X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
Odpowiedz

CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018

Oceń ten wątek:
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    welonka wrote:
    Macie jakiś pomysł na płatki jaglane dla dziecka?
    Mój uwielbia płatki jaglane, robię codziennie na kolacje. 1,5 kopiastej łyżki gotuje na wodzie i do gotowych płatków już w miseczce dodaje mus (mój lubi mango, brzoskwiniowy, dynia z jabłkiem - ten robię sama)
    Ostatnio kupiłam sok mango z jabłkiem (tłoczony, mętny) i na tym ugotowałam płatki. Był szał, bardzo jemu smakowało.
    Dzisiaj resztę soku wykorzystałam do domowej granoli to z kolei bardzo smakuje starszemu :-) a młody jak widzi ze wyciągam granole robi potworna awanturę i tez chce dostać :-)

Magda33 lubi tę wiadomość

• Anitka201 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leira ten olej kokosowy to nie dla każdego. Ja mam skore podatna na zapychanie i kiedyś w przypływie „dbania o siebie” postanowiłam się nim smarować. Po kilku dniach na całym ciele miałam potworne ropne gule. Jak się później okazało olej kokosowy jest mocno komedogenny wiec można sobie nim zrobić kuku.

• Anitka201 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andziula_1988 wrote:
    Ja chetnie bym sparowala olej na pępek, bo nie mogę domyć, ale nie wiem czy nie uczuli ;/ rozszerzanie diety zaczynamy na nowo, bo coś zaczęło uczulać i nie mam pojęcia co
    Kurcze ale alergen utrzymuje się do 8 tyg w organizmie wiec ciężko będzie wyłapać co uczula.

• welonka Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda brawo dla Michała :)

Anitka dzięki właśnie myślałam zrobić z bananem, mam w domu sok tloczony jabłkowy w worku myślisz że mogę na nim ugotować?ile gotujesz 10Min?

Co dajecie maluchom n kolacje oprócz kaszek?

Czy tylko moja najchętniej zasypia ciągle przy cycu albo na rękach w ciągu dnia?

age.png
  • Lucy010 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Welonka, moja tak samo... Od wczoraj ograniczam ręce. Usypianie trwa krócej. Może nadejdzie dzień, że zaśnie sama kokoszac się po łóżku.

Fajne macie pomysły z tymi posiłkami, zainspiruje się :) mam ograniczona możliwość szukać w necie bo jak mała nie śpi to się nie da a jak śpi to coś do roboty jest a tak to tu podczytam i dzięki Wam posiłki będą ciekawsze :) sama bym nie wpadła na to żeby ugotować płatki na soku hehe

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2019, 21:20

SU7zp2.png
    WJrFp2.png
  • Andziula_1988 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucy u Syna ciagle pęknięte nad uszkiem. Nie mogę niczym zaleczyć. A do tego jeszcze ciagnie co jakiś czas to uszko. Teraz doszła jeszcze wysypka wg pediatry to właśnie uczulenie, do tego raz na 2-3 dni kupka ze śluzem albo nawet i dwie, czasem sam śluz ;/

Anitka a u Was lekarz potwierdził, że to ospa?
    Ja niczym nie smaruje tych krostek. Zasuszyły się, ale kurczę w dwa dni? Nie wiem czy to możliwe. Jutro postaram się dodać fotkę jak to wygląda.

Pediatra kazała dawać pojedyncze produkty 4 dni i obserwować. Na wizytę do alergologa czekamy jeszcze kilka dni. Ale też wydaje mi się to słabym pomysłem. Szukanie igły w stogu siana. Będę nalegać na testy.

Magda gratki dla Michałka ;)

Ja się pochwaliłam, że jak się nauczył siadać to już przez sen nie będzie próbował. Hehe tiaaa z pewnością. Śpi od 20 i już dwa razy przez sen usiadł i siedział ;) przed zaśnięciem oczy Mu już leciały, ale twardo próbował stawać. Oby przez sen nie stawał.

dqpri09kh0x52aib.png
  • Leira Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anitka201 wrote:
    Leira ten olej kokosowy to nie dla każdego. Ja mam skore podatna na zapychanie i kiedyś w przypływie „dbania o siebie” postanowiłam się nim smarować. Po kilku dniach na całym ciele miałam potworne ropne gule. Jak się później okazało olej kokosowy jest mocno komedogenny wiec można sobie nim zrobić kuku.

Hmm, nie wiem, ja używałam tylko miejscowo, na infekcję i w szoku byłam jak rewelacyjnie zadziałał. Jeśli masz skórę podatną na zapychanie to przypuszczam, że każdy olej będzie u Ciebie niewskazany. Ja w ogóle się niczym nie smaruję, więc ciężko mi się do tego odnieść, ale radość z uniknięcia antybiotyku w maści mnie rozpiera :P

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • anna23 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I 9 miesięcy.. U nas ktoś ma od poniedziałku bardzo tulaskowy nastrój, najchętniej cały czas by się tulił. Nasze porównanie z różnicą 7 miesięcy naszego koali.

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/80a955a8ea4a.jpg https://naforum.zapodaj.net/thumbs/b77013cd9530.jpg https://naforum.zapodaj.net/thumbs/07dfbc599554.jpg https://naforum.zapodaj.net/thumbs/d695c7bd1880.jpg

Magda33, Anitka201, kokkosanka, Annaya, Andziula_1988, Lucy010, zielonooka7, Kropka89, klauuudia lubią tę wiadomość

qb3c3e5e1lyfyhp2.png
    m3sx3e5ese0n0fi2.png
  • Magda33 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Welonka u mnie cały czas cyc króluje przy zasypaniu.
    Ja nigdy nie usypiałam Michałka na rękach, zawsze na leżąco, (mniejszy po karmieniu był odkładany z moich rąk) ale zawsze z cycem w buzi :)

Dziękuję też za pomysły z przepisami, te najprostsze są najlepsze. Jutro idę po płatki jaglane :)

I dziękuję za gratulacje dla Michałka :D kiedyś miałam wrażenie że on nigdy sam nie wstanie. Jest taki rozwój w tym drugim półroczu że codziennie jestem w szoku ile on już potrafi :D

Kropka wczoraj byłaś u neurologa, albo fizjoterapeuty, co powiedział?

Anitka chyba łagodnie przechodzicie tą ospę. I bardzo dobrze. Pamiętam jak ja miałam ospę z siostrą to mama zasłaniała okna grubymi zasłonami bo tak nas światło raziło, gorączkę miałysmy po 38,5st. przez 5 dni. A kropek chyba ze 100.
    A jak to jest jeżeli Leoś nie był jeszcze szczepiony na ospę?

Andziula Twój lunatykuje? Łobuziak mały :) Tyle emocji, nie ma się co dziwić!

A1298C hetero / C677T hetero /
    Cukrzyca typu1/Hashimoto
    2011 🖤 26tc
    2016 🖤13tc
    2018 ♥️👣

AMH 3.04(2023) AMH 4,08 (2024)
    IVF 12.2023
    Punkcja = 14 pęcherzyków
    6 🥚 zostały 2
    12.2023
    1ET 3.1.2 ✓
    7dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml
    9dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml😓

2.2024
    2FET 4.2.2 ❄️
    6dpt beta 0,00😓😓
    10dpt beta 0,00😓😓

7.2024
    IVF 😓

9.2024
    IVF ❄️
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andziula u nas nie ma wątpliwości ze ro ospa :-) w poniedziałek pediatra potwierdził ospę no i pół grupy przedszkolnej jest w trakcie ospy.

Welonka myśle ze płatki ugotowane na soku jabłkowym beda dobre :-) do tego starty banan :-) mój mały to straszny dyniozerca. Zje dynie w zupie i najchętniej jeszcze w płatkach. Muszę spróbować ugotować płatki na soku jabłkowym i do tego dodać przecier z dyni. Ja płatki gotuje krótko, do miękkości jak widzę ze wchłonęły wodę. Na oko kilka minut 3-4 max.

Leira oleje można podzielić na komedogenne i niekomedogenne. Te drugie mi sluza bo nie zapychają. Obecnie używam olej z konopii siewnej i świetnie nawilża (dodaje kilka kropel do kremu). Uwielbiam olej bawełniany, migdałowy czy z nasion dzikiej róży.

• Anitka201 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda zarówno Filip jak i Leon nie byli szczepieni na ospę. Dlatego obawiam się ze czeka nas powtórka i Leoś przejdzie za jakiś tydzień. Mam tyko nadzieje ze tak łagodnie jak starszy.

• Magda33 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anitka201 wrote:
    Magda zarówno Filip jak i Leon nie byli szczepieni na ospę. Dlatego obawiam się ze czeka nas powtórka i Leoś przejdzie za jakiś tydzień. Mam tyko nadzieje ze tak łagodnie jak starszy.
    Trzymam kciuki żeby tak było!

A1298C hetero / C677T hetero /
    Cukrzyca typu1/Hashimoto
    2011 🖤 26tc
    2016 🖤13tc
    2018 ♥️👣

AMH 3.04(2023) AMH 4,08 (2024)
    IVF 12.2023
    Punkcja = 14 pęcherzyków
    6 🥚 zostały 2
    12.2023
    1ET 3.1.2 ✓
    7dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml
    9dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml😓

2.2024
    2FET 4.2.2 ❄️
    6dpt beta 0,00😓😓
    10dpt beta 0,00😓😓

7.2024
    IVF 😓

9.2024
    IVF ❄️
  • Annaya Ekspertka

Wysłany: 7 marca 2019, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda, gratulacje dla Michasia :)

Zielonooka, córę masz dojrzałą i odpowiedzialną. Wie, że matka potrzebuje teraz dużo snu i regeneracji :)

U nas wczoraj tylko 2 karmienia w nocy, chociaż coś tam się wiercił i wiecie, że mi jakoś głupio było i zamiast spać tak czekałam, co się skubany nie budzi😂 Nie wiem jak zniosę gdy kiedyś (kiedyś, kiedyś...) wiwinie numer z przespaną całą nocą.

Andziula, szkoda, że i Was alergia dotknęła, chociaż może jeszcze nie przesądzone. Mogę polecić zapisywać wszystko co mały je, wtedy gdy pojawia się reakcja można się cofnąć do paru dni wstecz i przeanalizować. Jeśli jesteś FB-owa to jest taka grupa "Mama karmiąca na diecie eliminacyjnej", gdzie możesz dostać wsparcie, niektóre mamy o alergiach mogą już (niestety) pisać książki.

Mój potomek wyłamuje się właśnie z kręgu bezzębnych! Wyczuwam (choć jeszcze nic nie widać) ostrą krawędź w miejscu dolnej jedynki. Mamusie, ile czasu od takiego momentu trwa wychodzenie takiego ząbka?

Anna, cudne fotki, cudny synek!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2019, 22:48

anna23, Magda33 lubią tę wiadomość

2r8rk6nl0p40hkvi.png
    7u229jcgg4p5jd4c.png
  • Leira Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anitka201 wrote:
    Leira oleje można podzielić na komedogenne i niekomedogenne. Te drugie mi sluza bo nie zapychają. Obecnie używam olej z konopii siewnej i świetnie nawilża (dodaje kilka kropel do kremu). Uwielbiam olej bawełniany, migdałowy czy z nasion dzikiej róży.

Ah, OK :)
    Ten z konopi to my normalnie używamy do jedzenia, nie wpadłam nigdy na to, żeby go używać go jako kosmetyk, ciekawe :)

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • zielonooka7 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2019, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to dzisiaj my kończymy 9 msc :)

Annaya myślę, że ta moja sielanka się zaraz skończy, lecimy do Polski a tam pewnie już nie będzie tak ładnie ze spaniem.

U nas za dnia mała usypia w naszym łóżku i ktoś z nas musi być koło niej dopóki nie usnie. Tak tatuś nauczył ;) na wieczór normalnie usypia u siebie bez problemu.

Doczekałam się też słowa mama. Jedyne slowo jakie nie mówi a wypiskuje, ale zawsze coś :D

Drugi maluch też już nieśmiało daje o sobie znać :) Już zapomniałam jakie to cudowne uczucie <3

Magda33, Andziula_1988, Leira, anna23, Kropka89, Annaya, klauuudia lubią tę wiadomość

2nn3csqv5aa4ewil.png
    w5wqio4pmt9rfpnw.png

• welonka Autorytet

Wysłany: 8 marca 2019, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polecam jaglanke ja chcę płatkami zastąpi kaszki bo ich nie akceptuje a jaglanki nawet zjadła nawet nam smakowała, tylko następnym razem zrobię pół na pół wody z sokiem bo była słodka bardzo.

U nas ze spaniem też był taki już okres że zjadła odwracala się na bok i usypaiala tylko musiałam ja przytulić i tak było na noc i w dzień później miała jakis problem z brzuszkiem potem była chora i była usypaiana na rękach bo tylko wtedy jadła troche. W nocy udało się dwa razy uśpić ja nie wstając z łóżka wsadzilam rękę do łóżeczka i ja kizalam po ręce usnela, nad ranem tak próbowałam ale już nie udało się

age.png

Wysłany: 8 marca 2019, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaya dziękuje za info, ale Synek na mm od 2 mż. Chyba, że to grupa gdzie nie tylko dzieci na cycu. Zajrzę ;)

Ewidentnie u nas końcówka skoku. Dwa dni temu zaczął sam siadać w łóżeczku, a dziś pierwszy raz stanął ;) i co najlepsze wyszłam na godzinę z domu i tego nie widziałam ;/ łaaaa ale mąż nagrał ;)

dqpri09kh0x52aib.png

Wysłany: 8 marca 2019, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/21a689dc106a.jpg

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/e0cf38c45983.jpg

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/a5980128a7df.jpg

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/73a76f498dfa.jpg

Pierwsze 3 fotki są z poniedziałku, a ostatnia ze środy.
    Lekarka w środę powiedziała, że nie jest już w stanie stwierdzić czy to ospa. W poniedziałek nie było terminów, a w środę było już za późno. Ta nasza służba zdrowia ;(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2019, 10:19

dqpri09kh0x52aib.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2019, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andziula u nas ta wysypka była bardzo podobna do Waszej. Ospa wysypuje do 3 dni wiec jest to możliwe ze na 2 dzień te wypryski zaczęły zasychac. U nas w niedziele wieczorem starszy miał ze 3 wypryski na plecach. W poniedziałek rano już więcej i wysyłało go dopiero na wieczór. Od tego momentu mam wrażenie doszło ich dosłownie kilka i już się goja.
    Pediatra najpierw szukała na głowie i później pytała o klatkę / plecy. Podobno jak jest na głowie i innym miejscu to właśnie jest ospa.

Wysłany: 8 marca 2019, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę to mam teraz rozkmine. Zapomniałam u pediatry pokazac fotkę. Może to by jej coś więcej powiedziało ;/

Dziś to wyglada tak.
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/fc0cfb6cd06f.jpg

Nie to, że martwię się ze ro ospa. Ale boje sie jak to jest z to powikłaniami. On teraz dostał jakoś lekki katarek. Woda. Już jakiś czas tak troszeczkę ma. A teraz trochę więcej. No i od jakiegoś miesiąca ma powiększone węzły chłonne za uszami. Jeden dzień bardziej jedne mniej. I za prawym uchem tam gdzie ma te krosty większy węzeł. Na ciele krosty miał, ale bez płynu i tu pediatra mówiłam że jak który bez płynu lub z niewielka ilością to nie są krosty „ospowe”. Dosłownie z płynem dwie te co na buzi. Jedna w sobotę druga w poniedziałek wyskoczyła. Reszta wyskakiwała, ale bez płynu. I bądź tu mądry człowieku ;/

dqpri09kh0x52aib.png
‹‹ 1341 1342 1343 1344 1345 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ