X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
Odpowiedz

CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018

Oceń ten wątek:
  • malinka201666 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2017, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie zrobili w balona..byłam w poradni genetycznej i byłam pewna,że od razu robią tam badania a tu dupa..najpierw się babka pytała o wady genetyczne w rodzinie i stwierdziła,że mogą mnie przyjąć do programu badań prenatalnych bo mąż i jego brat ma wadę serca i dała mi listę przychodni gdzie jest badanie na nfz.Umówiłam się na poniedziałek :) no cóż trzeba poczekać kilka dni,ale dam radę :)

23.10.2009 Alan
    29.05.2018 Karolek
    26.04.2021 Misiu
    Dwa ❤️❤️
    preg.png
  • Leira Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2017, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    summer86 wrote:
    Leira, ale np. w ALABie i Diagnostyce z opisów wygląda to tak jakby były to odrębne badania i trzeba je zrobić razem:

https://diag.pl/katalogi/badania/papp-a-kryptor/
    https://diag.pl/katalogi/badania/hcg-wolna-podjednostka-beta/

https://sklep.alablaboratoria.pl/badanie/8113/papp-a_ciazowe_osoczowe_bialko_a_i84_?punkty_id=9225
    https://sklep.alablaboratoria.pl/badanie/8177/wolna_podjednostka_b-hcg_l46_

U mnie wynik badania nazywa się Immunochemia i w ramach tego jest Wolna podjednostka beta HCG (wg FMF) oraz białko PAPP-A (wg FMF), wszystki razem w ramach skierowania na "test krwi PAPP-A" - teraz to już zgłupiałam, ja nie sprawdzam oferty kliniki na pojedyńcze badania - ide do laboratorium ze skierowaniem (najczęściej elektronicznym) i oni wszystko wiedzą :P

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • pilik Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2017, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinka dobrze że szybko termin był nowy.

Summer cieszę się, że lepiej się czujesz!
    Mnie dzisiaj w nocy obudził... głód! Ale taki strasznie że aż mnie mdlilo. Wstałam zjadłam kilka malin i pół banana i dopiero mogłam iść spać...
    a co do cen - clexane 35zl jakoś, a neoparine 3zl więc przy trzech paczkach na miesiąc przez całą ciąże (i jeszcze więcej) to różnica spora jednak...

BettyCatriona lubi tę wiadomość

ds022el.png

u4uGp2.png
  • A_n_k_a_80 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2017, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leira wrote:
    Też miałam ten problem:

USG nazywa się: USG GENETYCZNE PŁODU + test PAPPA z krwi - oba badania można wykonać niezależnie. U mnie najpierw było USG potem test PAPPA, aczkolwiek polecam najpierw zrobić PAPPA - idziesz normalnie do punktu pobrań rano na pobranie krwi pod kątem PAPPA, a potem z wynikiem idziesz na USG - w aparacie USG jest zainstalowany program, który przeliczy wyniki z USG i testu PAPPA i policzy prawdopodobieństwo wad genetycznych, żeby lepiej zrozumieć o co z tym chodzi to polecam zapoznać się z tym krótkim i wyjaśniającym wszystko filmem :)

https://www.youtube.com/watch?v=7-sMf8taEgM&t=541s
    Witam
    Polubilam zw na kropka :)

oar8xzkrz2cmciig.png

klz9df9hkt3kb3im.png

bfarxzdvckdf86xs.png
  • A_n_k_a_80 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2017, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaczynamy 11 tydzien z piekna pogoda za oknem :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2017, 12:22

pełnanadziei:}, tomania2806, Wonderland, ewulek lubią tę wiadomość

oar8xzkrz2cmciig.png

klz9df9hkt3kb3im.png

bfarxzdvckdf86xs.png
  • BettyCatriona Przyjaciółka

Wysłany: 23 listopada 2017, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pilik wrote:
    Malinka dobrze że szybko termin był nowy.

Summer cieszę się, że lepiej się czujesz!
    Mnie dzisiaj w nocy obudził... głód! Ale taki strasznie że aż mnie mdlilo. Wstałam zjadłam kilka malin i pół banana i dopiero mogłam iść spać...
    a co do cen - clexane 35zl jakoś, a neoparine 3zl więc przy trzech paczkach na miesiąc przez całą ciąże (i jeszcze więcej) to różnica spora jednak...
    Pilik,ja też po rzyganku zjadłam banana i starałam się zasnąć jak najszybciej.
    Rano wstałam I od razu niedobrze A to chyba wszystko przez to,że śniło mi się, że robię obiad ,tzn gotuje. Leżę teraz plackiem fuuuj

w4sq9n733eq67vqu.png
  • summer86 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2017, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, głupio to zabrzmi ale zazdroszczę Wam tych mdłości :P

Hatfe lubi tę wiadomość

3i49mg7yu2aqel15.png
    starania od 03.2016, 2IUI, CP, 18 cs szczęśliwy <3
    IO, stan przedcukrzycowy, MTHFR 677C-T,PAI-1(hetero), AMH 3,6, HSG 11.2016-jajowody drożne, długie i kręte
  • Tròjka Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2017, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heh nam ciężarnym nie dogodzisz :P ja bym dała wszystko żeby te mdłości się już skończyły hehe :)

f2w3rjjgku0ijq5v.png
  • pełnanadziei:} Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2017, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja bym chciała aby mi się senności skończyły, zero mdłości, piersi się już przyzwyczaiły ale spać to mogę na stojąco :D no i apetyt chyba mi się zwiększył :D

qskyyx8duozh2ovq.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 listopada 2017, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arga wrote:
    A oto mój kropek z wczoraj.
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/6041687d65fe.jpg

Czy tylko ja mam problem z zapisaniem się na badania prenatalne na nfz? W jednym nie ma już miejsc, w luxmedzie zadają jakieś dziwne pytania i już zgłupiałam, że ja nie wiem na co mam skierowanie a gdzie indziej mi nie oddzwaniają. Chce zwykłe badania prenatalne refundowane przez nfz a babka się mnie pyta jak to się nazywa. Mówię, że na skierowaniu mam napisane USG + papa a to ona do mnie, że papa jeśli mój gin ma z nimi podpisana umowę a tak może zapisać mnie na zwykłe usg i mam mieć jakąś ankietę od ginekologa. No ja po prostu już nie wiem o co chodzi.
    Aż mnie głowa boli bo chyba nie uda mi się zrobić tych badań i jestem zła po prosu zła.
    Ja dostałam skierowanie i nr tel do konkretnej przychodni.
    Żadnego problemu z rejestracją.
    Podałam om i Pani poprosiła bym była 15 min wcześniej,żeby coś tam wypełnić.
    To były jakieś podstawowe dane,dot.ciąży.
    Oprócz tego w gabinecie lekarz uzupełniał już bardziej szczegółowe dane,dot.przebytych chorób,ew.obciążeń genetycznych,przyjmowanych leków,poprzedniej ciąży,wieku partnera itp... :)

• Leira Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2017, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    summer86 wrote:
    Dziewczyny, głupio to zabrzmi ale zazdroszczę Wam tych mdłości :P

Z mdłościami jest tak, że jak są to ich nienawidzisz i chcesz umrzeć, a jak ich nie ma to panikujesz, że z dzieckiem coś nie tak. Ja jestem na etapie: drugi dzień bez mdłości i już panikuję jak głupia.

BettyCatriona lubi tę wiadomość

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • summer86 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2017, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leira wrote:
    Z mdłościami jest tak, że jak są to ich nienawidzisz i chcesz umrzeć, a jak ich nie ma to panikujesz, że z dzieckiem coś nie tak. Ja jestem na etapie: drugi dzień bez mdłości i już panikuję jak głupia.

Leira, bardzo dobrze Cię rozumiem, bo u mnie znowu piersi odpuściły. Ale już tak raz miałam i wróciło po 2 dniach, mam nadzieję że będzie tak samo.
    Muszę jakoś rozsądnie podchodzić, przecież nie będę co tydzień na USG latać.

Ale coraz częściej myślę o detektorze tętna po prenatalnych.

3i49mg7yu2aqel15.png
    IO, stan przedcukrzycowy, MTHFR 677C-T,PAI-1(hetero), AMH 3,6, HSG 11.2016-jajowody drożne, długie i kręte
  • Wonderland Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2017, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leira wrote:

Leira, całkowicie się z Tobą zgadzam ;)

<3
    MRqfp2.pngAnMUp2.png
  • eunice. Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2017, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2018, 18:31

bl9c6iye5ipn0gv6.png
    w5wqjw4zjdm5vewv.png
    iv09df9h9ufd8f4g.png
    [*] grudzień 2015. Puste jajo płodowe.
  • Leira Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2017, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    summer86 wrote:
    Leira, bardzo dobrze Cię rozumiem, bo u mnie znowu piersi odpuściły. Ale już tak raz miałam i wróciło po 2 dniach, mam nadzieję że będzie tak samo.
    Muszę jakoś rozsądnie podchodzić, przecież nie będę co tydzień na USG latać.

Ale coraz częściej myślę o detektorze tętna po prenatalnych.

Jest on drogi i z tego co wiem to chyba możliwe jest wykrycie bicia serca od 16 tygodnia, albo później :P A i tak często zdarza się, że nie da się serduszka usłyszeć i wtedy dopiero jest panika :P Musimy przetrwać do pierwszych ruchów dziecka :P

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Canario Ekspertka

Wysłany: 23 listopada 2017, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadi17 wrote:
    Dziewczyny które znają już płeć lub pamiętają sytuacje z poprzednich ciąż. Czy gin pytał czy chcecie znać płeć? Czy od razu powiedział bez pytania?
    My oczywiście chcemy poznać płeć ale chcielibysmy poznać razem z całą rodziną i żeby napisala nam na kartce
    Nie wiem czy oglądałyście filmiki gender reveal? :) Ale właśnie coś takiego planujemy-po amerykańsku :D no i myślę czy gdybym zapomniała poinformować to czy zepsuje mi niespodziankę? :p

A tak wgl to wróciły mdłości..13 tydzień i znów się męczę haha :( masakra..

Pierwsze 2 razy to ja bardzo dociekałam kto we mnie mieszka, chociaż tak mniej więcej ale chciałam wiedzieć. A teraz było prosto z mostu, pewnie dużo zależy od lekarza bo jak ktoś nie jest pewien to nie chce nawet sugerować żeby nie było, warunki tez są ważne bo jedne dzieciaczki ukrywają się bardzo długo a inne podają wszystko jak na tacy, chodź płeć można poznać podobno nie tylko po jednym miejscu, dużo zależy od doświadczenia lekarza, dlatego na twoim miejscu nie ryzykowałbym i powiedziała od razu ze ma napisać na kartce :)

6sutugpj60yxh30c.png
    3i498ribv16bojj6.png
    l22nej28p90klfbr.png
  • Arga Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2017, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi ginekolog powiedział jaka jest płeć nie pytając czy chcę wiedzieć.
    Głowa mi dziś pęka a muszę się młodą zająć a tak mi się nie chce.

age.png
  • Leira Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2017, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym chciała wiedzieć.. marzy mi się dziewczynka, a mojemu M. chłopak, aczkolwiek mam nadzieję, że będzie po mojemu :P

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Fufka30 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2017, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oddam moje mdłości która chce ;) ja mam dość tak źle się czuje :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2017, 14:21

gann90bv7cnzinvy.png
    Maksymilian 23tc [*]
    Mateusz 22tc [*]
  • summer86 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2017, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fufka30 wrote:
    Oddam moje mdłości która chce ;) ja mam dość tak źle się czuje :/

Ja biorę :P

Fufka30 lubi tę wiadomość

3i49mg7yu2aqel15.png
‹‹ 273 274 275 276 277 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ