X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
Odpowiedz

CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018

Oceń ten wątek:
  • Leira Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2019, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joaszo wrote:
    Leira my mamy taki. Właśnie przeczytałam w opisie że jest do 18 kg. Kupiłam używany za fajny piniądz ;-) to był nasz najlepszy zakup.
    Nasz mały już dobija do 10 kg!!

https://m.ceneo.pl/5582906#tab=spec

Nawet nowy nie jest strasznie drogi, więc świetnie się składa, widziałam hybrydowe krzesełka nawet za 1700 zł więc... :O

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • ka_tarzyna Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2019, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka89, ja mam nosidło Manduca. Można nosić z przodu, na boku i na plecach.
    Nieraz sklepy stacjonarne mają wyprzedaż ekspozycji i można kupić ze sporą obniżką.
    My tak właśnie kupiliśmy manducę, z kolekcji limitowanej, zupełnie nową, prawie za pół ceny. Trzeba było tylko uprać, bo było lekko przybrudzone z przodu.
    Z resztą bujaczek kupiliśmy tak samo :-) i uważam, że to był najlepszy zakup ever! :-)

gg643e5ei3b53o9s.png
    bl9cgu1rq4wedujs.png

07.2019 drugi naturalsik :-)
    10.2017 naturalsik :-)
    Mam 4❄️
    4 IUI, 2IVF, 2 transfery, 3 poronienia
    AMH 1,3, nasienie zmienne, fragmentacja 38%
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2019, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leira wrote:
    Ten Fisher Price wygląda bardzo obiecująco. Dzięki dziewczyny - kupuję. :)
    Leira duzo Cię na BBF, sporo komentujesz i doradzasz. Jak do tej pory doradzalas rozsadnie, z wieloma rzeczami się zgadzalam, ale tym razem to ja musze skomentowac ;p Takie 6-7 miesieczne niemowle powinno spedzac jak najwiecej czasu na podlodze, nie w bujaku, bo nie nauczy sie nigdy siadac, raczkowac i wstawac. Im czesciej na podlodze, tym czesciej bedzie cwiczylo. Nie moze, nie powinno miec ograniczonych ruchow. Takze wedlug mnie to bląd, ze kupujesz kolejny bujak.

Welonka, kaszki Holle mozna zrobic na mleku matki.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Lucy010 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2019, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Potwierdzam, dziś kupiłam jaglanke Holle i jest możliwość na mm, na mleku matki i na wodzie :)

SU7zp2.png
    WJrFp2.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2019, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Leira duzo Cię na BBF, sporo komentujesz i doradzasz. Jak do tej pory doradzalas rozsadnie, z wieloma rzeczami się zgadzalam, ale tym razem to ja musze skomentowac ;p Takie 6-7 miesieczne niemowle powinno spedzac jak najwiecej czasu na podlodze, nie w bujaku, bo nie nauczy sie nigdy siadac, raczkowac i wstawac. Im czesciej na podlodze, tym czesciej bedzie cwiczylo. Nie moze, nie powinno miec ograniczonych ruchow. Takze wedlug mnie to bląd, ze kupujesz kolejny bujak.

Welonka, kaszki Holle mozna zrobic na mleku matki.
    Ja myśle ze każdy ma swój rozum i możliwość decydowania o swoim dziecku. Nie chce nikogo bronić bo sama mam podejście podobne do Twojego. Mam za to przykład z najbliższego otoczenia, gdzie dziecko było ciagle w bujaku, albo opieranie o poduszki a broń Boże nie na podłodze bo to niehigieniczne i mało wygodne dla rodziców. Koniec końców w wieku 10 miesięcy nawet nie pełzalo wiec na gwałt szukali rehabilitanta. Wiadomo, później wszystko szło z opóźnieniem i dopiero teraz ta dziewczynka zaczęła samodzielnie chodzić ( ma 18 miesięcy).

Co do kaszek, to dobra wiadomość :-) próbowałam na kaszkach hipp i ostatecznie nie gęstniała :-)

• Agnella Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2019, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym kladzeniem dziecka na twardym to prawda. Moja szybko zaczęła raczkowac, sporo czasu spędza na podłodze i pewnie faktycznie, stąd te efekty. Starsza nieco, ale tylko troszke mniej przebywała na podłodze i dużo później fizycznie jej szło. Peawda jest taka, ze duzo zależy jednak od organizmu i sily fizycznej dziecka. I ze z 2 dzieckiem człowiek dużo mądrzejszy.
    Podłogi myję raz na tydzień, nie częściej...sił i czasu na więcej nie mam. Także i córa się pohartuje. Pamiętam jak przy starszej potrafiłam codziennie myć, pytanie po co...to syzyfowa praca. I od brudnej podłogi dziecku nic nie będzie. Przy 2 bobo już to wiem :)
    Bujak jest mi potrzebny jak idę pod prysznic, robię obiad, bo strach raczkujaca mala zostawic sama w dużym pokoju, czy karmię na nim córeczke.
    Leira, ja nie krytykuję, bo to Twoje pierwsze dziecko. Też w sumie w początkach starsza coreczka sporo w bujaczku przebywała. Z drugim dzieckiem, korzystajac, ze byla mata to kladlam Domi. Tylko Dominiczka, od razu było widać, że fizycznie jest silniejsza od starszej siostry. Na pewno twarde podłoże tez ja wspomogło.
    I wracając do bujakow, moim zdaniem są przydatne. Ale jak piszą Dziewczyny, dziecko musi dużo ćwiczyć i nie można tego ograniczać.

Dziś porażka z rozszerzeniem diety. Kaszka z rana...tylko 4 łyżeczki. Po południu buraczki z ziemniaczkami, 3 łyżeczki.
    Mam nadzieję, że Dominika nie będzie miała niedoborów witamin. Nie będę się poddawała, na pewno z czasem będzie lepiej szło.
    Ile w diecie Waszych maluszków jest pokarmow uzupełniających ?
    Moja matka mi już truje, że błąd zrobiłam, że nie po 4 miesiącu to teraz będą problemy i że jest za dużo mleka w diecie maluszka. Kategorycznie powinny być 2 czy 3 stałe pokarmy zamiast mleka
    Wykupilam na receptę Babilon Pepti DHA 2 ma wszelki wypadek, nie wiem kiedy przejde na butle i czy pokarm się nie skończy, bo już esr słabe przybieranie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2019, 16:22

• welonka Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2019, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok dzięki dziewczyny:) a kaszke hole dostanę gdzieś stacjonarnym sklepie ?

Angela dlaczego porażka ? Nie wymagają od niej ze od razu zje całą porcję moja nie je jakoś bardzo dużo i są takie dni ze zje maks 3 łyżeczki i tyle. Sama pisałaś niedawno mi ze dzieci teraz już mało przybierają na wadze. wcześniej każdy cię naciskał na kp a teraz ewidentnie Cię zniechęcają ja mam w domu kilka probek mleka roznch firm próbowałam Dac jej hippa to nie chciała pić .

Jak myślicie mogę zrobić już małej placuszki i podawać w małych kawałeczkach i co myślicie o jajecznicy ? Z grudkami małymi kawalkami radzi sobie dobrze .

age.png
  • Ha Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2019, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety w najbliższej rodzinie mam przykład dziecka, którego możliwość ruchu został bardzo ograniczony. Skutek był taki, że chłopiec w wieku roku nie potrafil stabilnie siedzieć, nie mówiąc juz o jakichkolwiek innych czynnościach ruchowych. U nas mała bardzo dużo czasu spędza na podłodz. Na chwilę obecną juz raczkuje, sama siada, zaczyna się podciągać w łóżeczku.

Jaką kaszke poza manną mogę małej jeszcze podać?

19.01.2007 córka
    09.06.2014 córka
    ex2bkrhm336va282.png
  • Tròjka Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2019, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Welonka, nasz już jadł kawałek naleśnika, pancakea. O jajecznicy też już myślałam ale muszę się wstrzymać przez to rozwolnienie.

Ha możesz zrobić jeszcze kaszkę kukurydziana albo ryżowa. Mojemu bardzo one smakują z owocami.

Leira wiem, że taki bujaczek napewno jest wybawieniem ale może jest to dobry moment żeby bardziej postawić na samodzielne pozostanie dziecka na macie? Dziecko płacze bo nie umie pewnych rzeczy zrobić a jak ma się nauczyć skoro siedzi w foteliku? To tylko moje zdanie. My w ogóle nie mamy takiego lezaczka i dajemy radę, wiadomo, że dziecko się złości itp i trzeba kombinować.

f2w3rjjgku0ijq5v.png
  • ka_tarzyna Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2019, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnella u mojej buraczki, to też nie był jakiś hit, otrząsała się po każdej łyżeczce, ale jadła... :-) Ale też niewiele zjadła, może jakieś 40 gramów... Mleko z kp powinno być podstawą diety do 1 roku życia. Moja nawet ja zje sporo, to potem jeszcze zjada z cycka. To przy karmieniu mm tak szybko, od 4mż, rozszerza się dietę.

Ha, ja kupiłam Hipp jaglaną z ryżem i kukurydzą, i 5 zbóż (pszenica, owies, orkisz, żyto). Robię mieszankę z jednej i drugiej, w zmiennych proporcjach, dodaję owoce.

Welonka, możesz spróbować, ale trzymaj jej ręką placka, żeby za dużo nie ugryzła. A jajecznicę zawsze możesz widelcem rozdrobnić, jak nie będzie szła... Przynajmniej ja bym tak zrobiła, bo moja dopiero się uczy. Na razie papki przeważnie dostaje z łyżeczki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2019, 15:53

gg643e5ei3b53o9s.png
    bl9cgu1rq4wedujs.png

07.2019 drugi naturalsik :-)
    10.2017 naturalsik :-)
    Mam 4❄️
    4 IUI, 2IVF, 2 transfery, 3 poronienia
    AMH 1,3, nasienie zmienne, fragmentacja 38%
  • Kropka89 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2019, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leira wrote:
    Właśnie widziałam to krzesełko, że do 13 kg, ale 13 kg to tylko w pozycji siedzącej, na najwyższym ustawieniu, na średnim ustawieniu 10 kg, na najniższym 7 kg. I pojawia się u mnie taka wątpliwość, czy na tym najwyższym ustawieniu maluch może się nadal bujać, czy jest to już stricte krzesełko na sztywno, do karmienia?

Nawet w tej opcji siedzącej się to buja. Właśnie dziś przyszło, w ogóle nie trzeba skladac, fajnie wygląda, mały jak wstanie to będziemy testować :-D No i mam nadzieję że przyda się dla drugiego malucha jak tylko nam się uda go stworzyć :-P

Leira lubi tę wiadomość

Dopegyt (nadciśnienie)
    Pregna Plus
    Magnez (tężyczka)
    ————-

2018👦
    2019👦
    2023 7tc 💔
    2025 ❤️ czekamy na Ciebie!

preg.png
  • Kropka89 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2019, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anitka201 wrote:
    Kropka co do krzesełka to wiedziałaś ze ikea ma w swojej ofercie bujaczek robiony na wzor babybjorn? Pomijam aspekt wizualny bo dobór kolorów jest średni (w ikea) ale bujaczek jest za ułamek ceny babybjorn.

Tak jest, widziałam i nawet byliśmy w Ikei ale był jedynie powieszony na ścianie i nawet nie dało się go zdjąć i obejrzeć dokładnie. Wizualnie do bani masz rację, mi by nawet to nie przeszkadzało ale o dziwo mój mąż strasznie do tego przykłada wagę...a że wszystko mamy w szarościach i nawet jeśli się przeprowadzimy kiedyś to meble zabierzemy ze sobą więc dalej będzie pasować dla kolejnego malucha. A ja jakoś się bałam że ten z Ikei będzie gorszy jakościowo szczególnie że właśnie nie mogłam go nawet zobaczyć. No i ma tylko jedną wysokość plus nie ma funkcji krzesełka.

Dopegyt (nadciśnienie)
    Pregna Plus
    Magnez (tężyczka)
    ————-

2018👦
    2019👦
    2023 7tc 💔

preg.png
  • Kropka89 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2019, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrrra wrote:
    Kropka dziecko spi od 20 do 8 bez zadnej pobudki ? A ja myslalam ze mam super a tu moze byc jeszcze lepiej.

Och Niestety nie. Budzi się o północy i o 4:00 na jedzenie. Czasem jeszcze około 2:30 albo 5:40 ale wtedy tylko daje smoczek i lulam 2 minuty i śpi dalej.

Dopegyt (nadciśnienie)
    Pregna Plus
    Magnez (tężyczka)
    ————-

2018👦
    2019👦
    2023 7tc 💔

preg.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2019, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara pisałaś o języku może warto wybrać się do logopedy zawsze może pokazać jakieś ćwiczenia, u nas język jest ciut większy przez co go tak wystawiala miała zalecane badania tarczycy przez to .

Kasia ja myślałam żebym sama jej do buzi wsadzala male kawałki placka .

Oliwia od malego dużo czasu spędza na podłodze może jesze nie pełza ale cy czas kombinuje jak się przemieścić podnosi pupę do góry kładzie ja na bok itp to uważam że mimo asymetrii radzi sobie nawet nieźle .

Czy wasze dzieci też tak ściągają skarpetki ? Jak zobaczy że ma skarpetki od razu je ciągnie aż sciagnie .

age.png
  • Lucy010 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2019, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Welonka moja ciagle boso, nawet jej już nie zakładalam (od kilku dni utrzymują się na nogach). Jak idziemy do lekarza czy galerii (jak jest mus) to ściągam jej i też jest boso. Jak zapomnę to zdejike i pomemla w buzi.
    Agnella moja zjada tylko kilma łyżeczek dziennie, ot i takie u nas jedzenie. Do roku podstawa mleko, ma poznać smaki a z czasem zakuma, że jedzeniem można się najeść, niedługo zje więcej i witaminka też będą :)
    Moja córka postanowiła zacząć się podciagac na nóżki, ale stopki za słabe i się wywala zanim dobrze się pociągnie. Na szczęście zaniechala tych prób i sobie usprawnia raczkowanie :)

SU7zp2.png
    WJrFp2.png
  • Fasola1234 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2019, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak sobie radzicie z obrotami dzieci na plecy gdy są na podłodze? Mała powoli zaczęła obroty i jak się uderzy o panele to krzyk nie z tej ziemi ... mam matę piankowa ale nie zawsze ja rozkładam bo nie mam czasu . I właśnie ostatnio coraz częściej mała się obraca i jest placz jak się uderzy .

klz9rjjgay1rk8f4.png

Fasola1234
  • Leira Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2019, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tròjka wrote:
    leira wiem, że taki bujaczek napewno jest wybawieniem ale może jest to dobry moment żeby bardziej postawić na samodzielne pozostanie dziecka na macie? Dziecko płacze bo nie umie pewnych rzeczy zrobić a jak ma się nauczyć skoro siedzi w foteliku? To tylko moje zdanie. My w ogóle nie mamy takiego lezaczka i dajemy radę, wiadomo, że dziecko się złości itp i trzeba kombinować.

To nie jest kwestia wybawienia, bo i na macie umie się sobą zająć, ale mój maluch raz, że się nudzi na macie, kiedy nie może spożytkować całej energii i zaczyna często walić nogami z całej siły w matę, że czasem mam wrażenie, że sobie te nogi połamie, a leżak uwielbia, zwłaszcza jak włączę mu muzykę to buja się, macha rękami i nogami (tańczy?) i jest przeszczęśliwy, więc dopóki nie raczkuje, to chciałabym, żeby miał odskocznię do spożytkowania tej energii. Chociaż ostatnio zaczyna już podnosić się niemalże prosto na rękach, więc może wkrótce zacznie raczkować - zobaczymy.

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Leira Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2019, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    welonka wrote:
    Sara pisałaś o języku może warto wybrać się do logopedy zawsze może pokazać jakieś ćwiczenia, u nas język jest ciut większy przez co go tak wystawiala miała zalecane badania tarczycy przez to.

U nas to samo - też mieliśmy badania tarczycy z tego powodu, ale wyszło OK. Jakie ćwiczenia dostaliście? I czy Wasza mała gada już coś po swojemu?

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Magda33 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2019, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie dzisiaj sukces. Michał zjadł właśnie cały słoiczek z hipp marchewka, kalarepa, ziemniak Do dna :D

Staram się żeby jak najwięcej aktywności miał na podłodze. Zawsze go tam odkładam. Są jednak takie sytuację że musi być ze mną (kiedy stawiam obiad lub biorę prysznic) i wtedy jest w huśtawce. Tylko wtedy, kilka razy, tam też udało mu się samodzielnie zasnąć kiedy na mnie czekał :) Na podłodze potrafi już bawić się 40-60 minut także to wielki sukces. Najlepiej jak jest wtedy boso bo dotyka podłogę gołą stopą, a to jest najlepsze ćwiczenie. Dlatego u mnie skarpetki tylko na wyjście ubieramy.

Mój przestał się obracać na plecy, teraz tylko się kręci w kółko. Więc nie uderza głową o podłogę.

A1298C hetero / C677T hetero /
    Cukrzyca typu1/Hashimoto
    2011 🖤 26tc
    2016 🖤13tc
    2018 ♥️👣

AMH 3.04(2023) AMH 4,08 (2024)
    IVF 12.2023
    Punkcja = 14 pęcherzyków
    6 🥚 zostały 2
    12.2023
    1ET 3.1.2 ✓
    7dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml
    9dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml😓

2.2024
    2FET 4.2.2 ❄️
    6dpt beta 0,00😓😓
    10dpt beta 0,00😓😓

7.2024
    IVF 😓

9.2024
    IVF ❄️
  • Magda33 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2019, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szukam tą kaszkę holle i nie mogę sie zdecydować mleczną czy bezmleczną? 3 ziarna, jaglaną, czy orkiszową? Musli mam teraz z hipp więc odpada.

A1298C hetero / C677T hetero /
    Cukrzyca typu1/Hashimoto
    2011 🖤 26tc
    2016 🖤13tc
    2018 ♥️👣

AMH 3.04(2023) AMH 4,08 (2024)
    IVF 12.2023
    Punkcja = 14 pęcherzyków
    6 🥚 zostały 2
    12.2023
    1ET 3.1.2 ✓
    7dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml
    9dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml😓

2.2024
    2FET 4.2.2 ❄️
    6dpt beta 0,00😓😓
    10dpt beta 0,00😓😓

7.2024
    IVF 😓

9.2024
    IVF ❄️
‹‹ 1279 1280 1281 1282 1283 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ