WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
Odpowiedz

CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018

Oceń ten wątek:
  • malinka201666 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2017, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie zrobili w balona..byłam w poradni genetycznej i byłam pewna,że od razu robią tam badania a tu dupa..najpierw się babka pytała o wady genetyczne w rodzinie i stwierdziła,że mogą mnie przyjąć do programu badań prenatalnych bo mąż i jego brat ma wadę serca i dała mi listę przychodni gdzie jest badanie na nfz.Umówiłam się na poniedziałek :) no cóż trzeba poczekać kilka dni,ale dam radę :)

23.10.2009 Alan
    29.05.2018 Karolek
    26.04.2021 Misiu
    preg.png
  • Leira Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2017, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    summer86 wrote:
    Leira, ale np. w ALABie i Diagnostyce z opisów wygląda to tak jakby były to odrębne badania i trzeba je zrobić razem:

https://diag.pl/katalogi/badania/papp-a-kryptor/
    https://diag.pl/katalogi/badania/hcg-wolna-podjednostka-beta/

https://sklep.alablaboratoria.pl/badanie/8113/papp-a_ciazowe_osoczowe_bialko_a_i84_?punkty_id=9225
    https://sklep.alablaboratoria.pl/badanie/8177/wolna_podjednostka_b-hcg_l46_

U mnie wynik badania nazywa się Immunochemia i w ramach tego jest Wolna podjednostka beta HCG (wg FMF) oraz białko PAPP-A (wg FMF), wszystki razem w ramach skierowania na "test krwi PAPP-A" - teraz to już zgłupiałam, ja nie sprawdzam oferty kliniki na pojedyńcze badania - ide do laboratorium ze skierowaniem (najczęściej elektronicznym) i oni wszystko wiedzą :P

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • pilik Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2017, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinka dobrze że szybko termin był nowy.

Summer cieszę się, że lepiej się czujesz!
    Mnie dzisiaj w nocy obudził... głód! Ale taki strasznie że aż mnie mdlilo. Wstałam zjadłam kilka malin i pół banana i dopiero mogłam iść spać...
    a co do cen - clexane 35zl jakoś, a neoparine 3zl więc przy trzech paczkach na miesiąc przez całą ciąże (i jeszcze więcej) to różnica spora jednak...

BettyCatriona lubi tę wiadomość

ds022el.png

u4uGp2.png
  • A_n_k_a_80 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2017, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leira wrote:
    Też miałam ten problem:

USG nazywa się: USG GENETYCZNE PŁODU + test PAPPA z krwi - oba badania można wykonać niezależnie. U mnie najpierw było USG potem test PAPPA, aczkolwiek polecam najpierw zrobić PAPPA - idziesz normalnie do punktu pobrań rano na pobranie krwi pod kątem PAPPA, a potem z wynikiem idziesz na USG - w aparacie USG jest zainstalowany program, który przeliczy wyniki z USG i testu PAPPA i policzy prawdopodobieństwo wad genetycznych, żeby lepiej zrozumieć o co z tym chodzi to polecam zapoznać się z tym krótkim i wyjaśniającym wszystko filmem :)

https://www.youtube.com/watch?v=7-sMf8taEgM&t=541s
    Witam
    Polubilam zw na kropka :)

oar8xzkrz2cmciig.png

klz9df9hkt3kb3im.png

bfarxzdvckdf86xs.png
  • A_n_k_a_80 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2017, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaczynamy 11 tydzien z piekna pogoda za oknem :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2017, 12:22

pełnanadziei:}, tomania2806, Wonderland, ewulek lubią tę wiadomość

oar8xzkrz2cmciig.png

klz9df9hkt3kb3im.png

bfarxzdvckdf86xs.png
  • BettyCatriona Przyjaciółka

Wysłany: 23 listopada 2017, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pilik wrote:
    Malinka dobrze że szybko termin był nowy.

Summer cieszę się, że lepiej się czujesz!
    Mnie dzisiaj w nocy obudził... głód! Ale taki strasznie że aż mnie mdlilo. Wstałam zjadłam kilka malin i pół banana i dopiero mogłam iść spać...
    a co do cen - clexane 35zl jakoś, a neoparine 3zl więc przy trzech paczkach na miesiąc przez całą ciąże (i jeszcze więcej) to różnica spora jednak...
    Pilik,ja też po rzyganku zjadłam banana i starałam się zasnąć jak najszybciej.
    Rano wstałam I od razu niedobrze A to chyba wszystko przez to,że śniło mi się, że robię obiad ,tzn gotuje. Leżę teraz plackiem fuuuj

w4sq9n733eq67vqu.png
  • summer86 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2017, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, głupio to zabrzmi ale zazdroszczę Wam tych mdłości :P

Hatfe lubi tę wiadomość

3i49mg7yu2aqel15.png
    starania od 03.2016, 2IUI, CP, 18 cs szczęśliwy <3
    IO, stan przedcukrzycowy, MTHFR 677C-T,PAI-1(hetero), AMH 3,6, HSG 11.2016-jajowody drożne, długie i kręte
  • Tròjka Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2017, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heh nam ciężarnym nie dogodzisz :P ja bym dała wszystko żeby te mdłości się już skończyły hehe :)

f2w3rjjgku0ijq5v.png
  • pełnanadziei:} Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2017, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja bym chciała aby mi się senności skończyły, zero mdłości, piersi się już przyzwyczaiły ale spać to mogę na stojąco :D no i apetyt chyba mi się zwiększył :D

qskyyx8duozh2ovq.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 listopada 2017, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arga wrote:
    A oto mój kropek z wczoraj.
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/6041687d65fe.jpg

Czy tylko ja mam problem z zapisaniem się na badania prenatalne na nfz? W jednym nie ma już miejsc, w luxmedzie zadają jakieś dziwne pytania i już zgłupiałam, że ja nie wiem na co mam skierowanie a gdzie indziej mi nie oddzwaniają. Chce zwykłe badania prenatalne refundowane przez nfz a babka się mnie pyta jak to się nazywa. Mówię, że na skierowaniu mam napisane USG + papa a to ona do mnie, że papa jeśli mój gin ma z nimi podpisana umowę a tak może zapisać mnie na zwykłe usg i mam mieć jakąś ankietę od ginekologa. No ja po prostu już nie wiem o co chodzi.
    Aż mnie głowa boli bo chyba nie uda mi się zrobić tych badań i jestem zła po prosu zła.
    Ja dostałam skierowanie i nr tel do konkretnej przychodni.
    Żadnego problemu z rejestracją.
    Podałam om i Pani poprosiła bym była 15 min wcześniej,żeby coś tam wypełnić.
    To były jakieś podstawowe dane,dot.ciąży.
    Oprócz tego w gabinecie lekarz uzupełniał już bardziej szczegółowe dane,dot.przebytych chorób,ew.obciążeń genetycznych,przyjmowanych leków,poprzedniej ciąży,wieku partnera itp... :)

• Leira Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2017, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    summer86 wrote:
    Dziewczyny, głupio to zabrzmi ale zazdroszczę Wam tych mdłości :P

Z mdłościami jest tak, że jak są to ich nienawidzisz i chcesz umrzeć, a jak ich nie ma to panikujesz, że z dzieckiem coś nie tak. Ja jestem na etapie: drugi dzień bez mdłości i już panikuję jak głupia.

BettyCatriona lubi tę wiadomość

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • summer86 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2017, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leira wrote:
    Z mdłościami jest tak, że jak są to ich nienawidzisz i chcesz umrzeć, a jak ich nie ma to panikujesz, że z dzieckiem coś nie tak. Ja jestem na etapie: drugi dzień bez mdłości i już panikuję jak głupia.

Leira, bardzo dobrze Cię rozumiem, bo u mnie znowu piersi odpuściły. Ale już tak raz miałam i wróciło po 2 dniach, mam nadzieję że będzie tak samo.
    Muszę jakoś rozsądnie podchodzić, przecież nie będę co tydzień na USG latać.

Ale coraz częściej myślę o detektorze tętna po prenatalnych.

3i49mg7yu2aqel15.png
    IO, stan przedcukrzycowy, MTHFR 677C-T,PAI-1(hetero), AMH 3,6, HSG 11.2016-jajowody drożne, długie i kręte
  • Wonderland Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2017, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leira wrote:

Leira, całkowicie się z Tobą zgadzam ;)

<3
    MRqfp2.pngAnMUp2.png
  • eunice. Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2017, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2018, 18:31

bl9c6iye5ipn0gv6.png
    w5wqjw4zjdm5vewv.png
    iv09df9h9ufd8f4g.png
    [*] grudzień 2015. Puste jajo płodowe.
  • Leira Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2017, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    summer86 wrote:
    Leira, bardzo dobrze Cię rozumiem, bo u mnie znowu piersi odpuściły. Ale już tak raz miałam i wróciło po 2 dniach, mam nadzieję że będzie tak samo.
    Muszę jakoś rozsądnie podchodzić, przecież nie będę co tydzień na USG latać.

Ale coraz częściej myślę o detektorze tętna po prenatalnych.

Jest on drogi i z tego co wiem to chyba możliwe jest wykrycie bicia serca od 16 tygodnia, albo później :P A i tak często zdarza się, że nie da się serduszka usłyszeć i wtedy dopiero jest panika :P Musimy przetrwać do pierwszych ruchów dziecka :P

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Canario Ekspertka

Wysłany: 23 listopada 2017, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadi17 wrote:
    Dziewczyny które znają już płeć lub pamiętają sytuacje z poprzednich ciąż. Czy gin pytał czy chcecie znać płeć? Czy od razu powiedział bez pytania?
    My oczywiście chcemy poznać płeć ale chcielibysmy poznać razem z całą rodziną i żeby napisala nam na kartce
    Nie wiem czy oglądałyście filmiki gender reveal? :) Ale właśnie coś takiego planujemy-po amerykańsku :D no i myślę czy gdybym zapomniała poinformować to czy zepsuje mi niespodziankę? :p

A tak wgl to wróciły mdłości..13 tydzień i znów się męczę haha :( masakra..

Pierwsze 2 razy to ja bardzo dociekałam kto we mnie mieszka, chociaż tak mniej więcej ale chciałam wiedzieć. A teraz było prosto z mostu, pewnie dużo zależy od lekarza bo jak ktoś nie jest pewien to nie chce nawet sugerować żeby nie było, warunki tez są ważne bo jedne dzieciaczki ukrywają się bardzo długo a inne podają wszystko jak na tacy, chodź płeć można poznać podobno nie tylko po jednym miejscu, dużo zależy od doświadczenia lekarza, dlatego na twoim miejscu nie ryzykowałbym i powiedziała od razu ze ma napisać na kartce :)

6sutugpj60yxh30c.png
    3i498ribv16bojj6.png
    l22nej28p90klfbr.png
  • Arga Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2017, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi ginekolog powiedział jaka jest płeć nie pytając czy chcę wiedzieć.
    Głowa mi dziś pęka a muszę się młodą zająć a tak mi się nie chce.

age.png
  • Leira Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2017, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym chciała wiedzieć.. marzy mi się dziewczynka, a mojemu M. chłopak, aczkolwiek mam nadzieję, że będzie po mojemu :P

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Fufka30 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2017, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oddam moje mdłości która chce ;) ja mam dość tak źle się czuje :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2017, 14:21

gann90bv7cnzinvy.png
    Maksymilian 23tc [*]
    Mateusz 22tc [*]
  • summer86 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2017, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fufka30 wrote:
    Oddam moje mdłości która chce ;) ja mam dość tak źle się czuje :/

Ja biorę :P

Fufka30 lubi tę wiadomość

3i49mg7yu2aqel15.png
‹‹ 273 274 275 276 277 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ