzyko udaru mózgu w przyszłości.
Ale ja i tak nie stosuję. Dlatego jak tak piszecie o miesiączkach to myślę sobie, że chyba bym chciała mieć, bo przynajmniej mogłabym owulacji pilnować.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia 2018, 13:44