X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
Odpowiedz

CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018

Oceń ten wątek:
  • Fasola1234 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2019, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny czytam was i czytam i nie mam czasu napisać .
    Ja już po badaniach prenatalnych wszystko okej ;) maluch rośnie możliwe że będzie chłopak ale jakoś się nie nastawiam jeszcze bo to wczesna diagnoza .
    Misia rośnie jak na drozdzach . Opanowała siadanie i raczkowanie do perfekcji ;) dużo więcej mogę zrobić bo już trochę się sama zabawi. Ba6szczescie mdlosxi już mnie nie męczą i w pracy jakoś funkcjonuje za to łapią mnie choroby jedna za druga;(
    Z nowości Misia poszła do żłobka. Nie udało nam się znaleźć sensownej osoby do opieki . Mała się odnajduje całkiem okej w żłobku . Lubi dzieci więc może i dobrze że tak się stało . Jesteśmy po 2 tygodniach i dostała kataru i gorączki w pierwszym tygodniu ale byliśmy u lekarza i to zęby. Tera Z nadal ma katar ale myślę że mogła zarazić się ode mnie . Ale wychodzimy już z kataru . Więc chyba nie jest źle .
    Mała za to według lekarza ma problem z waga od stycznia przytula 400g . Ale cóż poradzić. Jedzenia w nią nie wmusze. Mała je trochę mało moim zdaniem innych posiłków niż mleko ale zaczęła ostatnio wybrzydzac i nie wszystko zje co jej zrobię .
    W pracy niestety nie są zadowoleni z mojej ciąży głównie pani z hr która zmieniła do mnie podejście o 180 stopni . Ale pójdę do szefa pogadam bo jest spoko . I powiem że pani z hr nagle jest dla mnie nie miła ... bo to trochę nie halo . Przynajmniej tak mi się wydaje:) jestem na umowę zlecenie i nie wymagam żeby dali mi umowę o pracę . Pracuje tak jak inni . Więc trochę szacunku ...

welonka, Magda33, Magda33, Anitka201, Kropka89, summer86, zielonooka7, anna23, Joaszo, Andziula_1988, klauuudia lubią tę wiadomość

klz9rjjgay1rk8f4.png

Fasola1234
  • Kropka89 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2019, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda, ja to myślałam że tylko moja mama 70+ ma takie podejście :-D Musiałaś się nastresowac przy tych znajomych!

Fasola, ja się właśnie boję tego w pracy że się ktoś ode mnie odwróci a wszystkich bardzo lubię, ale jeśli bym była w ciąży znów to bym się bardzo cieszyła, bardziej niż to co ludzie myślą. Tylko że ja to bardzo się do pracy i ludzi przywiązuje ale już wiem z doświadczenia że to tylko działa w jedną stronę, praca się nie przejmuje Tobą a już na pewno nie w takim stopniu...

Ja zaczęłam już dawać małemu nawet trochę skorki, banana już daje połówkę cała.

Ćwiczymy z małym intensywnie, są postępy ale nie chce zapeszac, napisze jak coś się uda. :)

Dobrej niedzieli!

Magda33 lubi tę wiadomość

zpbnj48a0fqxyaef.png

34bwgywlqtank5nu.png
  • anna23 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2019, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie tylko mamy 70+, bo moja nawet 50 jeszcze nie ma, a to co by dziecku już wcisła do jedzenia to jej.. Jak Adaś dostawał pierwsze pojedyncze warzywa to do mnie skoczyła że nie pozwolę mu devolaya skosztować! Już się nauczyli, że i tak ich nie słucham i nie wolno dać dziecku nic jeśli nie wyrażę na to zgody. I czekają na magiczną granicę roku i twierdzą, że wtedy już będzie można dziecku zrobić śmietnik w brzuchu :P My się nie odżywiamy jakoś super zdrowo, ale wiem że przy jego delikatnym brzuszku nie można szaleć

qb3c3e5e1lyfyhp2.png
    m3sx3e5ese0n0fi2.png
  • anna23 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2019, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Apropo słabego przybierania nasza pediatra mówi, że już Adasia przebadaliśmy wzdłuż i wszerz i taka jego uroda. Mam nie wciskać w niego na siłę, ważne że cokolwiek przybiera i wyniki z krwi ma ok :) W ogóle nasz wariat zaczął stawać z dnia na dzień, ale wspina się tylko po mnie albo na rogówce do okna żeby zrobić tacie "papa" do pracy.
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/d573c08facc1.jpg https://naforum.zapodaj.net/thumbs/787db9a12b21.jpg

Magda33, Czara, Joaszo, Andziula_1988, Kropka89, klauuudia lubią tę wiadomość

qb3c3e5e1lyfyhp2.png
    m3sx3e5ese0n0fi2.png
  • Magda33 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2019, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiedziałam że nie jestem sama w tym słuchaniu wielkich racji i pouczeń innych. Z pozytywnych relacji na ten temat też miałam styczność. Jedna ciocia wzięła słoiczek Hipp który zjadł Michał (w trakcie odwiedzin) i czyta na głos skład. A tam zero cukru, 97% owoce i Wit.C była w takim szoku że nachwalić się nie mogła tego składu. Odpowiedziałam jak karmię, po co to wszystko i była bardzo dumna że teraz tacy mądrzy rodzice są :D także w drugą stronę też można.

Ania Adaś słodziak, ma super fryzurę :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2019, 22:14

anna23, kokkosanka lubią tę wiadomość

A1298C hetero / C677T hetero /
    Cukrzyca typu1/Hashimoto
    2011 🖤 26tc
    2016 🖤13tc
    2018 ♥️👣

AMH 3.04(2023) AMH 4,08 (2024)
    IVF 12.2023
    Punkcja = 14 pęcherzyków
    6 🥚 zostały 2
    12.2023
    1ET 3.1.2 ✓
    7dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml
    9dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml😓

2.2024
    2FET 4.2.2 ❄️
    6dpt beta 0,00😓😓
    10dpt beta 0,00😓😓

7.2024
    IVF 😓

9.2024
    IVF ❄️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 marca 2019, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ani, jaką czuprynę ma Twój synek! Mój ma jasne włosy, bardziej meszek i do szału mnie doprowadza gadanie, ze jest łysy albo pytanie się podczas każdej rozmowy telefonicznej: ma już włosy? Zamiast się cieszyć, że fajnie się rozwija, jest radosny, to ciagle te włosy... Nawet teściowa ciagle się z niego śmieje i ostatnio wywaliła tekst: no, Antek to ma taką czuprynę, Franio jakby zobaczył to by się zdziwił.

Dzisiaj odwiedziliśmy kuzynki Franka, jedna jest o dwa miesiące starsza i jest taka drobniutka. Franio jak Guliwer przy niej wyglądał. Śmieli się, ze zamiast mleka mam śmietanę ;) Wokół nas są duże dzieci, np. mamy znajomego 5-miesięcznego chłopca, który ma 74 cm i wazy 9 kg wiec ciagle uważałam, ze mój synek jest taki drobny ;)

Zrobiłam dzisiaj jajecznicę na parze i nie zjadł. Jakby mu rosło w buzi i wypluwał. surowego banana czy jabłka tez nie je, ale musy wsuwa. Jutro dam do ciumkania ogórka kiszonego wiec zobaczymy.

• anna23 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2019, 07:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adam też nie chce jajecznicy. Jajko na twardo tylko trochę. Przemycam mu jajka w plackach bananowych albo piękę chlebek bananowy :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2019, 07:23

qb3c3e5e1lyfyhp2.png
    m3sx3e5ese0n0fi2.png
  • Leira Autorytet

Wysłany: 11 marca 2019, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ostatnio dostałam zajebiste jajka wiejskie i postanowiłam zrobić jajecznicę, robiłam na suchej patelni i maluch spróbował kęs i więcej nie chciał. Zaczęłam się głowić, bo szkoda mi było zmarnować dobre jajka na siebie (:P) i dodałam pół łyżeczki surowego masła, na ciepłą jeszcze jajecznicę, wymieszałam i.. EUREKA! Z tłuszczem zjadł wszystko do ostatniego kawałka - polecam spróbować, może to jest klucz.

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Lucy010 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2019, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarna, moja mała nie je dokładnie tych samych rzeczy.
    U nas na szczęście nikt o jedzeniu nas nie poucza ani nie daje złotych rad.
    Jak już się coś zdarzy to mówię, że jest uczulona, wystrasza się i już nie próbuja.

Anna jak ja marzę żeby moja zjadla placki hehe ale bez mleka i jajek są niezbyt ciekawe. Oczywiście znalazłam przepisy i na takie, ale sama ich bym nie zjadla więc robię i wyrzucam. Są po prostu niesmaczne.

No i masz, śniegu napadalo.

SU7zp2.png
    WJrFp2.png
  • Lucy010 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2019, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leira w przepisach na pierwszą jajecznice jest właśnie masło. U nas jejecznica nie wchodzi, ale masła podać nie mogę, więc póki co czekamy.

SU7zp2.png
    WJrFp2.png
  • Leira Autorytet

Wysłany: 11 marca 2019, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucy010 wrote:
    Leira w przepisach na pierwszą jajecznice jest właśnie masło. U nas jejecznica nie wchodzi, ale masła podać nie mogę, więc póki co czekamy.

Nie wiedziałam, pisałyście, że robiłyście na parze i jakoś nie mogłam sobie w tym wyobrazić masła :)

EDIT: A tak sobie myślę, może możesz podać z innym tłuszczem? Np. olejem kokosowym, albo lnianym, albo tłuszczem zwierzęcym?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2019, 10:17

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Andziula_1988 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2019, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak ja to rozumiem. Ja ciagle słyszę, że wydziwiam z tym rozszerzaniem diety. Z myciem rąk też. Już się przyzwyczaiłam. I też maja wszyscy zakaz karmienia bez uzgodnienia z mężem. Nawet On teraz pyta co dziś dajemy ;) teraz szczególnie, skoro na nowo wprowadzany pokarmy. To jest udręka. 4 dni dawałam dynia+słodki ziemniak j było ok. Nawet nocki do 4 przesypial bez budzenia, a dziś nocka masakra. Marudzenie, płacz. Wczoraj dużo ulewał. Ale do dyni dołożyłam marchewkę. Także chyba mam winowajcę ;( czeka mnie gotowanie wszystkiego samej, bo wszystkie prawie słoiczki maja w składzie marchew ;(

Anna super chłopak ❤️

Fasola popieram interwencje u szefa. Nie rozumiem jak można źle zacząć kogoś traktować, no okazuje się że jest w ciąży?! W jakich my czasach żyjemy? To jest i oburzające i wk... nie mówię, że od razu trzeba skakać nad kobieta w ciąży, ale dodatkowa troska i przede wszystkim szacunek to moim zdaniem podstawa.

Anitka mam nadzieję, że walka o usypianie Małego w lozeczku pójdzie gładko ;)

Mój Synek dziś od 5 buszował. Wczoraj nie zrobił kupy i Go męczyło. Pewnie to wina marchewki. Teraz śpi, a ja zamiast rozwiesić pranie albo ogarnąć w chacie to siedzę w internatach ;p taka marna ze mnie matka polka ;p

Dziewczyny, czy któraś z Was ma jeszcze czarna krechę na brzuchu? Kurczę u mnie jeszcze widoczna. Czy to kiedyś zejdzie?

anna23 lubi tę wiadomość

dqpri09kh0x52aib.png
  • Andziula_1988 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2019, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucy robiliście jakieś testy na alergie?

dqpri09kh0x52aib.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 11 marca 2019, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andziula ja mam jest bledsza ale dalej widoczna.

A moja uwielbia jajka Gotowane pastę jajeczna jajecznice i cieszę się bo jaja mamy wiejskie :)

age.png
  • Magda33 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2019, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja robiłam jajka na miękko i tak zdecydowanie chętniej zjada. Na twardo są za suche :P

Anitka201 lubi tę wiadomość

Cukrzyca typu1/Hashimoto
    2011 🖤 26tc
    2016 🖤13tc
    2018 ♥️👣

IVF 12.2023
    Punkcja = 14 pęcherzyków
    6 🥚 zostały 2
    12.2023
    1ET 3.1.2 ✓

2.2024
    2FET 4.2.2 ❄️
    6dpt beta 0,00😓😓
    10dpt beta 0,00😓😓

7.2024
    IVF 😓

9.2024
    IVF ❄️
  • Magda33 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2019, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania a co to za placki bananowe? Zdradź przepis.

Cukrzyca typu1/Hashimoto
    2011 🖤 26tc
    2016 🖤13tc
    2018 ♥️👣

IVF 12.2023
    Punkcja = 14 pęcherzyków
    6 🥚 zostały 2
    12.2023
    1ET 3.1.2 ✓

2.2024
    2FET 4.2.2 ❄️
    6dpt beta 0,00😓😓
    10dpt beta 0,00😓😓

7.2024
    IVF 😓

9.2024
    IVF ❄️
  • Lucy010 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2019, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leira lekarz mówi, że taka zamiana nic raczej nie da. Nie próbowałam, bo wszędzie same wielkie opakowania, ale niedługo mama przyjedzie, zostanie z malą i wybiorę się do auchan, tam widziałam małe mleka. I zrobię próbę :) szkoda mi wyrzucać jak by uczulily.

Andziula, kochana, nie robiliśmy bo u nas ewidentnie nabial i kakao. Póki co jestem w stanie sama wypapywac produkty i cierpliwie czekam do roku żeby znów zrobić prowokacje. Ja też sama gotuję zupki, na 2 dni robię. Nawet sprawnie to idzie :) ale fakt, czasem słoik ratuje sytuację. Zawsze możesz kupić risotto z brokuła i i królikiem z hippa, tam spploko skład i bez marchwi.

Co do przepisów to polubiłam re z książki u malucha na talerzu. Alaantkowe jeszcze nie przejdą u nas a tu przepisy jak znalazł dla nas :) i uwzględnieni są alergicy :)

Magda ja robie bananowe mleko, maka, jajo, banan i dodaje płatki owsiane :) tzn robiłam jak mogłam to wszystko jeść hehehe
    Znalazłam też fajne placuszki pieczone z kaszy manny.

Wczoraj znalazłam taki:
    3 łyżki kaszki hellpa owsiano jaglano gryczanej
    3 łyżki amarantusa ekspandowanego
    1 banan
    1/2 łyżeczki oleju rzepakowego
    2 łyżki wody

Robi się na suchej patelni.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2019, 11:36

SU7zp2.png
    WJrFp2.png
  • Lucy010 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2019, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tutaj też można się zainspirować :)

https://dziecisawazne.pl/slodkie-bez-cukru-zdrowe-desery-dla-dziecka-calej-rodziny/

SU7zp2.png
    WJrFp2.png
  • anna23 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2019, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja blenduje banana, miksuje dwa jajka łączę to razem i na patelnię z olejem kokosowym i tyle :) dostaje do ręki i wcina.
    Wczoraj zrobiłam mu kluski śląskie ze szpinakiem ale nie siadły mu. Zjadł kawałek i nie chciał więcej

qb3c3e5e1lyfyhp2.png
    m3sx3e5ese0n0fi2.png
  • kokkosanka Autorytet

Wysłany: 11 marca 2019, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andziula_1988 mialam taka sama sytuacje z córką. Non stop rozszerzanie diety od nowa, bo juz nie wiedziałam co moze znow uczulac.
    Zima zaostrzenie a wiosna i latem piekna skora. Bylismy u alergologa, zrobila nam testy ale nic nie wyszło. U tak malych dzieci testy nie sa wiarygodne bo moga wyjść falszywie dodatnie albo fałszywie ujemne. Dopiero teraz skora córki jest ok, a ma 2,5 roku. Caly czas piła bebilon pepti i unikalismy mleka.
    A Ty jakie mm podajesz malemu?

U nad tez ciągle mądrości nt zywienia byly. Przede wszystkim powinna juz dawno jesc to co my:/ ostatnio córka poszla do teściowej, ale szybko ja odprowadziła, bo nie chciała nic jesc(niejadek). Teściowa stwierdziła, że musze od razu wszystko dawać Filipowi jesc, bo później będzie jak z Natalką.. :D

dqprj48abcqcj6gc.png
    km5sdf9h2wz9wpdb.png
‹‹ 1343 1344 1345 1346 1347 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ