CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Oliwia od piątku spadła z wagi 40dag mamy zobaczyć za tydzień jaką wage będzie mieć .u nas mała i fekcje dostała tamtym verde i oczyszczanie noska .
Doktorka poleciła dodawać do zupek świeży sok z buraka albo trochę buraka jeśli przy rozszerzeniu mamy problem Z zaparcia i narazie podawać kleik kukurydziany -
Fasola, tez poszlabym za 2 tygodnie. Za mała beta i wczesna ciąża, aby na usg cos widac bylo. Ponoć wtedy musi być 1000, aby gin zobaczył zarodek. Staraj się tylko wytrzymać z wizytą. Pamiętam jak poszłam na pierwszą wizutę, 6 tydz był i tylko czarną kropka, bez zarodka. Owulacjęcmiałam później, wiedziałam o tym, ale nie...musiałam wcześnie iść do gina i tylko stres.
Z tym karmienie pytałam tylko dlatego, bo byłam ciekawa czy podczas kp ta ciąża. Ostatnio dużo przypadków, że przy karmieniu są ciążę i to po 5 miesiacach. A u mnie dalej spokój z okresem, co za tym idzie zero owulacji.
Z drugim dzieckiem lepiej Ci pójdzie. Będziesz karmiła dłużej, zobaczysz. U mnie tak było. Pierwsze krótko, bo to pierwsze i brak doświadczenia, drugie dłużej.
Welonka, nie waz corci za często. Ale skoro musisz za tydzień to trzeba. Teraz nasze maluchy beda juz mniej przybieraly.
U mnie mała pije tylko 7 min maks, i to co 3 czy 4 godz. Karmien mam minimum 5 - 6. A ile u Was jest karmien na dobę? Chyba wolałabym butle, widziałabym ile moje dziecko mleka wypilo. A tak rozszerzam diete...jest rano kaszka, po południu zupka warzywną, trochę karmienia mlekiem odpada, bo dziecko za dużo zje, aby potem popsuło. I nie wiem czy produkcja pokarmu jest wystarczająca. Zawsze było po 4 czy 5 kupek dziennie...dziś ani jednej.
Z moja mama miałam dyskusję...że teraz nocki muszą być przespane, bo jak dziecko sie budzi to slaby pokarm. I ze tylko 4 karmienia. Bo jak wiecej to cos nie tak. U mnie jest srednio 6. Czasami więcej.
A nad ranem mialam pobudkę...mała pila tylko 4 min. MOze chcialo jej sie pic, bo gorąco strasznie sucho było w pokoju.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2019, 20:12
-
welonka wrote:Oliwia od piątku spadła z wagi 40dag mamy zobaczyć za tydzień jaką wage będzie mieć .u nas mała i fekcje dostała tamtym verde i oczyszczanie noska .
Doktorka poleciła dodawać do zupek świeży sok z buraka albo trochę buraka jeśli przy rozszerzeniu mamy problem Z zaparcia i narazie podawać kleik kukurydziany
U nas świeże owoce bardzo uregulowały proces wypróżniania. Na MM mieliśmy jedną kupę dziennie, albo jedną na dwa dni, teraz mamy dwie dziennie. Generalnie wszystko co ma dużo błonnika pokarmowego to zbawienie na zaparcia (np. ta woda z płatków owsianych, ale tutaj jest też gluten, wiec trzeba mieć to na uwadze).
Fasola1234 wrote:Tak ostatnio miałam bardzo nieregularne miesiączki więc owu ciężko było określić. Ale teraz miałam regularne miesiączki co 28-29 dni . Ale musiało mi się owu przesunąć bo przytulnie było 17 grudnia a ostatnia miesiączka 26 listopada . Lekarz karze mi przyjść za tydzień ale ja chyba pójdę 15 stycznia dopiero .. chodzę prywatnie a wizyta 150 zł... A za tydzień to pewnie może będzie zarodek dopiero to zaraz znowu wizyta czy jest serduszko . To bym musiała co tydzień do niego chodzić .
Zrób betę, jak będzie w okolicach 5000 mUI/ml to warto iść na USG bo wtedy jest pewność, że przynajmniej pęcherz w macicy będzie widać, a może nawet i malutki zarodek. Prywatna wizyta to niestety duże koszta, więc rozumiem, że nie chcesz iść na darmo. Jak sobie przypomnę ile miałam wizyt we wczesnej ciąży przez mojego krwiaka to do dziś się zastanawiam skąd ja wzięłam na to kasę
-
U nas od jakiegoś czasu już na stałe tylko 2 drzemki, pierwsza z reguły około 1.5-2h a druga od 40min-1.5h roznie, zależy od tej pierwszej. Potem śpi od 20:00/20:30- 8:00/8:30. Co ciekawe jeśli później zaśnie i ma problemy to rano raczej wstanie wcześniej, no ale nigdy nie wcześniej niż powiedzmy 7:30. Także to jest mega plus. Na drzemki odkąd przeszedł na dwie to pada jak kawka, na tę pierwszą zwykle po karmieniu przy którym zasypia a na te drugą jak go położymy tylko to ze zmęczenia też pada. Na wieczór zwykle tez pada wykończony. W sumie nie wiem co tak meczy to nasze dziecko. Nie żebym narzekała bo mega się cieszę że jest taki grzeczny i sam zasypia i tak długo itp. a potem taki wesoły się budzi, ale on na macie bardzo mało aktywnie spędza czas, szybko wymusza na rączki, uwielbia chustę ale tam przecież też odpoczywa, uwielbia książeczki ale przecież wtedy też albo leży prawie bez ruchu albo na kolankach no i uwielbia jedzenie w krzesełku ale to też siedzenie znów. Tak fizycznie na macie to tylko trochę się rusza a taaaaaaaki zmęczony! Fizjoterapeutka niby powiedziała że po prostu taki typ, raczej spokojnego i bardzo wrażliwego dziecka, które potrzebuje raczej właśnie spokojnych zabaw, tych książeczek itp. bo lubi się skupiać na jakiejś czynności a nie typ atlety i że są różne dzieci itp. I żebyśmy się nie przejmowali że tak nie prze do przodu bo możliwe że po prostu narazie nie widzi jakiegoś wystarczająco interesującego celu. Taki typ myśliciela/wrazliwka
Jakby mu to zostało to bym była chyba szczęśliwa bardzo, moglibyśmy czytać razem dużo książek i w ogóle. Tylko już na pewno musiałabym mieć super nosidełko
Dziś byliśmy wypożyczyć jedno nosidełko na próbę na parę dni. Zobaczymy jak się sprawdzi. Z chusta mi już niewygodnie troche, ciężko tak w zimie no i na dworze zawiązać od jesieni to już trudno bo brudno na ziemi a się majta. I najważniejsze: w nosidełku chce też nosić mój mążA że klusek już podchodzi pod 8kg to na moje plecy mąż byłby wybawieniem.
Zobaczymy jak się sprawdzi, dam znać które wybraliśmy.
-
Fasola myślę, że podjęłaś słuszną decyzję, Wszystko się ułoży, zobaczysz
Leira u mnie 3 drzemki po 30-50 minut.
Nebulizator taki poleciła mi koleżanka
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/721f6a3aa1f7.jpg
Joaszo i Lucy tu mój wykres dla porównania
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/b76b57eec6ba.pngka_tarzyna, Dika lubią tę wiadomość
A1298C hetero / C677T hetero /
Cukrzyca typu1/Hashimoto
2011 🖤 26tc
2016 🖤13tc
2018 ♥️👣
AMH 3.04(2023) AMH 4,08 (2024)
IVF 12.2023
Punkcja = 14 pęcherzyków
6 🥚 zostały 2
12.2023
1ET 3.1.2 ✓
7dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml
9dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml😓
2.2024
2FET 4.2.2 ❄️
6dpt beta 0,00😓😓
10dpt beta 0,00😓😓
7.2024
IVF 😓
9.2024
IVF ❄️ -
Leira wrote:A znacie może jakieś krzesełko typu bujak, gdzie dziecko buja się samo poprzez ruchy własnego ciała, które ma większe dopuszczalne obciążenie niż 9 kg? Wydaje mi się, że przeszukałam cały internet i wszystkie bujaki są do 9 kg tylko
(
My zamówiliśmy Babybjorn w koncu...ono po zmianie strony może służyć dziecku do 13kg chyba a nawet więcej, w każdym razie długo. Jest mega drogie i namawiałam męża na nie 3 miesiące a teraz dostawa się jeszcze opóźniła o uwaga prawie miesiąc wiec to jakaś totalna masakra, ale samo krzesełko w sobie testowaliśmy u innych i tak małemu i mi się spodobało że to u nas jedyna opcja a oszczędziliśmy na wszystkim innym... -
Kropka89 wrote:My zamówiliśmy Babybjorn w koncu...ono po zmianie strony może służyć dziecku do 13kg chyba a nawet więcej, w każdym razie długo. Jest mega drogie i namawiałam męża na nie 3 miesiące a teraz dostawa się jeszcze opóźniła o uwaga prawie miesiąc wiec to jakaś totalna masakra, ale samo krzesełko w sobie testowaliśmy u innych i tak małemu i mi się spodobało że to u nas jedyna opcja a oszczędziliśmy na wszystkim innym...
Właśnie widziałam to krzesełko, że do 13 kg, ale 13 kg to tylko w pozycji siedzącej, na najwyższym ustawieniu, na średnim ustawieniu 10 kg, na najniższym 7 kg. I pojawia się u mnie taka wątpliwość, czy na tym najwyższym ustawieniu maluch może się nadal bujać, czy jest to już stricte krzesełko na sztywno, do karmienia? -
ka_tarzyna wrote:INHALATOR z NEBULIZATOREM - dziewczyny, dopadła nas infekcja (wszystkich). Muszę wybrać jakiś nebulizator. Co macie, co polecacie, co sprawdziło się w Was, a co nie?
Do tego wapno oczyszczone 2x2,5 ml i plasterki aromactivWiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2019, 21:42
ka_tarzyna lubi tę wiadomość
-
Leira już tu pisałam dawno. Ja mam takie 3w1 to sobie zerknij, bo jest do 18kg
Polecam używane, bo cena nowego jest z kosmosu.
https://www.youtube.com/watch?v=b6mps3zd_VsA1298C hetero / C677T hetero /
Cukrzyca typu1/Hashimoto
2011 🖤 26tc
2016 🖤13tc
2018 ♥️👣
IVF 12.2023
Punkcja = 14 pęcherzyków
6 🥚 zostały 2
12.2023
1ET 3.1.2 ✓
2.2024
2FET 4.2.2 ❄️
6dpt beta 0,00😓😓
10dpt beta 0,00😓😓
7.2024
IVF 😓
9.2024
IVF ❄️ -
Magda33 wrote:Leira już tu pisałam dawno. Ja mam takie 3w1 to sobie zerknij, bo jest do 18kg
Polecam używane, bo cena nowego jest z kosmosu.
https://www.youtube.com/watch?v=b6mps3zd_Vs
Widziałam Twój post wcześniej. Tylko wydawało mi się, że to huśtawka jest - w sensie, że trzeba małego bujać samemu. Czy ta opcja huśtawki umożliwia maluchowi samodzielne bujanie? I jeśli tak to czy ta huśtawka też jest do 18 kg? Bo widziałam wiele takich hybrydowych fotelików, nawet do 35 kg, ale opcja huśtawki do ... 9kg, a krzesełko do 35 kg. -.-
My aktualnie mamy coś takiego:
i chciałabym kupić coś co umożliwia ten sam typ bujania się malucha. W tym momencie już kasa nie gra roli, nawet jakąś pożyczkę wezmę, ale mój mały jest tak do tego krzesełka przywiązany, a dobiliśmy już prawie do 9kg, że ryczy mi kiedy próbuję go odstawić od bujaka. Jestem zdesperowanaWiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2019, 21:40
-
Angela z tym ważeniem tak wyszło bo w piątek mieliśmy szczepienie a dzisiaj byliśmy na wizycie bo ma kaszel a u nas w przychodni zawsze ważą a za tydzień mamy kontrol. Wiesz co u nas z tymi karmieniami różnie jest Ale w viagu dnia jest z 6 i w nocy dwa . Wiesz co chyba dzieci na mleku mm mają chyba 5karmien to dzieci na piersi nie będą mieć miej . Tak doktorka mówiła że dzieci już teraz tak nie prYbieraja ale trzeba sprawdzić czy nie leci bardziej w dół.
Leira szczerze nie próbowałam dawać jej surowych warzyw i owoców zawsze gotuję albo ma słoiczek . U nas kupy są bardzo rzadko na początku nie sprawiały problemu a oastatanio czopek glicerynowy nie pomógł i przez 3 dni dawalam jej syrop codziennie była mała zbita kupa dopiero dzisiaj była większa i częściowo normalna ulga.. -
Kropka my mamy po starszym nosidło z firmy Tula. Polecam, jakość solidna, wzory piękne, dziecko nosi się wygodnie i z przyjemnością, gorsza cena
tylko mój młodszy za nic w świecie nie chce w nim jeszcze siedzieć bo on nie znosi pozycji siedzącej. To samo w krzesełku. Zrobiliśmy 2 podejścia i tak zaczynał płakać ze szybkiego z niego wyciągnęliśmy.
Starszy tez miał taki okres i jak już samodzielnie usiadł to wtedy uwielbiał spacery w Tuli i samodzielne jedzenie w krzesełku.
Nasz maluch 70% czasu spędza na podłodze. Bujaczek tez w tyłek pali i on woli zająć się zabawa na brzuchu. Ja myśle ze do miesiąca sprzedam Bujak bo powoli robi się bezużyteczny. Ogólnie nasz młodszy egzemplarz to kawał leniado wczoraj jak coś znajdowało się od niego dalej niż 30 cm to nawet się nie fatygował aby podpełzac. Dzisiaj tak się odpalił ze mało nie ściągnął na siebie choinkę, zainteresował się kominkiem i na moje nieszczęście dzisiaj mąż nam rozpalił wiec musiałam jego pilnować zeby się nie poparzył.
Młody uwielbia jak czytamy starszemu, ogląda ilustracje i poluje na kartki
Kropka89 lubi tę wiadomość
-
Tak Leira, masz rację to huśtawka więc trzeba dziecko huśtać. Większe może sie odpychać rączkami od tych boków ale nasze małe na razie nie dadzą radzy.A1298C hetero / C677T hetero /
Cukrzyca typu1/Hashimoto
2011 🖤 26tc
2016 🖤13tc
2018 ♥️👣
IVF 12.2023
Punkcja = 14 pęcherzyków
6 🥚 zostały 2
12.2023
1ET 3.1.2 ✓
2.2024
2FET 4.2.2 ❄️
6dpt beta 0,00😓😓
10dpt beta 0,00😓😓
7.2024
IVF 😓
9.2024
IVF ❄️ -
welonka wrote:Leira szczerze nie próbowałam dawać jej surowych warzyw i owoców zawsze gotuję albo ma słoiczek . U nas kupy są bardzo rzadko na początku nie sprawiały problemu a oastatanio czopek glicerynowy nie pomógł i przez 3 dni dawalam jej syrop codziennie była mała zbita kupa dopiero dzisiaj była większa i częściowo normalna ulga..
Ze słoiczków to możesz próbować jabłuszka, a jak jeszcze nie jecie surowych owocków to dobrze popatrzeć na produkty zawierające błonnik, jest ich naprawdę sporo. Może akurat coś podpasuje? -
Magda33 wrote:Tak Leira, masz rację to huśtawka więc trzeba dziecko huśtać. Większe może sie odpychać rączkami od tych boków ale nasze małe na razie nie dadzą radzy.
No właśnie
Zupełnie nie rozumiem czemu te proste foteliki mają takie małe obciążenie
U nas to krzesełko działa cuda - mały na nim szaleje, aż się cały poci - ile energii on na tym zużywa to nawet nie chcę myśleć, ale potem śpi jak zabity, jak się tak nafika. Do tego często włączamy mu muzykę i mały jest w siódmym niebie, dlatego tak mi zależy, żeby coś podobnego kupić -
U nas drzemki 2x30min i jedna dłuższa ok 1,5-2h ale to zależy od dnia bo jak gdzieś jezdzkmy to ma krótkie drzemki nie lubi spać w obcych miejscach. Dziś spala 3h ;o rekord no ale miała bardzo krótka drzemkę rano bo jechała do ginekologa z nami i w przychodzi od razu się obudziła a spala może 10min.
No narazie zapisałam się na 11 stycznia ale chyba przełóż na 15 stycznia . Spróbuje się w międzyczasie umówić z ubezpieczenia na NFZ.
Ja ogólnie nie jestem w gorącej wodzie kąpana wiem że trzeba poczekać poszłam dziś bo mój ginekolog napisał że mam być w 5tc. A ja po prostu się trochę bałam o moja Blizne. Ale powiedział że ładnie zagojona -
Anitka201 wrote:Leira my mamy Bujak chicco hoopla i on jest do 18 kg.
A po ustawieniu go w formę fotelika nadal można się na nim bujać, czy już jest na sztywno? Właśnie czytam specyfikację i tu jest napisane, że leżaczka (bez wystawienia nóżek) można używać do 9 kg, a fotelika do 18 kg, pytanie czy w foteliku też się da pobujać?