X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
Odpowiedz

CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018

Oceń ten wątek:
  • Fasola1234 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2019, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny czytam was i czytam i nie mam czasu napisać .
    Ja już po badaniach prenatalnych wszystko okej ;) maluch rośnie możliwe że będzie chłopak ale jakoś się nie nastawiam jeszcze bo to wczesna diagnoza .
    Misia rośnie jak na drozdzach . Opanowała siadanie i raczkowanie do perfekcji ;) dużo więcej mogę zrobić bo już trochę się sama zabawi. Ba6szczescie mdlosxi już mnie nie męczą i w pracy jakoś funkcjonuje za to łapią mnie choroby jedna za druga;(
    Z nowości Misia poszła do żłobka. Nie udało nam się znaleźć sensownej osoby do opieki . Mała się odnajduje całkiem okej w żłobku . Lubi dzieci więc może i dobrze że tak się stało . Jesteśmy po 2 tygodniach i dostała kataru i gorączki w pierwszym tygodniu ale byliśmy u lekarza i to zęby. Tera Z nadal ma katar ale myślę że mogła zarazić się ode mnie . Ale wychodzimy już z kataru . Więc chyba nie jest źle .
    Mała za to według lekarza ma problem z waga od stycznia przytula 400g . Ale cóż poradzić. Jedzenia w nią nie wmusze. Mała je trochę mało moim zdaniem innych posiłków niż mleko ale zaczęła ostatnio wybrzydzac i nie wszystko zje co jej zrobię .
    W pracy niestety nie są zadowoleni z mojej ciąży głównie pani z hr która zmieniła do mnie podejście o 180 stopni . Ale pójdę do szefa pogadam bo jest spoko . I powiem że pani z hr nagle jest dla mnie nie miła ... bo to trochę nie halo . Przynajmniej tak mi się wydaje:) jestem na umowę zlecenie i nie wymagam żeby dali mi umowę o pracę . Pracuje tak jak inni . Więc trochę szacunku ...

welonka, Magda33, Magda33, Anitka201, Kropka89, summer86, zielonooka7, anna23, Joaszo, Andziula_1988, klauuudia lubią tę wiadomość

klz9rjjgay1rk8f4.png

Fasola1234
  • Kropka89 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2019, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda, ja to myślałam że tylko moja mama 70+ ma takie podejście :-D Musiałaś się nastresowac przy tych znajomych!

Fasola, ja się właśnie boję tego w pracy że się ktoś ode mnie odwróci a wszystkich bardzo lubię, ale jeśli bym była w ciąży znów to bym się bardzo cieszyła, bardziej niż to co ludzie myślą. Tylko że ja to bardzo się do pracy i ludzi przywiązuje ale już wiem z doświadczenia że to tylko działa w jedną stronę, praca się nie przejmuje Tobą a już na pewno nie w takim stopniu...

Ja zaczęłam już dawać małemu nawet trochę skorki, banana już daje połówkę cała.

Ćwiczymy z małym intensywnie, są postępy ale nie chce zapeszac, napisze jak coś się uda. :)

Dobrej niedzieli!

Magda33 lubi tę wiadomość

Dopegyt (nadciśnienie)
    Pregna Plus
    Magnez (tężyczka)
    Acard 150
    ————-

2018👦 Ignacy
    2019👦 Jan
    2023 7tc 💔
    26.11. 2025 ❤️ czekamy na Stasia

preg.png
  • anna23 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2019, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie tylko mamy 70+, bo moja nawet 50 jeszcze nie ma, a to co by dziecku już wcisła do jedzenia to jej.. Jak Adaś dostawał pierwsze pojedyncze warzywa to do mnie skoczyła że nie pozwolę mu devolaya skosztować! Już się nauczyli, że i tak ich nie słucham i nie wolno dać dziecku nic jeśli nie wyrażę na to zgody. I czekają na magiczną granicę roku i twierdzą, że wtedy już będzie można dziecku zrobić śmietnik w brzuchu :P My się nie odżywiamy jakoś super zdrowo, ale wiem że przy jego delikatnym brzuszku nie można szaleć

qb3c3e5e1lyfyhp2.png
    m3sx3e5ese0n0fi2.png
  • anna23 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2019, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Apropo słabego przybierania nasza pediatra mówi, że już Adasia przebadaliśmy wzdłuż i wszerz i taka jego uroda. Mam nie wciskać w niego na siłę, ważne że cokolwiek przybiera i wyniki z krwi ma ok :) W ogóle nasz wariat zaczął stawać z dnia na dzień, ale wspina się tylko po mnie albo na rogówce do okna żeby zrobić tacie "papa" do pracy.
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/d573c08facc1.jpg https://naforum.zapodaj.net/thumbs/787db9a12b21.jpg

Magda33, Czara, Joaszo, Andziula_1988, Kropka89, klauuudia lubią tę wiadomość

qb3c3e5e1lyfyhp2.png
    m3sx3e5ese0n0fi2.png
  • Magda33 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2019, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiedziałam że nie jestem sama w tym słuchaniu wielkich racji i pouczeń innych. Z pozytywnych relacji na ten temat też miałam styczność. Jedna ciocia wzięła słoiczek Hipp który zjadł Michał (w trakcie odwiedzin) i czyta na głos skład. A tam zero cukru, 97% owoce i Wit.C była w takim szoku że nachwalić się nie mogła tego składu. Odpowiedziałam jak karmię, po co to wszystko i była bardzo dumna że teraz tacy mądrzy rodzice są :D także w drugą stronę też można.

Ania Adaś słodziak, ma super fryzurę :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2019, 22:14

anna23, kokkosanka lubią tę wiadomość

A1298C hetero / C677T hetero /
    Cukrzyca typu1/Hashimoto
    2011 🖤 26tc
    2016 🖤13tc
    2018 ♥️👣

AMH 3.04(2023) AMH 4,08 (2024)
    IVF 12.2023
    Punkcja = 14 pęcherzyków
    6 🥚 zostały 2
    12.2023
    1ET 3.1.2 ✓
    7dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml
    9dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml😓

2.2024
    2FET 4.2.2 ❄️
    6dpt beta 0,00😓😓
    10dpt beta 0,00😓😓

7.2024
    IVF 😓

9.2024
    IVF ❄️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 marca 2019, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ani, jaką czuprynę ma Twój synek! Mój ma jasne włosy, bardziej meszek i do szału mnie doprowadza gadanie, ze jest łysy albo pytanie się podczas każdej rozmowy telefonicznej: ma już włosy? Zamiast się cieszyć, że fajnie się rozwija, jest radosny, to ciagle te włosy... Nawet teściowa ciagle się z niego śmieje i ostatnio wywaliła tekst: no, Antek to ma taką czuprynę, Franio jakby zobaczył to by się zdziwił.

Dzisiaj odwiedziliśmy kuzynki Franka, jedna jest o dwa miesiące starsza i jest taka drobniutka. Franio jak Guliwer przy niej wyglądał. Śmieli się, ze zamiast mleka mam śmietanę ;) Wokół nas są duże dzieci, np. mamy znajomego 5-miesięcznego chłopca, który ma 74 cm i wazy 9 kg wiec ciagle uważałam, ze mój synek jest taki drobny ;)

Zrobiłam dzisiaj jajecznicę na parze i nie zjadł. Jakby mu rosło w buzi i wypluwał. surowego banana czy jabłka tez nie je, ale musy wsuwa. Jutro dam do ciumkania ogórka kiszonego wiec zobaczymy.

• anna23 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2019, 07:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adam też nie chce jajecznicy. Jajko na twardo tylko trochę. Przemycam mu jajka w plackach bananowych albo piękę chlebek bananowy :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2019, 07:23

qb3c3e5e1lyfyhp2.png
    m3sx3e5ese0n0fi2.png
  • Leira Autorytet

Wysłany: 11 marca 2019, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ostatnio dostałam zajebiste jajka wiejskie i postanowiłam zrobić jajecznicę, robiłam na suchej patelni i maluch spróbował kęs i więcej nie chciał. Zaczęłam się głowić, bo szkoda mi było zmarnować dobre jajka na siebie (:P) i dodałam pół łyżeczki surowego masła, na ciepłą jeszcze jajecznicę, wymieszałam i.. EUREKA! Z tłuszczem zjadł wszystko do ostatniego kawałka - polecam spróbować, może to jest klucz.

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Lucy010 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2019, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarna, moja mała nie je dokładnie tych samych rzeczy.
    U nas na szczęście nikt o jedzeniu nas nie poucza ani nie daje złotych rad.
    Jak już się coś zdarzy to mówię, że jest uczulona, wystrasza się i już nie próbuja.

Anna jak ja marzę żeby moja zjadla placki hehe ale bez mleka i jajek są niezbyt ciekawe. Oczywiście znalazłam przepisy i na takie, ale sama ich bym nie zjadla więc robię i wyrzucam. Są po prostu niesmaczne.

No i masz, śniegu napadalo.

SU7zp2.png
    WJrFp2.png
  • Lucy010 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2019, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leira w przepisach na pierwszą jajecznice jest właśnie masło. U nas jejecznica nie wchodzi, ale masła podać nie mogę, więc póki co czekamy.

SU7zp2.png
    WJrFp2.png
  • Leira Autorytet

Wysłany: 11 marca 2019, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucy010 wrote:
    Leira w przepisach na pierwszą jajecznice jest właśnie masło. U nas jejecznica nie wchodzi, ale masła podać nie mogę, więc póki co czekamy.

Nie wiedziałam, pisałyście, że robiłyście na parze i jakoś nie mogłam sobie w tym wyobrazić masła :)

EDIT: A tak sobie myślę, może możesz podać z innym tłuszczem? Np. olejem kokosowym, albo lnianym, albo tłuszczem zwierzęcym?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2019, 10:17

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Andziula_1988 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2019, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak ja to rozumiem. Ja ciagle słyszę, że wydziwiam z tym rozszerzaniem diety. Z myciem rąk też. Już się przyzwyczaiłam. I też maja wszyscy zakaz karmienia bez uzgodnienia z mężem. Nawet On teraz pyta co dziś dajemy ;) teraz szczególnie, skoro na nowo wprowadzany pokarmy. To jest udręka. 4 dni dawałam dynia+słodki ziemniak j było ok. Nawet nocki do 4 przesypial bez budzenia, a dziś nocka masakra. Marudzenie, płacz. Wczoraj dużo ulewał. Ale do dyni dołożyłam marchewkę. Także chyba mam winowajcę ;( czeka mnie gotowanie wszystkiego samej, bo wszystkie prawie słoiczki maja w składzie marchew ;(

Anna super chłopak ❤️

Fasola popieram interwencje u szefa. Nie rozumiem jak można źle zacząć kogoś traktować, no okazuje się że jest w ciąży?! W jakich my czasach żyjemy? To jest i oburzające i wk... nie mówię, że od razu trzeba skakać nad kobieta w ciąży, ale dodatkowa troska i przede wszystkim szacunek to moim zdaniem podstawa.

Anitka mam nadzieję, że walka o usypianie Małego w lozeczku pójdzie gładko ;)

Mój Synek dziś od 5 buszował. Wczoraj nie zrobił kupy i Go męczyło. Pewnie to wina marchewki. Teraz śpi, a ja zamiast rozwiesić pranie albo ogarnąć w chacie to siedzę w internatach ;p taka marna ze mnie matka polka ;p

Dziewczyny, czy któraś z Was ma jeszcze czarna krechę na brzuchu? Kurczę u mnie jeszcze widoczna. Czy to kiedyś zejdzie?

anna23 lubi tę wiadomość

dqpri09kh0x52aib.png
  • Andziula_1988 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2019, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucy robiliście jakieś testy na alergie?

dqpri09kh0x52aib.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 11 marca 2019, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andziula ja mam jest bledsza ale dalej widoczna.

A moja uwielbia jajka Gotowane pastę jajeczna jajecznice i cieszę się bo jaja mamy wiejskie :)

age.png
  • Magda33 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2019, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja robiłam jajka na miękko i tak zdecydowanie chętniej zjada. Na twardo są za suche :P

Anitka201 lubi tę wiadomość

Cukrzyca typu1/Hashimoto
    2011 🖤 26tc
    2016 🖤13tc
    2018 ♥️👣

IVF 12.2023
    Punkcja = 14 pęcherzyków
    6 🥚 zostały 2
    12.2023
    1ET 3.1.2 ✓

2.2024
    2FET 4.2.2 ❄️
    6dpt beta 0,00😓😓
    10dpt beta 0,00😓😓

7.2024
    IVF 😓

9.2024
    IVF ❄️
  • Magda33 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2019, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania a co to za placki bananowe? Zdradź przepis.

Cukrzyca typu1/Hashimoto
    2011 🖤 26tc
    2016 🖤13tc
    2018 ♥️👣

IVF 12.2023
    Punkcja = 14 pęcherzyków
    6 🥚 zostały 2
    12.2023
    1ET 3.1.2 ✓

2.2024
    2FET 4.2.2 ❄️
    6dpt beta 0,00😓😓
    10dpt beta 0,00😓😓

7.2024
    IVF 😓

9.2024
    IVF ❄️
  • Lucy010 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2019, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leira lekarz mówi, że taka zamiana nic raczej nie da. Nie próbowałam, bo wszędzie same wielkie opakowania, ale niedługo mama przyjedzie, zostanie z malą i wybiorę się do auchan, tam widziałam małe mleka. I zrobię próbę :) szkoda mi wyrzucać jak by uczulily.

Andziula, kochana, nie robiliśmy bo u nas ewidentnie nabial i kakao. Póki co jestem w stanie sama wypapywac produkty i cierpliwie czekam do roku żeby znów zrobić prowokacje. Ja też sama gotuję zupki, na 2 dni robię. Nawet sprawnie to idzie :) ale fakt, czasem słoik ratuje sytuację. Zawsze możesz kupić risotto z brokuła i i królikiem z hippa, tam spploko skład i bez marchwi.

Co do przepisów to polubiłam re z książki u malucha na talerzu. Alaantkowe jeszcze nie przejdą u nas a tu przepisy jak znalazł dla nas :) i uwzględnieni są alergicy :)

Magda ja robie bananowe mleko, maka, jajo, banan i dodaje płatki owsiane :) tzn robiłam jak mogłam to wszystko jeść hehehe
    Znalazłam też fajne placuszki pieczone z kaszy manny.

Wczoraj znalazłam taki:
    3 łyżki kaszki hellpa owsiano jaglano gryczanej
    3 łyżki amarantusa ekspandowanego
    1 banan
    1/2 łyżeczki oleju rzepakowego
    2 łyżki wody

Robi się na suchej patelni.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2019, 11:36

SU7zp2.png
    WJrFp2.png
  • Lucy010 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2019, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tutaj też można się zainspirować :)

https://dziecisawazne.pl/slodkie-bez-cukru-zdrowe-desery-dla-dziecka-calej-rodziny/

SU7zp2.png
    WJrFp2.png
  • anna23 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2019, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja blenduje banana, miksuje dwa jajka łączę to razem i na patelnię z olejem kokosowym i tyle :) dostaje do ręki i wcina.
    Wczoraj zrobiłam mu kluski śląskie ze szpinakiem ale nie siadły mu. Zjadł kawałek i nie chciał więcej

qb3c3e5e1lyfyhp2.png
    m3sx3e5ese0n0fi2.png
  • kokkosanka Autorytet

Wysłany: 11 marca 2019, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andziula_1988 mialam taka sama sytuacje z córką. Non stop rozszerzanie diety od nowa, bo juz nie wiedziałam co moze znow uczulac.
    Zima zaostrzenie a wiosna i latem piekna skora. Bylismy u alergologa, zrobila nam testy ale nic nie wyszło. U tak malych dzieci testy nie sa wiarygodne bo moga wyjść falszywie dodatnie albo fałszywie ujemne. Dopiero teraz skora córki jest ok, a ma 2,5 roku. Caly czas piła bebilon pepti i unikalismy mleka.
    A Ty jakie mm podajesz malemu?

U nad tez ciągle mądrości nt zywienia byly. Przede wszystkim powinna juz dawno jesc to co my:/ ostatnio córka poszla do teściowej, ale szybko ja odprowadziła, bo nie chciała nic jesc(niejadek). Teściowa stwierdziła, że musze od razu wszystko dawać Filipowi jesc, bo później będzie jak z Natalką.. :D

dqprj48abcqcj6gc.png
    km5sdf9h2wz9wpdb.png
‹‹ 1343 1344 1345 1346 1347 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ