WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018
Odpowiedz

CZERWCOWE SZCZĘŚCIA 2018

Oceń ten wątek:
  • Arga Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2017, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A oto mój kropek z wczoraj.
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/6041687d65fe.jpg

Czy tylko ja mam problem z zapisaniem się na badania prenatalne na nfz? W jednym nie ma już miejsc, w luxmedzie zadają jakieś dziwne pytania i już zgłupiałam, że ja nie wiem na co mam skierowanie a gdzie indziej mi nie oddzwaniają. Chce zwykłe badania prenatalne refundowane przez nfz a babka się mnie pyta jak to się nazywa. Mówię, że na skierowaniu mam napisane USG + papa a to ona do mnie, że papa jeśli mój gin ma z nimi podpisana umowę a tak może zapisać mnie na zwykłe usg i mam mieć jakąś ankietę od ginekologa. No ja po prostu już nie wiem o co chodzi.
    Aż mnie głowa boli bo chyba nie uda mi się zrobić tych badań i jestem zła po prosu zła.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2017, 09:49

age.png
  • Kiki1916 Przyjaciółka

Wysłany: 23 listopada 2017, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadi17 mi jak mój lekarz mówił to nie spytał tylko powiedziałam proszę zobaczyć jaki synek ale odrazu zaczął przepraszać że mu się wymsknelo, a na prenatalnych pytała i dopiero powiedziała, wcześniej się pytała co byśmy chcieli, na to mój- A to można sobie wybrać :) Usmiali my się :)

qb3cx1hpeaoyieq4.png

km5stv73jxnbqbzg.png

* 15.11.2016 mój kochany aniołek
  • Ruth Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2017, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trójka dobrze, że do domu doniosłaś :-P

Leira..łapię się wszystkiego, na pewno to wypróbuję;-) faktycznie jako dziecko piłam tak wapno, musiałam pić bardzo często, a go niecierpiałam :-P

f2w3rjjgkyeh1vkk.png
  • Tròjka Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2017, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arga nie miałam żadnego problemu żeby na NFZ się rejestrować. Powiedziałam że chce badania prenatalne pierwszego trymestru. Zapytała tylko kiedy była ostatnia miesiączka i na kiedy termin. Powiedziała że będzie badana krew i USG i tyle. :)

f2w3rjjgku0ijq5v.png
  • Kiki1916 Przyjaciółka

Wysłany: 23 listopada 2017, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arga wrote:
    https://zapodaj.net/b5858a3f34e2f.jpg.html

Czy tylko ja mam problem z zapisaniem się na badania prenatalne na nfz? W jednym nie ma już miejsc, w luxmedzie zadają jakieś dziwne pytania i już zgłupiałam, że ja nie wiem na co mam skierowanie a gdzie indziej mi nie oddzwaniają. Chce zwykłe badania prenatalne refundowane przez nfz a babka się mnie pyta jak to się nazywa. Mówię, że na skierowaniu mam napisane USG + papa a to ona do mnie, że papa jeśli mój gin ma z nimi podpisana umowę a tak może zapisać mnie na zwykłe usg i mam mieć jakąś ankietę od ginekologa. No ja po prostu już nie wiem o co chodzi.
    Aż mnie głowa boli bo chyba nie uda mi się zrobić tych badań i jestem zła po prosu zła.

Może spytaj lekarza gdzie masz umówić, bo mój wskazał mi miejsce gdzie mam umówić wizytę a dopiero później dal mi skierowanie, nie wiem jak to jest może lekarz faktycznie musi mieć z nimi podpisaną umowę

qb3cx1hpeaoyieq4.png

km5stv73jxnbqbzg.png

* 15.11.2016 mój kochany aniołek
  • Arga Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2017, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiki1916 wrote:
    Może spytaj lekarza gdzie masz umówić, bo mój wskazał mi miejsce gdzie mam umówić wizytę a dopiero później dal mi skierowanie, nie wiem jak to jest może lekarz faktycznie musi mieć z nimi podpisaną umowę
    Zadzwoniłam właśnie tam gdzie mi powiedział. Wydaje mi się, że babka w rejestracji jest nierozgarnięta i nie rozumie, że chciałam takie refundowane przez NFZ.
    Czekam jeszcze aż mi oddzwonią z innego miejsca ale naprawdę mam dość. Mam niby jeszcze trzy tygodnie na zrobienie tego badania ale już mi ciśnienie skoczyło ><

age.png
  • eunice. Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2017, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2018, 18:31

bl9c6iye5ipn0gv6.png
    w5wqjw4zjdm5vewv.png
    iv09df9h9ufd8f4g.png
    [*] grudzień 2015. Puste jajo płodowe.
  • eunice. Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2017, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2018, 18:31

bl9c6iye5ipn0gv6.png
    w5wqjw4zjdm5vewv.png
    iv09df9h9ufd8f4g.png
    [*] grudzień 2015. Puste jajo płodowe.
  • Tròjka Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2017, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dziś piękna pogoda :) ogarnę dom w końcu i pójdę z synem na jakiś spacer bo aż żal nie skorzystać :)

Paulincia88 lubi tę wiadomość

f2w3rjjgku0ijq5v.png
  • pełnanadziei:} Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2017, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny :) gratuluję udanych wczorajszych wizyt i trzymam kciuki za kolejne :)

Co do badań to też mam lekki problem i idę dzisiaj z pomocą do lekarza. Chodzi o test pappa , bo mam możliwość zrobienia na medicover i dzwoniłam się zapisać to babka takie pytania mi zadawała że nie miałam pojęcia o co biega :) I babka powiedziała , że najlepiej będzie jak lekarz dokładnie napisze wytyczne . To idę i go o to poproszę aby napisał wszystko czarno na białym :) i mam taką lekka nadzieje że zajrzy przy okazji do maluchów

qskyyx8duozh2ovq.png

• summer86 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2017, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pełnanadziei, daj znać jakie lekarz dał wytyczne co do badania.
    A pamiętasz te pytania kobiety z Medicover?

Też właśnie ogarniam ten temat, bo badanie robię na własną rękę i na USG mam już mieć wyniki. Dopiero teraz doszłam do tego, że oprócz testu PAPP-A trzeba jeszcze zbadać wolne HCG :) teraz jeszcze muszę wybrać laboratorium, będę dzwonić i pytać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2017, 10:27

3i49mg7yu2aqel15.png
    starania od 03.2016, 2IUI, CP, 18 cs szczęśliwy <3
    IO, stan przedcukrzycowy, MTHFR 677C-T,PAI-1(hetero), AMH 3,6, HSG 11.2016-jajowody drożne, długie i kręte

Wysłany: 23 listopada 2017, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    summer86 wrote:

Też właśnie ogarniam ten temat, bo badanie robię na własną rękę i na USG mam już mieć wyniki. Dopiero teraz doszłam do tego, że oprócz testu PAPP-A trzeba jeszcze zbadać wolne HCG :) teraz jeszcze muszę wybrać laboratorium, będę dzwonić i pytać.

a to ja nic nie słyszałam o badaniu wolne HCG , a to konieczne to też się podpytam ?

Pytała się o jakieś rozszerzenia ale nie przytoczę dokładnych nazw niestety bo były typowo medyczne. A jak jej powiedziałam że test pappa jest równoległy do badań prenatalnych I trymestru to też była nie pewna...

qskyyx8duozh2ovq.png

• Leira Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2017, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    summer86 wrote:
    Agnella, dziś już lepiej, ból typowo miesiączkowy odpuścił póki co, a zamienił się w ciągnięcie w pachwinach i ten już mniej mnie niepokoi, bo zdarzał się wcześniej.
    Dziewczyny a nadal macie większe i bolesne piersi?

Tak - to całkowicie normalne, polecam staniki sportowe :)

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • summer86 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2017, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Są podobno różne maszyny na których wykonują i FMF podobno respektuje tylko Kryptor, Delfia i Roche. Jeśli badanie będzie na którejś z tych to powinno być ok.
    Sam test PAPP-A bada chyba tylko poziom osoczowego białka ciążowego A a do tego testu podwójnego potrzebny jest jeszcze pomiar wolnej podjednostki beta HCG.

Poedukowałam się z rana :) Mi lekarz skrótowo też powiedział tylko o PAPP-A.

3i49mg7yu2aqel15.png
    IO, stan przedcukrzycowy, MTHFR 677C-T,PAI-1(hetero), AMH 3,6, HSG 11.2016-jajowody drożne, długie i kręte
  • Leira Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2017, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arga wrote:
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/6041687d65fe.jpg

Też miałam ten problem:

USG nazywa się: USG GENETYCZNE PŁODU + test PAPPA z krwi - oba badania można wykonać niezależnie. U mnie najpierw było USG potem test PAPPA, aczkolwiek polecam najpierw zrobić PAPPA - idziesz normalnie do punktu pobrań rano na pobranie krwi pod kątem PAPPA, a potem z wynikiem idziesz na USG - w aparacie USG jest zainstalowany program, który przeliczy wyniki z USG i testu PAPPA i policzy prawdopodobieństwo wad genetycznych, żeby lepiej zrozumieć o co z tym chodzi to polecam zapoznać się z tym krótkim i wyjaśniającym wszystko filmem :)

https://www.youtube.com/watch?v=7-sMf8taEgM&t=541s

A_n_k_a_80 lubi tę wiadomość

f2w3ikgnnjbzwgbk.png

Wysłany: 23 listopada 2017, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz czuje już się bardziej wyedukowana i zapytam się dziś lekarza co i jak :) dziękuję za rady :)
    a długo czeka się na wynik pappy ?

qskyyx8duozh2ovq.png

• Leira Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2017, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    summer86 wrote:

Wolne HCG i białka PAPPA to jest to samo badanie krwi nazywane testem PAPPA z krwi..

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Leira Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2017, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pełnanadziei:} wrote:
    Teraz czuje już się bardziej wyedukowana i zapytam się dziś lekarza co i jak :) dziękuję za rady :)
    a długo czeka się na wynik pappy ?

Prywatnie czekałam 2 dni, w środę wieczór pobieranie krwi, a w piątek po południu wyniki do odbioru. Państwowo podobno można czekać do 2 tyg :P

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • summer86 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2017, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leira wrote:
    Wolne HCG i białka PAPPA to jest to samo badanie krwi nazywane testem PAPPA z krwi..

Leira, ale np. w ALABie i Diagnostyce z opisów wygląda to tak jakby były to odrębne badania i trzeba je zrobić razem:

https://diag.pl/katalogi/badania/papp-a-kryptor/
    https://diag.pl/katalogi/badania/hcg-wolna-podjednostka-beta/

https://sklep.alablaboratoria.pl/badanie/8113/papp-a_ciazowe_osoczowe_bialko_a_i84_?punkty_id=9225
    https://sklep.alablaboratoria.pl/badanie/8177/wolna_podjednostka_b-hcg_l46_

3i49mg7yu2aqel15.png

Wysłany: 23 listopada 2017, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w rozpisce badań dostępnych na medicower mam wszystko oddzielnie :
    białko pappa
    test pappa
    i wolne HCG
    teraz sprawdziłam :) więc już sama nie wiem ale napewno lekarz mi powie co i jak :)

qskyyx8duozh2ovq.png

‹‹ 272 273 274 275 276 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ