X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
Odpowiedz

CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018

Oceń ten wątek:
  • Leira Autorytet

Wysłany: 15 września 2018, 00:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasola1234 wrote:
    Mamy straszny problem z lezeniem na brzuchu mała odrywa miednice puszcza roczki i robi supermena... przez co rzyg murowany nawet 1h po jedzeniu a do tego zabiera się do siadania... jak mam ja ma kolanach strasznie przechyla głowę do przodu bo chce usiąść a jak trzymam ja do jedzenia to wręcz siada ... Czy ktoś tak ma ? Boję się że za szybko się za to zabiera ... coś czuje że fizjoterapeuta w przyszłym miesiącu będzie na pewno potrzebny .. mała ani na brzuchu nie leży ladnie. Na plecach nie zabiera się za jakiekolwiek obrót... A zabawki ja średnio interesują. Najważniejsze żebym ja była w okolicy.

Jeśli kładziesz na brzuszku, to ułóż małą tak, żeby miała ręce pod buzią, zgięte w łokciach i przytrzymuj jej barki (wtedy nie będą się rozjeżdżać, a mała będzie mogła operować samą główką - mięśniami obręczy barkowej). Mieliśmy ten sam problem, ale rozwiązaliśmy go dzięki wizycie u fizjoterapeutki.
    Fasola1234 wrote:
    Ja też czasami zmieniam gondole na nosidełko ale marne skutki . Nawet już myślałam o spacerowce ale takiej na maksa jak tylko się da rozlozonej. Ale boję się o jej kręgosłup. zauważyłam że mała chyba wzmożone napięcie mięśniowe jednej strony . Widać to pięknie jak ja nawiązuje w chustę. Zawsze układa się bardziej na jedną stronę i leży krzywo . Staram się zawsze to poprawić ale ona i tak czy tak to robi. Jak jej nie przejdzie to na koniec września idziemy do fizjoterapeuty.

Jeśli podejrzewasz wzmożone napięcie mięśniowe to koniecznie skonsultuj się z neurologiem. Łatwo to poznać bo dziecko jest takie przesztywnione i napięte. Asymetria ułożeniowa jest do wypracowania - staraj się nosić dziecko na przeciwną stronę niż się odgina, przemyśl też położenie dziecka przy codziennych czynnościach, tzn. czy nie podchodzisz do dziecka tylko z jednej strony? Czy nie nosisz dziecka tylko na jednej ręce, etc. Wizyta u fizjoterapeuty to dobry pomysł - nam pomogło.

Odnośnie ssania czy raczej niessania cycka to odnosi się to wyłącznie do piersi i karmienia czy smoka też nie chce?

Napisz do mnie na PRV jak chcesz pogadać.
    moira696 wrote:
    Fasola, Magda33 co rozumiecie pod stwierdzeniem "przespane noce"? Spanie-karmienie i dalsze spanie malucha bez wybudzania czy spanie malucha ciągiem bez karmienia? Mnie nocne karmienia mocno wykańczają, bo nie jestem typem który łatwo zasypia i jak się obudzę, nakarmię i położę dziecko do łóżeczka to potem mam problem żeby szybko zasnąć, a jak już zasnę to zaraz mały budzi się na kolejne karmienie. Mały skończył 10tygodni, mam nadzieję, że niedługo chociaż jedną nocna pobudka wypadnie. To byłoby dla mnie zbawienne. Ile ciągiem bez karmienia są w stanie przespać tak regularnie Wasze maluchy w nocy?

Przespana noc to noc bez Twojej pobudki. Dziecko spokojnie może spać 7-8h w nocy bez pobudki na karmienie i w zasadzie po ukończeniu 1-2 miesięcy już powinno tak być. Najważniejsze, żeby w dzień porządnie się najadało, a z nockami nie będzie problemów. Ostatnie karmienie jest szczególnie ważne - nie pozwól małej "na szybko" usnąć przy cycu po kąpieli. Pilnuj, żeby zjadła, jeśli usypia to łaskocz ją po policzku i pod policzkiem, a także mów do niej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2018, 01:07

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • summer86 Autorytet

Wysłany: 15 września 2018, 05:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leira, to zależy od dziecka, jest wiele dzieci, które nie prześpia nocy póki sa karmione piersią, jest to czasem tylko jedna pobudka, ale jednak jest. Nocne mleko jest bardziej kaloryczne i czasem ciężko zastąpić to karmienie.

Fasola, przytrzymuj malutkiej ramiona tak aby rece zgiete w łokciach i podparte byly w lini prostej do ramion i podtrzymuj również pupkę. Nie musi tak leżeć długo, ale ważne żeby kłaść często. My mieliśmy od fizjo zalecenie 10 razy dziennie po minucie, w praktyce wychodziło 5 x po 2-3 minuty. Teraz po 3 tugodniach mieliśmy kontrolę i jest spora poprawa, bo mała sama przyjmuje prawidłową pozycję. Po prostu dzięki ćwiczeniom nauczyła się jej.
    Może rozważcie konsultację z fizjo, ktory rzuci okiem na małą i pokaże jak korygować ewentualne błędy z pozycją ciała?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2018, 05:41

3i49mg7yu2aqel15.png
    starania od 03.2016, 2IUI, CP, 18 cs szczęśliwy <3
    IO, stan przedcukrzycowy, MTHFR 677C-T,PAI-1(hetero), AMH 3,6, HSG 11.2016-jajowody drożne, długie i kręte
  • witaminkab Autorytet

Wysłany: 15 września 2018, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmmm wg mojej wiedzy dziecko moze po skonczeniu 4 tyg przesypiac noce, wcale nie powinno. Jest wiele powodów dla ktorych dziecko budzi się w nocy i nie zawsze jest to głód.

summer86, Dika, kokkosanka lubią tę wiadomość

mhsv3e5eug8d3245.png
    wnidvcqg5wbp23cu.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 15 września 2018, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaminka u nas ewidentnie przeziebienie bo zlapala ode mnie . A wiesz ze migdalek moze sam sie zmiejszyc u moej siostrzenicy tak bylo katar miala na okraglo przez migdalka a jak miala 5-6lat to zmiejszyl sie problem z latarek zniknal . Ja tez nie liczę karmien czasem musze zastanowic sie kiedy ostatanio jadla . U nas w ciagu 3 tygodni przyrosty byly po prawie 0.5kg teraz w ciagu 3 tylko 300i dokrorka juz troche zmartwiona ze tak zwolnila, może jak zwolniła to powinnam zacząć liczyć ilość i czas ale boję ze to będzie mnie tylko stresować ze np je za mało.
    Summer piekny przyrost

Sara nam od razu powiedzial lekarz zeby isc prywatnie nauczyc sie ciwczyc dziecko i pozniej samemu . Jak bylam wczoraj zapytac to pani wziela moj numer i tyle nie podala konkretnego terminu a jak zapytlam ile czeka sie to powiedzila ze okolo 2 miesiecy to podziekowalam

Moja dzisiaj w nocy poszalala obudzil ja katar o0.40 i poszla spac dopiero 3.40 przez ten czas smiala sie piszczala gdzies miala spanie .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2018, 10:45

age.png
  • Fasola1234 Autorytet

Wysłany: 15 września 2018, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny spróbuje:)

Ehh dzień drugi ulewania a myślałam że jest poprawa bo po jedzeniu ulala tylko trochę ale za to 1h po chlusnela na siebie potem na ziemię...
    Czy to możliwe zebybpo 2 tygodniach jej szkodniło mleko ?,;/ już sama nie wiem . A jutro chrzciny ;( przecież mi zarzyga kosciol;/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2018, 11:22

klz9rjjgay1rk8f4.png

Fasola1234
  • witaminkab Autorytet

Wysłany: 15 września 2018, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Welonka my już konsultowalismy się u dwóch laryngologow, oboje mówią, że migdal jest naprawdę duży i trzeba wyciąć. W czwartek idziemy do jeszcze jednego, ale nie sądzę, żeby powiedzial coś innego. Do tego leki mają juz mniejsze działanie, dostaje dwa rodzaje codziennie, wczoraj zasnęła bez sterydu do nosa i dziś juz paskudne zielone gluty. Bardzo mi jej szkoda, ale chyba bedziemy robić prywatnie zabieg, jakoś niedługo, bo nie chce jej faszerowac tyle lekami. No a bez nich to non stop kaszel i w nocy to do wymiotow nieraz. Nie wiadomo co gorsze ;(

mhsv3e5eug8d3245.png
    wnidvcqg5wbp23cu.png
  • Leira Autorytet

Wysłany: 15 września 2018, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witaminkab wrote:
    Hmmm wg mojej wiedzy dziecko moze po skonczeniu 4 tyg przesypiac noce, wcale nie powinno. Jest wiele powodów dla ktorych dziecko budzi się w nocy i nie zawsze jest to głód.

Zapytanie dotyczyło karmień, budzenie się w nocy z innych powodów to inna bajka. Da się wypracować przesypianie nocy pod względem karmień. Jest na ten temat wiele ciekawych książek, np. język niemowlaków, czy kontynuacja serii "w oczekiwaniu na dziecko".

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • summer86 Autorytet

Wysłany: 15 września 2018, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy któraś z Was planuje chrzciny córeczki w październiku albo chrzciła już dziecko w sezonie jesienno-zimowym? Możecie doradzić w co ubrać maluszka? Na pewno będziemy szukać jakiejś sukienki, ale mam problem co ubrać na górę. Nie uśmiecha mi się kupowanie specjalnie na tę okazję białego kombinezonu/kurteczki.

3i49mg7yu2aqel15.png
    IO, stan przedcukrzycowy, MTHFR 677C-T,PAI-1(hetero), AMH 3,6, HSG 11.2016-jajowody drożne, długie i kręte
  • Alphelia Autorytet

Wysłany: 15 września 2018, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    summer86 wrote:
    Dziewczyny, czy któraś z Was planuje chrzciny córeczki w październiku albo chrzciła już dziecko w sezonie jesienno-zimowym? Możecie doradzić w co ubrać maluszka? Na pewno będziemy szukać jakiejś sukienki, ale mam problem co ubrać na górę. Nie uśmiecha mi się kupowanie specjalnie na tę okazję białego kombinezonu/kurteczki.

My planujemy pod koniec października. Wstępnie mam sweterkową białą sukienkę i myślałam o białym swetrze na to plus ewentualnie zawinąć ją jeszcze w biały kocyk. Nie wiem jaka będzie pogoda i czy aż tak zimno, że będzie potrzebna jeszcze kurtka.

ckaiyx8dc6hukqvp.png
    iv099vvjy5dzvqw0.png
    11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
    01.06.2019 [*] Aniołek 7tc.
  • welonka Autorytet

Wysłany: 15 września 2018, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Summer są fajne sweterki ciepłe , Moja siostra chrzcila w grudniu syna i po prostu ubrala ten kombinezon co miał na codzień

Nie wiem co mam robić wczoraj była jedna luźna kupka i dzisiaj jedna luźna a co bączek bruzi pieluche dwa takie Baczko były dla mnie to dziwne bo u nas kupki są rzadko i boję się żeby nie dostała biegunki, dzisiaj przychodnie zamknięte jedynie co to sor a jutro mamy chrzciny

age.png
  • Alphelia Autorytet

Wysłany: 15 września 2018, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Welonka, biegunka jest przy 5 kupach w ciągu 12 godzin. Jeśli kupa jest rzadka to nie oznacza od razu czegoś złego. A takie bączki z plamkami na pieluszce to też nic nadzwyczajnego. Lilce też się zdarzają takie bączki. Ostatnio również podejrzewałam biegunkę, ale po prostu miała kilka razy taką rzadką kupę, 4 w ciągu 3 godzin i nic z tego więcej nie wynikło.

ckaiyx8dc6hukqvp.png
    iv099vvjy5dzvqw0.png
    11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
    01.06.2019 [*] Aniołek 7tc.
  • summer86 Autorytet

Wysłany: 15 września 2018, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alphelia, Welonka, dziękuję za odpowiedź. Chyba tak zrobię, cieplejsza sukienka i sweterek a jakby koniec października był chłodny to mam jasno różowy pluszowy kombinezon albo kocyk ecru.
    Alphelia, jaki masz rozmiar tej sukienki? Jeśli dobrze pamiętam nasze córeczki byly podobne wagą i wzrostem :)

3i49mg7yu2aqel15.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 15 września 2018, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alphelia dzięki , mam nadzieję że tak samo będzie i u nas jeszcze nie pomyslam przecież leki mogą wplynnac na kupkę .

age.png
  • Andziula_1988 Autorytet

Wysłany: 15 września 2018, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Welonka, Trójka jak Wasze maluszki maja katarek to można dawać calcium 2x2 ml przez tydzień. To na zmniejszenie wydzieliny. Mi lekarka poleciła jak katarek będzie większy. I tak zwlekałam z podaniem, bo nie kazała się martwić. I masz babo placek. Zapalenie oskrzeli. Trzeba było słuchać intuicji.

U Nas synek je co 2-3 h. Jest na mm. W nocy najdłużej śpi po kąpieli około 4 h. Ale to wszystko przez refluks( niepotwierdzony jeszcze). Karmimy częściej, ale mniej. W ciągu doby zjada około 850-900 ml. A wazy około 6400. A ile Wasze maluszki jedzą ?

Napisałam obszerny post i się nie dodał ;( grrrr

dqpri09kh0x52aib.png
  • Andziula_1988 Autorytet

Wysłany: 15 września 2018, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas chcrzest za tydzień i dziś zamówiłam przez neta ubranko ;) mam nadzieje, że dojdzie na czas.
    https://www.smyk.com/catalog/product/view/id/425999/s/cool-club-komplet-chlopiecy-body-koszulowe-mucha-kamizelka-spodnie/

Nie wiem tylko co na to założyć. Nie mam żadnego jasnego sweterka ani kurteczki. Muszę coś na szybko skombinować.
    Jak jestem w jeszcze gorszej czarnej d... byłam dziś oglądać kiecki dla siebie, ale taka bieda ;( nie mam co na siebie włożyć. Łaaaa a Wy w co się ubieracie?

dqpri09kh0x52aib.png
  • Magda33 Autorytet

Wysłany: 15 września 2018, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znalazłam taki kąplecik na chrzest ze sweterkiem:
    https://allegro.pl/zestaw-bodokoszula-sweter-marynarka-krawat-r-74-i7040122002.html

A1298C hetero / C677T hetero /
    Cukrzyca typu1/Hashimoto
    2011 🖤 26tc
    2016 🖤13tc
    2018 ♥️👣

AMH 3.04(2023) AMH 4,08 (2024)
    IVF 12.2023
    Punkcja = 14 pęcherzyków
    6 🥚 zostały 2
    12.2023
    1ET 3.1.2 ✓
    7dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml
    9dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml😓

2.2024
    2FET 4.2.2 ❄️
    6dpt beta 0,00😓😓
    10dpt beta 0,00😓😓

7.2024
    IVF 😓

9.2024
    IVF ❄️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 września 2018, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Welonka, mój syn robi rzadkie kupy - zazwyczaj jedna dziennie i dużo kleksów. Położna i lekarz mówili, ze to normalne.

Summer, a może na olx znajdziesz jakiś sweterek albo płaszczyk?

• Fasola1234 Autorytet

Wysłany: 15 września 2018, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się stresuje przed jutrzejszymi chrzcinami nie dość że mała lubi się wydrzec to jeszcze od wczoraj to ulewanie mocne ... boję się że to się skończy tak że ja w sukience będę całą w mleku albo mąż garnitur ...
    Dzisiaj padam na twarz. A jutro jeszcze muszę tyle zrobić! Ola Boga niech się skończy już niedziela zanim się zacznie haha

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/d1569e1af320.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2018, 21:40

Magda33, Andziula_1988 lubią tę wiadomość

klz9rjjgay1rk8f4.png

Fasola1234
  • kokkosanka Autorytet

Wysłany: 15 września 2018, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas chrzciny 14.10. Chyba, bo w sumie to jeszcze nic nie zalatwione;)
    Mam nadzieje, że nie będzie jeszcze zimno, choć w kościele jednak zawsze chłodniej.. Też myślę że okryje kocykiem albo dam jakiś kombinezon jesienny,niekoniecznie biały. Może szary? Przecież jest biała szatka i to jest symbol czystości dziecka. Ubranie chyba nie musi być białe?(chociaż pewnie w każdej parafii inaczej)
    O swoim ubraniu jeszcze nie myślałam, ale zostały mi 3 nadprogramowe kilogramy i nie mogę się ich pozbyc:( bardzo mnie to wkurza i nie chce za bardzo sobie nic kupować:(

Leira, Twój synek przesypia już całe noce? Karmisz go piersią?

dqprj48abcqcj6gc.png
    km5sdf9h2wz9wpdb.png
  • kokkosanka Autorytet

Wysłany: 15 września 2018, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Welonka i Fasola trzyman kciuki za jutro! Mam nadzieję, że dziewczynki was zaskoczą i wszystko super się uda a one nie będą miały żadnych dolegliwości i po chrzcie to już prawdziwe aniołki będą:) :D

dqprj48abcqcj6gc.png
    km5sdf9h2wz9wpdb.png
‹‹ 1161 1162 1163 1164 1165 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza: niewidzialna choroba, która dotyka miliony Polek

Szacuje się, że w Polsce około 2 miliony kobiet cierpi na endometriozę. W artykule dowiesz się o najnowszych metodach diagnozowania i leczenia endometriozy, a także poznasz osobistą historię Małgorzaty, która walczyła z tą chorobą przez 5 lat, aby wreszcie zobaczyć światło w tunelu na swojej drodze do macierzyństwa.

CZYTAJ WIĘCEJ