CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Mnie zrobili w balona..byłam w poradni genetycznej i byłam pewna,że od razu robią tam badania a tu dupa..najpierw się babka pytała o wady genetyczne w rodzinie i stwierdziła,że mogą mnie przyjąć do programu badań prenatalnych bo mąż i jego brat ma wadę serca i dała mi listę przychodni gdzie jest badanie na nfz.Umówiłam się na poniedziałek
no cóż trzeba poczekać kilka dni,ale dam radę
-
summer86 wrote:Leira, ale np. w ALABie i Diagnostyce z opisów wygląda to tak jakby były to odrębne badania i trzeba je zrobić razem:
https://diag.pl/katalogi/badania/papp-a-kryptor/
https://diag.pl/katalogi/badania/hcg-wolna-podjednostka-beta/
https://sklep.alablaboratoria.pl/badanie/8113/papp-a_ciazowe_osoczowe_bialko_a_i84_?punkty_id=9225
https://sklep.alablaboratoria.pl/badanie/8177/wolna_podjednostka_b-hcg_l46_
U mnie wynik badania nazywa się Immunochemia i w ramach tego jest Wolna podjednostka beta HCG (wg FMF) oraz białko PAPP-A (wg FMF), wszystki razem w ramach skierowania na "test krwi PAPP-A" - teraz to już zgłupiałam, ja nie sprawdzam oferty kliniki na pojedyńcze badania - ide do laboratorium ze skierowaniem (najczęściej elektronicznym) i oni wszystko wiedzą -
Malinka dobrze że szybko termin był nowy.
Summer cieszę się, że lepiej się czujesz!
Mnie dzisiaj w nocy obudził... głód! Ale taki strasznie że aż mnie mdlilo. Wstałam zjadłam kilka malin i pół banana i dopiero mogłam iść spać...
a co do cen - clexane 35zl jakoś, a neoparine 3zl więc przy trzech paczkach na miesiąc przez całą ciąże (i jeszcze więcej) to różnica spora jednak...BettyCatriona lubi tę wiadomość
-
Leira wrote:Też miałam ten problem:
USG nazywa się: USG GENETYCZNE PŁODU + test PAPPA z krwi - oba badania można wykonać niezależnie. U mnie najpierw było USG potem test PAPPA, aczkolwiek polecam najpierw zrobić PAPPA - idziesz normalnie do punktu pobrań rano na pobranie krwi pod kątem PAPPA, a potem z wynikiem idziesz na USG - w aparacie USG jest zainstalowany program, który przeliczy wyniki z USG i testu PAPPA i policzy prawdopodobieństwo wad genetycznych, żeby lepiej zrozumieć o co z tym chodzi to polecam zapoznać się z tym krótkim i wyjaśniającym wszystko filmem
https://www.youtube.com/watch?v=7-sMf8taEgM&t=541s
Polubilam zw na kropka
-
pilik wrote:Malinka dobrze że szybko termin był nowy.
Summer cieszę się, że lepiej się czujesz!
Mnie dzisiaj w nocy obudził... głód! Ale taki strasznie że aż mnie mdlilo. Wstałam zjadłam kilka malin i pół banana i dopiero mogłam iść spać...
a co do cen - clexane 35zl jakoś, a neoparine 3zl więc przy trzech paczkach na miesiąc przez całą ciąże (i jeszcze więcej) to różnica spora jednak...
Rano wstałam I od razu niedobrze A to chyba wszystko przez to,że śniło mi się, że robię obiad ,tzn gotuje. Leżę teraz plackiem fuuuj -
nick nieaktualnyArga wrote:A oto mój kropek z wczoraj.
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/6041687d65fe.jpg
Czy tylko ja mam problem z zapisaniem się na badania prenatalne na nfz? W jednym nie ma już miejsc, w luxmedzie zadają jakieś dziwne pytania i już zgłupiałam, że ja nie wiem na co mam skierowanie a gdzie indziej mi nie oddzwaniają. Chce zwykłe badania prenatalne refundowane przez nfz a babka się mnie pyta jak to się nazywa. Mówię, że na skierowaniu mam napisane USG + papa a to ona do mnie, że papa jeśli mój gin ma z nimi podpisana umowę a tak może zapisać mnie na zwykłe usg i mam mieć jakąś ankietę od ginekologa. No ja po prostu już nie wiem o co chodzi.
Aż mnie głowa boli bo chyba nie uda mi się zrobić tych badań i jestem zła po prosu zła.
Żadnego problemu z rejestracją.
Podałam om i Pani poprosiła bym była 15 min wcześniej,żeby coś tam wypełnić.
To były jakieś podstawowe dane,dot.ciąży.
Oprócz tego w gabinecie lekarz uzupełniał już bardziej szczegółowe dane,dot.przebytych chorób,ew.obciążeń genetycznych,przyjmowanych leków,poprzedniej ciąży,wieku partnera itp... -
summer86 wrote:Dziewczyny, głupio to zabrzmi ale zazdroszczę Wam tych mdłości
Z mdłościami jest tak, że jak są to ich nienawidzisz i chcesz umrzeć, a jak ich nie ma to panikujesz, że z dzieckiem coś nie tak. Ja jestem na etapie: drugi dzień bez mdłości i już panikuję jak głupia.BettyCatriona lubi tę wiadomość
-
Leira wrote:Z mdłościami jest tak, że jak są to ich nienawidzisz i chcesz umrzeć, a jak ich nie ma to panikujesz, że z dzieckiem coś nie tak. Ja jestem na etapie: drugi dzień bez mdłości i już panikuję jak głupia.
Leira, bardzo dobrze Cię rozumiem, bo u mnie znowu piersi odpuściły. Ale już tak raz miałam i wróciło po 2 dniach, mam nadzieję że będzie tak samo.
Muszę jakoś rozsądnie podchodzić, przecież nie będę co tydzień na USG latać.
Ale coraz częściej myślę o detektorze tętna po prenatalnych. -
Leira wrote:Z mdłościami jest tak, że jak są to ich nienawidzisz i chcesz umrzeć, a jak ich nie ma to panikujesz, że z dzieckiem coś nie tak. Ja jestem na etapie: drugi dzień bez mdłości i już panikuję jak głupia.
Leira, całkowicie się z Tobą zgadzam -
summer86 wrote:Leira, bardzo dobrze Cię rozumiem, bo u mnie znowu piersi odpuściły. Ale już tak raz miałam i wróciło po 2 dniach, mam nadzieję że będzie tak samo.
Muszę jakoś rozsądnie podchodzić, przecież nie będę co tydzień na USG latać.
Ale coraz częściej myślę o detektorze tętna po prenatalnych.
Jest on drogi i z tego co wiem to chyba możliwe jest wykrycie bicia serca od 16 tygodnia, albo późniejA i tak często zdarza się, że nie da się serduszka usłyszeć i wtedy dopiero jest panika
Musimy przetrwać do pierwszych ruchów dziecka
-
Nadi17 wrote:Dziewczyny które znają już płeć lub pamiętają sytuacje z poprzednich ciąż. Czy gin pytał czy chcecie znać płeć? Czy od razu powiedział bez pytania?
My oczywiście chcemy poznać płeć ale chcielibysmy poznać razem z całą rodziną i żeby napisala nam na kartce
Nie wiem czy oglądałyście filmiki gender reveal?Ale właśnie coś takiego planujemy-po amerykańsku
no i myślę czy gdybym zapomniała poinformować to czy zepsuje mi niespodziankę? :p
A tak wgl to wróciły mdłości..13 tydzień i znów się męczę hahamasakra..
Pierwsze 2 razy to ja bardzo dociekałam kto we mnie mieszka, chociaż tak mniej więcej ale chciałam wiedzieć. A teraz było prosto z mostu, pewnie dużo zależy od lekarza bo jak ktoś nie jest pewien to nie chce nawet sugerować żeby nie było, warunki tez są ważne bo jedne dzieciaczki ukrywają się bardzo długo a inne podają wszystko jak na tacy, chodź płeć można poznać podobno nie tylko po jednym miejscu, dużo zależy od doświadczenia lekarza, dlatego na twoim miejscu nie ryzykowałbym i powiedziała od razu ze ma napisać na kartce
-
Fufka30 wrote:Oddam moje mdłości która chce
ja mam dość tak źle się czuje
Ja bioręFufka30 lubi tę wiadomość